Friday, 17 June 2011

Shall we go dutch, please? ...

Sejak azali memang tak dilahirkan dengan bakat melukis. Apa yang dilukis sah hancus ke Sg Segget. Susah benar rasanya nak alihkan gambaran dari minda kekertas tapikan sekarang nih bakat cik Som dah pelan2 merangkak kemuara, hic!

Suka dan vangga dengan bakat semula jadi perkembangan terbaru nih sejak boleh melakar tanpa kertas. Mengasyikkan ...

Lakaran tu dibuat sepontan terus dikirim pada Ndja via mms. Apa pun, kita dua beradik nih memang suka berdrama. Dia tak anggap I serius pun, malah "cute plak" katanya. Grrr... Anyway, cerita seterusnya subtly ada bau2 bacang dengan lakaran tersebut.

On previous Friday Ndja footed the bill when we had lunch at SerRat, ingat tak dia bersekongkol dengan waiter? so last Wed. I 'took the liberty' to foot the bill when we had lunch at OOB.


Sempat tangkap sebahagian dari pinggan mangkok kosong dan pencuci mulutnya aje ...


Terkesima dengan 'pisang bakar', perasaan tamak menguasai diri so we gingerly ordered 2 bowls. Atas kesilapan teknik, semangkok aje yang datang, phewh! (ekceli ada 2 cerita twilight zone disebalik kesilapan teknik tu). The dessert was way too sweet for my sweet tooth indulgence. If only they ... tssk tssk ..

Friday
Ndja came over this morning "meh kita makan kat OOB lagi?". Since T n I dah plan nak ke Piramid, kebetulan OOB ada kat sana maka kita kesana ajelah.

As always T would be the one who expose me to all sorts of 'new things' available in the market.One of them is this milkshake ...

T nih pantang ada offer buy 1 gets 1 free. Tu juga sebab utama dia nak ke Piramid. Order is done either using the touch screen or the iPad. I leave it to T to do the 'touching' sebab I tak paham cakap omputih. I cepat konpius :-0

We then off to OOB ...


Kali nih kita tak berapa tamak unlike the first time when we were at OOB @Empire. Tak order dessert pun sebab SAH kekenyangan. That big platter of all sorts of dishes was shared among the 3 of us. We ordered extra 2 tompok of rice and a plate of salad and some drinks. That's about all and who foot the bill? Dia yang buat I lakar gambar kat atas tu ...


I teruja dengan rupa dan saiz serai yang diguna sebagai penyucuk satay (gambar kat atas yang ada hangus2 tu). Satay tu ada rasa sambal goreng hari raya. I took home serai yang besar tu saja nak compare dengan serai dalam esbok. Ketara betul saiznya, kan?

Dari mana agaknya OOB dapat stok serai yang gigantic and so epic tu? *sengih sensorang*.

Nota: 5-10 tahun dari sekarang, larat lagi ke kita jenjalan hiburkan hati cam nih?? Sekarang aje kita dah mencungap2, kah3.

18 comments:

kakcik said...

Walaupun tak larat, hati kena diceriakan juga. :)

Maya Marisa said...

sweet ka itu 'roasted banana'? aiyooo, cian nyer. mine was ok. i think sebab i drink it with the lemongrass + pandan tea kottt..tu yg kemanisan nyer 'ter'balance..
hahhaa..me & my ideology.

tak pernah pulak try the ones in Pyramid. cos i'm a bit turn off nak pegi sana. bukan apa - besau sangat. malas nak jalan...err bole gitu?

p/s: story ler abt the TUAlait exp. tak sabor dah nie..

somuffins said...

KAKCIK
Insyaallah masa tu masih kekal sihat walafiat untuk melayari saki baki kehidupan, owh sedih plak rasanya.


MAYA
I think masa makan pisang tu I tak selang selikan dgn minuman walhal that time segelas barley/lime (sedap air nih) ada kat meja. Kalau nak ke OOB Pyramid, you kena park keta ngam2 so that you are nearer to the main entry. My doter yg reti jalan, kita ikut jer dia.

Cerita TUAlait zone tu? hehe.. insyaallah I ceritakan tapi takde connection dgn hantu kumkum.

Sizuka said...

CS,

bestnya acara JJCM. I will start my JJCM tour next week masa iman and iffah ke pahang for their bat camp. eh! OOC tu apa?

ops! lupa nak bagitau, thursday next week, i will be going to empire gallery utk makan kat chilis (lagi?).. hahahha..

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Kat Sydney kan, serai dia sah-sah bunting bagak tu. Kalau buat rendang tak payah beli banyak-banyak, 2-3 batang dah cukup. Tapi mahallah, kat kedai biasa sebatang harga $1.20, kalau pergi Coles sampai $2.50 satu. (Ce kali 3, kan mahal tu). Serai kat sini kurus macam batang padi je. purrr...meow!

azieazah said...

SOM, lagi 4,5 tahun kalu U tak larat, kita kuar jer sesama.

Mula-mula U tolak wheelchair I. Pastu I plak tolak wheelchair U. Adilkan?


Syukur: Sekadar untuk Rekod Peribadi Ibu dan Anak...

somuffins said...

SHIDAH
Bukan OOC tapi OOB = Ole Ole Bali same floor with Serai (I think, hehe).

You oing to Chilli's again (and again?). Sanggup u travel all the way from KL. Apa kata you pindah aje kat Subang?, ekekeke.

somuffins said...

CAT
Beli serai dgn harga mahal tapi berbaloi takpe juga. Kenapa serai Msia kurus kering ek?? Kalau kita guna khidmat alley cats untuk 'membaja' tanaman kita, kan bagus?

somuffins said...

AA
Saranan yg bernas. I tolak you, you tolak I dlm wheelchair yg cangih, tapikan tapi I lebih berat dari you. Sanggup ke?

azieazah said...

Alaaa SOM. Tarak hal lah...:)

“Bogel Menuju TUHAN” by Zahiril Adzim...

PatinPasta said...

Cik Som,
Kalo tak berpithang, memang tak sah kan? Lori gula terbalik ka, sampai manis benor jadinye? :D

Cantek lukisan. Buleh kumpul and bukak gallery lepas ni :D

somuffins said...

AA
The thought that counts.. budi baik dikenang :-)


AIDA
Lori sos karamel yg terbalik tu. Mmg tersangat maaaaaniz! Galeri? haha.. nantilah I bukak Galeri Perdana khas untuk lakaran ala syok sendiri. Beli jgn tak beli.. janji eh??

T said...

cik som,
age is just a number. my fitness instructor just turned 71 a week ago. And yeah, he run way faster and longer than me.

Back to food, serai yang I selalu beli pun bagak-bagak. Tapi sangat keras too.

somuffins said...

T
Yes, age is just a number provided the body n soul sihat sejahtera. Health is wealth kekdahnya.

Serai bagak2 tapi keras jadinya I harus gumbira bila beli serai comel tapi crispy? Mcm tak bersyukur plak I nih, ek?

P/S: syukur alhamdulillah :-)

Ribbon Clown said...

CS,

I nak komen pasal vanila pod thn 2005 tuh.. simpan lama lagi, sure leh jadik fossil ;p ha ha


psst..i sungguh kayzee nowadays kan..

somuffins said...

RC
Tak ramai orang berbakat menfossilkan vanilla pod. Takat nih ada dua orang aje kot? haha..

psst.. nape lately you kayzee? Bizi melayan Adam ehh??

Ribbon Clown said...

CS,

Mmg i busy melayan adam je.. Kekdg terpikir gak, org lain pun ade anak, tp sempat gak berblog.. I ni, nk jengah pun x sempat.. Time dia nap ptg, i duk bz buat keje dapur, masak, basuh etc2 dia bgn je, mmg confirm ajak main , baca buku, abc lAh, ngaji, ajak kluar.. Mcm sikit je masa i spent tuk diri sendri huhu malam penat sgt, tido sama2 time dia tdo.. Yakni kul 12 isk isk takpelah kank dia msk playgroup, hr2 i berblog kihkih

As i type nih, adam kt sebelah, rengek2 nk nyanyi lagu sama2 sigh huhu terpaksa la i nysnyi sambil type comment imagine lah ;p

somuffins said...

RC
I paham. Kalau you tak layan Adam, siapa lagi, kan? That age mmg nak attention lebih2 lagi he knows you are at home. He's the boss kekdahnya.

Apa pun, sempat gak you buat kari laksa tu. I dah tinggalkan mangkok tingkat kat pintu depan rumah you. Pandai2lah isi laksa to the brim, k? Mekasih..