Wednesday, 21 April 2010

PancakePikeletsCrumpets n anyam ketupat...

Pagi Rabu nih terasa macam nak 'anyam ketupat' pulak, boleh tak? I memang tak reti nak simpul2kan daun kelapa tu, tapi takat tarik2, tegang2kan daun yang siap jadi sampul ketupat, anytime boleh. Nak isikan berasnya sekali pun boleh juga tapi kena tahanlah telinga tu sebab I akan keep on tanya "cukup cam nih? tambah lagi? dah ehh??".
.
Lupakan pasal anyam ketupat, pagi nih seperti semalam I ada rajin sikit. I beli pisang meant to make pengat tapi I 'belai-belai' hinggalah kulitnya bertukar rona. Untuk tidak mensia2kan resolusi tahun 2010 iaitu menjadi lebih rajin dari tahun sebelumnya, maka nasib pisang tu pun terbela .. kulitnya dikupas (pegang dengan 2 jari aje sebab imaginasi sedang buas berlari2, owwhhh menci!!), dilenyek, diadun dan dibakar. Buat lempeng tapi bentuknya? hehe, ada I kesah??? Ehh, kalau mak mentua ada, I kesah gak :-)

Lempeng pisang (yg kiri tu terlebih 'koko')


Instant one, heheh...

Selain pancake atau crepes yang serupa lempeng, pikelets dan crumpets juga menjadi kesukaan omputih dan orang tak berapa putih diwaktu pagi. Bahan asas untuk kesemuanya tu ialah susu, telur, gula dan tepung naik sendiwi (yes, naik sendiwi takde problem sakit lutut macam I, naik tangga pun berpaut kat railing, har3).
.
Gambar ditampal khas untuk mereka yang tak kuasa berimaginasi sampai tak tidor malam cuba bayangkan apalah ghupernya sipikelet dan sikrampet tu, hehe..


Pikelets

Crumpets

Oh yaaaa, tadi I kata naaaaak shhhh.. anyam ketupat, khan?? Apparently bila dah asyik bercakap pasal makanan, dengan rela hati niat tu diluputkan dari ingatan tapikan tapiii ... thot thot <- bunyi sengau dari hp ada incoming sms kekdahnya (yang berbunyi) ...
.
?: You dapat apa dari dot3? <- nama negara siFolan baru lawati
I: xtaulah kalau dapat apa2 sbb I xtanya dan xde sape bitau apa2 pun. Kalau dapat pun, mahap cakap, I tak hingin!
.
Apakah kesudahan sms tersebut? Cewah ...

15 comments:

ceriaWAN said...

nmpk cam best jer tuuuuu..

aintsuperwoman said...

eh eh..manakah owang itu? (Pun x baca lagi...kejap...)

aintsuperwoman said...

ok, dah baca, bab ketupat tu kan...I kan..never ever have the intention nak belajar buat. Tapikan, nanti esok2 cucu2 kita tak tahu, camaner?

Ibu n Abah said...

fa....
u awal lg....
KS,
i dah lama tak makan pisang sebab tinggi potassium... tpkan kalau dah teringin... sebijik dua chekodok pisang.. terlepas gak masuk dlm mulut.... hehehehe....
potassium dan phosphate tinggi yg akan buat kulit i bertukar menjadi kulit pisang lebam... uhuhuhuhuhuhu...

kayteeze said...

Lama tak makan lempeng pisang.. masa balik rumah mak hari tu, budak-budak heran tengok toknya.. buat pizza pisang katanya, hehe...
.
.
pikelet dan crumpets.. hmm.. boleh cuba buat laa.. macam pancake, ekk. cuma crumpets tu guna yeast...

kakcikseroja said...

sedapnya lempeng pisang.. tambah kalau yang dibakar dalam daun pisang dan ada inti kelapa dalamnya... nyam nyam..

somuffins said...

Salam semua ...

ceriaWAN, nampak aje tapi tak :-)


Fa, bab ketupat tak menjadi masaelah sbb *uhuk* dah berkali2 raya I survive, ahahaha. Aren't we all? Lagi pun, yg instant kan ada?


Akak, you kena pantang makan pisang, maknanya you pun tak boleh makan kurma juga ke?


Tie, hari nih terlupa pulak nak buat lempeng ala pizza, setebak. Jimat masa buat sekali gus, kan? Crumpets tu mcm apam bakarlah kot?


KakCik, I ni plak pantang kalau ada inti kelapa dlm lepat atau lempeng. Bukan pantang bermakna suka, tapi tak suka ;-)

PUTUBAMBU said...

pikelets tu kan.. macam doriyaki yg si doraemon suka makan tu jek.. hehehe...

but looks good lah..! nyum..nyum

somuffins said...

PB, doriyaki yang ada inti kacang merah tu ke?

Jom, nyanyi lagu Doraemon?

kak ja said...

I dedolu suka sgt pikelets, tp la ni kena pantang le benda2 manis ni.. Bknnya apa, nak try skit pun tak berani sbb I ni jenis gigi manis, once start rasa, susah nak stop!!

I consider u manyak kijam sbb buat n3 ni!!

My word verification is: adaltri!! Ciss!!

somuffins said...

Ja, buatlah pikelets versi tak manis. Kalau boleh jgn bubuh gula langsong sebab you kan dah manis?

I kijam ke? heheh, adalaa cikit.

Adaltri? Ciss!! Jom hunus keris?

Cik Som said...

Kirim laaa sini.... bukan jauh sangat pun.. kat ipoh aje.. :))

somuffins said...

Cik Som hiiii... apa kabar? Dah sihat suara tu?

Nak kirim ke Ipoh? Bukan ke Ipoh tu lbh jauh dari KL? Owhhh sowi CikSom, Ipoh tu katne ek? heheh..

Rima said...

Somuffins
lempeng pisang tu rasanye sedap tak?? Macam jemput jemput eh.. Cuma bentuknye flat flat eh?

somuffins said...

Rima, lempeng tu rasanya cam lempeng pisang, ahaks.. cuma shapenya I buat cam pikelet, auwww.

Sengaja tak buat jemput2 kononnya nak kurangkan oil intake, namun ...... hahaha..*wink*