Monday, 5 April 2010

Terpandang siDia, ah ah ah ..


minuman penenang

Dalam sehari tak sah kalau tak singgah ke kiosk minyak bukan nak penuhkan tank tapi semata2 nak beli 'jajan'. Ada kalanya juga kerana nak bermesra dengan Kawan-ku yang kerap sangat OOS. Pagi tadi sebelum bertolak ke SA, T dah sebut2 nak beli aiskrim. Aiskrim kiosk A dah 'oos', kiosk B tak jual jenis yang dia nak dan nasib baik kiosk C molek2 aje dapat satu, last stock. Kalau tak, mau I melilau satu SJ (kesian.., anak punya pasal, kan?).

Terlanjur ke kiosk C bolehlah bayar bil kat cik Bibah (nama sebenar) yang bukak kaunter posto kat situ tapi dia cuti pulak. Terpandang kuah rojak/pecal kat kaunter jual kueh-mueh, so haruslah diangkut satu ...

J gua terus meluncur membelah angin dan awan... Ehh.. dah pukul 10 pagi masih boleh nampak bulan nun diangkasaraya? "Umi tak takut ke nampak bulan pagi2?". SiUmi yang ala2 bijak bistari menjawab "yalaaa .. agaknya ada tempat2 yang baru tukar musim; waktu siang diorang lebih panjang". Harharhar ... nasib awaklah wahai anak, emak awak hentam keromo aje tu tapikan tapi dia tak remain ignorant, rajin juga cari info disini.

Macam biasa parting ritual with hugs n kisses (ie lepas T selesai 4x ulang alik kebilik hantar barang2), but lately ada satu lagi statement yang buat I terharu "maapkan T Mi" (sambil senyum manis penuh erti) "bawak keta baik2..".

Perjalanan tetap themuth albeit jem sana sini. Sempat fokus kat iklan belakang taxi tu. Iklan gaya very 'Along-ish' aje. Tak melanggar undang2 ke buat iklan macam tu? Pinjaman yang 'bunganya' naik mencanak2 dan takde colateral pulak tu.

Semasa gambar bus tu diambik, traffic flow tersangatlah lancar but I need to capture the moment (whateva that moment is). Bagus juga takde kereta lain bersiung2, so I pun apa lagilah .. into my element right away ... but it sadden me all the same :-(

Dari SA I terus ke Moidyn. Singgah kat posto celah2 parking bays to pay my e'city bill and Ndja's IWK bill. Sebelum membeli belah, perlulah diisi dulu tank ... so I had my brunch. Nowadays I dah pro makan sensorang, takde rasa malu2 lagi; hanya perlulah cari spot yang takde orang duduk depan mata.

So simple a brunch! Terperanjat juga as it costs me RM3.20 ONLY includes drinks. Apa tu kata orang.. less is more?? I had kerabu taugeh/long bean, bender dan lauk yang satu nih memang I tak pernah beli tapi terkesima pulak -> telur dadar! Lazatnya makan tapi nasi tak terhabis!

Lepas perut diisi barulah boleh jalan penuh karisma. Borong kali nih beli yang kering2 aje - non perishables. Sedang I tolak troli dengan fikiran separuh penuh separuh kosong .. tetiba .. owh-owh?? Adakah DIA yang ku lihat itew?

Kalau macam tu, I perlu jadi pengintip persendirian tapi siapa yang I intip? Kenapa dia yang I intip? Tak sangka mata I masih elok, memang dialah tu! Orang yang beri kad raya kosong tanpa ditulis apa2 dalam kad untuk tatapan 3 dara pingitan masa sama2 naik bas sekolah dulu.
.
Nantilah I hantar wakil Al-kisah untuk teghejah ketiga2 dara pingitan tuu untuk kisah selanjutnya (tapikan tapi .. masih dara kah mereka bertiga tu?).
.

Siapa pulak nih? Tak tau dari mana dia datang tetiba dah ngiau2 depan pintu. Pandai aje dia sesuaikan diri dengan selesa. TB panggil dia Setokin, I panggil Mashmelo. Nasib baik ada orang nak jadikan dia anak angkat sebelum rasa kasih dan sayang tertumpah kat si Melo nih.
.
I ada cerita ala April Fool pasal kucing. Camana kucing boleh beranak sedangkan dia duduk dalam cage siang malam pagi dan petang?

8 comments:

Ibu n Abah said...

salam kak som,
terrrrrserrremmmpakkkk ngan 'kawan' lama...???
awatnya tak tegor... tanyalah kisahnya...
(walhal i sendiri pun akan terkelu nak menegor)
anak kucing tu, kalau dapat kat kami pun namanya harus jadi 'setokin...'.

DrSinga said...

dah ada mak angkat setokin tu???
kalau piatu lagi... bak mai sini..

somuffins said...

Akak,
Malu pulak nak say hi kat dia tapi kalau diikutkan ati, mmg nak tanya mcm2 kat dia almaklum kita pernah tinggal sekampong dan banyak benda perlu dikepoh bersama, ehem.


DrSinga,
Pagi tadi siSetokin bising mengiau2 tapi dah tak kedengaran lagi dah. Tak tau kemana dia menghilang.

azieazah said...

Ahaaa.. terserempak dengan si dia yang pernah bertakhta di hati? Ahaaa tak tauuu.. tak tauuu!

lili said...

Old flame, CS?

**********************

I ni masih ketawa sopan2 (takut hubby tegur)... about your addressing me with 'that' name!
Adeh, kantoi!

kak ja said...

Kanda Anne ada sekoq tucing, dia bg nama SOCKS sbb tucing tu pakai stokin.. I plak dgn mana2 tucing Kanda Anne, sukarela je I nak ubah nama depa.. Semuanya dpt nama yg sama, ie BERUK!! hehehe.. sj nak berperangai keji, pdhal tucing2 tu tak buat apa pun kat I; n I pun x pernah jentik pun tucing2 tu..

Kalau I jumpa ol plem, maunya I pi terkam, beramah mesra dgn si dia, tanpa menjeling pun pd bi*i dia.. BBPJ, kanda!!

kakcikseroja said...

Salam CS..

semalam I dah start baca Al Kisah you ni, tapi baru separuh jalan, I dah kena tendang...huhuhu...

(teringinnya nak jumpa dengan 'kawan lama') ;-)

somuffins said...

Salam semua ;-)

Azieazah, aha tak tau, tak taaau tapikan tapi kita tau, hehehe.. Admire jer tak lebih dari tu, eeeeee (sambil katop muka dgn tetikus).


lili, kenot dikategorikan as old flame sbb tak ignite apa2 pun.
'Nama' you yg tu, nama menyamar ke?
Kantoii!!


Ja, kanda BBPJ jer, don't worry tapi apa citer you suka sangat dgn nama Beruk?.
Psst.. part nak terkam menerkam tu, kalau siWolverine yg I jumpa barulah berbaloi2 ;-)


KakCik, you kena tendang? Ishh.. saper punya kejelah tu?? Mohon maaf (b/p Al-Kisah).
Teringin nak jumpa 'kawan lama'? Shhh, nanti ada owang ngadu kat hb you kang ;-)