Tuesday, 13 April 2010

Cuaca oh cuaca ... ayam oh ayam ..

Dah 3 hari I tak berkarya. Ishhh ... camana nih? Sejak beberapa hal hiba berlaku, mood nak blabber panjang lebar agak kurang. Tapi ada sesaper kisah? Adaaa... memang ada ..

Editor Al-kisah yang memang kisah dah mula bising dah tu. Ada ke dia tanya "paham tak makna hangat2 taik ayam?". Well .. nak jawab dengan tulus atau nak jawab al-bengkok2 sikit wahai Editor?

Dear Editor Al-kisah, masa my aunty bela ayam yang kurang dari 10 ekor dulu, tak pernah pulak ada kejadian ayam mintak kita tadahkan tangan bila depa nak BAB; so I memang tak taulah samada hangat atau suam. But one thing for sure I memang tau telur ayam yang baru 'keluar dari kilang' ibunya memanglah hangat al-suam.

Camana I tau telor tu hangat? Sejurus telor ayam tergolek dari 'you-know-where', I cepat2 sambut, kekdahnya menyambut bayi gitu, haha.. (btw, telor tu bukan aje hangat tapi kulitnya 'lembut'). Kalau tak kerana Chik melayan kerenah I, takdelah I alami pengalaman berharga cam tu. Sekarang nih kalau orang suruh buat benda yang sama, jawabnya "terima kasih bebanyak" (read: 20% OCD so paham2 ajelah).

Ayam bertelur riuh sekampong memang ada makna tersirat tapi kenapa mesti riuh2 ek? Tak boleh diam2 dan senyap2 ke? Mak n Chik punya explanation senang aje "dia bitau dia dah bertelurlah tu". Penjelasan yang sangat boleh diterima aqal, straight to the point! No Qs asked.

Seperti kucing, ayam pun ada jenis2nya juga. Ada jenis mendengar kata dan ada jenis tak dengar kata, siibu ayam contohnya. Bila kita tau dia nak bertelur, kita sediakan kotak molek2 biar dia fokus menjalankan tugas, haha. Tapikan tapi ada ayam tu kisah? .. ada juga yang melawan arus. Ada yang bertelor sambil berdiri atas dahan, ada yang bertelor atas palang diantara bumbung dan apa ntah, ada yang bertelur dalam parit, dalam semak dan juga dalam esbok <- tak percaya ke? Habis tu, camana ada telur ayam dalam esbok? ;-)
.
Berbalik pada soalan cynical Editor Al-kisah tadi tu .. ekceli hangat2 taik ayam takde kena mengena dengan cara I berkarya. Sejak 2 minggu lepas, keadaan sekeliling sangat mempengaruhi my estrogen dan progesterone; ditambah pulak dengan cuaca yang amat menduga kesabaran. Apa pun keadaan, mestilah sentiasa bersyukur, kan?
.
Alhamdulillah masih ada tempat berlindung dari panas, hujan, kilat serta petir; masih duduk dalam rumah yang selesalah jugak ada kipas, ada esbok, ada air batu boleh buat sirap bandung dan ada gak aircon (w'pun dah wosak, huahua). Syukur I tak berada ditengah2 padang pasir Gobi dan Sahara atau berada di Sudan atau Somalia yang .... oh! tak sanggup nak cerita.
.
Takde pulak I mintak salji salju turun kat SJ nih tapi I nak request sebijik aircon berkuasa kuda hitam, boleh tak? Berapa watt agaknya cukup? Berapa2 pun boleh asalkan equivalent dgn kuasa kuda hitam. Alahai bestnya... cam oredi terasa2 kedinginannya!!!
.
Disebabkan cuaca yang amat hangat pada sebelah malam, lama dah I tak menggayakan kaftan dirumah. Pakai baju biaser2 aje yang mampu menyerap peluh lebih dialu2kan hinggakan terpakai juga t-shirts yang keliling lehernya has seen better days.. ngeh3.

P/S: Khas untuk Penaja: Samada sedekahkan aircon berkuasa kuda hitam atau biarkan aje I pakai those tattered t-shirts. Lagi pun pakai masa nak tidor aje pun, bukan orang nampak, khaan? Tapi timakasihlah sebab belanja breakfast semalam dan pagi tadi. Alhamdulillah.... besok, lusa, tulat buat lagi ehhh??

16 comments:

lili said...

psstt....belum abis baca...saje nak booked tmpt first ni! Wahahaa! Nak kuar jemput anak kat skolah! Tata!!

kakcikseroja said...

Salam CS,

mmg skrg ni amat terasa bahang kepanasan.. sampai I ingat, ini adalah kesan besi yang tertanam di tulang belakang I ini, adanya.. huhuhu.. Dan.. I juga skrg amat senang menggayakan baju T yang kalau campak ke sungai.. ikan boleh timbul dek bau peluh yang terperap pada baju berkenaan...

kakcikseroja said...

Opsss... lupa pulak.. kalau you nak bertandang ke rumah I, silalah ikut lebuhraya ini ya : http://kakciknurseroja.blogspot.com :)

lili said...

Hmmm....dah baca nak gelak la pulok!
Apsal takde bertelur kat dahi? Hikhik)) Sowi!

CS, I kan sejak musim paneh ni dah jadi trademark pakai t-shirt pagoda dgn jeans kat umah. Oopsie, jeans pun tak boleh terima pakai waktu panas2 gini..so I traded for cotton pants. The last time I pakai baji kelawar tu masa anak dara kot...hihik...segan pakai nampak east west kalo angkat tangan!
Anyway, panas betul sampai aircon pun mintak maap tak koser nak nyejukkan tuan2 nya!

p/s...hmm...tak dapat no. 2 kekdahnya! wakaka))pruthr

lili said...

oopsie lagi...baju* ;p

Ibu n Abah said...

salam petang selasa..
(dah petang baru i sedar Al-Kisah dah terbit..)
kisah ayam ni, menarik u olahkan ceritanya.. ( I ni nak jadi cikgu karangan ker?.. bukan.. )
bungkusan daun pisang tu, nasi lemak ker nasi dagang sebab ada kuah beserta sekali...
Kalau siap ada nama cenggitu, sure sedap...

kak ja said...

I dah kirim dgn DHL sebijik a cond kuasa kuda kepang.. depa offer murah, bayaq 10 kali mcm beli set Arc*pal tu..

Ayam yg berteloq dlm esbok tu sbnarnya kena dera dgn tuan dia, pasai lak* ayam tu malas berkokok pagi2.. sampai miss Subuh tuan dia.. Tuan dia tu pompuan, sbb tu dia suka siksa ayam bet*na.. dasar tuan/puan mian*!!

somuffins said...

Salam semua ... dah breakfast lum?

Lili, tahniah! You marathon dari jambatan Penang meh? Dlm cuaca skrng, you surely bermandikan peluh. Psst.. baju Pagoda tu nipis kan kan kan? Auww.. pakai dot3 x?


KakCik, gitu ka? Maknanya kita semua nih mmg banyak menyimpan baju T zaman dinosaur kot, har3. Tapi dulik lah kan? Janji kita selesa dan bau2an ditolak tepi, hehe. Timakasih beri alamat rumah baru; dah melawat pun semalam tapi ngeri tengok guard tu asyik RRRooarrr aje kat I :-)


Akak, quiz u buat ada mengatakan you pun bisa jadi guru kan? So, mungkin juga aura guru dah tertanam dlm jiwerr you, heheh.
Gambar nasi tu, kiri kanan ialah nasi dagang dan yg tengah2 tu nasi Ambeng. Now dah RM4, harga baru. Dulu RM3.80. Harga naik tapi kuantiti nasi dikurangkan lagi. Hmmmphh...


Ja, acih manyak2. Ekon kuasa kuda kepang pun kuda kepanglah. Beggars cant be choosy, khan??
You kenal ke pada siTuan/siPuan miang yg mendera ibu ayam itew? Fuh, horror!

acciaccatura said...

memang tak menentu cuaca, baru je gi angkat jemuran sebab hujan turun, bahkan matahari bersinarnya Som.

kalau mood kita macam cuaca gini, nak menopause ke apa pulak kang orang sangka.

somuffins said...

Eleena, orang yg dah menopos pun tak semoody cuaca tapi cuaca mmg memainkan peranan (penting) pada orang yg dah menopos, har3 ;-)

geraugebang said...

yang bungkusan daun pisang fanjang-fanjang tu nasi dagang heh? kalau betul, sangatlah sedapnya.

somuffins said...

GG, kiri kanan uncang plastik dikepil bersama nasi dagang manakala yang tengah tu nasi ambeng. Lain mak dan ayah, ngeh2

Sizuka said...

hahahha.. mcm2 la CS ni. betul jugak yek, mana org tau taik ayam tu hangat? :D

i pun malas nak berkarya, sebab cuaca yg panas! tiap2 malam extra hot!!

somuffins said...

Shidah, dalam cuaca panas2 nih, perlulah juga jgn duk lama2 kat dapur tu. You kan suker masak?? Tapi kalau dah masak lebih2 tu, bak semangkok dua, boleh? :-)

Mama said...

I kat sini sejuk sejuk .. pakai baju 3 lapis.... I cant imagine U sambut telur ayam.... kah kah kah

somuffins said...

KZ, tiupkan sket angin sejuk dari sana bak semangkok dua. I dah dapat ruam mcm baby dah nih bcoz of the wezer.

Bab sambut telur ayam, har3. Bidan terjun, apa2 pun terjun aje, ngeh2. I pernah jadi bidan kucing beranak *horror*.