Friday, 24 June 2011

Breaking news !!!

2-3 hari nih my selera demands for semangkok dua laksam so pagi semalam I pintal telinga Aga terus vrooom ke restoran HAK. Minggu lepas I kesana pukul 11 pagi tapi laksam dah habis dijual. Siapa tu yang beli laksam banyak2 tak ingat orang belakang? *berasap nih*

Pagi semalam I berlagak bijaksana. Mengenangkan restoran tutup hari Jumaat, seawal 8 pagi I dah tunjuk muka lapar kat situ. Belanga kuah asam laksa n laksam tak kelihatan.. Dua belanga tu boleh dianggap 'penyambut tetamu' disamping mesin kisar ketulan air batu buat ABC...DEF Gebsi, har3.

Kalau tak bertanya sesat jalan, kan? "hari nih ada jual laksam tak?". Sambil gosok2 pewut beralaskan t-shirt, budak yang jual roti canai menjawab ala pasti tak pasti dalam taylur cik SitiWanKembang "belum siap lagi, pukul 11 baru siap". Hmmmmm ... *sambil senyum kurang manis*

Selalunya I sms TB mintak kasihsayangnya dibelikan makanan for b'fast tapi semalam suka nak keluar cari b'fast sendirrri serta merealisasikan misi sampingan yaitu singgah ladang sayur2an n buah2an ...



Dapat buah2an aje takde sayur yang berkenan dihati. BTW buah kiwi warna kuning lebih manis dari yang hijau ek? So.. hi kuning, babai hijau. Beli 6 biji manggis.. 4:2 = T:me.

Lepas keladang singgah stall makanan depan 7-E. Beli 2 bungkus bihun+mee kuning goreng, 2 bungkus nasi lemak dan seplastik samsot molek2 untuk 4 oghang. Lunch tak masak, makan buah2an aje, kasi kempis perut orang berkenaan. Seharian P&P digantong tak bertali. Dinner makan kat luar nyum2 dan tapau nasi gor cina untuk anak2. Alhamdulillah ..

W'pun gantong P&P, I tetap rajin kedapur (yalah tu). Petangnya I baked choc bot banana cake konon nak hidangkan pada kawan2 T yang bertandang nak main game KinectXBox, gitulah bunyinya. 1st time buat kek nih dah tersilap teknik, siang2 dah campur serbuk koko kedalam the whole flour but for the 2nd time, pithang won't bear fruits twice u'olls cos I am smarter, heheh (tapi sebenarnya huwaaaaaaaaa....)



KENAPA dan MENGAPA KEK nih ADA UNSUR MEMBENTAT? Y?Y?Y? Maka niat nak hidangkan pada kawan2 T terus dikensel aje. Takde rezeki diorang lagi pun I tak sanggup tengok reaksi budak2 tu gigit kueh tapi terkulat2 nak menelannya. I tak sanggup! Tengok mimik muka T masa mengunyah kek tu dah cukup pilu!

Keputusannya... biar I aje yang kenyang sensorang (sambil menderma pada alley cats belakang dapur. Dapat gak pahala).

Cerita kek bentat breaking news tak???? Kalau tak, please STAY TUNE cos I have more breakable news to share, heheh ..

Siapa ingat kisah mende kat bawah nih?? Kalau tak ingat takpe tapi sesiapa yang dah ingat, you perlu tau, I tak terus buang mende nih setelah post mortem dibuat malah I tetap simpan didada esbok selama >< 3 bulan 17 hari dari tarikh post mortem *bukan senang jadi saintis sebab kesabaran maksima perlu ada*, hic!

.... dan HASILNYA??? Eeeuwww...


Dah rupa buruk cenggitu barulah boleh dibuang sebab tak rasa guilty sangat. Cadangnya nak simpan lagi mana tau dari mascarpone boleh jadi blue cheese, kan Aida kan? hahaha.. betapa kejinya I, kan?

Anyway, cerita selanjutnya boleh cari under 'VICE'. Sekian terima kasih.

12 comments:

Rima said...

LOL CS .. tersedak kejap melihat si ala ala blue cheese itew.. ok settle.. if dah rupe macam gitu kira less guilty lah kan if nak buang.. psst.. nasib belum lagi gi bawah makan mee bakso if not.. :op

Mira Marlena said...

Bravo Cik Som,akhirnyaaaaa keputusan post mortem sekali lagi..eeuwwwww amende kaler coklat+pink+kuning tu?(sumpah tak tau nak kasi kaler apa..hahah)
Saya ada pisang dah lebam dok terperap dlm petiais tu..tengok CS buat ni teringin pulak nak bancuh kek...sambil letak choc rice tabur..nyum!Saya tengok ok je kek tu..apa problemnya CS?
Kat mana kedai jual laksam tu CS?Saya pun suka laksam tapi tak reti sangat nak buat...

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Kiwi kuning tu mesti dari NZ kan? Memang manis...siap pack ada pisau dia kan? Hari ni hari makan buah kat sini. Kita tadi makan jambu air madu dengan asam serbuk.... yummm....semalam makan ciku dengan mango, hari sebelum tu makan ciku, esok makan rambutan, lusa makan naga.... eehhh...buah naga. Laksam? yummm....kat pasar malam hari Selasa ada makcik jual laksam. Sedap!!! purrr....meow!

T said...

ciksom,

kek bantat/keras boleh buat cake balls atau cake pops. just make some frosting & ganache. First, crumble the cake, and moisten it with simple syrup if needed.Then, mix it to the frosting. Shape it to balls, cover it with ganache. Or if you want it look pretty, refrigerate it before covering it with ganache. But yeah, I tend to make that whenever I have cake accidents.

somuffins said...

RIMA
Less guilty bila buang barang yang dah tentu2 hodoh cenggitu, haha. I harus insap dari sekarang. Tak moh shython jadi my kembar siam :-)


MIRA
Kot itulah warna mascarpone cheese bila dah over expired. Baunya masam-tengik, kikikikk. Cake tu mcm bentat esp at the base. Dont know what went wrong but I think I put terlebih butter. Laksam dijual kat restoran HAK=Hassan Ayam Kampong kat USJ, Taipan.

somuffins said...

CAT
Yup, the kiwi is from NZ. Kat OZ ada tanam juga ke? Anyway, takde pun disediakan pisau masa beli kiwi fruit tu cos I tak beli yg prepacked ones. Beli 2 biji dulu for testing. Dah terbukti manis, harus I tanam pokoknya belakang rumah? mueheheh.. macamlah ada ruang lagi kat belakang tu, haishh.


T
Thanks for your suggestion but phewh.. it needs quite a bit of an effort there. Psst.. I makan kek tu sambil menderma.. Guess what I did? hehehe.. *wink*

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Kenapalah tekak ni tak boleh mengaccept langsung si Laksam. kalau si laksa memang pantang tengok !




*kak,
apa kata kita jumpa masa julai itu?
sunday kannn. heeee..

somuffins said...

Azrina
I think...kalau 1st time makan laksam rasa sedaps, harus nak makan lagi kali kedua n ketiga.

Psst.. Julai .. hari Sabtu n Ahad pulak tu, mcm cantik aje tapi errrrrk...masih shy2 catlaa..

geraugebang said...

bentat-bentat ni memang cara kak gerau kalau masak kek...ha ha ha

Ibu n Abah said...

kak som...
memang ghasanya nak bako jer kedai yang bukak ikut sesuka hati dia jer, tu kan?.. menyampah betul nak datang lagi...
dan kesian kat kawan2 T, tak merasa air tangan u....
itulah.... baik u hidangkan kat klabhaus kiter jer... mesti Ja dan fa akan makan sampai lichin....

Maya Marisa said...

walaupun batat kek mu itew, adakah rasanyer pun lari spec? hehheee
kalau tak lari, apa kata bg sini skit? ai kan suka bananassss..

somuffins said...

GG
Yeayyyyy... kita sker sebab at last kita ada kawaaaan, yeayyyy!!!
P/S: Tapi you pandai masak nasi lemak, kan? kan?


AKAK
Ekceli kedai tu baik, sentiasa dibukak 6 hari seminggu. Hari Jemahat wajib ditutup sbb diorang tu orang Kelantan (loyal subjects kekdahnya).


MAYA
The top one tasted sedap almaklum tasted pithang all the way but the bottom one dek kerana too dense (read:bentat) bercampur koko plak tu maka rasanya a bit OFF :-(