Monday, 27 June 2011

Mee kari, kek bentat n nigella seed ...

Ketahuilah dah berkurun I tak blend cili kering sendiri. Bukan malas *uhuk2* cuma tak berapa rajin aje mengenangkan to get the end result, I kena lalui beberapa proses. Alasan? hehe.. tak baek kata gitu taw.

Anyway, 2 minggu lepas I beli sepeket cili bo. Bila nak alih cili bo kedalam bekas, barulah perasan cili bo tu dicampur atau partly dicampur dengan cili padi. Next time dont eber2 take things for granted. Biar alert sket, bukak mata tu besor2! <- eleh, marah konon tapi kita tak takot pun!

Cili bo tu tetap disimpan (membazir adalah kawan shython makanya biarkan cili bo berkulat baru dibuang). Minggu lepas I beli sepeket lagi cili bo ori tapikan tapi dah tertulis kot, tangan nih tersalah ambik dari esbok bekas cili bo berusia 2 minggu.

Fuh! kepedasannya mencengkam. Camana TB nak makan nanti? Pewut dia made in Xiandong, memang alah dengan cili padi berskala 8/10. I pun tak tahan juga tapi pewut I made in Kluang, so I masih boleh endure kepedasan berskala 8.5 over 10, heheh..



Mee kari siap dimasak tepat pukul 11+ malam. T tension menunggu kelibat I kat dapur "umi selalu masak lambat.. tak bagus taw tidor bila perut kita kenyang". Hahaha.. ada I kisah? Ekceli I sker dia bising2 cenggitu.. Tu menunjukkan betapa dia mendambarkan masakan I, ekekeke...

Bila I kata "dah siap... boleh makan dah", T plak kata "takde sambal eh Mi?". Alahai budak nih, tak nampak ke peluh Umi dah menjejeh2 kepanasan lelama kat dapur nih? <- say it in my heart only laa TAPI tak sampai hati plak so I kerahkan dia kopek sebijik bawang besar. In no time at all (almaklum kata anak didik masterchef khaan?), siaplah sambal udang kering. Yeehaa..

Heran juga TB tak komen pedas ke (sedap ke)... dan harap takde sape yang akan berulang alik ke WC hari nih sebab I aje dah 2x pagi nih (sebelum dan selepas hadap semangkok leftover mee kejap tadi).



Remember this bentat choc bot banana cake? Alhamdulillah .. sambil I habiskan the top portion (warna kuning), selebihnya dah selamat I agih2kan pada mak, ayah, abang, adik n baby berkaki empat kat belakang rumah. Sambil berebut2 mengunyah kek, depa serentak bersorak "Meowwwoww!! (read:bravo)... thedapnya kek bentat aunteeee...". Auwwww... I am touched!



Minggu lepas nak buat beriani nih tapi nasib baik teringat TB tak sker beriani guna rempah nih so I guna sikit aje jangan tidak. Bau rempah nih a bit pungent... so barulah kali nih nak baca betul2 apa bahan yang digunakan untuk rempah nih...

Macam2 jenis rempah yang digunakan tapi satu rempah menambat perhatian. Ekceli I baru tahu ada rempah namanya Nigella seed. Bila I google untuk dapatkan nama Melayunya ,,, owhhh kisahnya .. baruku tahu ...



Inilah Nigella seed .. bentuknya macam gigi siapa ek?


Dan ini Nigella seed juga w'pun bentuknya tak serupa. Nama Arabnya habatussauda dan nama Melayunya jintan hitam.

Wallahualam.

21 comments:

Sizuka said...

CS,

I baru tahu nigella seeds tu habatus sauda recently, before this tak tau pun.

I kan, dah few weeks teringin sangat nak makan mee kari. tengok your mee kari, rasa macam nak buat sekarang jugak! tapi i kena sasakan hati, cekalkan fikiran, untuk sabar hingga hari ahad. huuhuhuhu.. kejam sungguh!

somuffins said...

SHIDAH
You pun baru tau eh? hehe.. takpe ilmu datang terlewat sket, still alhamdulillah, kan?

Let's put the blame pada RC. I tengok dia buat mee kari hari tu langsong I terpanggil..

Lili said...

CS,

Monday wengs I terubat lagi bila bace posting you yang cute ni...esp that part 'dont eber2 take things for granted...' hikhikhik I loike 'eber2'!

Er...you lupe ek nak huluq semangkuk mee kari tu kat I...ni I duk tunggu kat corong lektok.

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Nigella seeds ye, bukan Nigella Lawson? Mama kita kalau buat biryani tak pernah guna yang ready made tu. Selalunya from scratch...nanti kita buat sebotol simpan untuk Aunty CS ye? Termasuk sebotol green curry paste...ish...dah banyak hutang ni. purrr...meow!

zarin said...

CS
i pun sgtlah malas nak blend cili kering sendiri sebabnya i rasa byk betul step nak kena buat until the final result ;-))

nigella seed tu pun i baru tahu recently, itu pun sebab my husband beli habatul sauda and ada nama tu kat botol hihi kalau tak, sampai la ni baru i tahu apa menda tu

Mira Marlena said...

Hari tu saya pegi makan habatus sauda ni cenggitu jek..hahah naik biru muka nak mengunyahnya!Baik utk kaum wanita dari segi menjaga dalaman..ehem!ehehe
Saya suka tahu kembung dlm mee kari tu..bila cucuk2 rompong aje..memang ngamlah dengan kuah tu.
Nak ikutkan saya ni pun malas nak blend cili..tunggu bila nak masak nasi lemak barulah nak buat.Kalau tak takkan guna cili tu.

somuffins said...

LILI
No wonder you tak dapat my mee kari.. I curah semangkok via handphone.. haishh.. miscommunication gamaknya nih..


CAT
Syabas to your Mama. Pls tell her to simpan baik2 the green curry paste n rempah beriani (boleh dijadikan barang hantaran bila Mr Kimi merisik Ms Aga nanti, auwww..).


ZARIN
You are right. Memang leceh nak proses cili sebelum diblend, lebih2 lagi I tak selalu menyambal. You pun baru tau habatussauda tu eh? hehe..


MIRA
Awat you makan habatussauda tu cenggitu aje? Kalau makan raw boleh menjamin 'ketenteraman dalaman', kah? Auww..
Tauhu tu sebenarnya I potong dua tapi nampak agam betul ek?

Yat Maria said...

Cik Som,

didnt know nama arab dia is such, ai ingat that is the brand name..but tak aci betul nigella dapat nama for the omputih version..ai ingat cumin..

Rima said...

Cik Som
I knew the existance of h'sauda.. what i tak tahu ialah nama omputih yg glamour tu.. ty for sharing..

Mee Kari ni macam mee rebus eh?

somuffins said...

YAT
Selama nih I tau h'sauda tu warna hitam tapi tak tau camana rupanya. Tak tau juga ada rempah warna hitam... yang I tau bijan hitam mmg wujud.

I think aci nama dia Nigella sbb daddy dia nama Nigel. Kalau daddy dia nama Nut maka nama anak haruslah Nutella? har3..


RIMA
You are welcome.
Mee kari is mee kari, hehe. Buatnya pun lebih ringkas dan senang dari buat mee rebus. I selalu buat mee rebus PINTAS. Buat kek pun kalau boleh cukup 3 bahan jer, hehe (dasar 'rajin').

Maya Marisa said...

Why la they call nigella not maya? Uwwaaa tak aciiii!

Maya pun liat nak rebus cili kering. Tapi kalau rajin sudah dtg, satu container aiskrim siap rebus & blended

FaAtip said...

Masak lelama kat dapoq? Alamak I yang terasya laaaa...hehehe

Ciksom, I baruu je beli cili kering tau..I nak proses jadi cili boh. I rajin sebab telah dipuji oleh En Hubby, betapa senangnya dia nak masak mee goweng mamak, bila ada cili lumat dalam esbok, dia puji berbakol2, tu yang I tengah semangat nih! hehehee

somuffins said...

MAYA
Apa kata you concoct something n name it Maya Delight?? Amacam??
Dulu kala I pernah mithali buat sendiri cili bo, tapikan tapi .... *sambil senyum tawar*

somuffins said...

FA
SILA AMBIL PERHATIAN.. THAT I KENOT KIMENG AT YOUR BLOG gara2 blogspot masih mereng. Smlm I tried to comment yg berbunyi "FA, before my FAng keluar satu persatu, you better update your blog"... tapi my kimeng tak leFAs. I sms you nape you tak jawab?? Y?Y?Y? Marrragh nih..

p/s: adakah kerja you hanya memblend cili wahai FA atip??

FaAtip said...

hehehee....FAnjang ceriternye, lately I ceFAt letih. Semalam I gi Kuantamm seharianggg, balik rumah kul 3. Kelas kul 4! Cenoneng I kejap. Bila kelas habishh pukul 6.00, I dah sangat2 fenat. I tebongkang atas katil. Mesej you I baca kul 1.30 FAgi. Tak verani nak balas takut mengganggu aktiviti you ehem, ehem...ekekekekee....

Kemudian, kemudian, FAsal cili tu, I tak buat pon lagik!! Baru beli je....hehehee.....

kakcik said...

Tak tahu kenaFA I selalu terlewat singgah di sini! :( (dalam ati ai sekiping matsaleh masalah la pulak)

somuffins said...

FA
I akan baca dan jawab segala incoming sms tak kira apa juga aktiviti yang I sedang buat ketika tu, auww.
Psst.. blend cili tu lebih sket k?


KAKCIK
Caner boleh lewat singgah sini?? You lupa nak tekan loceng bas kot? hehe..

Anonymous said...

cs.. saya pun pakai rempah tu untuk masak beriyani.... awatnya bau tak sedap tapi yg beli kedai tu sedap walaupun baunya sama?

owang texas maleh masuk chrome

PatinPasta said...

Cik Som,
Nak kagum sebab pukul 11pm pon still bersilat kat dapor ye? Vavavava!

Psst.. tauhu berlubang gitu bila dilemaskan dalam kuah kari gitu, pergh nikmatnye!

Psst.. pasal blue cheese tu, kenapa dah buang? Alahai. Patut simpan bawah katil, gerenti lepas 3 bulan menjadiknye :D

somuffins said...

AB
Tulah tuuuuuuuuuu *sebut biar bibir muncung 3 inci kedepan*, I pun tak paham dgn prinsip sendiri, maybe sebab I tak fandai masak kot? Ekceli kalau makan beriani dari restoran Haidramaut, tak syak lagi memang diorang guna rempah Shan tapi apsal sedap? haishhh..

somuffins said...

AIDA
Sila kagum, sila.. Tu baru pukul 11, belum lagi you dengar cerita memasak n menggoreng pukul 12am? ehheheh..

Tauhu berlubang tu besar sangat. I suka the smaller version tapi dah out of stock pulak.

Projek blue cheese terpaksa digugurkan sebab bawah katil takde space. Ingat nak simpan kat gua BBBBertangkup tapi gua tutup takleh bukak. Kunci hilang! :-)