Friday, 26 August 2011

26 Ramadhan - Yes!!

Lama dah tunggu my boyfren dengan lori merahnya lalu depan rumah tapi bayang lorinya pun tak nampak. Bila dia betul2 lalu depan rumah, tak pulak dia pandang kearah I yang sedang melambai2. Haiyaaa...apa punya boyfren nih? Penat aje I teriak 'hoi' 3 kali; tapi camana dia nak dengar pun sebab dia juga 'berteriak' sama "paper lama...satu jengkal tujju ringgit".

Bila kita tunggu, dia tak datang tapi bila kita dah molek2 letak punggung dalam kereta about to zoom off, dia datang pulak. TCTLSS, I was richer by RM29 and with that money I managed to buy nasi Arab with roasted chicken for berbuka just now.

For the dessert, we had putu piring (PP). I yearn to eat PP kaler kuning. Maybe we could only find it in Johor. Somehow the white n yellow PP taste different.

7 pcs PP - 2 ada kelapa parut (for TB), 5 takde kelapa parut (2 each for D/T, and 1 pc for mem). Perlu ke beritau in detail? hahaha...rus! Lain orang lain selera w'pun dalam 1 keluarga.


Tambahan lauk masa bersahur subuh tadi. Telur mata lembu yang digoreng berbagai paras rupa sebab ada yang suka kuning telur keras, kuning telur meleleh, tepi telur garing atau tepi telur lembut. Chef berkaliber aje yang mampu buat kerja pro cenggitu taw ... *tetap blushed w'pun puji diri sendiri*, ngeheheh..

Dan nih, khas untuk my fren yang so selim lagi vogue di Texas sana. Gambar nih pengganti kad raya, sudi2lah terimanya ya? Bayangkan lelehan kicap serupa lelehan minyak yang keluar dari bumi Texas, it is priceless, kankankan?? ekekeke..


Apahal map Amarika? Seperti Amarika dan kicap tak boleh dipisahkan, kekdahnya :-)

Al-kisah... Teh, Ndja n family just arrived there. Melampau taw diorang tu. Patut ke dalam bulan puasa n some more dekat hari raya diorang jenjalan jumpa Obama?? Memang tak patut! (sebab tinggalkan I tanpa teman berSMS dan bergusip tak kira masa).

Selalunya rumah Teh is the HQ for us siblings to meet up during big events, what more Chik, the grand dame lives with Teh (Chik is my 86 yr old aunt).

I told Teh since she's not around, tak payahlah maidnya masak cam nak rak. Masak jer soto istimewa dia tu. And I gatal mulut agree to make begedil by the dozen ... Ohh man, gulp!! I thought I can get away with gentel begedil aje but T tulah, spoil jer. Dia kata what is raya without ketupat, lodeh, serunding ikan n rendang? <- amvoi2, banyaknya??

Long (my eldest sister bukan Ah Long) asks me what am I cooking for the big day. TCTLSS, Long n I memasing agree to cook lodeh seperiuk sorang, pastu she will cook chic rendang (and buy some ketupat daun palas); whereas I'll be in charge of kuah kach n of course genteling the elusive begedilz, zzzzzzzzzz.....

We'll definitely miss Teh's sambal goreng n serunding ikan (her specialty); and also Ndja's MMA punya menu (mostly beli, har3), but most of all I already miss them very much!
.

11 comments:

ahkakbatik said...

CS baru mintak mahap tawwww....
1-0 balik!!
awat tak ikut mai sini sekali? takde tiket kan muat masuk luggage?

Lili said...

Kander Som,

Adakah maksudnya, Teh, Ndja n famili tak beraya kat mesia? Kesian you...
Meh sini I gentelkan burgerdil kat you...(bbpj) ahaks!

*mode: makan malas masak for iftar n sahur **sigh**

~jeet~ said...

Salam CS,waahh...menu raya dah berbagai2 , selamat hari raya, maap zahir batin :)

Noir said...

me luv kuning putu piring too! dah berkurun cari tak jumpa2. yang putih tu pun cuma 1 stall i know sedap, the rest hancusss.

selamat beraya Puan Kalsom. setiap kita pasti ada silap so i minta maap.

kak ja said...

Kander, dinder tengok T tu idakle badannya berisi ponn, tp seleranya bagai nak rak gaaakk!!

Alang2 gentel begedil tu, gentellah skali cucoq badak ke, karipap pusen kee..

Lili said...

haiya...*mode: MAKIN not makan!

somuffins said...

AB
Rasa sayang nak belanja ribu2 untuk beli tiket kapalterbang; lagi pun I tak minat travel time yg berjam2. Kematu vontot kang! <- stetmen persis coverline


LILI
Kesian I kena tinggal, kan? Diorang semua akan berhari raya disana n they'll be there for 3 weeks.


JEET
Semangat raya lum tiba tapi semangat makan2 dipagi raya serupa tak ingat donia perlu diambik berat, hehe. Selamat hari raya to you too.

somuffins said...

NOIR
Selamat hari raya to you n family; mohon mahap zahir dan batin kot pernah ada kata2 yg tergores perasaan.


JA
T kata her passion is to eat,even if she's not hungry; whatmore dipagi raya, sah2 dia lapar boleh mamam anak gajah..ken?

LILI
Psst.. thanks Puan Pengarah DBP. Bila nak pencen jadi pengarah? heheh..

PatinPasta said...

Haha! (gelak jek, reason tak mo kasitau.. nanti orang Texas hantor bom :D)

Cik Som,
Memang detail sungguh la, lipat kain dah macam guna mesin. Telur goreng pon buleh ada versi cair, leleh garing bagai. Kalo saya la, buat telur dadar 4 bijik, potong 4. Masing-masing buh ki**p ke apa kat pinggan sendiri :D

Saya setuju putih dan kuning rasa lain. Saya suka pulut kuning jek, pulut putih tak mo.

Selamat Hari Raya Aidil Fitri buat Cik Som sekeluarga. Maaf zahir batin dari saya. Travel safe and have fun :)

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Mama kata awat Cik Som masak lauk orang demam? purrrr *giggles*

somuffins said...

AIDA
*I pun gelak sama tapi tak nak bitau sebabnya takot kena lempor dgn botol kothong*
1. Tentang lipat kain tu, adakah itu bakat semula jadi? muahaha..
2. Tentang telur, haishh.. bukan senang dpt gelaran mithali, ahaks + uhuk x 18!
3. Tq.. Selamat hari raya 2U2 n mahap zahir batin ;-)


CAT
Menu orang demam is telur mata lembu ke? hehe.. tapi Mak kita selalu masak lauk singgang untuk selera orang demam. Tolong masakkan your mama singgang ikan parang, ok? *jgn plak belum disinggang, ikan tu habis awak kerjakan, no no no, ok?*