Friday, 1 July 2011

Non stick pan n some lauks n tazkirah ...

Whistling kettle dah bersiul2an .. OK, OK, am coming ...

Kedapur buat air kopi untuk TB dan isi air panas dalam tarbos .. ehhh.. tarmos untuk bekalnya keofis nanti. Hantar air kopi kemeja makan pastu u-turn semula kedapur. Forgot to take something tapi bila dah kedapur terlupa plak apa mendenya yang nak diambik *sigh*.

Kemeja makan semula *duh* baru teringat mende yang nak diambik. U-turn lagi kedapur, capai tutup mug siair kopi. Tulah mendenya yang nak diambik mula2 tadi... SELALU CENGGINI, why oh why? Tulah kekdahnya kalau otak berselirat dengan masalah negara, haha .. 'bersih'lah, 'kotor'lah ..

Haaa. kan dah? now baru teringat belum buang sampah lagi .. I don't want to breed maggots for nothing unless pulangannya in RM *dasar mata duitan*... Pecut 5 minit pi buang sampah ... siap konar baring celah2 kandang harimau kucings, done!

Alkisah ... nak cewita hal orang muka tak malu tapi mau, haha...

Bila Ndja pelawa nak beli apa2 kat Langkawi, I kata takde apa cuma nak coklat aje. EkceLI(li) I tak nak coklat pun (boleh percaya ke?), saja guwau sebab kalau 100x I kata tak nak, dia tetap belikan juga untuk TB, D n T <- peminat setia coklat. I tak suka coklat ke? hehe.. I suka jenis mahal aje, kah3 (dosa kalau perli orang yang suka coklat mahal, tak baik okay?).

Anyway, dua hari lepas bila I buat roti jala untuk 4 orang makan (cepat gugup bila buat banyak), terasa cam takde kuali non stick yang lebih besar untuk mengirai roti jala (ekceli ada tapikan tapi... biasalah), teruslah otak nih teringat kat my sistas yang sedang berlibur n bercanda kat Langkawi tu ...



Bagus betul teknologi zaman sekarang. 'MMS' is 'ohSOM'. Who would have thought this kind of thing exists? Alhamdulillah *sambil menadah tangan kehadrat Illahi*. Kuali leper tu teramatlah thethuai untuk I menjala nanti (bukan menjala ikanG tapi roti jalaNG, oooopsy!).


Khas untuk T, anakanda yang dikasihi ... kot T terbaca entry yang nih (ntah bila, mungkin tahun 2020) ..


Ingatlah masa kita berebut makan lempeng world nih .. satu nipis satu tebal. Ingat tak apa Umi kata in jest? "ooooit, makan tu ingat orang belakang ehhh". T kata "mana ada owang kat belakang, takde pun??" sambil toleh2 tapi tetap hadap lempeng. Haa.. loyar buruk plak dia ehh?? kan dah kena cubit??

Psst.. Umi punya lempeng pithang mebeles kan? "bolllllehhhlaaaa".. huh, ego punya budak!

Dan lauk2 nih are your fav. except lauk asparagus tu which Umi masak pukul 1130 malam. Time tu T dah berlayar baru tiba Selat Tebrau kot?


Lauk lunch: Samtum sot, lemak labu, ikan gor n 'iwak gereh' ..


Lauk dinner: (minus ikan/iwak gereh) .. Umi tambah sayur nih untuk abah n D. Rugi taw T tak makan asparagus n tangkai cendawan (ada ke makan part lembiknya aje).

Ngumpat Perihal anak2: Ada yang suka daging tak suka ayam, ada yang suka ayam tak suka itik, hehe.. Dahlah lauk2 yang Uminya masak terhad, budak berdua tu ada2 aje. T tak berapa suka ayam lebih2 lagi ayam n ikan digoreng guna kunyit (dah bitau kehebatan kunyit tapi ada dia kisah?). Bab makan sayur memang memilih...

Cop!!!.. hari nih hari Jumaat kan? Tak elok cerita hal owang ... sowi.

Khas untuk T sempena Isra' Mikraj semalam: Nabi saw bersabda jauhi dari mengumpat nanti tak masuk syurga. Gambarannya yang disaksikan oleh Nabi saw, memang kaum Hawa ramai tak akan masuk syurga sebab 1. mengumpat 2. engkar suami tapi untuk masuk syurga firdausi tak susah tapi tak juga mudah 1. solat 2. puasa 3. jaga kehormatan diri 4. taat suami

Katalah terumpat mak mentua atau ada kalanya HOT kat suami (sebab tak tolong buang sampah), maka haruslah sentiasa muhasabah diri. Nabi saw menggalakan kaum Hawa sentiasa mengamalkan SEDEKAH kerana sifat pemurah boleh write off dosa2 kecil. Wallahualam.

P/S: Makanya T selalu2lah sedekah kat Umi, okay??Lipstik Umi murah jer...

14 comments:

Sizuka said...

Lemak labu!! Suka sangat2 tapi my hubby tak suka makan sebab dia kata berangin. hari tu masa the girls balik kampung, iman cakap, nenek masak lemak ubi kuning. puas la pikir apa ubi kuning, rupanya labu! sabar je la..

btw, i pun suka sangat2 cokelat mahal. kalau boleh, swiss mari je. mengadakan? hehe.. takpe CS, kita sama2 mengada :D

kakcik said...

I cuma nampak lemak labu ... dapnyeeee.... :)

somuffins said...

SHIDAH
Lemak labu n lemak nenas mmg my doter's fav tapi kalau I beli, jgn harap dia nak makan. Ada aje yg tak kena wpun masakan tu sedap.
Psst.. Coklat mahal? Hehe .. Mmg lebih sedap except local KitKat .. Exceptional case sebab Lili aje yg tau, hehe..


KAKCIK
Nasib baik you nampak lemak labu dan tak nampak lauk lain. Kalau nampak, kenalah I masak lagi.., kan3? :-)

Lili said...

CS,

EkceLi(li), I nak kimeng perihal kecerewetan makanan dalam famili jugak...tapi I buat u-turn sebab luFA!

Adeh...I tak tau ler apa tu iwak gereh? Care to explainG? ;P

Oh Shidah, KitKat akan sentiasa buat I blush! hehehe))

*Ceramah Datuk Abu Hassan Din Al-Hafiz pada Rabu n Khamis pagi tu, sangat berkesan. Lepas habis dua2 siri tu, I terus call hubby tanya dia whether I pernah bantah cakap dia...Terkezut dia! :D

Ibu n Abah said...

kak som...
sangatlah mithali isteri dalam cerita ittew...
tengahmalam pun sempat memasak lagi...
i suka kuali leper tu..
boleh buat roti canai lagi...

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Mama kata kalau lalu kat sini-sini, jom pekena coklat mahal kat BSC...ada Patchi and entah apa2 brand lagi. Kalau setakat KitKat tu, kita pergi ajelah ke Paya Jaras (rumah si Tuah tu). har har har *evil laughs*

somuffins said...

LILI
Iwak/eewak gereh cakap Jarman yg bermaksud ikan kering/masin. You watched program ustaz tu ya? Ada beberapa perkara buat I keliru..


AKAK
Bukan senang nak jadi mithali, terFAksa bersengkang mata kekdahnya. Kuali leper boleh gor roti canai, capati, murtabak n roti jala.. I sker..


CAT
BSC is Bangsar Shopping Complex ke? Lama tak kesana, sama lama tak ke Paya Jaras (wpun Tuah ada kat situ). Mak mentua Tuah duduk SS19 so I kesana ajelah. Btw, what did you get for your Mama's bday? Do you need to pecahkan tabung tikus dulu?

Lili said...

Kander (hiks!),

Tang mane yang you keliru? Nanti koling2 kita vincang ek!

psst...itu kucing manyak FAndai makanG ek, kalo kita nak menjamu cekelat kat dia harus kena cari Patchi...uiks, I suka Patchi!

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Kedai Patchi tu sebelah aje dengan Cold Storage kat BSC tu. Betul terkaan nama penuh itu. Kita suuuuuka sangat yang "classic", wrapping kaler gold tu....heaven....Mama kita hari-hari lalu BSC tu, kat grd floor ada PLC...lagi seronok coz senang nak beli Blackwood. har har har *evil laughs*

somuffins said...

LILI
Will let you know tang mana makes me keliru. Itu kucing has good taste tapikan tapi kita buat tak tau ajelah. Kita tetap kasi KitKat!


CAT
Blackwood tu jenama your food ke? Mesti mahal kan? My cats makan Smartheart aje and they are as smart as their female owner, ahaks.

Rima said...

CS
I think if u ever go to singapore u shud go to mustaffa center.. that 24hrs shopping mall.. u nak yg lagi besar buat roti jalang eh eh roti jala pun meka ni jual.. pendek kata.. ape u nak.. u cari ajer lah kat situ.. kalau boleh gi pukul 2 pagi.. shopping dgn nyaman gitew ahaks

Chocolate mahal.. auwwww kita serupaaaa

somuffins said...

RIMA
Yup I have heard so much abt Mustaffa Maarof.... Oooops! Dengar cerita macam2 ada. Nak ke Spore kena renew passport dulu, owh man ..the hassle. Niway, I now can menjala at ease. My sis has bought me that flat kuali.

Choc mahal? Kihkihkih..shhh nanti kena cubit, shhh..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

apa-apa pun nak wish;

Happy Birthday to kak SOM!(?)
Semoga dipanjang umurkan dan sentiasa diberkati Allah. Dapat melihat cucu(?) membesar depan mata.


Pasal anak tu memanglah kan.Samalah kak.. sorang suka milo, sorang lagi suka susu, sorang lagi suka horlick. kengkadang guna kuasa veto aje. minum jugak.


*tang buang sampah tu kannnn...alamak ai. Kengkadang siap remind che abe; hari Selasa & Khamis pagi sebelum dia off to work. huhuhu..

somuffins said...

AZRINA
Ameen n terima kasih *sambil senyum tersifu2*. OKlah tu dapat tengok takat cucu sebab nak tunggu cicit lama sangat, hehe..

Bila anak2 dah besar, kuasa veto kita semakin tipis (tanpa kita sedari).

The bulk of sampah datang dari dapur so orang dapurlah yg sesuai membuangnya, huwaaaa.. *sambil hentak2 kaki*