Monday, 6 June 2011

Shape up or ship out ... whoa...

my masterpiece


Ever since blogspot mereng I tak boleh komen kat blog kawan2 macam biasa. Kadang2 boleh guna my own ID, kadang2 I dipaksa jadi hantu raya anonymous dan yang paling grrrr bila blogspot doesn't recognise my ID eventhough I have signed in a few times. Dugaaan...

Feel like giving them a stern warning "hey you *sambil cekak pinggang ala Mak Dara* either you shape up or you ship out", cewah! OR "come come, let's taste my tempe kicap, hehe...

Pernahlah sorang kawan macam heran jer bila I tak tergoda dengan lauk tempe depan mata sedangkan dia dah macam kena rasuk. Dia anggap semua orang dari selatan mesti suka tempe macam dia yang berasal dari seberang tambak. Hmm..

I makan tempe tapi tengok camana ia dimasak. I suka rasa tempe dalam kuah lodeh/kuah masak lemak (ada lada hijau, kacang panjang n udang). Sama gak bila buat sambal goreng hari raya, wajib bubuh tempe (dan paru) kalau tak, tak umpph! Tempe goreng kalau dah sejuk dan tak garing, nehi. Tempe ayam penyet garing dan hangat dipadukan dengan sambalnya, I suka.

Anak siapalah yang cerewet sangat nih? Sah anak vuluh vetong!

Selalunya I beli sekeping tempe aje solely for TB. Separuh masak lemak, separuh digoreng aje. Atau pun sekeping tu dimasak kicap, kering tapi moist, moist tapi kering, heheh. Pernah sekali dua I masak tempe kicap (macam kat gambar tu) dicampur dengan paru yang dah siap digorennnng dari kedai. Kombinasi tempe n paru memang mantap!


Mesej spam bertahan selama sebulan pastu mesej2 tu hilang sendiri tapi tak sukalah tengok mesej macam tu bertali arus in my mail box. At least seminggu sekali kena cantas juga.
.

17 comments:

3E said...

Salam Aunty Som,
I suka makan tempe masaklah ia dalam apa jua jenis masakan. Agak2 'kan aunty, blogspot ni nak sabotaj bloggers ke? Ntah takde angin ribut, macam-macam hal terjadi...tapi nak bising banyak pun tak boleh la...sbb blogspot 'kan free.......

kakcik said...

Salam CS...

Kalau ada masa, I akan delete semua mesej satusentakguna tu setiaopa hari. Nyampah tau...

(Tak boleh komen ek? patutlah ruangan komen jadi sunyi sepi - atau kejadian itu hanya di ruangan komen sesetengah blog sahaja, ya?)

Sizuka said...

CS,

I tak suka tempe! hehe.. maybe sebab i org pantai timur. but, i love the way makcik ton goreng tempe. with a bit of chicken stock, garam and kunyit, goreng garing2. peh!! memang sedap.

hari2 i dapat spam messages that i menang lottery, not less than 10 daily. kalau kira duit2 tu, dah lama i jadi multibillionaire :D

somuffins said...

ASILAH
Ntahlah kenapa blogspot nih buat hal. Diorang macam tak buat apa2 untuk mengatasi masalah. Dah dikasi free, kalau kita ngamok kang, terus dia kata BAYAR. Hadoii..


KAKCIK
Wkumsalam. Part komen mengomen tu, ada mcm2 situasi. Kejap boleh guna id, kejap dipaksa guna anonymous, pastu tetiba dua2 tak boleh. Manyak gillerr...


SHIDAH
Nanti I try goreng tempe cara cik Ton. I pun selalu dpt spam msg kata I menang this n that. Dah kerap sangat menang, bolehlah kita anggap kita dah jadi Trillionaire atas angin, haha <- gelak perli nih.

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Kat Sydney kan, ada tempe yang berflavour chicken, beef etc besides the normal tempe. Jadi, walaupun jauh 7,000km, Mama tetap buat sambal goreng masa Eid. Kalau goreng tempe, untuk mengelakkan kebosanan sebab dia tawar hebeh tu, tumbukkan garlic sama coriander, garam dan kunyit, marinate kejap baru goreng. Sedap....makan dengan sambal kicap. purrr....meow!

somuffins said...

CAT
Tempe berflavor tu siapa yg buat n datang dari mana? I've eaten your Mama's version of tempe goreng but you know me, I always cook the express way.

Psst... Awak attended wedding tak pakai baju eh? Shame..shame.. :-)

zarin said...

Cik Som
walaupun i ni org pantai timur, i tetap sukakan tempe especially bila tempe tu ada paru goreng..huhu sedapnya..uh, tetiba teringat ada tempe dan paru dalam fridge..harus dikerjakan segera nih :D

somuffins said...

ZARIN
Kombo tempe n paru mmg sedap. Buat lebih sket eh? .. I dah siap tadah tangan nih....

Rima said...

Cik Som
Tempe and paru... both my fav.. not his fav tho.. so i got no choice but to always choose tempe and paru whenever i feel like eating nasi padang kat kedai .. which is not often enough.. :o( tertiba macam teringin nak makan paru masak berlado pulak :op

DeLancrettLurpak said...

i suka all tempe yg dimasak secara goreng.. kalau dah jadik kuah mcm masak lodeh tu, i taknak la pulak..


huh, tempe+paru berlado, meletops!

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Kat Sydney tu ramai orang seberang, komuniti very thriving and entrepreneurial so banyaklah yang mengusahakan tempe secara komersial. Kat suburb kita duduk tu ada banyak kedai runcit orang seberang dan juga restoran orang seberang terutamanya orang Minang. Nak makan nasi padang setiap hari pun boleh. purrr....meow!

ps. kita tak pakai baju sbb kita kucing. kalau kita pakai baju, orang heran pulak. tak gitu?

somuffins said...

RIMA
Selalunya kita2 yg mithali nih (auwww) mendahulukan selera keluarga dari selera kita sendiri, kankankan?


DLL
I suka kuah yg ada tempe more than the tempe itself sbb kadang2 tempe nih pelik sket bila dah soggy. Apa pun tempe n paru berlada sah meletops!


CAT
Mekasih for the penjelasan. You are one well-informed cat! Btw, do ask your Mama to buy you one long gown (tutup aurat), just in case...

ahkakbatik said...

CS, AB rasa blogspot dh buat upgrading makan kalo pakai google chrome pasti takdak masaklah... chrome ek.. bukan silver atau omeh..

tempe, suker takyah citer..

spam, saya layan yg mana konon nk bagi duit free... saja mengenali hati budi..heheheee...

PatinPasta said...

Cik Som,
Ya betuuuuuuuuul! Saya pon sama macam Cik Som. Tak buleh nak komen kat certain blogs, tak recognise walopon dah log in berjuta kali. Sakit hati sungguh.

Tadi dah download google chrome macam Kak Tek cakap, tapi tak buleh install la pulak. Adoila!

Beralih kepada tempe. Adik saya memang gila tempe. Sekian.

somuffins said...

AB
Mekasih kasi tip kat kita tapi cik Patin kata dia dah cuba GC namun tak membuahkan buah yg lumayan makanya I simpan tip you kasi dlm lipatan. Psst..
If you layan duit tu dan menang, boleh gak bayar bil spital or beli sekontena KM Habhal.


AIDA
Same problem meh? Mencii ek? Google chrome pun hampeh ke? Kalau dah berjaya, bitau eh? Mekasih.

PatinPasta said...

Cik Som,
Saya kembali membuat laporan. Ni baru lepas install Firefox, and so far sumanya berjalan dengan lancar. Dah buleh komen kat certain blogs yang tak buleh komen dulu, and bila logged in pon.. blogger dah kenal.

On the Google Chrome macam Kak Tek sebut tu, saya rasa notebook saya problem.. sebab tu tak lepas install.

Sekian.

somuffins said...

AIDA
Mekasih menghantar laporan secepat kilat. Kena instal Firefox? Kalau I instal FireWolf boleh tak? hehe.. guwau jer. My laptop yg dulu mmg ada FFox, sah yg skrng takde.