Friday, 23 December 2011

Kerai mee a riber, beriani pron n satay PAD ..

3-4 hari lepas I tip-toed keblog Oldstock.. Sebelum baca coretannya, terpandang plak link pada lagu Kerai Mee a Riber. Volume pada netbook memang sokmor dimutekan so obviously I aktifkan untuk menghayati lagu 'down memory lane' yang penuh dengan kenangan manis, haha.. memang manis!

I assume lagu tu selegend umur I tapi kita tak selalu boleh ukur umur seseorang dengan lagu2 yang orang tu dengar, betul tak kawan2? <-- ada unsur denial disini. I terkesima bila T dengar lagu Everly Bro., P.Boone, J.Mathis and the like. D plak boleh cari lagu zaman 50an nyanyian Nona Asiah, Momok etc. Kalau tak, diorang berdua nih asyik kutuk I bila2 I pilih lagu dari Lite&Easy.

Lagu Kerai Mee a Riber tu ... I suka sangat melodinya.. not so much of its lyrics cos when I first heard the song, I have not 'mastered English' yet so memang tak reti feeling2 cinta berputik pada Azman jiran belakang rumah, auww..

Psst.. 'mastered English' katanya, kah? kah3.

Dulu kala, RTS (tv Spura) buat Talentime. Masa nihlah telinga I dihayalkan dengan melodi seksi, lagu2 evergreen such as Kerai Mee a Riber a.k.a. CryMeARiver, FlyMeToTheMoon n TheLookof Love (to name a few) but my favorite mestilah versi DustySpringfield.

I masih ingat 2-3 nama peserta Talentime tapi I paling minat pada MCnya, hehe.. Kecik2 dah reti minat MC. Names like GeorgeF n PaulC.. mereka adalah cute2 belaka dan pemain muzik HoraceW adalah whoaaa.. sebab dia pandai main sitar walhal dia oghang Cina. Kenot forget his version of Wantanamera..

Beredar dari blog Oldstock, I kembali pada my most favorite blog Al-kisah (ahaks..woot2), tapi yang kat bawah nih masih tetap nak ikut I. Pucuk dicita ulam mendatang (I yang memang tak rajin nak cari apa2 lagu dari mana2 sos) tup2 rezeki datang menggolek.


Note: Thanks Oldstock n halalkan clip CMAR nih menetap kat Al-kisah (mee bandung yang you nak belanja kat JB tu, kita kira hanguslah ya?)

Since last Saturday I kurang menyibukkan diri kat dapur. Tiap kali keluar, I sure tapau food untuk sesaper kat rumah. Tak berapa rajin nak masak sebab kebarangkalian gas akan habis tapi cam OK aje tak habis2 bila I masak air, so ....

Tekadkan hati, bulatkan badan, kuatkan semangat .. masak jugalah kekdahnya. Udang (sponsored by Ndja's hb, Sabah mari) dimasak guna rempah beriani so jadilah lauk beriani udang. Memang tak cukup bahan namun bila mood CikSom melompat2 nak juga masak lauk tu, maka jadilah lauk tu juga!

Nasi beriani masala guna rempah Shan. Kena reti mengagak bila guna rempah nih sebab rempahnya pedas, siap bergaram dan siap bercampur rempah campak. We literally don't need to add anymore spices or salt at all.

I guna beras siam aje tapi kalau guna basmathi sure lebih melethopan! Garnishing wise.. cukuplah dengan kismis tu aje, hehe. Orang2 kat rumah nih don't really appreciate daun bawang n daun sadri tapi D&T minat sangat bawang goreng tapi I pulak tak minat nak goreng. Tak minat = tak rajin tapi bukan malas, heheh.

Satu malam yang dingin (masih dalam mood tak nak masak takut gas habis), terasa nak makan satay plak. Dapat idea masa I sensorang dalam kereta tunggu D oder minuman kat bawah nih. Orang nak belanja, kita terima ajelah, kan? Mekasehhh..



D oder teh jepun panas, euwww rasanya. Apa citer teh perisa seaweed? Dia memang suka yang pelik2, at least pelik pada my deria rasa. Bila dah beli yang dua tu teringat plak kat T so I sendiri masuk kedai Mermaid dan oder satu lagi. My 1st time masuk kedai Mermaid branch Tepan. Jakun jugaklah, haha..

Back to cerita satay. I beli 15 cucuk satay PAD each (perut, ayam n daging) sebab kesukaan memasing berbeza2. TB = daging/perut; D = perut/ayam; T = daging/a bit ayam and I? anything goes! Kan senang jadi I? tiga2 dapat, alhamdulillah..

Kita makan berdua dulu sambil tengok tivi. Oleh kerana I ada ciri2 tersentap kat TB (I dah mintak mahap pun), maka taklah I monitor apa yang dia makan tapi heranlah pulak whylah satay perut masih banyak lagi.

Bila tahap kesentapan dah mula kendur "you makan satay daging aje ehhh?". Ha'ah jawabnya; "tapi I beli satay perut juga, you tak makan ehh??" <- tonasi concern dengan bunga2 cinta melayang2 gitu.

Well.. apakah jawapan TB seterusnya tuan2 dan puan2 sekelian?? Siapa dapat teka dengan tepat, silalah ambik semua satay2 dalam mangkok tu .. on me, okay?

a)dah kenyang ....b)liat ...c)tak perasan ...d)nak makan besok ...e)tak sedap

8 comments:

Noir said...

I minat lagu2 zaman Dusty Springfield dan seangkatannya (sama ngan you, tak reflect umur).

'Tak minat = tak rajin tapi bukan malas'...hmmm, i learrn something new.

I think TB cakap tak perssan :)

somuffins said...

Noir
Zaman Dusty, Cilla Black dan seangkatan dengannya ..

That something yang you baru belajar tu, does it make sense? Anyway, camana you pasti TB 'tak perasan'?

cahya indah said...

Cahya pun minat lagu Fly me to the moon..tapi yang actor Korea nyanyi boleh? hehe. oh yang Micheal Buble nyanyi pun boleh la suka jugak.

anak auntie macam tekak Japanese je..suka salmon, pastu green tea kan. hehe.
Cahya hari2 dapat air free from kedai Mermaid tu. tapi belum rasa green tea lagi..esok boleh la try kot. Hazelnut Hot Chocolate sedap. hehe. promote nih.

somuffins said...

CAHYA
Actor Korea nyanyi lagu FMTTM? Kalau sedap, boleh aje..kan? Boleh beri link lagu tu tak?
My son tu maybe ada darah Jepun (or Cina or Korea), dah aruah nenek dia anak angkat mata sepet, hehe..

cahya indah said...

auntie nak link kan..
yang ni live, tapi audio kureng sikit.
http://www.youtube.com/watch?v=sl9isvxGXmM

yang lagi satu ni okay la.
http://www.youtube.com/watch?v=4hrfvJlggP4&feature=related

pardon some of the pronounciation..hehe.

mela said...

i also guess answer c cos i tink dats my hb standard response.
btw daging tu daging apa? moo or embek? perut is it aka babat?
RTS zaman i baby agaknya cos zaman budak dah jadi SBC. i tak reti agak guna rempah shan. kawan rekomen kata simple semua ada sesuai for me, the very bebal. so pedas, hilang semangat lagi.

azieazah said...

Macam nampak scene orang merajuk jerrr? Ahaks!

somuffins said...

CAHYA
Thanks a lot. Nanti I cuba dengar :-)


MELA
Orang lelaki sejak bebudak lagi dah tau cari jawapan SENANG. Diorang akan kata DONO or tak perasan (fav words dibawak hingga ketua kekdahnya). Bila betul2 tak perasan, we tend to say "duh? depan mata pun tak perasankah?".
Anyway, it was daging lembu and perut is babat. Selalunya I sebut babat, whylah this time I sebut perut? kahkahkah..

RTS zaman I sekolah tapi bila jadi SBC, I dah tinggalkan JB for good.

Guna rempah Shan, you kena trial n error. Lepas 18x error, insyaallah it will be smooth sailing ke tambak Johor for you, hehe..


AZIE
Scene orang terSENTHAP seketika.. Kalau majuk, memang tak makan sama2 malah I sure kata "dah kenyang", har3..