Thursday, 14 July 2011

Dugaan dan hikmahnya ...

Dah lama tak berkarya memerah otak dan keringat (credit untuk diri sendiri) maka untuk sambung momentumnya memang payah sehinggalah I terima mesej rindu dari my BFF ..

Assalamualaikum kekander. Sudah pulihkah kander dari luka bis** tu? Lama tak hupdate. Windu! Setelah dimaklumkan I kat spital, sambungnya lagi ... Jgn nanes tau kalau wasa shatit.

Hmmm.. senyum simpol I dibuatnya.. Mekasih sebab windu kat I, muah! Semangat terus naik berombak2 nak update blog time tu jugak tapi bila dah tiba rumah semangat kembali kendur. Apa pun, bila dah ada blog sendiri dan kononnya awak tu suka berkarya dan ngaku komited, tulis ajelah apa2 pun ............... kan?


Dari bilik tingkat 7 sementara menuggu misi baju pink 'kerjakan' I, harus buang perasaan gundah gulana dengan meyakinkan diri bahawasanya I sedang bercuti di LA atau di Hawaii. Kat tempat2 yang disebut tu banyak pokok palma, kan??

Nota berguna: Sebelah kanan tu highway yang baru siap dibina. Highway dari PJ menghala ke USJ, Shah Alam, Puchong, KLIA etc. Nama highway? Highway to heaven, kot? heheh..

7/7: Lepas doc H @ Einstein toreh the blind boils, misi baju pink tanpa berlengah bersihkan luka. Kesakitannya tahap melolong (I refrained from nanges melolong untuk maintain keanggunan, hak3).

9/7: 2nd dressing .. ouch!! rasa nak ngamok smackdown misi baju pink,

11/7: 3rd dressing - doc H kata "very aggressive bacteria", huwaaa.. Sentap kejap tapi bila misi baju pink pick ntah apa yang melekat kat luka tu, tetiba I jadi Jane bini Tarzan. Melolong dalam hati, mengerang dan menggigil kejap sambil ketap gigi menahan deraan! :-(

13/7: 4th dressing masih ouch tapi tak rocklah kalau tak tahan sakit yang ala2 tuu.. Bila misi baju pink kata luka dah nampak cantik (beat that, cantik??), daging pun dah naik (naik?) .. alahai bestnya, tu semua good sign luka sembuh dengan elok.

Tetiba senyuman Cik Som selebar bunga mentari berkembang indah kat nursery Sungei Buluh *wink kat Akak, teringat kat MR kekasih gelapnya, hehe*

"Bila hati gembira, tepuk tangan" *nyanyilaa sket*. Hati supir yang gigih menghantar her big momma pergi balik spital perlu dijaga juga, kan? Could not decide whether to go to McD, Nandos, ManhattanFM, P'Hut, ChicRShop <- punyalah haloba tapi kaki nih berjalan dan berhenti kat Keni Wojes (kena sapot boifren lama okay?? haha..).

Kita oder side dish jagung tapi diberinya salad kentang double dose. Boring aje rupa putih2 tu tapikan tapi pelayan bar tu kata "tak per... makanlah dulu nanti kita hantar jagung". Alhamdulillah, rezeki terpijak namanya tu, hehe ...


Dessertnya .. seketul sorang kapkek vanilla. T sempat juga mengecek sescoop dua eskrem BR.


Tulang ayam tu ingin dihadiahkan pada Brad.. 'budak' nakal yang suka gelak 'evil laugh' tu. Daah... pi main jejauh, aunty nak golek2 nih.

Alhamdulillah diberi sakit yang tak menjejaskan selera makan. Tak mampu mengelak penyakit ditempat yang selamanya dijaga dari pandangan bukan mahram namun tulah yang terjadi. Hikmahnya? Mungkin caraNya agar diri ini lebih humble padaNya lagi, wallahualam.

Dalam masa yang sama dapat berita tentang 2 kenalan (sejak sekolah) baru dibedah. Sorang first stage ovary cancer dan sorang lagi ada ketumbuhan pada pituitary gland tapi tak cancerous. Kalaulah kita diberi pilihan. If only...

Pagi esok kena jumpa Doc H dan misi berbaju pink sekali lagi. Tanak pegi, tanak pegi *sambil berpaut gate karat* tapi apakan daya. Nak sembuh atau nak sakit? Semoga berita baik aje yang I dengar esok, insyaallah.

22 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Ooooh...sungguh terharu kerna disebut-sebut akan menerima anugerah tulang ayam. Amboi! Tercekik anak orang nanti sanggup nak bayar bil vet? Anyway, I dah bitau misi baju pink supaya tenyeh-tenyehkan tempat tu, jampi sikit biar cepat sembuh. Well, sometimes we need to be cruel to be kind....you know.... har har har *evil laughs*

somuffins said...

CAT
Pls dont be so cruel cos I had enuf of deraan oredi. Kalau misi tenyeh2 kat luka tu, I smackdown n cakar2 hidung diorang with compliments from Brad. Biar you sesekor masyuk penjawa.. har3

mokjadeandell said...

Ciksom,
Saya pun dah dua tiga kali menjaga orang yang kena op akibat bisyul kat tempat uhu uhu tu. Laungan semasa dressing dgn doc mengalahkan Tarzan dihutan.....tak terfikir akan menjerit sekuat itu oleh seorang lelaki yang macho...huhuhu.

somuffins said...

MAMASON
First of all I nak ucap timakasih sebab you sudi melawat I. I just could not leave my print kat blog you. Mencii taw.

You pun pernah berdepan dgn Tarzan? kahkahkah... Tapi memang betullah you, sakitnya lain macam!!!

Lili said...

CS,

Teruk jugak ek bisul you sampai kene berulang jumpa misi baju pink tu! I ken ken ken...ish...nak citer gak, hehe...penah gak kene bisul kat tempat SOMey tu. Tapi bila dah dipicit buang oleh misi panel doktor I dulu, rasa....LEGAAAA ya amat!

So, the next visit will be alright for you. Selagi boleh mamam, mamam tau! ;)

Oh luFA! Nak I antaq kulit limau tambun tu as your 'helmet' for another dressing session? Hahahaha!

Ezza said...

hmm...biras saya pun pernah kena bisul kat situ...dia cakap sakit sangatttt..apa lagi bila time cuci..dressing semua..

Tapi tu laa..orang lain dapat sakit yang tak da ubat nya..kita tuhan bagi sikit jer..tapi kan...saya tau,,memang sakitttt...

Sedap nya makan keni rojers tu...

zarin said...

ouch ouch ouch..terasa rasa sakitnyaaaa....
hopefully u will hear a good news tmrw...and alhamdulillah selera masih ada..i kan, kalau tkde selera tu lah yg i risau sebab i ni kan suka makan ;-)

Ibu n Abah said...

Hahahahaha....
nanesh jugak dalam hati....
memang shatit kan?..
tapi..
setiap kesakitan ada hikmahnya...- cakap bila tak kena pada dii shendiwi bolehlah..kan?
I doakan esok..u dapat kabar gumbira...
nanti kita bersuka ria...
Hilang windu i dapat entry hawi ini... thank you...

Lili said...

Kak Som...tumpang lalu, ehem...macam tak biase, ken?

Akak,

Are you lonesome tonight? hikhikhik))

Maya Marisa said...

u very notty la cik som. i babab u karang. skit punya chantek u tukar logo SD kpd gambo halloween pumpkin...hahhahaa

nonetheless, i got to applaud you on ur creativity. so, esok lepas dressing, mana nak pegi makan? jom maya blanja pithang panggang jommmm

azieazah said...

Maaf SOM, sebab I baca entri ini baru I tahu kisah sebenar. Baru tahu U kat wad sebab sakit.

I tumpang simpati. Sungguh, rasa terkilan pula sebab lewat betul I tahu kisah U ni. (maklum nak sms pun tali kabel tak gantung lagi)

Ampun ya..

Moga segera pulih, dan kembali ceria.

FaAtip said...

Laaa...kenaFA I sorang je yg tak tahu ni...kenaFA ahli2 kelab tak hapdet kisah ni?? Why? why? **buat2 muka seriyes gitewww** Dulu ada tawan I kena bithul, I cadangkan dia pukul2 bithul tu dgn apa2 je...hehehehehe. Take care! mmmuahhhss!

PatinPasta said...

Cik Som,
Alahai.. seriaaaaaaaau saya dok membaca sambil membayangkan. Isk! Gagah perkasa sungguh Cik Som, melolong dalam hati je. Kalo saya, mau belasah misi baju pink.. dia pulak melolong. Huhu!

Cik Som, semoga kembali sihat seperti sediakala dan saya pasti, diorang suma tak kisah kalo Cik Som nak pergi ke semua tempat yang Cik Som sebut :)
Take care XOXO!

ahkakbatik said...

CS.. nanti dah sehat mintak T tiket hadiah melapangkan fikiran makan hangin ke ladang ewing ek....
saya sambut dgn hidangan roti jala..

moga cepat sihat...

Rima said...

CS
Ouch!! teringat waktu my father kena went thru that... if i lah kan.. mula mula tahan.. tak leh angs terus akan ku jeling misi.. then if lagi tak leh angs.. akan ku menjerit hahaha.. eh tu macam hari tu kena jahit and then hari tu kena sakit gigi...

Cepat sembuh ok.. take care CS

Mira Marlena said...

Nak mashed potato keni wojes tu!!Gambar pumpkin Halloween menutupi SDMC?
Kih kih kih...mati2 saya ingatkan betul-betul CS pegi holiday..
Sabar ajelah Cik Som ni taw!

kak ja said...

Kak Som, I ni pulak sejak the hysterectomy, tak pernah yg tak berbisul.. Tak bnyk, skit musti ada.. Tak besaq, kecik ttp nak tumbuh gak..

Pernah gak tumbuh bisul cinonet kat taman tu, tp dlm cinonet pun sengsara gak dibuatnya!! Yg I pelik, bisul I musti tumbuh kat area di antara pusat dgn lutut!!

Semlm I sempat chatting dgn sorang kwn lama yg dah 2 kali remove brain tumor!! Tuhan uji pulak lagi dia dgn hasbeng yg kena nose cancer.. Aduhaaaiii...

somuffins said...

Diucapkan terima kasih pada rakan blogger... Nanti kita jawab-balas komen, eh? Mode dah sihat tetiba jadi octopus... Semua nak dibuat.. Dah jadi CinderLelah kekdahnya .. Jumpa lagi...

somuffins said...

LILI
Helmet kulit limau tambun comes in handy. Kalau ada hand granite lagi bagus. I dah berangan gigit conet hand granite and baling, kah3..
You had bisul kat tempat SOMel? I yang sah2 SOM, tak kena kat tempat SOMel, haishh..


EZZA
Betul tu. Kita (diri ni) baru dapat sikit kesakitan dah melolong *sambil tunduk insaf*. Psst.. bisul kita jauh beberapa inci dari dot3. Syukur alhamdulillah.


ZARIN
Luka beransur sembuh maka selera makan wajar dipertingkatkan lagi, hehe (kejap dah lupa bab diet, amboi3 ciksom nih).

somuffins said...

AKAK
Mekasih for the doa. Luka bisul dah menampakkan prestasi cun, makanya bila boleh kita berthuka wia? Allah beri sikit kesakitan I dah takleh tahan, huwaaaa... but no joke, mmg sakit.


MAYA
Mekasih kata I notty cum kreatif. I skerr.. Lepas last dressing semalam I terus balik rumah; takde chan nak melencung langsung :-(


AA
Mekasih. Takyah mintak mahap, you tak salah apa2 pun. Silap I sebenarnya sebab terlupa nak buat press conference terlebih dulu, ahaks.

somuffins said...

FA
You tak perasan keadaan I sebab masa tu you bizi bergayot kat pokok ceri jiran sebelah, kaaanz?
P/S: cadangan/usul supaya dipukul2 bithul akan dibawa ke parlimen, dont wori.


AIDA
I gagah perkasa? Kalau I boleh transfer kesakitan pada pokok, dah lama I transferkan. Jwpn sebenar ialah I takde pilihan, huwaaa.. Mekasih :-)


AB
I tunggu T penuhkan tabung ulat gonggok dia dulu. Sementara tu, praktis menjala sampai perfect zero error, ok? Oh ya, I nak kari daging dari ladang Jock Ewing :-)

somuffins said...

RIMA
Your experience kena jahit betis yg gebu n to endure sakit gigi graham bell, memang tersangat epic. You sure tak menjerit2 tendang doc hari tu? hehe..


MIRA
Ha'ah I berholiday kat spital, hehe. Mata you pun setajam mata Maya. Nampak jer ek?? I hope SDMC tak sue I sebab tukar logo syarikat.


JA
Selama nih you tak pernah plak citer pasal bithul yg peramah tumbuh melata. Bithul yg paham bahasa mmg tak timbulkan masalah. Bithul buta yang nakai sket.. *kalau ada spec hitam yg lama2, sila donate pada bithul buta tu*, khidmat masyarakat kekdahnya.


TERIMA KASIH KERANA SUDI SINGGAH DAN TINGGALKAN TAPAK JARI...