Friday, 2 December 2011

Dah bulan Disember ????

Disclaimer: Cantuman BM dan BI adalah kerana minda nih asyiklah ketimur dan kebarat aje. Kenot sit still ..

Masa kerja dulu, memang dinanti2kan bulan 12. Never mind kena slog like KB almaklum dah penghujung tahun, macam2lah kena buat, kaan? Pendek kata, kebizian impak maksima hinggakan tak sempat habiskan secawan teh sedap dan miss syuru sebab gigih menjalankan tugas, ehem. Nak kosongkan usus kecik pun rasa takde masa <-- Gambaran sibuk yang teramat sibuk kononnya, hehe..

Kita harus put on extra effort and energy so that berbaloi dengan imbuhan yang bakal diterima, so soklannya sekarang, bulan 12 ada apa?? Ada bonuslaa.. atau lebih kita kenali as 13th-14th month salary. 3 bulan punya gaji + overtime (w'pun CEO, tetap boleh claim OT, ngeh3) + housing loan benefit + misc. claims = sengih sokmor kekdahnya. Alhamdulillah.

Semua tu hanya tinggal kenangan indah belaka masa kitorang jadi KB=kuli batak sedekad dua dulu. Baru jer mengaku jadi CEO, tetiba dah jadi kuli batak pulak? Tulah tu, kita2 yang merangkul same job definition dengan rendah dirinya mengaku kitorang adalah KB w'pun job title bunyinya 'macam gah aje'. Apa ada pada nama jawatan yang dipegang?? Yang pasti, rezeki yang kita cari mestilah halal.

Kebetulan masa tu GM kita namanya KB (nama sebenar). Dah kampeni bertapak dari Amarika yang mempraktikkan semua orang panggil dengan 1st name aje, tak kiralah apa juga jawatannya, kita tetap panggil by 1st name. Memang tak terhakis sikit pun rasa hormat diantara kita.

GM tu kecik aje orangnya tapi semua orang gulp 18 kali bila 'baunya' dihidu dimana2. I pun kecut gak tapi pernah 2x TERberani berface to face dengan dia membentangkan masalah dalaman. Benarkan I salute bangga pada diri sendiri sebab berjaya menempa sejarah, auwww..

Anyway, bila dia buat surprise check kat setiap floor, dia mesti letak dua belah tangan kebelakang punggung dan membongkok sket bila berjalan. Apsal ek? Tu memang gaya orang 'ada power' berjalan kot? I tak jalan cenggitu pun? mueheheh...

Nota auwww: CEO adalah Cun, Elegant, Owh-SOM (masa dulu ada sipi2 CEO kot tapi sikalang? Huwaaaaa...).

Terima kasih kerana bertahan membaca takat nih. Ada sape2 rasa nak tekan X kat hujung tu? Alaaa.. dont laaa... dah 6 hari I tak bersiaran, so gimme a breaklah ehh??

Pagi nih minum nesc. 3-in-1 aje dengan seketul kapkek mentiga. Intai kat blog Yat dia buat sultana butter cake so I pun apa lagi, jadi copy cat meow2lah. I bubuh sultanas/raisins aje tapi tak tiru resipi dia sebaaaaab ... sebaaaab I ngelat guna pre-mixed flour aje, hehehe...

Satu adunan dengan 2 penampilan berbeza, haha.. Yang ada sultanas/raisins khas untuk TB, yang ada choc rice memang untuk I sorang. Makan sambil berfeeling almaklum kek kenangan hari raya masa kecik2 dulu :-(

6 hari tak berkarya, apa ajelah yang I buat? Pendek kata macam2 tapi kalau panjang kata? I pun tak larat nak tulis kang habis dakwat kibod nih, huhuhaha...

Hal basuhan memang takde kata penamat selagi nyawa dikandung badan. Tetiba mood melipat terserlah bling2 maka takdelah backlog atas sofa, angkat dari ampaian terus lipat, rearrange n refile. Bukan dokumen aje kena file n refile, hehe ..

Satu lagi projek yang memang top on the 'must do' list ialah mengemas kabinet kat dapur yang memang dibuat khas untuk melayan perasaan I, ekekeke.. Tapi ntah camana, ada aje pendatang tanpa diundang berkongsi simpan manikam memasing kat dalam kabinet tu.

Ait?? plastik kosong disimpan lagi?? Kotak biskut kosong pun? So, I gigih melontar apa2 yang patut dilontaaaar. Salah satunya penutup bekas (tapau) lutsinar yang taktaw ntah mana peginya the actual bekas. Mesti kerja sigembala kucing; bubuh makanan kucing dalam bekas tu, ekekeke.

Sebut pasal bekas lutsinar nih, I memang HOT. Camana sipembuat bekas2 plastik tu tak ikut satu ukuran piawaian yang sama? 2-3mm berbeza can make our blood go upstairs, don't they know that??? So I dah buat satu cara untuk mengatasi fenomena nih ... yes!

Terjumpa tea towels yang masih keras lum digunakan lagi... This I like! Harta dunia yang I sangat2 suka adalah pemberian tea towels dari my kakak2; or dari YOU kalau sudi nak beri, hehe. Can stop oredi giving me key chains or FM (tapi kalau yang unique nak jugak lagi, hehe..).

Makanya, photo shoot untuk kapkek kali nih afdhal dihiasi guna prop baru.

The past few days has been extremely quiet except when T was back for a few hours last Wed. Masa tu kita tukar pesona persis lipas kodong; macam2 benda nak dibuat dalam masa terhad termasuklah buat my epic samtum bilis as requested by T. Cewita samtumbil nih kena bukak satu entry baru kekdahnya.

Malam nanti D baru tiba dari berjimba kat tanah seberang. D pergi dengan segerombolan kerabat TB. Kalau nak kira berapa ramai, kena kira pinjam jari kaki, hehe.. My SIL ajak kita sama2 kesana tapi ntahlah, hati nih belum lagi teruja nak kesana :-)

Dengar kabar mereka yang pergi tu disponsor tiket dan juga penginapannya. May Allah bless Abg MN for his generosity, amin.

18 comments:

Mira Marlena said...

Cik Sommmm!! I mish you lah!
How are we doing lar....I memang sengaja tunggu CS post entry baru.Adakah CS juga bakal mendapat bonus di akhir tahun ini?Sudahkah Cik Som membuat list panjang lebar nak beli apa?
I pun masih belum jejak ke tanah seberang lagi...khabarnya di sana adalah shopping heaven bagi pemegang2 kad kredit...

Yong Kamariah said...

Cik Som...kira okaylah tu comey lotey dah siap berlipat susun baju tu, klu kita main humban dlm bakul pahtu nak pakai kirai2 je dlm tu balik hahaha...beh jugak jadik surirumahtangga sepenuh masa ni yek... anyway, your tea towels tu.. me likey...
p/s : tu ke seberang tu ke Bandung ke? kita ni ari tu sblm preggie ke Aly mmg bajet nak gi Bandung/Bali, tp terpaksa postpone le ntah bilanya once dah ada baby nih...

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
I think we may have everything we need in the pantry to make those yummylicious cupcakes...we have those humongous yellow raisins in stock. yummm.... purrr....meow!

Noir said...

CS, i pikir KB tu Kerbau Bali :}

niari my otak berputar2 ke post ni manyak sangat topik eh?

have a great weekend Puan Owh...Som

Queenie said...

yer ker org yg jalan letak dua tgn kat belakang tu kira ada power?

kat kampung ai dulu, kalau org yg jalan camtu dikenali sebagai tokey toy*l! ihihi...lari.

CS, kek tu sumpit, mmg seksi, mana dia punya resepi?

bila you nak lontaaaaq madeleine mould tu mai habaq kat ai na...
ai tungguuuuu.......

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam CS..

Klass you..pagi2 makan cup cake ye.
Berkenaan dgn Bonus tu..org macam kita *hse wife* pun boleh dapat bonus..buat2 lah extra kerja dan muka sedih..gernti dapat, bermula hujung Nov hingga Dec.

zarin said...

muahaha nak tergelak i tau! sempat jugak di taruk Owh Som tu kat CEO punya abb tu ye!
masa i kejer dulu, disember bula habiskan cuti jek sebab bonus tu bulan 2 baru announce and bulan 3 baru dapat :P

azieazah said...

Penat jugak la mata ni merenung list kat rumah tu, ntah bila dia punya blog akan naik ke atas dengan bacaan “1 hour ago” atau “10 hour ago”..

akhirnya..

Hari Operasi Mengemas Rumah Sedunia, kah?

Lain kali ajak kengkawan, boleh gak ler kutip mana2 yang U dah tak minat nak simpan.

Tukar suka sama suka la kekdahnya.

Ada? FM lama?

ahkakbatik said...

CS, ada baper orang dalam rumah? sekali basuh tuala mandi sampai 6 helai... tuala mandikah itew?

CS.. tea towel tu tuala lap teh tumpah ker?

CS.. kenapa soklan saya banyak pasal tuala kali ni?

sekian tuala dari saya,
AB

cahya indah said...

auntie, first time Cahya dengar orang collect tea towel..comel pulak bila dengar ;)

somuffins said...

MIRA
Sejak jadi SAHM, bonus tak timbul bulan 12. Ia timbul nak dekat raya, nak dekat besday dan nak dekat, auwww... hahaha.. tak tentu masa kekdahnya.
My kad kredit dlm keadaan sihat. Takut diviruskan dgn hutang :-)


YONG
Jadi fulltime surirumah nih bukan boleh diharap sangat. Mood rajin dtg ikut cuaca 4 musim gak; so, you know I knowlah. BTW, tea towels boleh buat I go wild, auumm..
P/S: Ha'ah diorang pegi Bandung


CAT
Dah masak kek lum? Make sure bubuh bebanyak sultanas n raisins. Let's be brilliant together :-)

somuffins said...

NOIR
Dah 6 hari tak bersiaran maka mukadimahnya haruslah berjela ting tong juga.
Have a great w'end to you too.


QJ
Mungkin juga my GM tu beli toyol tu sbb dia jalan cenggitu ek?? You tulis 'kek sumpit'; apa maknanya?..
I takde resipi untuk kek tu sebab I guna kek kotak jerr.. hehe..
You nak I lontar madeleines mould? Kena paler lebam kang..


ARTLOVER
Makan seketul kapkek sebab malas nak buat proper bfast. Takat nih dpt bonus dari hubby ajelah.. Esok lusa dari anak2 pulak, yeeeehaaa boleh syoping..

blu4sky said...

masa kecil2 dulu i paling tak suka bulan december sebab bulan december selalu dikaitkan dengan musim pengait.. musim orang nak ambil kepala budak..sapa tah start mitos tu..menyampah betul..
end up kitorang takle panjang kaki nak ukur kawasan sekeliling..kena main kat rumah je.. menci betul..

somuffins said...

ZARIN
Harus mogok kalau tak dapat bonus, dapur jgn kasi berasap, hehehe..
*I jadi batu ronson nih*


AZIE
Memang selalu I lewat publish my entry sebab bila duduk menulis, I akan 'stop look go' banyak kali.
Mengemas ikut mood aje tu dan benda yg dibuang semuanya takde harga. I takde FM extra yang sama rupa untuk ditukar suka sama suka :-)


AB
Soalan you sangat mencabar, auwww.. Nanti I jawab dlm new entry ehh?? Tea towel bukan untuk lap teh yg tumpah tapi initially it was meant to wipe teapots..


CAHYA
Hobby kumpul tea towel memang sewonok esp kalau orang kasi kita free, hehe..

somuffins said...

SUE
Cian you kena curfew, hehe..
Musim pengait? Pernah terjadi ke??

Queenie said...

CS...sumpit tu sumpah da...
owang kata tak elok bersumpah-sumpah taw, so I sumpit jer ler...

owh, I terlepas pandang, baca tak semporna, tu pasal tak perasan yg you guna tepung kek kotak eh...

tulah pasal nampak lebih soft and moist gitu...mengancamlah beb, sumpit!

Queenie said...

ehehee...
jgn bitu kat kakcik taw I sempat merayap kat sini, yg benornya nak goreng papedom ni...

dah buhbye!

somuffins said...

QJ
You tengoklah my 1st komen kat atas tu, I nak tulis 'bela' toyol jadi 'beli' plak, har3.

Kalau I biarkan sekotak tepung pre-mixed sampai expired kang ada yg saun kata I sker membazzzzir..kan?

Ehhh..teringat masa kecik2 'lagu' nih:
Sumpah sumpit kayu jati
Aku sumpah engkau mati

p/s: KakCik tak dtg sini.. dia bizi dgn pokok moktan dia, hehe..