Wednesday, 1 June 2011

Nasi minyak n spaghetti ...

Something is still very wrong with Blogspot dot com. Mentang2lah kita tak bayar sesen pun kat dia, cis!

Nak berleter panjang pun tak guna sebab I sedar diri, beggar can't be choosy makanya afdal teruskan ritual menampal gambar aje ...


28/5: "Nak makan nasi minyak dengan kurmak", katanya. Memang jarang dapat feedback menyerlah bila ditanya nak makan apa. Yang selalu dia sebut 'nasi, ikan goreng n sayur' <-- Menu tu macam bohsan aje tapi bila kemalasan kerap melanda jiwa, rasa bestlah pulak masak simple mimple cenggitu! Pung pang pung pang, siap 18 lauk atas meja!


I tak pernah masak nasi minyak so I tanya maybe dia tau. "Nasi tu kena bubuh ghee, takde ghee tak jadi.. pastu campak bunga lawang, cengkih .... rempah2 tulah". Wow! hebatnya abah D&T nihh..

Masak nasi minyak guna beras siam wangi aje tak guna Basmathi Pasu Pusa, haha. Kurmak daging takde tomato, cili ijau or daun sadri but I make do with rangka celery tua. I used fresh milk instead of santan and I fried the 4 surviving drumsticks with only salt (serbuk kunyit elek).

Was lucky that I had some tomatoes n cucumber still alive n kicking hidden in the crisper. Dapat gak something which I could proudly call salad, hehe.

When I visited T last Tuesday "Mi, tak nak get a bite ke?". Well... knowing her, it is always a case of more-than-a-bite so we ended up here for breakfast.



We terjah into the restaurant as soon as it opens for business. Love the place as it is airy and spacious with colorful deco. Cam nih barulah selesa nak makan w'pun yang dimakan tu was nothing to shout about, heheh.

Make no mistake though about their offer. It's either you take one dish OR one drinks. We were not allowed to order drinks (see pic) since both of us had ordered the same dish. I repeat, no such thing as wanting to have both. Apalah kasi oghang keliruu cenggitu ek? Anyway, we did order other drinks not on discount, ehem.

The spaghetti was a tad sweet but overall it tasted OK and the garlic bread was crispy n yummy.
.
Note: Published on 2/6/11 at 11pm

14 comments:

Maya Marisa said...

Cik Som,

alaaaaa...apasal tak jemput dtg makan? punya ler maya menunggu jemputan cik som...melepas sudah nak merasa nasik minyak cik som...uwaaaa

zarin said...

pepagi hari singgah sini dah terkecur kecur air liur...kalau kat terengganu, nasi minyak ni slalu ada for breakfast tp i tk reti ler pulak nak makan masa breakfast tu ;-)

Lili said...

CS,

Memang betullah Blogger ni wat hal! Semalaman I kat my blog, refreshed (my home page lah!) a few times...takde pung kuor your new entwy ni...tetibe FAgi2 ni dah terlepas ke 1 day ago! Nasib baik kita ni beggars kan? hehe!

*I masih dalam mood masak "ikut dan" jer

somuffins said...

Cik Pah MAYA
Seganlah pulak nak jamu orang dengan nasi minyak yg tak cukup sipat tapikan tapi, time tu you tengah sunbathing kat pantai Bali nun, kaaanz??


ZARIN
Kiranya nasi minyak dah macam nasi putih kalau kat Ganu tu ya? Sekali sekala dpt heavy bfast selain nasi lemak, best jugak..


LILI
I cant blame you cos you know me.. how I lembably have my entry published, kan? I published smlm at 11pm, hehe. Psst.. just wanna check what you typed here is what you really meant "Nasib baik kita ni beggars kan?".

Mira Marlena said...

Ala Cik Som...nak dtg menjamu selera!Eh eh,macam sama lak menu saya last week kannn???Nasi minyak kalau tak ada minyak sapi tu memang tak ada kick.
2 hari sudah saya ke Jaiyen...si Pasu tetap 25 ringgit.Kurma saya pulak kekurangan dedaun menghijau seperti ketumbar dan pudina.But its still okay to my palatelah.
*JJCM dekat mana dgn T?

Mira Marlena said...

iraq2malaysia.wordpress.com
Jemput ke sana Cik Som.

kak ja said...

Pssstt Kak Som, u tak fhm ke knp TB mintak u pektis msk nasik minyak?

Dia dah nampak dah caterer FOC utk kenduri T&D nanti!! Hmmm.. since u'll be very bizi kuking or very letih lps mengekuking, maka I dgn ini memvolunteerkan diri I utk jd tukang samvut envelope nnt..

Lili said...

psst kak Som, betul tu I wrote 'beggars' - beggars can't be choosy! hehehee))) So, what Blogger gives, is what we get! Just agreeing with you ;)

somuffins said...

MIRA
I masak nasi tu sehari lepas you masak for your bday (dah you tak kasi I semangkok, kenalah I masak syendiwi, tak gitu?). Harga siPasu kat Mydin kalau x silap RM22.90. I jjcm kat Pizza Hut jer.. AND THANKS for the new link to your new home.


JA
Tapi kitorang, TB n I dah pakat sehati sejiwa, bebila D&T kawen, kita jamu burger or fish n chips aje *maklum dah pencen, kaan?*


LILI
Thanks but I thot you wanna write cenggini -> Nasib baik kita ni VUKAN beggars kan?". Kotlah you tertinggal 'vukan'.

Mira Marlena said...

Psst nak velajar masak nasi minyak dengan saya tak?Yuran bisa diurus ya mbak..ekekekekek takpun saya kasi FOC dah la ek?Dapat tamvah fahala...

Sizuka said...

CS,

ur entry langsung tak keluar dalam my list. huwaaaaaaaaaaaaaaaaa~~!!

somuffins said...

MIRA
Tak nak velajar. Kita dah satu mangkok tingkat penuh dgn nasi dan lauk vervagai2 rupa dan rasa, nyum!


SHIDAH
Dont fret.. bukan silap you. I published lewat tu sebab dia jauh corot kebelakang or rather kebawah your bloglist..

PatinPasta said...

Cik Som,
Ha ah betul la.. blogger tengah mereng skang ni. Naik darah sungguh, kan?

And kenapa lah banyak bebenor undang-undang semata nak order makan minum tu? Haish!

somuffins said...

AIDA
Alhamdulillah blogger.com dah sihat walafiat nampaknya.

Undang2 mengoder amat ketat almaklum depa tak moh rugi, dahlah harga makanan less 50%. Rasa nak pegi sekali lagi nak mamam pitzaa..