Thursday, 7 July 2011

Ouch !!!

Al-kisah ...

Setitik bintek merah yang disangka jerawat manis telah bermastautin dipermukaan kulit gebu berhampiran kawasan larangan, P&C kekdahnya. Oh tidaak! Rasa takut dan fobia yang amat bila teringat benda yang sama berlaku 2 tahun dulu. Keadaan yang buat I bermalam sehari dihospital.

Hari ketiga bintek merah mula mengeras dan bernanah sikit aje. Selagi nanah tak menumpahkan lahar2nya, selagi tulah keadaan I dalam bahaya, huwaaa.. so I googled for 'blind boils'. Disuruhnya tuam dgn air panas beberapa kali dan kalau takde perubahan, silalah pecahkan tabung itik sebelum berjumpa doktor tapi jangan jumpa doktor quek daaah!

Nak dijadikan cerita dalam blog, towel kecik yang dibuat tuam tu dah hangus rentung, kah3. I rebus towel tu kononnya nak bunuh kuman, I put on slow fire pastu I golek2 melayan perasaan. Nasib baik T terbau something... Berleter mak nenek tu kat I, hehe.

Bila nanah degil tak keluar secara pukal, mulalah terasa sakit w'pun tak nyut2. Gerak geri mula terbatas almaklum affected area adalah quite strategic esp bila golek2 berbaring dan pose menyabung adalah impossible. Masa kosongkan pundi2 pun payah (boleh ke berdiri aje? har3.. keji lagi tak sofan kekdahnya tu).

Soalannya ... nak jumpa GP aje atau terus ke hospital sinun sebab diorang dah ada rekod I dengan 'penyakit' yang sama. Nasib baik ada T so dialah supir cum lady in waiting, hehe.

Tiba hospital dubdab dubdab. I just knew what to expect so I asked the receptionist whether female surgeon is available. No, nehi, takde... so terpaksa juga jumpa the male surgeon (waima nama cam female) yang pernah menyelamatkan nyawa I 2 tahun dulu. Doc Hanis diberi nama tapi bukan Hanis Z anak cik Nani tu taw :-)


Lepas doc H tinjau keadaan boils itew, I pun diusung beransur kebilik 'procedure'. Aaarghhhh.. tak sker ... tak sker! Masih ingat lagi betapa pedihnya bila misi buat dressing kat luka, ouch!

I thot bila dah suruh baring atas katil tu, doc H akan datang secepat kilat dan buat apa yang patut tapi tak sebab dia ada hal lebih penting dari selamatkan nyawa warga keemas2an nih, huwaaa.. *4eba dramatic*. Sementara I melayan perasaan, misi pricked my mother finger .. blood sugar level is 5.6. Lupa nak tanya nape tak ambik my blood pressure sekali.

Almost 1 hour berbaring atas katil, selain bertahmid, macam2 sebenarnya yang difikirkan - dashes of this and dashes of that. YaAllah, pls have mercy on me.

Ketibaan doc H disambut dengan pom2, haha. Bila doc H mula jalankan tugas, dub dab dub dab bergendang bunyi jantung I. 3x cucukan pertama to the affected area, ouch ouch ouch!!! Pastu 2x lagi, I dah tenteram sket. Doc H tanya "sakit?". Dengan muka yang pinta dikasihani as though I'm a lil child, cebikkan muka sket, "sakit" (dengan harapan dibelikan barbie doll atau KitKat pun okay gak!).

Bermulalah hari2 Cik Som berjalan penuh sopan dan santun. Tangan kiri diletak erat kearea perut supaya kurang impak gegaran lelemak pada luka, har3. Nak sembuh cepat haruslah diligently makan ubat ikut peraturan. Every 6 hours kena telan anti-b sampai seminggu dan bila sakit pandai2lah telan PK (takde kena mengena dgn mee PK, kih3).

Prevention is better than cure tapi kalau dah Allah kata "jadi", maka jadilah ia. I redha dengan dugaan nih dan berdoa agar Allah amfunkan dosa2 kecik seiring dugaan yang dipinjamkan. Kenapa 'dipinjamkan'? I pasti semua tau jawapannya, kan?

Note: Kak Halimah, cousin di Brunei meninggal dunia kerana stroke. AlFatihah.

23 comments:

Ibu n Abah said...

kak som..
masih chaket?
chian awak...
tapi awak tak chenchorang mcm kita...
kita chenchorang jer...
jaga diwi!

Lili said...

*gaya tiru Akak kat yang dapat nomvor wan tu...hehe

kak Som,

Kecian kita dengar ni...patut ler semalam bitaw nak kuor ada mission yang possible...rupe2nye, menyerah *tuuut ke Dr Hanis. Alamak, comey mintak Varvie doll..mintak ler Patchi sekali. Ooops, sorry Kitkat!

kakcik said...

Semoga segera pulih dengan sepenuhnya.

Sizuka said...

CS,

Awwww.. that must hurt a lot! Jangan nangis k. nanti I bagi kek pisang :D

Cat-from-Sydney said...

Oooh...Aunty CS...awat tak habaq masuk sepital? Or else Mama kita boleh datang melawat bawak Barbie + Famous Amos Bear + Patchi kotak lagi besar dari yang orang Utara tu dapat. Tak mainlah KitKat, kan? har har har *evil laughs*

p.s. AlFatihah buat cousin di Brunei. Dah 5 tahun tak ke sana.

somuffins said...

AKAK
Masih chaket kalau jalan tak sopan santun maka kenalah berjalan selow2 cam gadis Jepun berkimono dan berterompah, hehe. Cian awak masih chencorang .. weekend nih dah berdualah kot? Jeng3..


LILI
Gitulah kalau dah manyak umur. Ada jer gejala2 yang tak berkenan datang kat kita namun dugaan Allah, siapa boleh tahan, kan?? Redha jerlah. Psst.. Patchi, Patchi juga namun KitKat adalah a show of loyalty, ahaks..


KAKCIK
Timakasih. Bila dah sembuh betul, I akan lompat2 kijang, haha.. Bayar hutang..


SHIDAH
Yeayyyy..dapat kek pithang!!! Tapi nak banyak2 okay? hehehe... suka jadi kanak2 wibena.


CAT
Kita singgah spital jer tengok muka doktor tapi tak masuk untuk tidur. Tak per.. hadiah yang gah tu bisa di'withhold', nggak?

Mira Marlena said...

How are you Cik Som?Dah ok ke?Get well soon ok?
Makan banyak oren nak baikkan luka,insyaAllah.

Rima said...

CS
Get well soon! guess what after almost 6months bibir ku jadi angelina jolie again.. macam waktu i kat germany .. arghhhh tension! but kan oleh kerana ku cepat bertindak.. it took me 2 days only to look better again.. alhamdullilah..

zarin said...

CS
how are u? get well soon ye!
n rajin2 mkn ubat..erkk i cukup tk suka mkn ubat...slalu kena paksa baru i makan hihi

somuffins said...

MIRA
Tq..I feel much better now. I makan kiwi fruit rona kuning sbb oren dah kecut (mcm I, hehe..)


RIMA
Camana tetiba jadi Angelina? Terlebih dot3 dgn Joj Kluni, ke? Kihkihkih .


ZARIN
I feel better, tq. I mcm you jugak bukan peminat tegar pada ubat2an but takut sakit punya pasal, terpaksa telan ubat as instructed.

ahkakbatik said...

err.. sakit jerawat jumpa doktor? haish... bermadah sungguh CS nih... walo apapun moga CS udah sembuh...

somuffins said...

AB
Yalaaa, kalau tak jumpa doktor, nak jumpa siapa lagi, kaan? Kalau you dekat, I jumpa you aje :-)
Doakan I cepat sembuh boleh pergi Bronx, heheh.

Maya Marisa said...

Cepat sembuh yea. Also takziah to ur beloved cousin.

somuffins said...

MAYA
Thanks for both wishes. Bila I dah sembuh, bolehlah I beronggeng :-)

azieazah said...

Agaknya kalu benda tu tak “jadi” U jalan agak kurang bersopan kah SOM? hikhiihikhik!

Boleh bersila? Boleh makan? Maknanya tak lah begitu kronik, kan?

I sentiasa doakan cepat sembuh, tapi kalu tak reti duduk diam-diam, elok juga U dok spital 2,3 hari. hehehehe


Sembilan Haribulan Julai: Rupanya Aku yang Terkulai...!

Maya Marisa said...

cik som,

aiseh, lupa nak bgtau,"happy belated birthday"

err brp banyak lilin cik som tiup taun nie??? hehhee

noir said...

speedy sembuh sepenuhnya, cik kalsam...seng

somuffins said...

AA
Ha'ah, kalau benda tu tak JADI, I memang jalan ngempor2 punya. Tu sebab I tak jadi model, heheh..
Napsu n selera mmg tip top, alhamdulillah tapi masa tengah sakit, serawa pulut derian pun I boleh jeling aje, nehi! Keadaan akan jadi kronik kalau I tak ambik tindakan mengkayakan spital, ahaks.
Timakasih doakan I. Tengah rasa sakit semangat nak vakum carpet datang.. Nasib baek tak bentan.

somuffins said...

MAYA
Thank you.. Tahun nih just like any other tahun, I tak pernah tiup apa2 lilin sempena my bday tapi masa e'city trip hari tu, I berpeluang tiup 2 batang lilin. Jadilah kan??


NOIR
Sam....seng? *merenung tajam sambil mengasah buku lima*
.
and also thank you (tak nak bitau nape)

PatinPasta said...

Cik Som,
Alahai.. sian Cik Som. Sampai ke spital tu. Harap-harap dah beransur molek la ye :)

Dok tertanya-tanya ni, so segala aktiviti bersilat di dapor kira ditangguhkan dulu la ye?

* takziah untuk keluarga dan Al-Fatiah

PatinPasta said...

* pembetulan ye

Al-Fatiah = Al-Fatihah

Mira Marlena said...

Happy belated b'day Cik Som...lambat sungguh wishnya...ampun!Lupa yg CS ni star 'ketam' hehehe...sama mcm my twin sister tu.
Another thing,salam takziah buat your family members in Brunei.

somuffins said...

AIDA
After almost seminggu dilapah, keadaan pelan2 kembali molek. Soalan cepumas kat perenggan dua tu amat mencabar untuk dijawab, roarrrr.... *taring tumpul*
p/s: thanks :-)


MIRA
Thanks for the wishes. Tak nak tanya berapa tahun umur I ke?