Thursday, 11 August 2011

10-11 Ramadhan ... shopping n haloba?

Semalam I tak berkelakuan muslimah contoh sebab I telah dirasuk perasaan haloba dan I layan kehalobaan dengan pasrah pulak tu. Ceritanya cenggini ...

Chup!!! nak cerita pasal my dessert dulu, boleh? haha.. dessertlah sangat!


Agak berkurun I tak goreng pisang guna kudrat sendiri tapi semalam adalah hari bersejarah. Bersemangat bila campur tepung beras (disimpan sejak ... does it matter? heheh) dengan secubit garam, kapur, serbuk kunyit n air. Bila kapur dan kunyit bergesel bahu, bancuhan tepung bertukar rona, kuning jadi oren. Awesome! terasa cam saintis plak, hehe.

Semalam tak sentuh kurma langsung, sori eh! Kita dah ada pisang goreng yang manis, eksyenlah, kan? Sepiring pisang tu boleh ada dua rona tapikan tapi bukan I yang buat cenggitu (errrk.. tipu dosa ek?), api tu laaaa (orang tinggalkan tak sampai seminit punn..).

Masih tak puas maka sepiring lagi pisang goreng gigih digoreng pukul 4.45 pagi tadi ..

Yang hitam2 tu 'gula' yang keluar dari pisang, bak kata omputih 'caramelised', hehe. Patutnya pisang tu digoreng 2 hari lepas, barulah sempurna rupa paras tapi takpe, I no nyesal one.


Pemandangan di PKNS, SA. Masih boleh berlegar2 tanpa gesel bahu n montot dengan orang sebelah; whatmore can also thedut fresh air. Cuba datang minggu depan? Thank you very much, jawabnya.

Semalam bawak anak dara beli baju raya kat sana kebetulan dia takde kelas. I kenot ikut rentak dia berjalan, in and out from one shop to the other. Dua2 tumit I mintak ampun so I told her round2lah to her heart's content; summon me when it's time to pay, cewah!

Ohhh goody good, terFAndang plak satu bench baek punya just opposite that shop (above) so without further ado I let out my newly acquired book. Pilihan buku dibulan Ramadhan biarlah berilmiah sket, tak gitu? hehe..


Baru selak satu dua muka surat dah 'katam' almaklum anak dara dah panggil untuk bertanya pendapat baju mana yang cantik, baju mana yang sesuai. Sambil tu image consultant pun cuba menerai sepasang dua baju kurung but duhh .. I nak tanya soklan mudah nih ... kenapa takde siapa mula buat size baju lain, size kain lain, nape? Tak baek seksa orang menerai lepas satu baju kesatu baju, asyik tak muat aje, huwaaa....

Back to kisah muslimah haloba. Masa kat PKNS, dahlah dia beli 2 jenis rendang, 2 peket sambal lumat, sepeket kuah kacang & 3 ketul pulut dalam buluh (ishh, lupa plak namanya), tapi bila tiba kat koner rumah, dia terus singgah kewarung BF. Slow n steady, senyap2 dia ambik sendiri 2 ketul ayam masak merah, rendang kerang, 2 ketul paceri terung (keep for sahur), dan kuah kari (kuah aje, hehe).

Bukan tu aje, hehe. Al-kisah dalam satu plastik lain tersembunyi 2 pcs kuih cara, 1 pc serimuka, 2 pcs lopes n 2 pcs belebat pithang (for moreh). Masa berbuka, Muslimah haloba tu ngap (semata2) pisang goreng cicah dengan lauk2 yang ada. Dia tak cuit nasi langsung, gud ah she? haha ...

At 11pm, moreh time so kueh2 tu jadi mangsa dan masa sahur apa yang muslimah haloba tu makan? Dia bersahur makan pisang goreng, roti canai dan drummet ayam (still tak cuit nasi). Dalam pada haloba tu, dia tetap rajin, kan? Ehh.. rajin apaa.., ada ke sesiapa sanggup goreng pisang, ayam n roti canai at the wee hours cenggitu selain dia?

24 comments:

Lili said...

Hehehehe)) 1st!

Me no understenG...but me catch the makanG2 part oney! Me read one more time, ok? ;p

Ibu n Abah said...

Oiiittttt...
Lili... baca tak khatam dah chop nombor satu...
Tak Achi...!!!!!!!!
I baca sampai khatam barulah i kimeng...hehehehehehe....
- iyerlah sangat...janganlah Fercaya...
Muslimah Haloba...
Macam nama Ruang Pojok kat Majalah Al-Kisah jer.....
hehehehhe... bolehlah.. kita commercialkan nama Muslimah Haloba ni.. nantikan terFAmFAng kat dada Bas... Siap dengan gambar lagi... Uiihhhhhh Glemerlah Majalah Al-Kisah lagi dan lagi....

noir said...

same with me lah when beli ready made, harus cari baju lain saiz pants lain saiz. sebab tu jumpa tailor selalu.

you buy rendang kat PKNS di kedai right after entrance eh? i kind of suka merata lauk2 there.

sekian, terimakasih :)

Ibu n Abah said...

LuFer...
P.S.

MA..JAlah AlKisah...
Mana ferginya JA?...
LaMA tak jumFA...
EkceLILI kami dah rindu sangat ni FAda dier...

Maya Marisa said...

Same here la cik som. Atas bawah lain size...err, yg atas tu size besar ckiiitt jer..hehehe...almaklum lah dah veranak. Ms sebelum dpt anak, muat jer satu size.
Cik som beli rendang kat kedai yg mana satu? The same shop yg ada jual kuih raya tu ker? Ala yg ada mcmX2 jenis rendang tu

Ezza said...

nak tanya...habis ke semua makanang yang di beli tu...kalau habis..alhamdulillah....kalau tak habis tak pa..simpan masa kecemasan!hahaha..

p/s
nak tanya..awat nya pi goreng lagi fisang tu kalu dah beli aneka macam macam..hehehe

ahkakbatik said...

eleh... maya nak sebut dia seksi macam dolly parton le tu kan CS.... menchik...kita cawan A setengah je...

gabo ramai2 tu ada anak dara CS ke? mesti CS camtu gak suatu ketika dulu....pheeewit!

Sizuka said...

CS,

kalau jumpa kedai yg jual baju size lain, kain size lain, bagi tau i ye sebab my beautiful butt needs bigger space than baju size M... huhuhu..


ps : i rasa mcm nak je ajak muslimah haloba tu buka pose rumah i so that i takyah masak and i boleh share makanan yg muslimah tu beli :P

Mira Marlena said...

Ditto with kak Lili...errr bingung kejap dengan entry pada hari ini.
Pithang Cik Som dah selamat digoweng..kenapa tak buat kurma goweng sekali dengan batter tu?
Tadi saya gi jenjalan dekat Subang Perit..baju raya wow wow weeee,shantek!Tak sempat nak sambar satu..cuci mata ajelah
My mom selalu masak serunding ikan masa raya..lain dari yg lain kan?

Uncle Lee said...

Hi Somuffins, I have always loved goreng pisang. Bila naik angin will have it with ice cream.
Nice pics too, well taken, macham 3D.
Lee.

PatinPasta said...

Cik Som,
Tuh dia.. al kisah pithang bersambung lagi. Hehe! Yelah kan, mana nak cari gerai goreng pithang pukul 4am, kalo nak buat sahur. Kena kederat sendiri la ye. Hehe!

Haloba kalo habis semua, tak pe la. Tak membazir gitu :D

Menjawab soklan Cik Som smalam. Sebab dek banyak sgt menu pithang, sampaikan dalam mee pon saya dok terbayang pithang. Kira macam ilusi optik gitu. Hehe!

PUTUBAMBU said...

ish..ish..sedapnya tgk pisang goreng tu..

somuffins said...

Kengkawan, mohon maaf lewat menjawab komen *sambil hulur 10 jari* (kecuali pada Noir/Lee, hehe).


LILI
I cemas kalau orang tak faham or keliru dgn gaya I bercewita. You be a gud gal ok? don't pull2 my leg, heheh.


AKAK
Jangan dikomersialkan Muslimah Haloba sbb nama tu ada unsur negatip! Tapi kalau ditulis 'Muslimah Haloba Beribadat', haaa.. ni baru cun! Psst..you patut cari Ja kat fb.

somuffins said...

NOIR
You kan slim? How come you also face women's problem re: size baju? Kenot fathom..
Re: rendang, not sure the shop is situated right after the entrance (my sense of direction gone kaput), but for sure kat kedai jual rendang, hehehe ;-)


MAYA
Samalah kita. Masa lum veranak finak, guna satu size yg comel aje (orang Texas mesti tengah jolok2 tekak dia tu, kih3); but now? let's blame it on the material. Hal rendang, I assume ada 2 tempat aje yg jual rendang secara besar2an so I went to both, hehe..

somuffins said...

EZZA
Alamak, nampaknya awak tanya kita soklan 'perangkap'. Bulan Ramadhan takleh cakap bohong ke? Mmmm..gini ceritanya: Semua kueh habis dimakan KECUALI dibuang 1 pc kuih cara (xmanis/bentat) n 1 pc belebat pisang (tak suka ada inti kelapa). 2 pcs lopes masa dlm esbok sbb kita lupa nak makan, hehe..
Kenapa goreng pisang sedangkan ada kuih muih? Pisang goreng adalah pengganti nasi. Kita skip nasi hari tu. Diharap jwpn memuaskan, hehe..

somuffins said...

AB
Psst.. jangan2 Maya tu campuran Dolly + WonderWoman taaak? Ooops, dosa..dosa... mak marah kang!
My dara takde dlm gambar tu; apa pun my overall body size masa dulu kala, KALAH budak2 yg ada kat gambo tu, ahaks.. BBPJ=Baca Boleh Percaya Jangan tapi kalau nak percaya, apa salahnya :-)


SHIDAH
Dah lama I cari kedai yg boleh solvekan masalah yg KITA hadapi tapi dukacita xjumpa2. You nak jemput muslimah haloba ke rumah you? Since sesi haloba, dia dah kinda tobat you, percayalah :-)

somuffins said...

MIRA
Betul ke my entry kali nih vuat you vingung?? tell me why, tell me why bebeh :-)
Ha'ahlah, I shd have goweng kurma celup dlm batter tu ek? Tq for the idea. Mmm.. kat SubPerit got nice baju meh? Harus kesana, yeayy..
Nanti cerita kat your blog pasal serunding ikan tu, boleh ke?

somuffins said...

LEE
Pisang goreng is OUR all time fav., kan? Why only bila naik angin you have it with ice cream? Angin yg macam mana tu? har3. BTW, I used special camera to have that 3D effect, ekekeke but TQ all the same :-)


AIDA
I like terma 'ilusi optik'. Epic gitu, heheh.
Since I buang satu dua kuih yg tak mencapai piawaian tekak, makanya I bukan haloba, kan? But psst.. rahsia nih.. ada sepeket rendang n kuah kacang dlm freezer. Lupa nak makan tapi bolehlah I habiskan hari nih.. hehe.. shhh..


PUTU
Heeheehee.. memang sedap dan ia mencapai piawaian tekak muslimah contoh..uhuk..uhuk..


SEKIAN ... adanya ..

blu4sky said...

assalamualaikum cik som,
first time bertandang ke rumah you :D

somuffins said...

BLU4SKY
Waalaikumusalam ...

Terima kasih sudi bertandang *sambil hulur tangan wpun dah 'bersalam' kat rumah Mira, hehe*

mokjadeandell said...

Ciksom,
Kita pun makan sahur dengan pisang goreng buatan sendiri at 4.am.Juga ada cempedak goreng.
Ingat famili cikli saja yang buat gitu.....rupanya ada yang lain .

somuffins said...

Mamason
*berbisik nih* kita pun ingat famili cikli kat sini aje bersahur dgn pisang gor; rupa2nya ada famili cikli yg lain buat hal yg sama.....tapi kita takde cempedak gor laaa, tis..tis.. :-(

Lili said...

Hehe! Now I remember! Belebat pithang ler mende yang buat I tak understanG, blur sekelip minda and terFAksa ulang bace! But from your kimeng balas kat atas ni...I know oredi ler...lepat pithang ek? ;)

Don't you worry - you are among the best penceloteh in blogsphere there is! Ailapyu <3

somuffins said...

Lili
My doter kata I tak pernah ajar dia that belebat is lepat. Kesian dia sudah 'kalah' bila bermuzakarah dgn kawan2 tentang kuih2 Melayu as majority wins, they only know lepat as lepat, hehe.

I x worry sbb tak femes, cewah but I do worry if readers confused with my olahan bahasa, cebahh (sepatah kata Yat). Psst..tq oldasem (malu nak bitau sebab, ngeh2). Lapyewtuu..