Wednesday, 22 June 2011

Tulisan Jawi ...

Patutnya lakaran huruf Jawi tu dibuat guna 'pensil tanpa lead' yang disediakan tapi lupa letak kat mana so guna aje alat yang ada depan mata, kuku sendiri. W'pun kuku tak sepanjang kuku apek sokabar lama namun ia tak menjejaskan prestasi <- Prestasi apakah? kah3..

Minggu lepas jual sokabar lama 'untung' RM38. Sejengkal RM7. Bila agaknya boleh naik jadi RM70 sejengkal? Anyway, apek tu kata "saya orang baik" bila I terjah suruh dia 'jengkal' betul2, hehe.. kasi gegar sket. Mula bulan nih, I dah kensel berlanggan satu jenis sokabar. Lega I.

Bak n Mak selalu tulis surat dalam Jawi pada anak2 semasa berjauhan dulu. Bak punya stroke 'very professional one'. Kalau 'tha' ada 3 titik, sumpah tak nampak 3. 'Sin' ada 3 gigi dah diratakan jadi 1; dapat bayangkan tak? Bila kita tak faham apa2 perkataan, mulalah kerutkan kening dan besar-kecikkan mata yang memang kecik sambil mengeja pelan2 satu persatu tapi lama-kelamaan kita faham juga gaya Bak menulis (tengoklah anak saper, kan Bak kan?).

Bak hanya guna typewriter bila ada hal PENTING untuk dimaklumkan pada semua anak2. Setiap anak (yang duduk jauh) akan dikirimkan melalui pos satu salinan. 2-3 kali dapat surat macam nih bila Mak sakit tenat dulu :-(

Mak pulak, kalau huruf 'tha' ada 3 titik, terang tak payah bersuluh kita boleh nampak 3 titik. Syabas kat Mak, tak sekolah pun boleh baca Rumi, Jawi dan Quraan. Chik pun sama. Mak membawa cerita bahawasanya Bak komain suka (gelak2 lagi) bila baca surat Ndja dan adiknya yang chomel tu sebab setiap huruf jawi yang bertitik akan dibubuh titik sebiji2, secukup rasa.

Tulisan Jawi yang ditulis oleh L, N n A memang cantik, begitu juga tulisan Ruminya. Tulisan Rumi adik beradik yang lain somewhat seakan2 tapi bila I tengok my own tulisan, strokenya banyak serupa tulisan M, B, Md, K n Bak. Waah, thebut2 stroke nih, macam tulis 'kaligrafi' atau karekter tulisan Cina plak. Soalan: Tulisan adik beradik harus seakan2 atau sama, ke?

Jawi dulu dan Jawi masa kini banyak juga bezanya but nothing beats ejaan dalam kitab Mutla'alBadrin. Tak tau negeri lain tapi sekolah ugama kat Johor memang guna kitab tu bermula dari darjah 4-6. Kitabnya tebal sebab ia merangkumi berbagai perkara .. nak munakahat ada (munakahat bab nikah kawin, harus ingat yang nih dulu, auwww...), nak fikh, tauhid, faraid, semua ada.

I google nak dapatkan ejaan kitab yang tepat tapi tersadai plak kat FB siFolan. Berdekah2 I dibuatnya bila baca pengakuannya "kitab tuh bila start bab baru berbunyi 'Alkisah...... ketahuilah olehmu bla bla bla....takde full stop, sesak nafas membacanya".

Sesiapa yang pernah baca kitab tu pasti setuju dengan statement siFolan. Bukan aje takde noktah tapi selalu aje terkucil sana sini dengan ejaan yang mengelirukan.

Mungkin dah terlebih baca kitab maka I dapat idea namakan blog nih Al-kisah? Takde terlebih baca, terkurang is more like it cos I failed darjah 6 sekolah ugama. Masa tu macam suka aje failed, hahaa.. tapi Ndja pass pulak (alaa.. kalau dia share jawapan, I pun boleh pass juga. Apa salahnya share jawapan dengan adik sendiri, tul tak?).

Takkan dia tak tau sharing is caring :-) tapikan masa kitorang exam darjah 4, dia ada beri jawapan kat kertas kecik pastu layangkan bawah meja. If only Cikgu Pah Gayah dapat kertas kecik tu, sure dia menjerit macam halilintar membelah bumi atau pun dia repot kat Mak bila jumpa Mak kat pasar namun Allah tak izinkan keadaan tu berlaku. Syukur alhamdulillah.

AlFatihah to Cikgu Pah Gayah, Cikgu Engku Chik, Cikgu Tik dan semua cikgu yang terlibat masa I bersekolah ugama dulu kala.

21 comments:

Ibu n Abah said...

chop...
dah lama tak chop tempat pertama...
rata2 hari ni i berjalan i dapat landing di tempat pertama...
I belajar jawi masa sekolah agama 35 tahun dulu....- lama tu...
tapi sampai sekarang tulisan jawi i tak cantik...:(

somuffins said...

AKAK
Syabas masterji.. heheh. I now sering menonton filim Hindustan so dah terikut2 :-)

Dah cukup lama I tak tulis Jawi so suka jugalah praktis2 guna hp Wolverine. You pernah guna fungsi mendraw tak?

Lili said...

I tulis jawi tak santek...tapi heran kawan2 kat kelas Quran mintak I tolong tulis kat depa... sumpah tak cantik! Hehehe)))

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Adoilah Kak..


Jawi tahanlah lagi tapi tang bahasa arab ......fuhhhh.

malu dengan budak2.

Sizuka said...

CS,

walaupun menggunakan kuku, tetap cantik! iman tulis jawi lawa sgt, sungguh tak serupa mak dia yg tulis jawi senget2.

k.lili, tolong tulis nama i guna jawi pls :D

Maya Marisa said...

Teringat masa kecikX2 dulu, my late grandpa yg tinggal kat johor tu selalu baca utusan melayu and he would make sure all his grandchildren follow suit.
Bila dipikir balik, ada bagusnyer cos i myself kan still read & write in jawi until now.
Moh kita complete sapa punya khat paling cun...hehehe

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Nasib baiklah Angelina kena belajar Bahasa Melayu pakai tulisan Rumi or else....masuk Jawilah nampaknya. Eh...budak pompuan boleh masuk Jawi ke? Whatever.... purrr....meow!

Anonymous said...

tulisan jawi saya pun tak santek... lebih2 la ni banyak perkataan english di melayukan pastu dijawikan...hadeh.
dulu anak2 kena translate rumi ke jawi.... sonang yo...ibu suh google... ado web tulun translate kan!!

owang texas takleh login

azieazah said...

SOM,
I pun tak tumpang bangga, sebab masih lagi handal baca Jawi. My Arwah AYAH selalu langgan Utusan Melayu dulu.

Betul, Jawi sekarang dgn Jawi dulu memang dah tak sama. Dah improve banyak sekarang ni.

Rasanya dulu takda pun huruf “fa” (utk F), tapi sekarang dah ada.


Kalu KUDA baca, KUDA pun bantai gelak...!

Yat Maria said...

Cik SOm,

apa khabar cik som? ada sihat ka? :)
as for me jawi kalo yg tak der tanda atas bawah or 'sabdu', ai akan merangkak2 eja...and agak2 the sound of the word tu..'be wau re nge'' is burung...not unta...hehe..mim alip kap nun..makan not makin..yg pendek2 ok..yg berjela, harus tanya my mom..kalo ada tanda atas or bawah..arrr...tu senag sket nak baca..our islamic religilous knowledge in school tak der blajar jawi..all rumi only..kemarin my co. pass kat ai geran tanah in kelantan tahun 30an punya..ha ko!!! in jawi...terkebil2 ai nak decipher...in the end ai give up...ai cakap pi la tanya orang lain...dah lah words dia halus mulus..bersambung2 plak tu...ishhh...fenin ai..

Mira Marlena said...

Awat entry Cik Som dah publish 10 jam sudah?Saya baru dapat pagi ni...CS publish malam tadi ke?
Saya punya tulisan jawi memang tak cantik..baik sekolah rendah or menengah..pernah la cuba buat 'khat' masa dekat sekolah..tak menjadi..keciwa sungguh!
My nyai (as I called them) tinggal dekat SS2 tu namanya Puan Sri Datin Saliah Abdul Wahab..kenal ke dia?Her late husband is Allahyarham Tan Sri Dato Dr. Raja Ahmad Noordin...he was the former Director General of Health Malaysia in the 70's.And also Chancellor UPM dulu.

mokjadeandell said...

Walau mengaji sekolah oghang putih,makcik boleh baca Jawi.Berkat belajar sampai darjah 3 sekolah melayu.
Jadi bolehlah baca Utusan Jawi,UM dan STimes...kalau boleh baca Nanyang Siang Pau dan tamil Nesan lagi ooomph.

T said...

tulisan rumi pass tak? ramai jer sekarang yang tulis macam doctor. my coworker haritu pretty annoyed sebab dia struggled kena tulis perkataan on paper (instead of computer).

Mine, both jawi & rumi boleh dibaca sebab besar-besar. hehehe. tapi whether or not apa yang ditulis tu make sense is another story.

hani@debumelukut said...

Pandai baca jawi tapi tak reti tulis jawi..terasa rugi sungguh tak belajar dulu...sekarang otak pun dah berkarat...heheeh

kak ja said...

Kak Som, dlm kitab lama, perkataan BUMI tu dieja ba-wau-mim je!!

somuffins said...

LILI
Pls show us your tulisan Jawi n let us (esp DHW) be the judge. If you get 2/3 yellow stars, it means you are doing OK (dpt stars macam Got to Dance show kekdahnya).


AZRINA
I suka kalau anak2 lebih pandai dari I; so takpe biar diorang pandai dari you. Cakap Arab? I tau 3 words aje.. laban, albab n lak. Terer tak? heheh..


SHIDAH
Kalau tulis menyenget, sah suka makan ketam, hehe. Syabas to Iman. Tulisan Rumi dia secantik Jawi ke?

somuffins said...

MAYA
Berkat paksaan orang berkenaan dan usaha gigih kita, at last kita boleh tulis n baca Jawi, yipeee! Kalau nak compete tulis khat, first n foremost kita harus berjimba ke shopping mall dulu beli alat tulis khat. Psst.. boleh singgah Ole2Bali..


CAT
Harus belajar tulisan Jawi. Rugi kalau tak belajar. Budak pempuan tak wajib masuk jawi tapi diharuskan, Meh I jawikan you, meh :-)


ANONYMOUS @ AB
I dah lama tak baca sokabar Jawi makanya memang merangkak n bertatih *maklum baru sweet 21, kan?*. You cuba tulis memo kat Obama guna Jawi, ahaks.

somuffins said...

AZIEAZAH
Jom kita ramai2 bervangga dengan pencapaian diri sendiwi. Psst.. rahsia nih.. I cuba baca alif sampai ya.. tak lepas you, huwaaa.. Kena repeat 2-3x baru pass. You kata dulu takde huruf FA? Huruf tu dah wujud sejak azali lagi, kan?kan?kan?


YAT
I baik2 aje.. dah bertobat takmoh jadi jahat, ahaks. I still kenot komen kat blog you. Nak komen pasal benda bulat2 kat jelly you pun tak boleh, mencii n grrrr. Anyway, huruf jawi yg kecik2 tu dah decipherkan lum?


MIRA
This entry was published 3 hrs from the time specified at 'posted by ....' column. I got the same problem with your latest entry too. Ingat tak I bitau you dulu?? Abt your 'nyai'.. nanti I explain kat your blog, eh?

somuffins said...

MAMASON
I percaya you memang murid yang cerdik back then, syabas! Jawi tak susah sangat as compared to tulisan tamil nesan n nanyang siang pau. Too late to learn now tapi terasa nak makan PAU kacang merahlah...


T
Takat nih tulisan Rumi masih cun wpun kadang2 kekok gak angkara kibod! Tulis Rumi perlu sbb cheque disain guna Rumi, heheh..


HANI
You are still young masih ada masa belajar Jawi kalau you berminat. Minda masih muda boleh absorb anything unlike yours truly.. cepat lupa apa yg dicakap 2-3 saat yg lalu (tapi boleh plak ingat apa terjadi masa kecik2 dulu).


JA
Betul tu. BA WAU MIM tapi nasib baik tak diajar cara2 buat bom atau busuk2 buat molotov cocktail, ahaks.


DEAR FRIENDS, THANKS SO MUCH FOR BEING HERE N YOUR TIME TO COMMENT A LINE OR TWO IS GREATLY APPRECIATED :-)

~jeet~ said...

CS, memang tulisan adik beradik harus sama, my dad and my pak tehm tulisan dorang dah la cantik, sebijik-sebijik serupa, kagum betul..

me n my sisters, ade la terlekat 2-3 orang tulisan sama, tapi haram x cantik..hehehe.. ;)

somuffins said...

JEET
Thanks sebab jawab soklan 'ingin tahu' I tu..

So betullah ek? Tulisan adik beradik dan sedarah harus ada persamaan (tak kira cantik atau tak berapa nak cantik, hehe).

Kalau penanya best, easy flow of ink, ia dpt menolong tulisan jadi cantik.