Saturday, 10 October 2009

hal hari Sabtu ...


Pergi majlis kawin kenalan lama dengan T, in-transit rumah Teh dulu sebab tumpang letak kereta. Rumah pengantin bertentangan, sepelaung aje. Seronoknya bila jumpa familiar faces - senyum, angkat kening, lambai2, bersalam, tanya kabar dan peluk muah2 3 kali.

Masa makan I duduk semeja berdepan dgn one pleasant couple (found out later diorang pernah duduk JB but now menetap di SP). Sang suami tetiba tanya I "you ni wife Dr Z... ke?". I geleng kepala pelan2 kekiri dan kekanan (buying time maklum mulut tengah penuh nasik beriani), cepat2 telan nasi yang belum sempat dikunyah 40 kali, sambil berkata dengan senyum "taaaak..". Semeja juga dengan adik selebriti potpet2 terkenal Malaya. Peramah dan baik budi bahasanya. Anak siapalah tu ya?? :-)

Bila dah kenyang macam pacat pulak, terus beredar (dengan izin). Bukan apa, kalau duduk lama2, kesian pulak kat tetamu lain yang tercari2 tempat duduk. Kita sort of make way for them hinggakan kita lepaskan peluang menjamah pencuci mulut. Mak pengantin pakar buat segala jenis kek so I can expect the array of mouth-watering delicacies being served tapi takde rezeki ..


Dari rumah pengantin ke rumah Teh semula; berbual2, minum air, makan kueh raya dan sempat selak majalah2 terkini sebelum berangkat ke destinasi seterusnya.


Almost 3.15pm baru beredar dari rumah Teh. Mata I dah terbayang2 bantal busuk @ home. Well.. anak punya pasal n for safety reason, terpaksa temankan juga dia bersyopping dan berkompromi with my beauty sleep.

I sempat gak cuci mata. Benda yang sangat berkenan dimata, mahal pulak harganya, so I ambik yang mampu ajelah. Mangkok/acuan cute tu ada 6 bijik. RM9.90 jer. Salesgirl tak tau samada acuan tu oven-proof ke tak, tapi takperlah, I'm sure they are steam-proof. I dah terbayang buat apam, serikaya nangka atau serimuka dalam acuan tu.

Yang ni alas pinggan mangkok and what not. Since bunga poppy membawa satu kenangan silam yang amat nostalgik, maka I pilih design bunga poppy. Harganya boleh tahan tak mahal. I beli 8 keping aje.

I tak sangka T ni begitu cerewet memilih barang2, tak kira baju, kasut atau apa2lah. Selalunya dia pergi shopping dengan kawan2 tapi kali ni, I terpaksa temankan. Shopping selama 2.5 jam tapi I rasa macam dah 2 hari. 3 kali I tersengguk and almost terlelap. OMG! Harap takde siapa2 yang dengki 'ambik video' masa I tersengguk dan terlelap untuk dimasukkan ke YouTube.

YouTube? oh no, malusnya ...

7 comments:

ain said...

wahhh...pas ni gtee kuar n3 apam, serikaya nangka atau serimuka!!! kita tungguuuuuu!!!!

somuffins said...

Ain, tungguuuuuu jangan tak tungguuuuu.. rugi kalau tak tunggu, hehe

mrswongjowo said...

why u kena kena temankan dia shopping? Takut kena kidnap ke...:)
Tapi best jugakkan..cuci mata..

QueenJah said...

I pun masih n sdg tunggu citer pasal dia punya kueh cara tuu...sampai biler mau kasi tungguuuuu.....

3E said...

ntahya aunty CS ni...beli gadget2 bukan main lagi....haaa apalagi aunty...kasi tunjuk skill la u punya serikaya, serimuka,apam...tak sabar2 rasanya...

mmmm...bilalah boleh bersua muka dengan aunty cs ni....boleh la kasi rasa sekeping dua chiffon cake I ni....nak tak? nak tak?????

somuffins said...

2,3 hari ni internet betul2 menguji kesabaran I taw. Kejap ON, kejap OFF. Kalaulah I ada power, hahaha.. nasib I takde apa2 power..

MrsWJ, selalunya dia pi shopping dgn kawan2. Ada beberapa sebab I temankan dia hari tu. Salah satu sebabnya (selain I risau dia park kereta kat SunwayPyramid sorang2), I perlu tengok satu kasut yg dia idamkan samada berbaloi tak sebab harganya yg quite d'bomb. Testimonial dari I will carry weight untuk memujuk her father to buy that shoes as bday present. Ha.. gitulah kisahnya.

somuffins said...

QJ, apalaa you.. Dah lama I givap buat kueh CARA tu; lebih2 lagi bila I tau you tersangat terror boleh buat kueh cara sambil kejam mata. Oooooh, tak sanggup daku diperli nanti...


3E, I ni kan, bila orang suruh2, masa tulah I tetiba gamam! You tak kesian kat I ke?
Aaah? chiffon kek? Tanak sekeping dua, I nak banyaaaaaaaaak2 keping.