Sunday, 12 June 2011

Jalan2, makan2, ziarah2 ..

Harapan nak makan kat E hancur berkecai setelah sejam puthing2 makan angin kat underground parking lot. Kalau ada gitar, memang I goreng cukup2 gitar dengan lagu2 underground <- berkata nih dengan nada menyammmmmpah yang amat!

Cakap menyampah tapi sedar diri that luck was not on our side. Apa taknya, bila kereta kita bergerak 1-2 meter kedepan, ada plak satu kereta keluar dari parking bay maka kereta belakang kita tak lepaskan peluang. Dah rezeki dia. Patutnya management of E buat parking lot 18 tingkat naik keawan sana, haha...

Lepas sejam tekan2 pedal, T pun dah boring cum letih so Ndja took over the wheel. Selamat I kekal duduk cam mem. Kita terus ke SR kat SubPred tu aje. Niatnya I nak jadi 'tangan yang memberi' but Ndja tricked me. Dia memang licik n noty. Masa kita tengah makan, dia beriya2 pergi kekaunter nak oder satu lauk lagi which she did. Least expected that dia sempat bersekongkol dengan cashier.

Bila dish yang dia oder sampai, I signal kat waiter mintak dia hantar bil. Ternganga kejap bila tengok dalam folder ada small change (disamping bil). I thot waiter silap beri bil orang lain, rupa2nya memang bil kita. Kan I dah kata Ndja tu licik n noty??

Lepas makan kita ke PJNewTown (PJNT) sebab Ndja nak beli blouse. PJNT used to be my 'kampong' masa kerja PJ dulu tapi sekarang tempat tu dah naik sasau, memanjang jalan sehala. Adnan sempit plak tu, haha.. Jangan mimpi nak park kereta kat situ. Tu juga sebabnya kita naik Ara.. ehhh Aga. Kereta kecik senanglah T or me pusing2 sementara Ndja beli blouse. Kalau betul kiraan kita, dah 18x kereta berpusing tempat yang sama. Sekian terima kasih.

Lepas tu kita ke KgTunku ziarah Teh n Chik. More nak ziarah Chik lepas Teh bitau Chik alejik seluruh badan. Considering umur Chik dah lebih 80+, kesihatannya boleh dikatakan tip top juga. Teh tak tau Chik kegatalan, ahaks.. until ReetaCoolidge, maid of honor bocorkan rahsia. Chik dah sort of warn Reeta not to tell Teh tapi mulut manusia bukan mulut tempayan berukir naga yang boleh ditutup2. Anyway, rahsia pecah for a good cause, so tak dosa.

Bila Teh tau, all hell break loose, kahkahkah. Masa I visit Chik hari tu, alejiknya dapat ditawan, heheh. I know Chik was happy to see us the monyet jadian. Chik jaga T dari baby till she was 3 yrs old. And Chik jaga kitorang adik beradik sampailah kita TUA, ngeheheh... Bila jumpa Chik, kita gomol2 dia, cium dia n peluk dia. I baring sebelahnya and demand "Chik, tepuk Chik .. nyanyi sekali". Chik pun tepuk2 montot I "laalaalaaa".. kononnya I nih baby wpun dah kertu, huwaaaa..

Lepas kothongkan fundi2, solat dan dapat segelas air sirap, kita pun beredar. Nasib baik I dah siap tapaukan ayam gor berempah n gulai tunjang masa kat SR tadi so takdelah buang masa nak beli makanan lagi. TB balik dari ofis @4pm dan kita tiba rumah almost 5pm, errrk.. tapi OK what to have lunch at 5pm. Jimat boleh skip tea time, kan?

Tu cerita hari Jemahat. Semalam Sabtu, ada jemputan kawin tapi I tak dapat hadir atas sebab2 tentu arah. Selamat pengantin baru CLIZ, ehem.. don't debar2 okay?

Hari Ahad nih senyap aje. TB kerja. Budak2 nih bila holiday, siang serupa malam dan malam serupa siang. T dah buat plan nak makan kat PHut. Terlebih seronok bila dia tau kalau guna kad rimau dapat 30% off. Kalau dah keluar makan, haruskah I masak? Rasanya tak berapa harus, haha.. namun I dah rebus ikan. Kalau rajin nak buat asam laksa. Biar benarr Buk Thom!

Breakfast sensorang seawal 7 pagi sambil melayan 'seribu serba satu' perasaanG :-)


.

19 comments:

Cat-from-Sydney said...

Kenapa kalau datang sini selalu jadi lapar, Aunty CS????? Besok puasa, Mama kata. purrr...meow!

Maya Marisa said...

Ala cian nyerrrr, no 'farking' at E.
Me usually dont go basement. Me park upstair, near CIMB/Starbucks. Tak larat nak merry-go-round kat basement tue....feningggg.
Nnti i letak one 'epic' entry just for u ok cik som. Tungguuuu......

Lili said...

CS,

Dulu, I pegi E park keter kat SubPred, betul2 depan SR tu, and menapak ke E. Why uol tak buat cenggitu? Arr, takut make-up cair ek hehehehe!

Kat SR tu I suka masak telur yang ada tauhu hape ke namanye...tapi sedap tau. Ish, rasa nak pi sana lagi.

So, dah siap ke asam laksa tu? Jangan lupa tepek gambo kat sini tau... ;)

somuffins said...

CAT
Lain kali makan kenyang2 before you come to visit me, ok? Anyway, I only show u my simple bfast aje. Since 2moro you nak puasa, I will entice you with my asam laksa tomorrow then, hawhawhawww *evil laugh*

MAYA
U have 1 epic entry meh? Cepatlaaaa...kita nak tengok. Last Friday, keta kat E mmg xtraordinary giloss. Bumper to bumper kekdahnya. Nak tuju keexit is like foreva.

LILI
After an hr kat E barulah kita ke SP. Mmg nak menapak ke E n park nxt to SR tapi parking bays semua full kat situ but we managed to get one qte far near Ms Read area. No choice sbb dah lafarrr. Asam laksa kata "let me hibernate 1st, okay kak Lili?", heheh.

ahkakbatik said...

lerr... semua orang guna shortform ker...... saya pun suka pi KMAA sebab parking depn kedai je cuma kalau bawak keta lombu, pilah park jejaus sket.. sogan...

KMAA - kedai mamak al-azwath..ngee..

Ibu n Abah said...

Kak som..
sebelum i makin pening... tolong bagitau E tu kat mana?..Ekia?
I terlefas jauh sebab Lili dari buterwot pun tahu E tu dimana....
I fercaya dengan Ajal/Maut/Pertemuan dan Rezeki... semua ALLAH dah tentukan. Ada rezeki... adalah... jika tiada, macamana cuba pun takkan dapat....

Rima said...

CS
E is for? ade kah tempat tu ku pernah pergi?? yg ade restaurant serai tu ke?? woahhh the last time i was in KL teringin nak makan sana but kan my driver macam bo layan sama permintaan ku.. menci tauuu!!

Asam laksa - can i come?

DeLancrettLurpak said...

maksudnya, pots and pans pun merajuk la kat dapur ye..


i pun sama, sindrom M melanda u!

Mira Marlena said...

Fuiyooo..CS terrer ke goreng lagu underground?Cayalah CS!Meh saya join bass boleh buat band terus?
Your sisters ada dekat Kg Tunku PJ?Eh eh,my sedara belah mak ada menetap di sana...
*Kalau cari paking ujung minggu memang sakit jiwa!

somuffins said...

AB
Kadang2 you guna bahasa horror, rasa tak tercapai akalku, pap! *sambil tepuk dahi 4x*.
Memula baca I paham tapi part nih "... cuma kalau bawak keta lombu, pilah park jejaus sket.. sogan..."
1. pilah? Kuala Pilah kah?
2. pilah park? KMAA tu kat Pilah Park ke?
3. jejaus? *pap! 8x*

Otak kurang cerdik bila baca mlm semalam tapi pagi nih lepas semangkok 'aslak' licin, tetiba jadi bijaksana-sini plak, yeahh..

p/s: aslak = asam laksa

somuffins said...

AKAK
E stands for Empire (cer refer my previous entry). Empire nih new shopping mall berdekatan SubPred. Thot of makan kat restoran Bali tapi tulah 'takde rezeki'. I bitau T, restoran tu takde rezeki dapat duit kita, bukan kita takde rezeki makan makanan dia *memujuk hati kekdahnya*.

somuffins said...

RIMA
Yes, you have been there. I dah makan kat Serai so kononnya hari Jemahat tu nak makan kat restoran Bali (ada dessert pithang you).

Psst.., I hope you have fired that drebar yg bolayan nak hantar you ke E. You dare or not? hehe..
P/S: Sila sambut semangkok asam laksa yg belum digarnish lagi.

somuffins said...

DLL
Let me put it the other way round. Pots n pans terpaksa buat stock count, heheh..
P/S: Bila sindrom M melanda, tetiba tak nampak hala kedapur.



MIRA
I terer goreng keropok aje, har3. Saja tunjuk geram, tetiba macam reti nak goreng gitar. Anyway, you familiar dgn area Kg Tunku ke?

Yat Maria said...

CS

classik arrr tu tepok2 montot sambil nyanyi2...leh imagine arr...muahahha..

somuffins said...

YAT
Pakkal takde buai kain, kalau ada u sure will 'see' me in there.... Biar berderrrak koyak buai tu menampung anak 'eleph-&-ant'..mueheheh..

Mira Marlena said...

Apa tak familiar nya...my sedara mara belah mak bertapak di situ semenjak 30 tahun sudah...ada yang masih hidup dan ada yang dah passed away but last year hari raya baru melawat nenek sedara dekat SS2

somuffins said...

MIRA
My sister duduk situ from 1981 till now. Prior to that, my elder sister stayed in the same hse for 11 yrs. Ntah2 my sister kenal your sedara mara.

My eldest sister stays at SS2 too.

PatinPasta said...

Cik Som,
Nasib baik tepuk-tepuk montot je kan, Tak de salin diapers bagai? :D

somuffins said...

AIDA
Takat nih, memang tepuk2 montot aje. Psst .. ekceli my Chik does wear diapers bila malam hari, just for her comfort kot dia tak tahan nak terkucil tengah2 malam (dia takyah gopoh gapah ke toilet as she walks kinda slow maklum dah tua, lutut tak kuat lagi dah.