Monday, 15 August 2011

15 Ramadhan ... berkemas fasa 1

Almost 16th Ramadhan. Psst.. you all dah dapat duit raya untuk beli baju dan apa2 hal berkenaan raya lum?? I ......................................... I dah dapaaaaat, yeayyy..

Baru bangun nih, mata pun kelat2 lagi. Tidur awal sikit sebab kepenatan mengemas. Dahlah penat mengemas, petangnya pulak I masak 4 lauk untuk berbuka. Em-pat ya, em-pat! bu-kan ti-ga yaa? heehee..

Anyway, kemas bukan sebarang kemas tapi kemas barang2 hakmilik TB. I sms dia kat ofis sort of mintak izin "I ada mood mengemas bilik kita hari nih, sekian harap maklum". Tegas jer bunyinya, kan? Kenalah tegas, if not I tau dia mesti kata "tak yah, biar I kemas sendiri". Since when MEN could mengemas better than WOMEN? Habaq mai, since when?

Waited for his response, 10mts, 20mts .. takde! so I empowered myselflah. But ehem.., sebelum mengemas sakan cenggitu, haruslah cari dulu my one and only blue hot pants, auww.. I hangkut vakum keatas, siap ganti baru vakum beg (new bag promises good suction). Ekceli I ada bagless vaccum tapi I geli nak guna. Tak suka tengok habuk vogel2 dalam dada vakum pastu kena basuh lepas digunakan, eeeee tak sker n tak rajin!

Macam tak reti nak mula kemas apa dulu. Shall I start with this or that? Apa pun, maid of honor harus berkemas dalam keadaan selesa so the aircon was ON almost full blast. Nyamaaan!

Minda kena fokus!

. kumpul duit syiling yang berlonggok2 tu. Apa pun, duit mesti diselamatkan dulu (sah, mata duitan!). Kalau bawak kebank Rimau mintak magik mesin kirakan, gerenti ada lebih dari seratus ribu ringgit tu, heheh.
. Manuals, mostly from Canon/Panasonic/Samsung. Kalau dah ada manuals, mesti ada 'benda'nya kan? Time to snoop, hehe..
. Magazines on latest gadgetary thingy + 1 magazine on food (I punyalah tu, hehe).
. Letters n documents n letters n documents. OMG!
. Several sizes of bags
(don't know how to explain what kinda bags are those)
. Misc.

Berkemas selama 4 jam split into 2 sessions (harus rihat in between, if not kejung plak nanti). Got to kemas some more tomorrow for the final touch-up. For sure TB himself needs to do his part whether or not to discard/sell/keep some of his things. I think he must be very happy looking at his things being neatly arranged; and for the job well done, tulah dia terus terkesima nak bagi I duit raya banyak2kot? Alhamdulillah.

Serius ke I masak 4 lauk hari nih? ehhhh... mestilah serius, bulan puasa mana bleh tifu2, kan? tapikan tapi bukan pun sebab I rajin, hehe.. (have no choice, kenot go out buy food as T borrows Aga back to SA). Nak ajak TB keluar waktu dia balik dari kerja, memang TAKlaah..


I suka kacang panjang jenis menggerutu nih. Kalau nak makan krup krap, jangan goreng lama2.

Another bout of pisang goreng nipah during berbuka and sahur. Quite unsangkarable TB n the kids love to eat pisang goreng at odd hours (too), hehe...

Got to continue zzzz but before that kena masak nasi dulu ...

16 comments:

zarin said...

i tengah tunggu my part time maid datang pagi ni nak kemas bilik i cum bilik kejer my husband tuh... eh, belum mintak izin lagi nih :D
i dah lama tak makan pisang goreng..every time nampak terliur tapi tiada kerajinan nak menggoreng although hati kata nak makan nak makan

Yat Maria said...

wahhhhhhhhhh...kelasss CS! sampai 4 u...no wonder dpt gedebance nyer duit raya..

mrs plain-june said...

wah! rajinnya kak CS! udahle mengemas 4jam.. masak 4jenis lauk lagi! semuanya buat guna tulang 4kerat sendiri pulak tu! semoga pahala berganda2 dibulan ramadhan ni..

Ibu n Abah said...

Wah..! Saya mau ikutin ibu punyak taktik kalau mau dapat uang raya..
saya belum ada uang raya buk....
antara taktik ibu:
- masak 4 lauk...
- kemas bilik pakai seluar sendat biru..
ganteng banget....

Noir said...

'Since when MEN could mengemas better than WOMEN?' since noir exists :)

blu4sky said...

hahaha..baek punya taktik...
sempat masak 4 lauk plak tu...mmg harus dapat duit raya mcm tu..

PatinPasta said...

Cik Som,
Dalam gambo-gambo yang ditepek tu, mana gambo itu seluar biru panas? :D

Lili said...

CS

How come these days whenever I read your posting only one thing inappropriate (or two!) would stick in my mind like forever. In this case, it wasn't the empat lauk nor the the empat jam you worked nor the the empat kerat kederat you've toiled....but...oh but, THE BLUE HOT PANTS!! Auwww))

Come on...I'm with PatinPasta, mana gambo seluar biru panas? ;p

Maya Marisa said...

Trying very hard to imagine my super duper cik som in the blue hot pants.... Hehehe

somuffins said...

ZARIN
Maid dah datang dan dah mintak izin lum? Sesi mengemas sambil menghumban ke? Semalam I sempat humban 1 garbage bag full of misc.
Dah lama I tak goreng sendiri pisang tapi on this Ramadhan, terbukak pulak hati, hehe.


YAT
Mengemas n memasak tu ikhlas2 belaka, percayalah. Memang takde hidden agenda (wpun raya dah dekat, ehek).


JUNE
Diharap nombor 4 membawa berkat. Terima kasih, I aminkan doa you. Alhamdulillah dgn tenaga yg dipinjamkanNya ;-)

somuffins said...

Akak
Sesungguhnya contohilah taktik pinter muslimah tersebut dan selamat berjaya. Statement tak bleh blah, mueheheh.


NOIR
You nih tergulung dalam kategori 'the rarest being'. Am sure your wife memanjang duk smile goat, kan?


BLU4SKY
Takde taktik apa2, semua tu kebetulan jer. Rajin memasak sebab anak pinjam my car. I can do wonders when I have no choice, cewah.

somuffins said...

AIDA/LILI/MAYA
You bertiga nih memang nak kena cubit! Mende tu juga yang you bertiga tanya, ek? heheh..

Psst.. I cakap jer hot pants tapi bukan HOT mana pun. Pants dari jenis cotton bukan lycra so takdelah ketat figure hugging. Longgar aje pants tu so that my montot is able to breathe cool air, auwww..

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
I think Blogger doesn't like me. Posting hak kemarin langsung tak lepas nak kimeng. Mennnnccci tau! Anyway, paws bersilang-silang that this one lepas.
I like the statement: I can do wonders when I have no choice. Applicable to Mama too. Masa duduk jauh dulu bukan main rajin masak macam-macam lauk-pauk, kuih-muih, dah duduk sini...ish ish ish....baru 2 kali iftar kat rumah. Outstation aje kerjanya. Will you adopt me? purrrr *giggles*

somuffins said...

CAT ala musyuk2 *hugs*
Samalah, Blogger pun tak suka kita. Mencii taw sbb I kenot kimeng; mcm ada double standard gitu. BTW, you pun dah adopt word kimeng? Nih mesti selalu intai dapur Aunty Lili, kan?).

Your mama is a busy woman. You kenalah accept the fact. Jangan komplen, tak baek. Be a good muslimah cat, okay? The offer to adopt you came in 8 days late cos I baru jer dpt 2 cucunda *deep sigh*

ahkakbatik said...

CS... eh! mana gambo 4 lauk tu? saya agak lauk2 nya..

1. sayo goreng itew..
2, pisang goreng itew..
3. nasi putih
4. air teh...

somuffins said...

AB
heheh... I beri you 1 markah aje sebab tepat meneka 1 lauk ie sayor gor. 3 lagi adalah... Kari ikan + terong/tomato, daging goreng kicap moist, tentunya guna KICAP jenama Habhalllll .. Habhalll (ada echo, ekekeke) dan samtum udang.

Pisang gor adalah pencuci mulut dan airnya berciri Ramadhan ie sirap bandung cincau perisa laici.. Sekian adanya, ngeh3.