Wednesday, 20 July 2011

Should we fight ??

Lupa nak citer, hehe.. I tanya doc H apa sebabnya some people are prone to bithul tanpa mata aka blind boils. Katanya "it could be due to lack of sleep, worry ...". He then continues "just like my friend dapat boils macam you, I ask her did she have a fight with her husband? You know when you fight, you worry, when you're worried your body resistance is low, blablabla ...".

Adakah I sering bergaduh/bertekak/bertelaghah dengan suami? Errk..erkk... mana ada? Dah dua2 seasoned in the sun nih where got fight2? Takde pekdahnya! Cuba TB tak layan kehendak I jjcm/jjcl setiap minggu, sure I majuk tarik muka 14, kekdahnya. Majuk pada yang kasih, ok whaat, kan?

Kadang2 best juga fight ringan2 nih. Boringlah asyik jadi 'baik' aje, kan? Selalunya bila berlainan pendapat, kita fight ala berintellectual discourse (kononnya). Tu pun sebab hal remeh sememeh, kasik meriah sket kehidupan, kaan?

Kes #1: Bila dia cari shirt, t-shirt or boxer, auww.. (selalu berlaku bila basuhan belum dilipat dan difile dalam gobok. Omputih kata backlog, hihihi *gelak guilty*). "Nampak tak t-shirt I warna kuning hijau?". Huhh? hijau? sejak bila dia ada t-shirt rona hijau? kahkahkah... Dipendekkan citer *whisper* TB tu alami certain degree of buta rona (but he's in denial, hehe).

Kes #2. Peratikan buah mangga kat bawah nih. Nampak tak sebiji yang ada punat tu? TB kata getah mangga akan meleleh dari punat dan ia boleh cepatkan proses buah jadi busuk. Adakah begitu kandaku? har3 but I beg to differ. W'pun I tak pernah kerja kat ladang mangga, I tetap takleh telan fakta yang TB usulkan tu, hehe. Yang I tau, getah mangga akan meninggalkan bekas bila kena kulit manusia esp kulit kanak2 <- yang nih fakta betul takde tifu2 punya terjadi depan mata kapla I.


Dinner dua malam lepas. D belanja sup gear box, hehe.. <- jgn tanya nape I 'hehe', hehe. Naik otot2 I bila balik2kan tulang tu dalam periuk, phewh. I bakar 6 ketul roti. TB kata dia nak 4 ketul tapi I kata banyaknya? hehe..


Makan cicah, makan cicah terus tak perasan roti tinggal seketul. TB sambar roti tu dan I terus tercengang pandang TB dan pandang bekas yang kosong. Errrkkk... "I nak setengah roti tu".. TB kata "I nak 4 kan?" .. "yalaaa.. kan ada 6 .. adillah bagi 3 sorang".. TB dengan patuh puntal roti bun bagi dua, hehehe...

Bila I terover kenyang (walhal I ngap 2.5 ketul aje), rasa bersalah plak sebab tunjuk bakat haloba kat laki anjer sendiwi. Apa pun puas ati dapat selet but'er n stoberi jem pada roti bun yang tersengih2 hawt baru keluar dari oven (btw, kita sker imported jem, jangan kutuk kita okay? hek3).

D bercerita ... dia tanya berapa harga sup GB pada kakak yang menjual. Kakak kata "mahal dek". D sentap kejap seraya berkata "kak, bila orang tanya harga, beritau aje berapa ringgit. Tak payah cakap mahal ke tak". Well... I could see myself in D. I dah terkena cam tu oleh apek jual ikanG.. terus I kunci pintu hati tak beli apa2 lagi kat dia.


Siapa follow MC OZ season 2? Kali nih I follow program tu macam nak rak. The latest one being that one, the 4 who were facing elimination didera buat macarons pastu disusun macam kat gambar tu. Best gelakkan diorang punya macarons yang kurang menjadi tu. Chef cute yang votak tu pun tenhenjut2 badan dia menahan diri dari terover gelak, wahahahahhh <-- kalau gelakkan owang namber 1 ek?

TB tanya "sedap ke? apa rasa dia.. you reti buat ke?" ... Soklan cepumas tu maka perlulah dijawab tulus dan ikhlas "I tak reti buat tapi pernahlah makan. Rasa dia manis, crispy masa kita gigit pastu chewy2 bila kunyah part ada krim".

"You cubalaa buat ...". Errkkk, I?? *light bulb* ... but why not? Bolehlah I pau sekeping dua Mastrad macs baking sheet, yeayyy... ada chan.. ada chan, laaalaaa.....laalaaalaaaa...

23 comments:

Sizuka said...

CS,

I'm so happy that u're back!! rindu giler! and yes, i pun selalu gak gaduh2 manja dengan hubby.

nasib baik la bab food, dia selalu pemurah. ie, kalau tinggal sebijik roti atau apa2 je, but he;s still hungry, dia mesti offer dulu kat anak2 dgn i.

and lucky for me, dia pun tak keje ladang mangga, maka dia tak keluarkan statement yg pelik2 pasal buat. walaupun ur tb tak keje ladang mangga, i wonder, mana dia dapat fakta tu? :P

*hugs*

Ibu n Abah said...

kak som..
awat tulisan kecik sgt?
ai ni rabun... sejak dua menjak umur tak turun2 jd muder...
nanti i baca semua, i komen...

Lili said...

CS!

How could you?? How could you perkecilkan font biru2 itew? Sakit taw mata kite nak strain bace taw...dah ler kite terHENJUT18x ketawa... Dah ler kite (2x ni makne nye tunjuk majuks)...kite terkesima tengok kucing macho from sydney to tayang sebakul besyar punyer cekelat Patchi... ;/

Oops..entry I ke ni?

psst...seronok ek kalo dapat gaduh2 manje dengan yang kasih? I masih di fasa 'sugar n spice'... Waaa....very the bowing maa! :D

somuffins said...

SHIDAH
*hugs* juga tapi I lum mandi, hehe.. Bab makanan, I selalu mengalah cos I know I 'pakar' dalam bidang masak memasak, ahaks. Kita at anytime boleh concoct something to eat, kan? Diorang mana reti dan rajin, agree?


AKAK/LILI
KesilaFAn teknik maka tetiba kecik2 aje font itew. Tapi I dah besorkan demi menjaga sarap2 mata kalian berdua; tapikan tapi you boleh aje klik mende alah kat penjuru sebelah bawah tu '100%' to zoom in.

LILI
Kurangkan henjutan tu. 18x banyak sangat, risiko pada 'lambakan' nanti, ekekeke..
Psst.. Patchi? Dia dapat yg dah basi, hehehe..

kakcik said...

Seronok bila kita pandai masak macam2, kan? Kakcik cuma pandai masak nasi dan sejenis dua lauk je! :(

zarin said...

kalau marah marah sayang tkde la keluar bithul tu nkan? hihi..eh, kawan i plak every time dia pregnant, husband dia dpt bithul...can u imagine, 9 bulan bithul tumbuh then pecah then tumbuh balik then pecah sampai lah baby tu lahir and they have 4 kids...erghhhh tak sanggup i ;-)

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS, (+ Aunty Lili)
Ehem! Ooohhh...ngumpat kita ye? Nanti kita thumpah dapat bithul tujuh keturunan baru tau! Alahai...baru nak tengok MC OZ Season 2 ke? Kita dah tau siapa menang.....nak tau tak? Alah...tengoklah sendiri. Kita berbangga sebab tiap-tiap tahun ada "Malaysian" masuk final. Menang kalah belakang kira. har har har *evil laughs*

3E said...

Aunty Som...
hari2 I jengah tengok rumah u tau....cuma tak tinggalkan jejak je...:-)

mrs plain-june said...

selalu tergelak sorang2 baca entry ciksom.. :))

ahkakbatik said...

dah kertu ni malas nak gaduh-gaduh kan CS? dari gaduh baik saya pi google baper harga omeh sekarang....

somuffins said...

KAKCIK
Memang seronok kalau kita reti masak berbagai2 juadah; tapikan kita serupa.. I pun tau masak satu dua lauk jer, hehe..


ZARIN
Maybe darah I masih 'manis' cam anak dara kot? haha.. As for your friend's hubby, I'm sure ada 'sebab lain' yg menyebabkan bisul suka kat dia, ehem..


CAT
Alaa.. kita guwau2 jer dah nak thumpah kita 7 keturunan. Nanti kita kabar kat Uncle TB suh jinjit ekor awak tinggi2. Oh BTW, kita smart taw. Sebelum tulis pasal Masterchef S2 OZ tu, kita dah siang2 lagi google. Makanya kita dah tau saper menang, saper kalah. Nasib baik anak angkat I, siCallum tak tercampak kuar siang2, hehe..

somuffins said...

ASILAH
Mekasih sebab hari2 you jengok rumah I. Kalau rajin, tolong jiruskan pokok kari I yg hidup segan mati tak mau tu ehhh??


JUNE
You tergelak sorang2 waktu tengah malam atau siang hari? Kalau tengah malam, oh oh... jgn pandang belakang okay?


AB
Kadang2 kena gak 'gaduh', hehe. You google omeh? I google bisul buta jer, huwaaaa...

PatinPasta said...

Cik Som,
Hehe! Apa lagik CIk Som.. rembat jangan tak rembat! Next entry tepek macs tau!

Hmm.. MC OZ tu apa ek? Cooking show ke? Pastu dulu Cik Som ada tengok bebudak kecik bertanding memasak ek? Apa ke nama show tu ek? Bukan apa, ingat nak download tengok :D

somuffins said...

AIDA
Orite... Next entry I akan cuba tepek macs, the superimposed version, eh eh eh?
Yes, u r right. i am watching prog. masak Masterchef Australia season 2. Mcm prog. Survivors, only thing they have tu survive in the kitchen.

Masterchef Junior khas untuk budak2 (u still ingat I tulis pasal tu in my previous entry eh? Ccayalah u)

PatinPasta said...

Cik Som,
Superimposed ke tak, tu belakang cerita. Yang penting, rembat Mastrad sheets tu. Hehehe!

Ooo Masterchef Australia and Masterchef Junior ek? Orait, nanti nak download :D. Thanks!

Mesti la saya ingat, saya rebus and minum kesemua entry Cik Som tau! :D

Mira Marlena said...

Cik Som,
I fight..I fight!! (sambil angkat tangan macam nak jawab soalan cikgu) Ala,kalau tak bercekau rasa macam ada yg kurang kan?jadi sekali sekala haruslah rasa stress disebabkan gaduh manja dengan laki sendiri,har har har..
Dah ok ke bithul Cik Som tu?Saya selalu gak stress tapi buat masa ni belum naik satu bithul lagi...tapi naik jerawat pulak kebelakangan ni,hish!

Maya Marisa said...

welcome back! rindu sangat dgn celoteh cik som nie!
waweeee..cik som nnti buat macaron lah...caya lah! seperti biasa, jgn lupa tepek gambar yea. oh ya, dah order mastard ker blum?? cepat order!!!

somuffins said...

AIDA
Thanks for the support (untuk mesuperimposed macs, hehe). Insyaallah harus dirembat sekeping (takkan orang lain aje ada, kan?). You rebus n minum semua my entries? Whoa... I'm touched!


MIRA
Gaduh2 or bertekak2 manja diharuskan; if not where got fun? At least sama2 boleh paham the other party punya kehendak, tul tak? Kita lebih memahami bila 'lahar dlm hati' masing2 dikeluarkan; or else jika disimpan ia akan jadi bisul buta, ekekeke..


MAYA
Windu meh? hehe.. I am always here, you jer yang terbang kesana kemari bizi sokmor, kaan? Tahun nih I beli macs sheet dulu. Tahun depan baru baca resipinya, har3.

Ribbon Clown said...

haha..lama tak baca celoteh u cik som..gelak sorang2 x ingat..

I suka tgk Masterchef OZ..sbb I suka judge Matt tu and Zambo si pastry chef tu tak penah nak kasik celen yg senang2.. seme susah2.. ;p

okay..I request nak tgk macaron buatan cik som kita..cepat order mac sheet tuh ;p

kak ja said...

Kak Som, mujur gak u tak buta rona, kan? buatnya TB huloq duit biwu (RM sengget) u nampak kaler merah..

Ok ok, kekunun u juga tak reti membaca..

somuffins said...

RC
Nak tengok macs dari air tangan I ke? Nanti I show you macs yang I pinjam dari air tangan orang, nak tak? hehe..
You sker Matt n Zumbo ehh? Zumbo ti cute ek? ahaks.


JA
Mujur TB aje yg buta rona. I boleh exploit dia tentang rona wang.. Ya mungkin I tak reti membaca.. tapi I reti menaip. I FAndai berkarya lagi Ja... yeayyy...

shahirahkhairudin said...

aunty cik som..

windu.. muahs !
tu je k tata.

somuffins said...

SHAHIRAH
Mekasih .. nah sambut balik muah2 dari sini ...