Wednesday, 24 August 2011

24 Ramadhan ... macam2

I have some errands to run but the butt kinda heavy to move. 'Kinda'? Yaa kinda .. (still in denial, sekian terima kasih).

Wordless Wednesday kah? I tak boleh nak wordless kat blog sendiri. Dahlah I am all alone dari pagi sampai kepetang, memang sah I tak bercakap. Kalau nak cakap dengan kucing, lebit atau ferret, takat agah2 aum-chak, bolehlah. So, bercakap menerusi jari jemari adalah afdal ...

Ada orang baik hati letak buku nih dalam post box. Baik hati ada makna kekdahnya.


Ada yang I berkenan ke? Hahaa.. mau takde, dah siap hafal page2nya pun, hehe.. Nak kesana dengan T memang boleh tapi tulah, dia takleh tahan dugaan dunia. Kesana means a place of glorious food tapi bulan puasa, kan? so she'd rather not go at all. Sigh..

Calling Fa of Kemaman, calling FA ... psst.. diorang dah tak jual lagi you fav. kopi, harap maklum tapi jangan nanges k? ;-)

Lauk tambah masa bersahur tadi. Haruslah proaktif sebelum menggoreng sotong w'pun sotong dah disalut tepung. Mana tau, malang tak berbau, kan? So sediakan perisainya dulu (pinjam tutup periuk rice cooker). Work smart bebeh!



Kesukaan keluarga. Somehow 'rasa' versi nih serupa macarons. Well.. not particularly rasanya tapi nikmat masa menggigit n mengunyah; sebiji macam gigit/kunyah macarons. Cik Som's believe it or not, heheh..

SAHM yang agak mithali, har3. MeliFAt dan terus meliFAt... Tea towel n more t-shirts...

Apakah? hahaha.. <- gelak terkesima kekdahnya. Masa berkemas barang2 TB hari tu, tup2 I came across those sweet looking thingy. Barulah teringat, rupa2nya I nih 'berharta juga', ekekeke. I've forgotten about it.. Ngah bought it for me kat sinun tapi made in SriLanka. Patutnya masa buat dressing to my blind boils, I should have worn those; taklah Doc H perli sama gua hari tu, cis!

And last but not least ... jeng jeng jeng ...

Berusia sebulan setengah. Bila tengok iklan kat tivi, I yang berkenan *sebab modelnya handsome, hehe*. T ditugaskan membelinya sebab dia lebih arif dari her big momma. She has done a swell job as she managed to purchase it lesser than the market price. I believed takde unsur mengenyit kat salesman.

I biarkan aje T cakap "Mi, kita share beli kamera tu eh?? T guna kejap pastu Umi guna kejap". Yaalah nak oiii tapi dah sebulan setengah, I tak cuit apa pun. Truth is I tak minat. The camera is meant for her but I am waiting for the right moment to tell her that's hers to keep. Melompat kijang tak agaknya dia nanti?

Verdict: "Mi, tak rugi KITA beli kamera nih Miiii... Macam2 dia boleh buat". Well, if she's happy, I'm happy though sometimes .... tssk.. tssk.. anak ohhh anak.

23 comments:

Lili said...

Kander,

Meh ler tolong I meliFAt kain... berseni liFAtan itew.

Oh tidak ku sangka...cucur penderam dah jadi macarons! I loike!

Abang Li said...

tak nangis plak Cik Lili baca post kali ni.

kakcik said...

Gembira anak, gembiralah emak. tapi bila hati emak luka, adakah anak dapat merasa? ;-)

Abang Li said...

Lili, Kak Tipah ko kirim salam, balik Ipoh nanti datang le rumah. Thanks tuan rumah, hamba menumpang pesanan.

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
My Mama always say, it's not just the camera, it's also who's behind the camera. Harap diamalkan falsampah itu. Ehem...kita ada 2 bakul kain belum berlipat ni. purrrr *giggles*

Ibu n Abah said...

Oh kekander...
maknernyer... bila dah ada kamewa.. banyaklah entry yang bergambar...
sangat2 dinantikan melihat gambar TB...

blu4sky said...

salam Cik Som,
Nanti amik kad raya ye..
Selamat Hari Raya
Maaf Zahir & Batin

Maya Marisa said...

Sure happy punya ur daughter bila dengar pengumuman nnti.
Err cuba cik som demo skit lompat kijang tu. Sure kiut punya :-)

mokjadeandell said...

Ciksom,
My demam terasa kebah bila baca you punya cerita. Esp.bab jumpa doc tu. hehe.

kak ja said...

Dearestest kekander (bkn ayat bodek)

Adinder tergelak kiyut baca kimeng Akander J-Ling..

Tunggu kucing bertanduk le Akander J-Ling oooiii!!

Mira Marlena said...

Cik Som,
Kali ni ijinkan saya komen secara pukal,voleh?
LiFAtan kain CS amatlah teliti dan berseni...tolong ajarkan camana CS meliFAt?Mana kuih rayanya?Kata ada e-n-a-m jenis..nak gak tengok kesenian Cik Som menguli dan bersilat hari tu dekat dapur..hehe
Berkenaan camera pepel tu,nape taknak guna?Kecik ati T karang..but really lah, CS dengan my mom memang tak berapa gemar gajet canggih manggih ni..even my mom tak suka guna hp and she doesn't even know how to operate it.Pakai phone rumah lagi jimat katanya...

somuffins said...

LILI
I sker meliFAt kain baju tapi I lebih skerr meliFAt daun pithang. At the end of the day daFAt makan leFAt pithang, nyum2 chomp2..
You tak caya 'kueh denderam' dah jadi macarons? I pun tak caya, heheh..


ABANG LI? I repeat ABANG LI?
Ishh.. you buat I terketaq2 sesaat dua taw! I thot, I thot.. it was my laling tadi.


KAKCIK
Bila hati emak ayah remuk, mungkin anak2 tau cuma diorang saja make dono; tapi diharap dalam diam diorang muhasabah diri.

somuffins said...

CAT
I agree with your falsampah; memang betul. Gunalah kamewa canggih tapi kalau sipengguna tu dot3, resultnya pun dot3 jugak. Psst.. nak suh I tolong lipat baju ke? You kan ada 4 kaki, kaan? Ada ekor lagi? kikikikkk *giggle*


AKAK
Dlm simpanan TB, ada macam2 jenis kamewa tapi satu pun I tak heran *riak gitu*. Rasa kecintaan pada my Wolverine tetap unggul. Psst.. nak bitau 1 rahsia. TB tu kalis cahaya kamewa..syyy..


BLU4SKY
Selamat hari raya Sue. Terima kasih beri kita kad; insyaallah akan diambik a.s.a.p.

somuffins said...

MAYA
Camana rupa cikSom lompat kijang? You nih memang sengaja taw.. I tak naklah mengaku cara terang2an nanti orang kata I eksyen plak but just for you *whisper* I look like a ballerina *muahahahahaa - gelak blushed muka merah cam ketam rebus*


MAMASON
Are you feeling better now? Ubat2an RM80 tu, does it help? Hmm.. you masih ingat cerita Doc H suruh I buang my dot3 tu ya? heheh..


dinderest JA
Memula I tak faham apa you tulis. Siapakah J-Ling itew until I melawat pokok mangga dia disinun. Sejak bila dia bertukar nama? Apsal I tak dpt name card dia? Anyway, TB tu kan kalis flash kamewa, kaan??

Lili said...

CS,

Ok...back to CS...hehe!
Keras kejung pewot I sebab ketawa bace kimeng balas you!
If only I can be as witty as you. *mode: ketawa henjut2!*

somuffins said...

MIRA
Komen lagi pukal, lagi bagus, heheh.

1. LiFAtan teliti lagi berseni, kah? *terkejut dan kembang semangkok*. I lipat like I know how, biasa2 jer.
2. Kueh raya? Errk, gulp! Statement tu dah dikensel, tak valid lagi daah, hehe..
3. I dont like to share things like camera with T. Dia tu perfectionist. Kang tetiba I terdelete gambar2 dia dlm tu; nanti jadi clash of the titans plak.
4. Masa memula I guna hp, I kata as long as I can make/receive calls, I'm OK. Lama kelamaan bila I dah tereL sms, I mula mendambarkan more functions; camera, mms etc etc. So, I ada sikit tereL dari your mum, yes? hehehe..

Komen kita sama2 pukal kekdahnya, hehe..

somuffins said...

Owh my LILIng is back meh? heheh..
Nak raya nih, janganlah kejung2kan pewot tu. Kesian ketupat rendang takleh share the same compartment kang.

I baru nak keluar run some errands... Nasib baik dah mandi harum semerbak ;-)

blu4sky said...

Cik som, jwp kat sini je ye kan jwb kat sana x perasan..
Klik kat gambo tu..br bley save :-)

somuffins said...

BLU4SKY
Memula klik kiri pastu klik kanan, baru bolehhh... yesss... Mekasih ;-)

FaAtip said...

I dan hubby I dah mula sebak. FAgi2 ni bila daFAt berita ni, memang kami rasa kehilangan. KenaFA IKEA sungguh kezammmm. KenaFA kofi tu yg jadi mangsa. Kat rumah tinggal lagi satu yg belum bukak. What will happen kalau dah habiss?? What will happen??? SyiaFA nak tolong kami? SiaFA!!!!!!!! Hehehehehhhhh.....

Amvoi very the sweet dia liFAt kain!!!!

PatinPasta said...

Cik Som,
Ni bakal beraya ke IKEA ke? Hehe! Kan dapat duit raya banyak, buleh la beraya pon banyak :D

Uiks.. sungguh neat lipatan Cik Som. Ni siap ukur guna pembaris ka? :D

Wahhh pin kaler lagik tau! Hadiah kamera untuk jiran-tetangga tak de ke? :D

ahkakbatik said...

CS...org yg berjaya melifat se neat itew adalah org yg sah melangok takde keje dari pagi sampai petang....
ape kata CS buat kuih raya...mesti cun jugak... pastu pos kt saya sekali ngan kicap.

somuffins said...

FA
Nampaknya you berdua berjaya menjiwai watak. Memang I berharap you akan sedey guling2 bawah pokok ceri, har3. Timakasih, I tau you nak kata I YANG SWEET (bukan cara I liFAt baju), kaaan?


AIDA
Niat dihati nak pergi Ikea tapi ia bukannya priority. Lipat baju guna pembaris?? Taklah, I guna jari jemari yg tersedia ada garisan mm n cm, ahaks. Kamewa untuk jiran tetangga yg kat Spain tu ke?? Dia punya lagi tereL, tak gitu?


AB
I sengaja tak tunjuk cookies yg I buat sebab I tak tahan menerima pujian, ekekeke..
Ada beberapa fakta camana I boleh lifat baju 'neat' cenggitu (you all yg cakap neat, so I quotekan aje).
1. anak I doblas bukan mpatblas
2. anak I dah besar, I tak hantar diorang kesekolah
3. half kerja membasuh/melifat dah diambik alih by my doter
4-10. I memang berbakat orangnya, mueheheh..

*gelak guling2 limpa hati usus berlaga2*