Monday, 12 October 2009

Raya gathering dengan jiran2 ...

'Perjumpaan ramah mesra hari raya' sounds very Belia 4B, ekk?! hehe.. forget about its title yang kebeliaan tu, janji kita semua enjoy! Insyaallah majlis ni akan jadi majlis tahunan beramah mesra antara jiran sebanyak 22 rumah.

We had the first one in 2006 where most of us bergotong royong macam nak rak. It was as if nak terima menantu sulung. Semua orang teramat ghairah, penat lelah ditolak tepi. Kita bukan aje sediakan juadah raya, kita juga masak beriani gam, the authentic one takde short cut. Chef import dari Muar (begitulah seriousnya kami). Beriani gam tu lebih sedap *chuckle* sebab TB jadi assistant chef kot? Hmm..

Tahun 2007 kita hibernate kejap. Tahun 2008 kita kembali bersemangat tapi kita tak buat gotong royong lagi sebab penat dari tahun 2006 masih terasa kat tulang belikat, haha. Majlis dibuat kat hotel aje. Masa tu bila one of the AJKs tanya kaum Hawa venue yang sesuai untuk majlis, we all pun bersuara "kat tempat sejuk". Sejuk aircond jer bukan sejuk salju, hehe ..

Majlis tahun nih masih ada 3 pilihan .. 1. gotong royong dan buat kemah depan rumah 2. catering 3. hotel. Selepas ditimbang kati paun dan kilo, semua setuju buat kat hotel aje. Adalaa 1-2 yang tak berapa setuju, tapikan tapiii... semangat kejiranan punya pasal, anything goes.

Duduk dua dari kiri is dubbed as Dangdut Queen

Masa ni kita 'dipaksa' dengar diorang berkaraoke

Tak sangka sedang I beratur ambik makanan, rupa2nya...

TB menang cabutan bertuah, alhamdulillah ..
(tahun lepas wife beliau menang hamper tau)
.
Insyaallah tahun depan
panjang umur murah rezeki
kita 'enjoy' lagi

2 comments:

ain said...

wow....gathering raya buat kat hotel. best tu!!!

somuffins said...

Ain, memang best, hehehe. Tiap family bayar certain amount of $. Setahun sekali, oklah tu, kan? kan?

Kaum pompuan nak berehat dari 'buat air', 'basuh pinggan' dan memerap kat dapur jer, so.. kata putus dicapai, women rule :-)