Wednesday, 27 July 2011

As time goes by ...

Wah! masa berlalu cenggitu aje ek? Dah 6 hari jari jemari nih menahan napsu dari berlari2 anak atas dada, errrk.... dada siapa? dada kibod laaa... hehe..

Sementelah tak berapa nak berkarya waima banyak juga kejadian aneh, pahit, manis n masyam yang perlu dicatitkan kedada Al-kisah (untuk tatapan pancaindera my devoted readers, kekdahnya hehe.. Kita sker sekali-sekala ferasan femes taw); namun apalah sangat kalau nak diceritakan pun, ya tak?

Siapa sudi dengar cerita orang mengesot kebilik air kerana sangkaannya 'she oredi did the real thing in the loo'. Mengesot cam OKU dan kepit apa yang patut kerana tu aje cara terbaik agar mende yang dikepit tak membasahi bumi lantai? Amat trajis!

Siapa sudi dengar cerita orang bawak kereta dari SJ-SA-SJ pukul 2-3 pagi? Tapi katanya beshhhh jugak sebab boleh tekaaan laju sket, heheh...

Siapa sudi dengar cerita orang berbaringan disisi J-Lo yang memakai 'shwimshuut' cenonet? Tapi orang berkenaan tak pakai shwimshuutlaaa... orang tu pakai abaya okay?? sopan gitu.

Kejadian 3 hari lepas:
Tetiba rasa perut bagai dipulas2. Apa halnya pukul 4 pagi rasa cenggitu? Apsal ek? Takkan period pain kot? What about contraction? Ngeheheh... datanglah merepeks tu. Tatkala umur diambang senja, where got those pains anymore except maybe boils pain aje, ouch!

Sebab musabab perut bagai dipulas2, tak syak lagi kek marble-3-rona punya angkara... tapikan tapi TB n D okay aje? Who is daring enough to bake a premixed cake flour with expiry date 5/2009? tssk..tssk..


Tatkala orang dah tereL buat Opera cake, macarons n RVC, I baru merangkak buat kek marbel!


Kek naik gebu dengan sendirinya, walla!. Dia tau kerja dia untuk naik, naik dan naik... clap3.

Errrrkk... kek naik gebu tanpa disuruh; turunnya pun tak disuruh, fine! But I kenot understand one thing. Memula surface kek komain licin lagi tapi tak lama pastu surface jadi berombak, beralun n berkedut. Why oh why??

Quite unsangkarable u'olls. I find it so so satisfying to be able to 'marble' the cake, harharhar <- gelak puas atas kejayaan .. hehehe <- gelak malu yang humble :-)

Sementelah tak berkarya, I paksa rajinkan diri mengenal pasti barang2 expired dari esbok no. 2 (mostly bahan buat kuih diperap kat sini, shhh..) dengan niat menghumban tak hingin pandang sebelah mata lagi (read: nak raya kan? kenalah beli yang baru, hehe).

Nak tau ke apa mendenya yang dibuang tu? *bertanya sambil naikkan kening sket*. Tak nak tau takpe tapi nak bitau juga, hehe... diantaranya ... sepeket kulit wanton yang masih intact. Terdapat juga sepeket badam kisar, hehe... ada chan buat macs tapi tengok pada expiry datenya, I kinda musykil ... samada macs rasa lebih sedap atau lebih menggerunkan bila guna badam kisar yang tarikh luputnya 24 purnama lalu? *sigh ... bilalah I nak bertobat dari membazir ek?*

Nak watcamana kalau tahun 2009 semangat I nak buat kek raya berombak dan beralun? Tapi tulah tu ... I boleh puji tentang semangat aje; to execute it, is another story oltugetharr, heeee *sambil gigit hujung jari*.

12 comments:

kak ja said...

chuupppp!! nak nomor satu!! tp balik nnt bawu nak kimeng!!! nak pi salon dulu!!

Lili said...

chupppp!!! jadik ler nomor duwa... tp nnt bawu kimeng..pfrtt! Nak tumeh sayuq dulu!! ;p


oops, tak jadi ler.. takut expire pulak time-line kimeng kat blog kak som ni!

Lili said...

CS,

Seharusnye bertobat...udah-udah ler membeli bahan2 lepas tu berpesta membelek expiry date, ekekekeke! Jangan maraaa arr.

Musykil jugak ni, betul ke pewot memulas sebab makan kek marble-lous fabulous tu? *garu2 dagu ala-ala spy*
:D

Sizuka said...

CS,

lawanya u marblekan kek marble u tu. next time i buat kek marble, kena panggil u, mintak tolong marblekan my kek :D

Anonymous said...

Cik Som.. gebus kek marble tu.. rasanya macam mana? date expired tu dh lama benor..

NN

kak ja said...

Kalaulah I yg memarblekan kek jd cantik jelita mcm tu, tak tergamak I nak makan lg dah.. Lbh rela I simpan sampai 7/2013..

Kak Som, citer je lah apa2 pun.. I sudi dan suka nak mendengar/membacanya..

Part J-Lo tu I mcm blur skit..

ahkakbatik said...

besaunya kek CS... saper kasik perabih?

Maya Marisa said...

maya kan cik som, kek marble tak pernah buat...ouchhhh pecah sudah tembelang

Ribbon Clown said...

CS,

Udah udah lah membazir cik som.. Hehe look whos talking ;p

Eh badam tu hpfully x rancid lagi.. Ltk dlm freezer slamat kot.. I tak sabar nak tgk mac air tgn you.. Hihi

Nway, cantik you marblekan kek tu.. I sampai la ni x pandai.. Huhu still sakit perut?

somuffins said...

JA
Pi salon atau pi beli Salonpas? hehe..


LILI
I bukan sengaja nak membazir tapi I kesian tengok muka penjual tu kalau I tak beli apa2 dari dia, boleh? :-(
I dono why I sakit pewut.. Diharap kek mabel vukan penyebabnya. Mmg dah expired 2 thn tapi it was intact being kept in the fridge.


SHIDAH
Dont laaa you.. you make me shy2 cat only. You yg dah terer dgn bermacam2 juadah tu nak belajar 'marbling' dari I? *sambil cepat2 lari masuk pasir* (I kan ketam?)


ANONYMOUS @ NN
Ni NN JB ke? hehe..
Sponge cake tu rasa cam kek biasa, takde cacat cela tang rasa; dan bila I bubuh perisa stoberi n coklat, rasanya lagi ummph :-)

somuffins said...

JA (lagi? har3)
I baru nak bertobat tak moh membazir, you plak dah jangkit virus bazir. Jangan Ja, tak bagus gitu, eheks..
J-Lo? hehehe... takmoh citer, shy!


AB
Kek tu nampak besar hasil my DSLR cabuk, har3. Ukuran kek lebih kurang 8" dan tebalnya 1.5" jer. Siapa perabihkan? hehe.. nanti I bagitau kat new entry eh eh eh??


MAYA
I pun baru 1st time marblekan kek secara besar2an tu, hehe.. Selalunya cara kecil2an aje to my cupcakes. Psst.. sewonok rupanya main2 cenggitu.. Cubalaa..


RC
Atas nasihat bernas dari kawan2, I dah upgrade my tobat untuk tidak membazir ke versi 2.2. Hmmm.. ground almond tu is still intact; all the while dia semunyik dlm fridge. Do you really want to see macs from my water hand?? Nape you baik sangat nih, huhh? *cakap gaya Nasir B.Khan*. Oh yes, my pewut dah ok daah.. tq.

PatinPasta said...

Cik Som,
Serious tabek tau sebab Cik Som tere buat marble gitu. Saya tak reti. Huhu!

Apa kata lain kali Cik Som guna jek segala item terlepas tarikh tu tatapi (ada tatapi tu).. hidang la kat orang. Sendiri jangan (untuk elakkan aksi pulas memulas). ;)