Tuesday, 9 August 2011

5-9 Ramadhan ... Me so rajin, auww..

I tak reti mergekan 18 gambar into one maka I susun aje dari arah utara keselatan. Afterall tulah juga sebabnya PC disediakan fungsi 'scroll', kankankan?

Pagi nih.. by 10 dah tiba bank Rimau. Tetiba hari nih I bijak cam rimau (rimau bijak ke?) sebab I tak park kereta depan bank tapi I park kereta belakang bank (jalan pintas) merentas KFC dan restoran jual juadah berasas katak lompat, euwww.

Service Bank Rimau is getting better esp the guy kat enquiry counter tu. Rasa nak upah splohinggit kat dia aje, hehe. Dari bank ke Shell kiosk untuk mandikan si Aga. Seronok betul dia bila dapat main dengan air dan bueh2 sabun, tak ingat donia.

Pagi semalam lepas hantar T keSA, I ke PJ plak. Sanggup drive kePJ semata2 kerana pisang nipah. Pisang in-transit kat rumah Teh kiriman Ngah (hasil pokok sendiri). Duduk kejap berbual2 hal ehwal semasa... tapi sedihlah hari raya tahun nih..



nak buat puding, pengat atau goreng aje?


ingat tak pisang nih? ingat tak? ingat tak?






Nilah jadinya bila dah disiram dengan custard sauce


Bila ada custard sauce, afdal juga dibuat semolina pudding. Since pudding tu T yang mintak maka takdelah I bubuh kismis or raisins. Vogel aje puding tu, hehe..



Konon nak masak babat nih waktu petang tapi dah masuk dapur lewat, babat pun macam malas nak empokkan diri so I was quick for Plan B, yehaa...

Plan B sedia berkhidmat! Mee soup seafood diberi nama. BTW, babat cili padi tu disambung masak pukul 4 pagi tadi, heheh..

Had mee hailam over the weekend. Puas hati bila dapat makan mee ditemani jeruk cili hijau n cili padi kicap. Bukan tu aje okay?? Got side dish one also you know, yeahh..

Harus tampal semua gambar wanton hasil kerjatangan T sebagai bukti 'dia tolong Uminya kat dapur'. Tetiba dia claim wanton dumpling jadi sedap sebab dia yang isi intinya. Well ... buat tu aje boleh jadi sedap meh?
.

Dengan rasa rendah diri I nak bitau... todate dah 3 kali I melawat pasar Ramadhan. Sekali ke section 6 SA, sekali ke USJ4 n last Sunday ke SS18. Well ... if given the choice, semalas2 I memasak, malas lagi rasanya I nak siap bagai, keluar rumah ketempat tu beli makanan.


Dahlah panas berasap dengan manusia bertali arus, tempat letak kereta terhad, baju n tudung kena asap satay, asap ikan bakar, asap kemenyan .. dah tak boleh pakai baju yang sama 2x, kena basuh terus, sigh.. tak berbaloi rasanya gosok baju n gosok tudung calit gincu...


Masa kat pasar Ramadhan SS18 tu, kita terpandang rojak Spore. Yang boleh dikatakan rojak Spore sebab ada paru/gizzard/udang yang digoreng dengan tepung. Bahan2 lain exactly bahan2 yong taw foofighter punya, hehe. Tipu ek? TB tanya penjual, kentang takde? Kentang dah abis katanya... TB kata kalau takde kentang, bukan rojak Spore namanya.


Takkanlah kerana takde kentang maka terlucut gelaran rojak Spore? hehehe... tapi kesimfolannya, itu rojak was a let down! *sambil monyokkan muka*

16 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Something's missing....hmmmm....masak babat cili padi tak taruk kelor erk? teeheehee.... To date, Mama kita langsung tak menjengah Bazram/Param dan sewaktu dengannya. purrrr *giggles*

Lili said...

CS,
Tak habis ketawa...teeheeheee))) Bab nak gosok baju, lilit tudung, calit lipstick, pilih kasut sampai ler ke bau asYap tu yang buat I rela serela relanya memasak.

Masak lemak babat kalo letak velimving vuluh huh, sodap! Ni pung berlenang I tengok masak lomak babat air tangan kander Som. Harus ku masak esok!

DeLancrettLurpak said...

itulah, i can imagine, dgn manusia yg ramai, hari panas pulak tu, parking pulak tak jumpa, confirm amarahhh!!!

aaahhh, i nak makan rojak singapore jugakkk!!!

Mira Marlena said...

Haha...gigihlah saya men-scroll dari utara-selatan nak menengok menu CS dari hari ke-5 smp lah ke-9 ni...kat mana cik som beli kulit wonton tu?Si Daud sebok nak suh mamanya ni buat dimsum.Nak uli sendiri ada rasa malas sket.
T tak suker eh makan kismis?Calit la T!Kita pun sama.Cantik nampak sotong tu terduduk kat dlm mangkuk mee sup.
*Kena berguru dengan orang Singapore kalau mcm ni kan Cik Som?

Ibu n Abah said...

Selepas 2 kali baca...
i Ferasan u tak pakai Cha wau Lam Ya..
U pakai semua tapi u tak pakai Cha Wau Lam Ya..
hihihihi...
saja nak cari FAsal...

Rima said...

CS
Ahhh dont be jeles wokey.. just now i managed to persuade itu cik hb to take me to tekka market to buy that famous rojak mamak.. ROJAK SINGAPURA.. ahhh jgn tak jadi.. kentang ada.. sotong ada.. paru ada.. fishcake ada.. tahu and tempeh adahhh.. mangelek ada.. telur ada dan lain lain.. i am pretty sure u know how it taste like.. hehe

I tengok samolina pudding teringat si makcik my hb yg kat argentina.. she masak samolina something as main meal..macam makan mash potatoes.. the whole family is vegetarian and tak suka kan arak.. memang salute sama itu family so kira kita makan ape dia masak tanpa was was hehe

ahkakbatik said...

kenapa ada mee jawa je sedangkan ada bihun sigapore, rojak singapore?
apakah org singapore lagi pandai masak dari org jawa?

tak puas ati..

somuffins said...

CAT
Tak teringat pasal buah kelo langsung; lagi pun kita tak suka sangat wpun zatnya bergeliga. Hmm.. I pernah bitau Brad that your Mama berjimat (tak kebazar) sbb nak beli submarine kot? hawhawhaw *evil laugh*


LILI
Be it nite or day, I rela duduk rumah aje. My lemak babat kurang ummph sbb I bubuh secotet aje cili padi (pewut TB takleh tahan pedas). I takde velimving vuluh tapi kalau bubuh tomato, pun ok kan?


DLL
Kalau nak elak kesesakan, boleh aje pergi awal, kan? Nanti I cuba kebazar pukul 3.30. See ada beza tak. As for apa2 rojak pun, kuahnya yang make a difference, kan?

somuffins said...

MIRA
Tulah some of the foods we ate for buka puasa. Wonton skin can be bought at the supermarket. I tak pasti you can use wonton skin to make dim sum. BTW, T makan kismis masa nak exam aje. If you must know, my fav is kepala sotong n telurnya, yum!
Psst.. kawan kita kat Spore tu dah beraya sakan makan rojak Spore you!!


AKAK
Cha wau lam ya tidak disampulkan *haha keji* sekiranya berada dalam keta. Agak2 ada sesi harus keluar dari keta, barulah penyampulan berlaku, haha.


RIMA
Mana aciiiiiiii you put salt to our wound, huwaaaaa.... Kentang oh kentang, dimana dikau? harharhar...
You perasan tak semolina tu ada bau oats?


AB
Nape tetiba jadi emo nih? Lapar ehh?? Rintihan you patut dijawab oleh orang2 Spura yang duduk diSpura, bukan I yg berjiran dgn Spura, hehe..

Yat Maria said...

Cik Som

so far ai lom pegi lagi Param or Padan kat sini...diban by dude..rojak kat umah ai tu pun beli kat kedai biasa jer..u tayang samolina vogel, cam terlonjak2 plak hati ni nak pi wat...tapi akan dimakan oleh ai sorangla jawabnya...abeh tgk tu mee hailam plak..ishhh ada cili jeruk...haruskah ai pi wat jugak..cam windu plak ngan cili jeruk..dah braper hari menu contain no such thing..hmmm...

somuffins said...

Yat
I kebazar Ramadhan lbh pada kesian/temankan my doter; dahlah all week long dia berbuka/bersahur with minimum food kat hostel.
Cubalah buat semolina makan dgn custard sauce n fruit cocktail. Am sure you can make it looks interesting so that dude n dudans terkesima baek punya.
Boring asyik makan nasi aje ek? maka kenalah diselangseli with other food.

FaAtip said...

hrrmmm...rajin sungguh ciksom bila berrrrada di dapurrrrr. Macem2 resyepi yang keluar. Hrrrmmmmm....**sambil tengok keliling dapurrrr...aaaaaFA nak buat ye**heheheheee

somuffins said...

FA
Tu baru sikit aje I 'show off', ekekeke.. Apa pun, I cook to survive. Alhamdulillah dengan kudrat yg dipinjamkan olehNya **cakap sopan almaklum bulan Ramadhan'.

Maya Marisa said...

Uish, u make me hungry la cik som, esp bab rojak SG. Aiyoyo, kena pegi carik nie.

P/s: dah masuk ari ke 10 nie, maya tak pernah jejak pun bazar ramadan. Malasnyer nak carik parking & nak kena jln jauhX2.

PatinPasta said...

Cik Som,
Tuh diaaaaa.. bersusun menu! I LIKE!
Dalam dok scroll segala gambo dan menu pithang and bila tiba ke gambo mee, otak saya secara automatik terus mencari kelibat pithang. Haha! Serious tau!

So kena reset semula :)

Setuju, kadang rasa leceh nak gi pasor Ramadan, kan? Ramai orang dari lauk-pauk. Kalo kat kampung, kitorang mesti gi awal. Pukul 4 dah parking kat pasor Ramadan and membeli, punya nak elakkan berasak dengan orang :D

* isk, panjang benor lak komen ye

somuffins said...

MAYA
You tak dibenarkan jejak bazar Ramadhan sbb you ada maid yg boleh siapkan segala; and also your mum is nearby.. ngendeng aje. Selamat you dari ancaman bau2an asap, hehe.


AIDA
You mean to say, you mengharap I masak mee bubuh pithang juga kah? Well..akan ku usahakan jua pada 2hb Julai tahunnya rahsia, heheh.
Psst.. U komen baru 3-4 para., tu belum diiktiraf komen yg panjang. Cuba kasik 15 para., ada beraN? :-)