Saturday, 24 April 2010

Kisah lama maklum Al-kisah ..

Dah berapa banyak karya yang I hempukkan kedada draft just because I couldn't find the right words, the right mood and the right dono what.

Al-kisah .. kalaulah dulu I ada lebih sifat sabar tu, mungkin by now I dah ...... ?

Satu ketika dulu masa semangat berkobar2 dan wajah masih muda <-perlu ke I beritau?, I pun enrol myself dalam kelas menulis jarak jauh. Dah jarak jauh (waima selangkah tambak Johor), for sure gurunya pun invisible takde depan mata. I terlepas pandang hal nih .. (ngok seketika); walhal I tak suka belajar tanpa guru disisi, nanti I kenot perform well, you know.

Berbeza belajar zaman pakai uniform pinafore 'terkois', memang confirm tak kecik ati kalau guru tak masuk kelas, nak nak hari tu ada test tetiba dia tak datang, ameen; nak nak kerja rumah lum habis dibuat, ada masa boleh 'kopi' buku kawan lagi (Mathslah tu, khan?); dan nak nak .. Nek Nak, har3.

Adaa, memang ada guru yang bermekap kalah NekNak and last but not least, nak nak guru yang tak masuk kelas memang bukan fevret atas ciri2 baju depa ala sengketa (read: tak match), pakai selipar seret (mentang2lah dia preg), pakai 'shift' hemnya dah terkapai2; dan aduhai.. boleh dia datang sekolah pakai baju yang dah turun temurun warnanya? Kementerian Pelajaran patut peka hal2 remeh cam nih; nescaya diorang dapat tau jawapannya mengapa prestasi pembelajaran murid2 kurang menyerlah... (serious!)

Girls will always be girls (gwabg), umur sekitar 13-15, gitulah ferangainya kot, diorang very observant tentang 'benda cantik dan benda2 yang boleh naikkan minat' tapi tak berapa observant (hic!) camana Mr Cheah boleh selesaikan masalah Algebra/Geometry sekelip mata sepetnya! 'Gwabg' juga telus dengan pendapat masing2, terlampau telus kadang2 nak aje suapkan 5-6 bijik cili padi kat mulut diorang. Huh?? 5-6 tak cukup? OK then, kita sumbat 10!

I teringat kata2 keji anak my kazen bila dia sarankan pada abahnya "mak tak lawa, abah kawin lain laa". Orang gelakkan aje, maklum yang berkata tu kurang aqal. Ada ke dia kata my kazen tak lawa?? Cubit pipi kanan, pipi kiri terasa juga taw. Orang serupa kitorang Yoko Ono tak lawa ke?? (btw, tulah nama jolokan we all beri kat my kazen, heheh). Kalau tak lawa masakan anak Uncle Lennon tu giler kat pempuan yang lebih berumur dari diaaa ................... kan?

Why Yoko? Jap eh, I sms my adik why my abang2 nicknamed our kazen such. Jaap eh..
Alahai, dah 10 minit tunggu, senyap aje dia. Abaikan ..

inhale ... exhale ...

Berbalik pada cerita perenggan pertama. Sebelum sesi belajar jarak jauh bermula, I wajib jawab Q'naire yang disediakan. Salah satu soalan "kenapa I minat nak belajar menulis". I pun jawab penuh yakin, wangi berbunga2 "I would like to manage my thoughts well". Cewah, tak cukup wangi ke tu? Tapi tulah .. tak sempat mentari pancar sampai ke petang, tup2 hujan ditengahari.

I hilang minat sebab macam2 soalan lari lintang pukang kat minda. Maybe cara tu tak sesuai untuk I yang mindanya kerap menerjah kehulu kehilir, kelaut kesungai. Minda bergerak cergas melulu dengan pertanyaan ntah ya ntah tidak .. lagi banyak I baca module2 yang diberi, lagilah berserabut I dibuatnya. Tulah padahnya orang tak sabar! Or maybe I was intimidated?

Pelajar dibenarkan contact guru yang bertugas menerusi e-mail - tapi I tak sabar. Cara tu pada I masih lembab! I boleh juga contact menerusi telefon tapi tak bijaklah, sedangkan belajar cara tu tujuannya untuk jimatkan kos (ehh, bijak pulak I ek?). Kang tak pasal2 TB jadi naga Braveheart asyiklah hembus bola2 api sebab bil naik mencanaq2. So I gave up with much regret. Fees yang dibayar in advance terbakar cam tu aje.

I bayar dengan duit sendiwi, duit dari titik peluh kurang masin semasa bekerja so I taklah berasa bersalah sangat namun shhhhh... TB tak perlu tau akan hal nih. OK kan? I tak berdosa merahsiakan perkara cam nih kan? ................. Taak, kan??

Pagi nih I had soto for breakfast, leftover dinner semalam. W'pun smlm tersangatlah bizi dan penat mengukur jalan, I kuatkan semangat menonong ke dapur (of coz the soto base yang instant ya puan2..).
.
Apsal surut aje kuahnya?
.
Goreng begedil after 12 midnite
.

Minggu lepas kononnya BR kat belakang rumah dah bungkus tikar tapi rupa2nya diorang tutup kejap for renovation. BR nih satu2nya kedai yang lama bertahan di Tepan tu. Since kedai tu baru jer diubah suai, maka haruslah cik T buat lawatan resmi! Tulah tu .. satu untuk dia, satu lagi untuk drebar terhormat aka sipenaja. (Wpun blur) peratikan logo BR tu.. B=3, R=1 = 31 flavours kaedahnya! <- Psst Akak, I eja dgn sempurna tuu..

Hal camana my kazen dapat jolokan Yoko Ono, haa.. baru dapat jawapan sms dari adik I "tak ingat! kena search google". Hmmph.. bertuah punya adik.

10 comments:

Ibu n Abah said...

salam kak som..
hhhmmmm nak merasa takhta pertama...
selalu dapat kat owang lain jer..
i suka lagi ejaan lama 'kekdahnya'..

Ibu n Abah said...

kak som,
saja nak buat macam pemenang terdahulu.. post dulu baru cewita...
sekarang dah sah tempat pertama milik i.... muahhmuahhmuahhhaa...(dahlama nak ketawa cenggini...)
i suka aiskewin BR..
psssst kak som, kalau u teruskan kelas penulisan tu, sure dah bertimbun2 novel u... tak gitu?...

aintsuperwoman said...

amboiiiii....tak menyabo nyabo ye...kalo tengok beza masa comment 1 and 2 cuma 2 minit je...mesti dia ddddebbbbborrrr tu, cepat2 taip yang ke 2. Agak2 masa taip tu, dah baca ke belum tu? hehehehe....(eh eh, i pun tak baca lagi niii....)

aintsuperwoman said...

Som, I pun.... after 12 midnite, memacam aktiviti - masak, gi jalan2, siram pokok, baru nak tengok tv, yang lain2 tu tak yah citer le..ihik!!

akak,
fa kalau dapat tempat pertama, tak gelak gelak punn tauuuuuu....(sambil jebik) hahaha....

somuffins said...

Orang berdua nih memang nak kena ikat kat pokok betik taw.. Nakal sokmo. Cepat... salam n peluk2 cepaaat.. (sambil pegang rotan).

Akak, kalau I teruskan kelas penulisan, vavava! maybe I dah siap tulis Al-Kisah Trilogy, kekdahnya. Tapikhaan, Dia lebih mengetahui, kan Akak kan?


Fa, tingin nak tau 'yg lain2 tu' apa ekk?? Soklan objektif nih sila bulatkan satu jwpn aje guna pensil 2B.
A. yg tu
B. yg nih
C. dua2
D. t.s.t.

kak ja said...

psssttt KS, I dolu pernah sorang prof madya ni, yg juga sorang novelis, ajak I join bengkel penulisan, lps dia baca blog I.. tp I ni bab eten-mengeten bengkel2 ni, mintak mahaplah, sgt tak gemor..

agaknya kalau dolu u sabaq skit, n I pun istiqomah dgn minat dlm bidang tulis-menulis ni, dah boleh duduk sebelah-menyebelah kita kat majlis anugerah GAPENA.. ekekekeee.. bab berangan mmg serah kat I..

Ibu n Abah said...

kak som dan ja...
I setuju apa yg dikatakan ja tu. Kalau you all betul2 istiqamah aten kelas dan bengkel penulisan, sure you all berdua dah duduk bersebelahan sewaktu majlis gapena. Sungguh... hanya jauhari mengenal maknikam... you all memang berbakat. Tapi macam kata kak som, semuanya perancangan Allah jua. Mana tau bila dah terkenal nanti, tak merasalah kami berkenalan dgn penulis2 hebat ini....

somuffins said...

Ja, rasanya I pun not into eten-mengeten kelas esp yg memaksa I perah otak at the spur of the moment, nehi. I want peace in life, heheh.. tapikan, kalau join kelas memasak buat desserts memang I minat (dlm pada tu, masih terpahat dilubuk hati nak eten kelas menulis cara kreatip).

P/S: *Nak berangan juga* Kot kita pi majlis anugerah Gapena, you nak pakai baju apa??


Akak, terima kasih. I tulis nih pun untuk you, heheh. Katalah I dan Ja pi majlis anugerah tu, kitorang ajak you sama; you nak pakai baju apa? Sedondonkah kita??

aintsuperwoman said...

som, jawapannya D. hehehe..tak pakai pensil 2B pun, tunjuk ngan jari je...

somuffins said...

Fa, *wink* penuh makna :-)