Tuesday, 14 June 2011

Jadi jugak part 2 ...



I really can't draw well compared to Ndja n the rest of my 5-1 brothers. Jiwa kurang seni kekdahnya. Gambar sad tu I lakar dalam hp dan terus hantar mms kat Ndja biar dia tau I tengah meraong lepas baca komennya, huwaaaa <- gelak sebenarnya.

Mula2 I bitau pasal egg tart yang I buat separa disaster dan mms dua gambar kat bawah nih ...



Ndja: yalaa.. Ala2 distorted. Keh3.. menangis org Macau tengok
Ndja: keh3 (dlm ati mcm simpati jugak)
Ndja: gambar tu cute jugak.. kelakor..
Sejuk hati bila dia guna 'cute'. Nasib baik dia pandai memujuk, hehe.
CS: sempat draw lagi .. maklum, I kan piccaSom?, ngeh2



Tu bukan mini boomerang tapi vanilla pod. Tak nak guna esen vanilla tapi nak guna yang 'fresh' punya but what a bummer... pod tu dah keras kejung takde bau harum lagi dah. Kenapa ek? *buat2 tak tau konon* Al-kisah, expiry date 6/2005 <- dua ribu lima ya cik Som! Sekarang dah dua ribu seblas.



Usaha tangga kejayaan, so they saylah. Bukan calang2 punya gigih, I gave my all!


Gigih kejap aje as my mood merundum secepat kilat. Dapat 12 biji. Selebih batter dibakar cenggitu aje tanpa 'cengkerang'.

I need a sifu .. eM.Nasir pls come over and teach me .. (Lili, sah I dah weng).

26 comments:

Lili said...

CS

Hahaha, sifu M Nasir tengok egg tart ni, harus dia cipta lagu keroncong sedih orang Macau!

Anyway, about the tarts, emm, kita yang buat, kita yang makan...tentu sedap dari yang beli. Hehehehe! ;)

*masih weng lagi...need help too

Ibu n Abah said...

kak som..
untuk orang yg tak pernah buat egg tart...
kira okay apa...
eloklah ada.... daripada tak ader....

Ibu n Abah said...

kak som... maksud i...
i yang tak pernah buat egg tart...
bukan maksudkan u....

Ibu n Abah said...

eeeeh..eehh..
mudahnya nak post komen...
selalu ada word verification...

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Kat KFC skrg ada egg tart. Beli je....but I give you A for effort k? Apasal dua aunty dah "weng" ni? purrr...meow!

DeLancrettLurpak said...

what?! 2005, CikSom?! Huh, ni boleh masuk ripley's believe it or not, heheheh

PatinPasta said...

Cik Som,
Cik Som memang sentiasa membuat saya kagum dan terus kagum dengan rahsia bahan expired di dapor Cik Som. Hehe!

somuffins said...

LILI
Betul kata you. My egg tart tak setanding sesiapa pun namun takkan ku lontar ke Mr Bin. Crust yg keras at the base of the tart, I sedekah kat alley cats. Bersorak diorang dpt makan Macau egtat :-)

Psst.. masih weng kah?

somuffins said...

AKAK
Kadang2 rasa nak mencuba sesuatu tapi ilmu kureng NAMUN semangat verkovar2, nak makan egg tart vuatan sendiwi jugak. Dah cuba sekali, cukuplah. Puas gak hati.

Word verification mmg dah takde. I dah vuang.. You suka, I pun suka *sengih*

somuffins said...

CAT
Meow .. mekasih sebab beri rating so excellent cenggitu. Auwww.. lihatlah dunia!!

Selama nih memang beli egg tart kat KFC tu aje. You know my doter tu kan? Mana dia boleh miss dessert cam tu? I thot I boleh kalahkan KFC punya, but? Huwaaaaaa... who am I kidding?

somuffins said...

DLL
Jangan terPanjat, I memang boleh declare as jaguh donia, kah3. What is 2005? I ada brown basmathi masih terperok dlm esbok since sembilanbelas sembilanpuluhenam (bought at H.Nichols). Jaguh tak jaguh tu? *tetap tunduk pandang kelantai kemalu2an*



AIDA
Based on my response to DLL above, kekaguman you kat bakat terpendam I memang SAH wajar. Mekasih *sambong tunduk pandang kelantai mula mencebik2*

Rima said...

Cik Som
I can imagine how kering si vanilla pod tu ahakss.. boleh lagi dikikis tak?? i ever pakai yg dah expire.. can use lah as along as u can kikis benda dalam dia.. agak agak tak leh kikis pi hiris and then masuk kan dalam ur susu .. thats what i did hahaha

Mira Marlena said...

Baik Cik Som pegi check kot2 ada lagi expired stuff in your kitchen...dah bengkok ala boomerang si vanilla pod tu..kesian saya tengok.Btw,kat mana CS beli ye?
Cute juga drawing CS,memang sampai lah message yang nak disampaikan tu.What happened to the egg tart?Terlebih liquid barangkali?

Sizuka said...

CS,

mula2 tengok vanilla pod tu, i ingatkan kaki cermin mata yg dah patah. pastu rasa macam tak logic je. tengok lagi sekali, macam wiper kete. rupanya vanilla pod yg dah kering.. hahahaah.. u ni kelakar la cs.

btw, i selalu guna brg yg dah expired, err.. selalunya i bagi grace period of 3 mths. kalau lebih, memang i buang :D

Maya Marisa said...

Terer lagi berbakat cik som nie... Errr apakah lagi barangan expired yg cik som simpan lagi? Share ler :-)

P/s: ya ampunnnnn buk. Busy ya amat. Entri spesel tu nnti maya tulis over the weekend yeaaa... Gambo udah resized & tepek watermark. No time nak buat karangan mengcengkam kalbu. Err if i tepek gambo jer ok tak? :-P

~jeet~ said...

cik som, saya pon ada vanilla pod from 2009..hehehe..ke 2008, xtau ape nasib vanilla tu.. ;)

bila besday?

kak ja said...

Kak Som, I rasa ur tart dlm 1st pic tu, kalau diiron skit, tentu akan bertambah indah berseri..

somuffins said...

RIMA
Vanilla pod tu kenot kikis anymore almaklum dah kejung, kah3.. tapikan tapi, just before I buang (sebelum tu pod dah kena air) I take a 2nd look, the kejungness somehow dah tak berapa kejung n the smell of vanilla kembali, auwww.. so I pun simpan semula, syukur. Thanks for your tip..

somuffins said...

MIRA
On the brighter side, I simpan segala barang yg dah expired sbb tak nak berkawan dgn shython. Tak nak membazir kekdahnya, ekekeke.. Vanilla pod tu datang dari Perth (my sister belikan). Kat Empire dah ada jual, you can find it kat area cashier.

Egg tart batter was OK, cun! tapi I failed bab pastrynya.... huwaaa..

somuffins said...

Shidah
Memula I pun tengok cam bingkai cerminmata, haha..

I think I better buat stock count of all the things I have in the pantry/esbok before I buat hal membeli bahan2 for this coming raya.

somuffins said...

MAYA
Moi terer lagi berbakat? Sob3.. tak baek you 'tarik kaki I' cenggitu taw :-) Nantilah I share what's in my treasure box eh??

Maya, no worry take your time. I still nak tengok gambar with CAPTIONS yg mencongkam qalbu, heheh..

somuffins said...

JEET
I think that vanilla pod of yours masih boleh diselamatkan. Pi cari botol comel, bubuh pod n h2o dalam botol tu (h2o enuf to submerge pod) pastu simpan semula dlm esbok. It will lasts even longer hopefully by 2020 masih boleh digunakan :-)

Birthday bila? vewy2 early July. Kita sama star kan?

somuffins said...

JA
You nih kalau beri I tip, I rasa nak meraong, golek2 kat tepi pantai, tarik2 wambut and baju sekali taw ...

p/s: kahkahkah, tip keji tu tapi I sker :-)

Ibu n Abah said...

kak som...
bunyi ceria jawapan u pd komen adinder ja....

FaAtip said...

cis, kenapa you panggil abang em nasir? I thot apa2 pun mesti tru I dulu! heheheee... I like that gambar lah....very the cute..hehehe

somuffins said...

AKAK
Kebetulan I baru makan 'ceri' n 'peria' maka haruslah 'ceria' :-)


FA
em nasir sendiwi yg mintak I jumpa dia direct.. KAMI berdua termasuk Lili n Mama will celebrate our bday together, auwww.. Kami mulakan party dgn mengunyah kit kat (sbb sifu skrng dah jadi duta coklat tu)