Sunday, 17 July 2011

Alhamdulillah ...

Dah 2 hari I buat dressing sendiri pada luka tu. Seram juga nak telek betul2. I hanya berani tengok dari bird's eye view aje tapi sah the affected spot kinda lekuk kedalam. Alhamdulillah tak sakit lagi.

Misi baju pink dah ajar cara bersihkan luka. Mula2 basuh luka (like genyeh cam nak rak) dan sekitarnya guna liquid soap khas supaya kuman mati dengan jayanya, pastu titiskan a few drops of honey. I guna raw wild honey yang dibeli 2 tahun dulu, hehe. Raw wild honey @ golden black honey takde expiry date, gud uh??

Kebetulan masa I beli alat2 dressing kat Guardian hari tu (jimat beli sendiri u'olls), ada plak promosi raw honey. Since promoter kata bagus dimakan begitu aje (lebih mujarab), maka I hangkut sebotol tapi dibantah oleh T (sambil mencuit2 my siku) but I was adamant, I beli jugak.

T has a big concern so does TB, hehe. Diorang tau, apa juga 'bentuk ubat' albeit honey manis cam madu, I akan buat2 lupa memakannya... Just like I tak pandang sebelah mata 2 botol Primrose tablets yang dah berbulan I pinggirkan. Hehehe... they know me better than I know myself, ehh??

Last dressing to the wound done by misi baju pink tak sakit langsung, yeayyyy.. but I tak lepaskan doc H goes off just like that. Seminit tinjau luka they charge so n so ringgit so I better make full use of the dues I paid them. I took the opportunity to ask him everything yang bersarang dalam minda. Tersentap I when he suggested that I should discard all my underwear cos to him semua in my possession dah ditakluki kuman.. "Cissss!!! Adab tuan perlu dijagaaa..." (terngiang2 suara Tuah, auwww).

OR he might have thot that I have only a piece or two memandangkan dia nampak satu rona aje kot? Adakah??? keji kalau dia ingat cenggitu namun the next day semangat I membara... I bought suar kecik worth RMxxx. The colors are of the same tone as I had always buy. If so, buat apa I beli lagi, ya tak? I nak buktikan apa sebenarnya?? Watdehek.. ekceli I saja gewammm, just plain gewammm.. hehe.

Tertanya2 gak apsal on every level ada gambar buah2an temFAtan. Tak nampak sesiapa jual buah pon? haha.. Setelah Yang Arif T beritau, barulah I FAham. Setiap aras tempat letak kereta ada gambar buah2an dilekat pada beberapa tiang untuk menguatkan ingatan pelawat amnesia mcm I re: lokasi kereta masing2. Kat lift pun dibuat tanda buah2an yang sama. Satu khidmat masyarakat yang praktikal, I sker!

Anyway, ada 4 aras aje - rambutan, durian, manggis n pisang. Senang nak ingat tapi disebabkan I nih pelupa dan pepanik (har3), serta pernah alami kes tualait zon masa letak kereta kat MegaMall dulu, I have to be extra careful not to let the bananas bear fruit twice for what you see is not what you get. Scarry taw.

Last kopek berbaring atas tilam kureng empuk. Hopefully it was the last ... tapikan tapi ... next Friday kena datang sekali lagi, oh man!!

Shhhh... mutekan hp dan offkan flash dulu pastu barulah 'klik'. Tangkap curi2 cenggini bahaya sebab risikonya tinggi (kot bawah meja ada CCTV, habislah I, kan?).


Tidak digalakkan meneka apa2. Bayangkan aje kita (ya.. kita) berada dikawasan pergunungan hutan lipur lintang yang subur menghijau dengan udara bersih lagi nyaman. Jom tebar tikar mengkuang kita piknik sesama ...

Dear friends, thank you for your well wishes, concern n doa. May Allah bless you :-)

19 comments:

Ibu n Abah said...

ALhamdulillah...
semuga dah sihat sediakala kulit dan isi daging yang di potong..
nanti dah sihat betul2 kita pergi piknik ya...
i bawak tikar mengkuang...
you, fa, ja dan lili masaklah apa yang patut....
hehehehehehe.....

3E said...

Aunty Som,
Semoga cepat sembuh ya Aunty....
Rindu sama aunty...:-))

Lili said...

CS,

Alhamdulillah...
dressing dapat buat sendiwi,
madu dapat minum hari-hari and yang FAling besh,
panties rona yang sama dapat yang baru beli.
Oh, lemme guess...rona kulit ek? har har har!

Semoga sihat sepenuhnya dan lebih kencang bergerak. ;)

passt Akak..tak ken nak bawak tikar mengkuang aje. Bawak ler khemah kanopi dengan air-con sekali. I tak kisah kalo kene bawak limo Tambun tu. ekekeke

kak ja said...

Kak Som, next friday, kami Klabhaus members nak temankan u pi spital, bleh? Bknnya sbb nak intai bekas bisul u, tp sbb tingin nak bergambar kat tiang rambutan..

Ehem ehem Akak, org pi piknik sbb nak mkn angin, jd tak payahlah bawak makananG!!

kak ja said...

woit lili!! amvooooiiii!!!

kita publish kimeng kita serentak le, beb!!

FaAtip said...

bila parlimen nak bersidang nih...dah hantar proposal belum? **sambil gigit buah ceri**

Maya Marisa said...

Piknik?? Jommmmmm! I volunteer bwk Apple Pie wokeh!
Suar kecik tu kaler fink ker? Hehehe
As usual, get well soon!

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Curi gambar misi baju pink ye? Nakal dia! Babap nanti. Anyway, tak seronoklah piknik kalau takde kucing...kan????? har har har *evil laughs*

T said...

CS,
get well soon. raw honey tu kalau tak habis makan tak pe. boleh guna dalam muffin bila dah sihat :)

Rima said...

Hehe apasal bila sebut tentang seluar kecik dgn tiba tiba ku check whether mine semua sama colour.. auwww memang pun! same colour but diff design.. hehehe get well soon CS!

somuffins said...

AKAK
Ahli DHW bangkang! Warga keemas2an dibenarkan bawak tikar mengkuang. Ahli lain bawak 1 jenis makanan. Since you ada vivik maka afdal you sediakan makanan lebih sket 2:1 gitu, boley kah?


ASILAH
Mekasih.. kalau rindu jengoklah selalu2 kat sini, yek?


LILI
You nak tolong I titiskan madu kat luka tak? Mai aaar..
Psst.. mana you tau rona suar kecik I rona kulit? You got peeping me meh?


JA
Sampai ati you Ja.. you lebih kasih kat tiang bercorak buah2an tu dari I, Ja?? Owhh... *berguling kat lantai sambil tawik2 wambut*
P/S: *bisik* biarlah Akak jer bawak makanan. Dia ada vivikananda, tak mcm kita..

somuffins said...

FA
Parlimen akan bersidang 2 bulan dari sekarang. Kita tangguhkan dulu memandangkan you, sebagai ahli VVIP sedang bizi kompol buah ceri pokok orang, ahaks.. DAN kita bagi masa kat you hingga proses jem ceri berjaya dibotolkan.


MAYA
Thanks.. I dah sihat dah. Boleh panjat Mt Kinabalu lagi. You tak yah bawak apple pie, you bawak pokok apple aje, okay?
Suar kecik kita ada gak rona lite fink fanter, roarrr..


CAT
I nih fotografer pemalu. Tu yg tangkap gamba orang diskreeetli tu. You nak babab I? Meh sini *sambil piat tinger you*, hehe..
Kita nak elakkan pencemaran bau semasa berpiknik, tulah kucing tak dibenarkan turut serta. Harap maklum *nada kuasa veto*


T
Am OK now, tq. Honey tu boleh dijadikan substitute for maple syrup. Yes, good idea :-)


RIMA
Cutelah you. Boleh spontan check suar kecik sendiri punya, kahkahkah. I loathe colored panties. I sker subtle ones.. auwww..

Sizuka said...

CS,

Alhamdulillah you dah sihat. really miss reading ur updates and miss u a lot!!

regarding takleh comment kat my blog tu, sebenarnya i dah block ur id. hahahha.. just kidding!

my friend pun ada problem yg sama. i suggested to her to clear her cache. kalau tak boleh jugak, cuba you masuk guna google chrome or mozilla. if u're using mozilla now, then u can try using internet explorer. it works for her.

miss u CS!! *hugs*

somuffins said...

SHIDAH
You dah block my ID? Huwaaaaa... oh Ma, oh Pa... malang nasibku, huwaaa.. *mata berkaca2 nih*.

Amacam? I boleh jadi aktress tak? heheh.

You know what. Satu aje I tak fehem. Bila I guna henpon to komen, my ID is visible; tapi bila guna my netbook, ada aje restrictionnya. Menciii taw *sambil tendang2 kaki kusi*. Anyway, I will still visit you wpun you dah 'block' I, tssk..

PatinPasta said...

Cik Som,
Alahai.. masih berjuang ye? ada sambungan Jumaat depan pulak tu. Isk!

Patut time doc H suggest buangkan kesemua ahem tu, Cik Som cakap "Kenapa suruh ai buang semua, you nak belikan ke? " Hehehe!

T said...

Talking about subs honey for Maple syrup, the other day I made lempeng (crepes) with Honey & Lemon syrup (Honey, lemon & some water cooked till syrupy). It was so good, I also topped the lempeng with roasted sliced almonds.

somuffins said...

AIDA
Diharap perjuangan hari Jumaat nanti hanyalah jeling2 pandang2 aje, heheh. Yeslah.. I have 1/2 the mind to ask doc H "bak sini duit", the moment he says "get rid of all your dot3".


T
Yes yummy.. Rajinnya you buat combo syrups cam tu. I sure will seek jalan pintas, almaklum I kan 'rajin', kan? hehe..

Yat Maria said...

Cik Som

lekas2lah sembuh agar dapat lompat kijang & lompat tikam, as you said..dengan berlatarkan backdrop hutan ijo..maka akan cepat la sembuh :)

somuffins said...

Yat
I memang nak cepat sembuh..nak kemas rumah b4 menjelang Ramadhan. As of now, I masih berjalan sopan dan santun. Hopefully by next week I'm able to jump frog, ekekeke.. Ding dong!