Sunday, 25 December 2011

On Christmas Day jari manisku dihias ...


Fakta yang tak perlu dihuraikan tapi Editor Al-kisah diberi mandat untuk menghuraikannya (w'pun tak dibayar gaji oleh Nuffnang), heheh...

Maybe some would notice that after a while of my new entries been published, the comment box is 'locked' forever (and ever) and why do I need to do that?? Well ... sebab musababnya adalah:

1. from time to time, I do view my very own blog using CokiaNxx. Paham2 ajelah of the limitation mende kecik cenonet gitu, kan? So viewing tak berapa seronok mata jadi pedih merah cam biji saga maka tulah sebabnya 1 skrin hanya ada 1 entry.

2. bila ada new entry maka kotak komen entry2 sebelumnya cepat aje ditutup, terpaksa dibekukan tanpa terima komen baru. I tak rajin menyingkap past entries, lagi pun jika ada komen baru pada entri lama, ditakuti terlepas pandang maka I sangat2 ralat kalau ianya berlaku.

3. sesungguhnya I TIDAK GEMBIRA bila komen dibuat pada mana2 blog dipandang sepi terus tidak dibalas. Oleh yang demikian, I berikrar untuk mengembirakan setiap pelawat yang sudi tinggalkan komen dengan komen balas yang melethop, wahahah.. (tak kiralah samada komen I dibaca atau tidak).

4. memang ada cara untuk mengatasi the so-called masalah tapi I lebih selesa dengan menutup kotak komen aje. Of course exception to the rule tertakluk pada sebab atau alasan dari empunya blog, muahahaha..


Untuk entry hari nih, niatnya nak mengimbau kenangan 25 Disember tahun Kijang 19dot3. Hari bersejarah kekdahnya dimana jari manis halus lagi mulus nih (nampak tak?) disarungkan cincin emas kuning bertatahkan beratus2 berlian (sah bedek) oleh mak sedara TB *I wonder now why TB's own mum tak sarungkan cincin tu. Tak gumbirakah beliau melihat wajah bakal menantunya yang errrrk buat pertama kali?*

I ada buat entry kat sini but BOY WAS I SHOCKED bila pagi nih terbaca komen yang ditulis pada 11.2.2011 oleh my fevret stalker, hohoho!!! Dah 10 bulan baru perasan, ekekeke.. (tak tutup kotak komen punya pasal).

Kalau I preg2 dah tentu sekarang nih T tengah mengagah adik barunya, kuci kuci gugugaga...
.

28 comments:

cahya indah said...

wah..auntie dapat Christmas gift cincin laa, beratus2 berlian lagi. hehe. 19dot3 tu tahun bila tu auntie?

mela said...

u r cute! i like! and u make me happy with ur pledge to send me explosive reply! a honest question, u always succeed to make us laugh..is it difficult to make u laugh cos ur wittiness is unmatched. and can i know who is ur teacher?

Mira Marlena said...

Hepi anniberseri-seri wajah Cik Som tatkala cincin disarungkan ke jari manis yek?Rasanya CS and my mom ni tak jauh jarak usia...and tahun lahir pun sama.
Psst CS, masa I vertunang dulu, lagilah takde kena mengena dengan mak or kakak my hubs...orang lain yg sarungkan cincin dekat jari manis I..lagi havoc!I pun lepas 4 bulan naik pelamin..tak tunggu lama.Rasanya dalam 4 bulan tu pun ada dugaan yg melanda..chewah!

Noir said...

kesian stalker tu, agaknya dia pikir komen dia kurang sesuai or kurang sopan tak?

CS, ada ke tahun kijang?

azieazah said...

SOM, jujurnya I bimbang bab TAK GEMBIRA tu.

Terimakasih atas pengakuan itu.

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam..
Happy Anniversary!!

somuffins said...

CAHYA
Beratus2 berlian? I mmg suka exaggerate, hehe.. (lagi pun takyah bayar apa2). Tahun 19dot3 tahun bila? Alaaa youuu, next question pls *wink*

somuffins said...

MELA
Have you been a silent reader to my blog? If so, mekasih sudi singgah n sudi tinggalkan komen. Cute?? Moi cute? auwwwww.. *sambil perelokan kedudukan punggung yg enggan lekat atas kerusi*.

Mela, truth is I never knew that my coretan could bring sunshine to some people *muka blushed yg disengajakan*. If so, well n good; but when I write I dont like to sound serious as I prefer to sound humourous.

It is EASY to make me laugh. I can giggle comel2, laugh wahahahahhh, wakakakaa n ekekekeke when I'm tickled but cara gelak in real life lebih kelihatan anggun bak pempuan Melayu terakhir, heheh.. I cuma hohoho kat alam maya jer.

Bab being witty tu .. ehem .. I suka Jerry Lewis tapi takdelah pulak our DNA sama. Cuma initial L aje yang sama tapi tidaklah my dad's name Lewis, ekekeke. I think I dapat DNA monyet! Menurut calendar Cina, siNyet2 tu witty. Wallahualam..

somuffins said...

MIRA
Mekasih.. Mcm pelik pulak bila orang ucap hepi aniberseri2 waktu bertunang, hehe.. Nevertheless, I like! I sama umur your mum ke?? Auwww... but I am sure your mum behaves well tak macam I pungpang pungpang kat alam maya nih.. but then again, I baru jer dapat 'kunci kebebasan', I just turn 21 ......... with many pluses kekdahnya, huwaaa..

somuffins said...

NOIR
Kalau komen 'memuji', memang sesuai sokmor, hahaha.. (alhamdulillah, segala pujian adalah hakNya).

Tahun Kijang? Adaaaa .. Para Astrologi nak substitute dengan tahun Monyet :-)



AZIE
Senang aje nak mengembirakan hati I. Sebekas tart nenas will do :-)



ARTLOVER
Salam n mekasih. Dah berdekad2 kekdahnya. Cincin tu pun dah hilang dikebas pencuri yang kekurangan adab dan tatasusila.

mokjadeandell said...

Ciksom,
Happy anniversary.Keep on with your witty posts.I like.

Maya Marisa said...

i teringat sekali tu cik som, i lupa nak reply one of ur comment. i was so grateful la kan u ingat kan i pastu. bukan apa, kekadang tu, i pun lupa nak check comment box esp on past entries kan kan kan.

ur story mory kali nie best la. sometimes, seronok jugak 'mengimbau' balik kenangan lau kan cik som kannn :-P

zarin said...

selamat bertunang lah ye cik som hikhik

p/s dah sampaikan salam peluk cium (i tambah peluk cium on ur behalf ahahaha) pada kak LG. sedih plak i rasa masa jumpa dia itu hari..bengkak2 mata dia nangis..ish i pun tumpang nangis gak lah

Rima said...

CS
Kadang tu once in a while kita harus di ingatkan.. kadang boleh terlepas membalas.. tanpa sengaja yer ahaks.. happy anniversary CS.. :o)

azieazah said...

I memang ada niat nak bagi Tart Nenas pada U. Mungkin masa gathering blogger, tapi U tak muncul. Sapa salah sekarang? hehehehe

somuffins said...

MAMASON
Thanks a lot. You cuti2 Msia kat Langkawi, sikit tak ngajak ek?? Banyak borong?



MAYA
I paham kalau bloggers yg I duk frequent (include you) kekadang terlepas pandang nak balas komen (maka I tanpa malu dan segan akan bitau "you tak jawab pun komen I, sedih taw"). Ekceli I lebih maksudkan pada blogger yang I baru mula nak kenal, komen sebaris dua tapi takde response whatsoeva.


ZARIN
Mekasih, wpun I rasa sesi bertunang munang nih cam waste of time aje, oooooops! Mekasih juga sbb sampaikan my salam to LG. Paham sangat perasaannya ... may Allah bless our late fathers' soul, amin.


RIMA
I know you are one committed n efficient blogger. Kalau dgn you, I tak segan2 ingatkan you jwb my komen, hehe.. (pls read my explanation to Maya above). Tq for the wish, auwww...


AZIE
Siapa salah sekarang? Sipembuat tartlah yg salah. Apsal dia buat tart cam sedap aje...kan?? Mekasihlah ada niat nak bagi I tart yg awesome tu tapikan tapi I dah tau kat mana nak dpt tart yang SAMA, *sila percaya*.

Queenie said...

owh, tunang hari krismas eh...tak tunjuk pon ropa cincinnya...

CS, agak2 ada tak komen you yg I terlepas pandang?...cer ler bitau segera..mahaplah kalu ada ya...

Anonymous said...

Saya tak bertunang, org sebelah merisik, 5/6 minggu kemudian pada chinese new year 20 tahun dulu terus bertunang 9 pagi, pukul 11 akad nikah, selesai saya jadi isteri orang. Pukul 2 lepas dzohor saya pun dipaksa bersanding. Kalau tak sanding dorang cakap saya dah termengandung. Huh! gua bengang dengar tau. Rasa nak cili mulut dorang tu. oleh kerana raja sehari, jadi i bermanis muka je. Dalam hati rasa nak pancung mak-mak budak tu. Dgn muka commm bersanding la saya.

happy eniversaries! Ahkak

Oldstock said...

Laa... kita baru nak komen kat entri yg sebelum ni. Dah takleh. Gi lah beli henpon Samsung galaxy note baru tu...

I'm not sure if you know this already but you can set your incoming comments to email notification. So comments that relate to older posts will be clearly labelled as such. This is what I do. I check my email for new comments first even before I log on to blogspot. That way I won't miss any.... like a comment I received today from someone mintak halal pinjam lagu Menangis Bak Sungai. No prob... kita pun cilok lagu tu from somewhere.

'Bedek'.... orang JB dan Spore aje yg guna perkataan ni :-)

somuffins said...

QJ
Kenot show rupa cincin sebab cincin dah kena curi (refer my answer pada ARTLOVER).

I akan bitau pada empunya blog yang KERAP I blogwalk saja jikalau ada komen yg masih tak berjawab. I faham bloggers pun bz dgn urusan masing2 TAPI untuk blogger baru yang tak kisah menjawab komen, I berundur ajelah. Org xsudi kekdahnya, kan?

somuffins said...

AHKAK
Brutallah you, hehe .. Bagus juga aturcara majlis cenggitu, ringkas lagi padat! Tak membazir masa kekdahnya. Sempat pergi honeymoon tak?
"happy eniversaries!" .. mekasih..

somuffins said...

OLDSTOCK
Biarlah suami I aje yang guna apa2 yg terkini; I tetap setia pada yg satu, my CokiaN97 tu.

Thanks for your suggestion. Someone suggested the same tapi I menolak cara tu, hehe..
Like you, if I guna fungsi 'approval' pastu baru release komen, maka I takde problem untuk menjawab komen pada past entries. Maybe in future I guna cara nih.

You think aah, kalau kita buat lagu Menangis Bak Sungei Segget, boleh naik carta tak??

kak ja said...

I pengin jd yg last to kimeng..

I terasa taww part no 3 tu.. Mmg tak patut buat cenggiTTew, kenn?

Azam baru I: cpt balas kimengs

somuffins said...

JA
Fakta no. 3 yang I tulis tu takde kena mengena dgn kawan2 blogger yang I dah kenal lama. It's meant for new bloggers yang pandang sepi tak ingin 'berkawan' dgn kita.

I alu2kan AZAM 2012 you itew. Semoga Ianya Bermula Disini maju dgn jayanya.

blu4sky said...

salam cs,
the very sorry i sempat bc je x sempat nak mengomen..
taniah cs..thn 19dot3..wah double taniah
selamat ye cs..moga terus berbahagia..

somuffins said...

SUE
W'kumussalam..
Tak sempat mengomen takpe tapi rasa senang hati kalau dapat jawab komen orang, kan?
Mekasih for the doa, amin.

Lili said...

Kak Som

I miss you and all my fellow bloggers commenting here. *Hugs from me* Bila 'sakit' I dah really baik...I make sure myself, I'll come back. How's that? hehehe!

As always, you and your postings make my day! ;) muahhhhs!

somuffins said...

Lili
Berjaya juga kekdahnya I memanggil you *sambil meniup seruling anak gembala* suh keluar dari pertapaan; at least you appear kat sini memberi sepatah-dua kata.
Takper slow2 berjalan tu, bila dah feel 'sihat', kembali jgn tak kembali okay?