Tuesday, 23 August 2011

22-23 Ramadhan ... Grrr n sedih!

Pagi nih sejuk dan nyaman aje namun blade kipas tetap berputar kencang. Bolehlah berputar kencang sebab kita dah bersihkan habuk2nya. Kalau tak, tak pasal2 snow flakes rona hitam bertaburan kat lantai, ooooolala tension!

Apsal ek, lagi kerap kipas berputar, lagi meriahlah habuk terkumpul? Maka I pun googoo-gaga, dapatlah jawapan berikut:

"What happens is to be attributed to the phenomena of friction and static electricity. As the fan blades brush against air molecules, they experience a resistive frictional force as they play around with electrons. This causes an electrical imbalance and a creation of static charges that are too small for us to take notice yet too big for the dust particles to overlook".


I nih lemah bila T ajak ke bazaRamadhan esp bila keluar rumah after 5pm when I was supposedly busy in the kitchen tapi kesian pulak biarkan dia pegi sensorang; so I temankan juga dgn syarat I jadi mem, dia jadi supir.

Jalan raya boleh tahan sendat ditambah dengan kereta yang bertuankan samseng suka potong Q. Cuba tengok gambar tu? I cuba berfikiran baik, mana tau ada kereta yang terlepas pandang tak pasti nak belok kiri atau kanan, nak juga beri jalan menyelit tapi kalau dah berderet2 kereta buat hal yang sama, apa maknanya tu?


Kat bazar I beli rojak Spore for TB, nasi tomato for D, kuaytiau gor for mem n murtabak for T. Dessertnya cempedak goreng, 3 pcs lopes, 4 pcs apam balik kampong n air mata kuch. Untuk sahur I masak nasi lemak, samtum udang, bilis gor n timun. Tu ha timunnya sebagai bukti, hehe.. tapikan tapi, whylah TB tak sentuh langsung my samtum udang? Haha... I know why.. sebab dia tak kuasa nak kopek kulit udang, that's why.


Acara selepas raya haruslah buat lawatan kesini. Venuenya bersebelahan SubPred and that E shopping complex. Alkisah I used to know the owner (tengok kat tibi masa promo tempat makan baru); masa I 'berjuang' keluarkan D kedonia yang fana' nih, as his wife pun sama2 'berjuang'. This kind of unique situation warrants 50% discount tak? hahahaa....rus..!

Sidia bernama Nia dah kerja kat rumah Ngah <> 20 tahun. Ekceli I terlepas pandang of the fact that she's going home for good today. Tak sempat nak melawat dia, rasa terkilan juga. Nasib baik pepagi vuta Teh fone "tau tak Nia nak balik? Cepat fone, dia dah nak balik tu".

Kebetulan Ndja tidor kat rumah Ngah so I fone Ndja's number aje. Sempat bercakap dengan Nia .. suara dia pun dah terkontot2 .. for sure kerongkong dia dah tersumbat2lah tu, hehe.. (see the pic, kan merah idong dia?). Nasib baik I ada skill leraikan mende tersumbat in my own throat, uhuk uhuk ..

Nia is one super duper maid, fullstop! A few times I buat dengki kat dia, hehe. Bila dia datang my house, I sembunyikkan dish washer n sponge sebab tak nak kasi dia basuh pinggan. I kata "saya belum beli sabun dan sepan lagi". Barulah dia reti duduk dendiam, kalau tak cam amputated cockroach aje.

Semuga dia selamat dalam perjalanan dan berbahagia bersama keluarga, amin.

12 comments:

blu4sky said...

lama tu cik som.. dkt 20 thn..bkn senang nak dapat pembantu mcm tu.. laa ni klu majikan baik..pembantu buat hal..pembantu baik..majikan plak buat hal..

kakcik said...

Yang baik pastinya kita kenangkan? Yang tak baik pun kadangkala terkonang juo! ;-)

Jangan lupa ambil kad raya kat rumah kakcik tu, ya? :)

somuffins said...

BLU4SKY
Betul cakap you; kalau tak maid, majikan yg buat hal. Ekceli lepas dia keja 10 thn, dia sabbatical leave for 1 year (sempat dpt anak satu, hehe) and thereafter dia sambung for another 10 yrs sampailah hari nih.


KAKCIK
Re: 1st para., setuju bebenar. BTW, kita dah ambik kad raya, tunggu right time nak tampal jer, hehe. Mekasih.

Ibu n Abah said...

raya ni ramai sangat teman2 yang bibik mereka balik kampong... 'for good'...
Mushkil lah... depa macam berjanji2 pulak...
mula2 dengar bibik A, balik..lepas tu bibik B- balik lansung tak balik-balik.. lepas tu bibik C balik nak kawin... hehehehe... kebanyakan kenkawan i kerimasan raya ni sebab takda bibik...

FaAtip said...

Ciksom,
I nak buat pengakuan kat sini boleh? Tapi panjang citernya ni...ala boleh lah....citer pasal bibik. Eh, baik I buat entry baru kan, kan? hehehehehee

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Kuih raya dah siap ke? Ke buat cupcake aje? Lepas raya Mama kita pun ada jemputan nak ke tempat tu. Jom gi sama? purrrr *giggles*

PatinPasta said...

ayat pertama: tayang la kuih raya 6 balang tu, haruuuuuuuus!

Cik Som,
Betul, kalo nak gi pasor Ramadan.. bior la pergi awal. Buleh elakkan jam sambil tolong pokcik mokcik gerai bukak payung :D

2nd maid Akak saya pon gitu, tak reti duk diam sampai BIL saya suruh dia naik atas tido (nap). Kalo dia dok kat bawah, ada je mende nak buat.

Maya Marisa said...

AgakX2 ler cik som, bolehkan endang stay pun dgn maya for another 15yrs???? Errrkkk .... By that time cha cha pun dah anak dara gitu...
Anyway, agree with the comments above, if tuan nyer ok, bibik nyer pun ok jugak, insyaAllah...

azieazah said...

SOM,
kalu bila-bila I datang beraya or makan kenduri kat rumah U, please yaaa... cepat-cepat sorokkan segala dish washer or segala toknenek sepan ya.. please ya....

azieazah said...

Bertuah dapat maid super duper camtuh. siapa pun dia, segala budi baik pasti menjadi kenangan sepanjang hayat, kan?

I dah seminggu dua ni plan nak buat Nasi Lemak buat berbuka, manjang tak dapat sambutan. Nanti la lepas raya, depa request jer, I plak nak jual mahal!

somuffins said...

AKAK
Memang rasa kurang kaki, kurang tangan bila selamanya ada bibik tetiba takde, ken? Pulak2 tu hari raya, mesti rasa nak meraong ;-)


FA
Kalau pengakuan you sebanyak 18 keping saiz A4 atau B3, tolonnnng Fa, tolonglah buatlah entry baru kat blog sendiwi, heheh.


CAT
Kueh raya lum buat tapi bahan2nya dah menanti, hehe. Raya nih your mama nak ke Istana NegaWa ke? Amboi2 your mama tu; make sure she wears liplap2 okay?

somuffins said...

AIDA
Sesungguhnya preparation for raya this year adalah JILO... namun masih berharap 3-4 hari datanglah magic stick si hewipotah tu, hehe. I never had a foreign maid cos the 'local existing maid' masih boleh diharap albeit sering curi tulang, har3..


MAYA
Kalau you boleh click dgn Endang, n vice versa, insyaallah takde siapa beralih arah. Maybe you akan usahakan dia dapat PR lagi, tul tak?


AZIE
Adakah itu cadangan atau ugutan? Apa pun, you jgn susah ati. Bila I tau you nak datang, I make sure I buat dishwasher liquid n spongebob party....yes! You takleh larrrrik.