Wednesday, 14 December 2011

Selera anak selepas gerhana bulan ...

D dapat gaji lewat so bila dah dapat gaji, beraya sakanlah dia. Bertimbun beli sushi etc; and a few cuts of uncooked salmon.




Selalunya I makan sushi yang nih tapi semalam hmmm...



kulit salmon yang garing *tertutup selera I, errk*



D's breakfast this morning + left over kulit salmon. Dia masak sendiri so ikut citarasa dia.


*
T balas niat. Lele penyet is her fav. Dah reti makan terung n tauhu goreng, good gal! tapi tetap tak kawan tempe.


Sotong goreng tepung as side dish

Ayam penyet for Mem while TB had ayam bakar



15 comments:

DeLancrettLurpak said...

CikSom,

What is Lele?
I loveeeeeeee ayam penyet, nyumsss!

Rima said...

Aduh CS .. i love lele!! if makan ayam penyet sure akan ku order lele.. err kat mana ah ni?? If sedap next week boleh makan makan here hehe

Queenie said...

CS..

windu lah kat you...

I baru dpt beli acuan madeleines (malas semak ejaannya) tuh, tp hehe tak brani nak try dah...takut lebih bonjol dari benjol huar3..

I tak makan shushi...
I tak makan salmon n kulitnya
I dah takleh makan sotong disebabkan nak kawal pigmentasi
I cuma boleh makan ayam penyek jer....

see...byk benda I takleh makan, tak rugi kalau you bawak I keluar makan2...okay?...

lemongrass said...

I pun tak boleh telan kulit ikan goreng garing, I rasa semacam aje rasa dia kat tekak
Tapi I boleh telan ikan lele, ayam penyet, tahu goreng, terung goreng, tempe goreng :-).
Jom lah ajak I jalan2 keluar makan, hikhikhik...

kakcik said...

Salam CS...

I tak pernah cuba makan sushi sebab I dah set dalam minda bahawa sushi itu tak sedap... hehehe... boleh gitu? :)

Ezza said...

I minat makan sushiiii
sapa nak ajak I makan ni?????

Noir said...

i pun nak tau apa tu lele

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Biar kucing tolong jawab. Lele itu adalah nama Jawa bagi ikan keli. Kucing kena tahu fakta ni sebab kan ikan keli tu bersamaan dengan catfish. Bagaimanapun, ikan patin dan ikan sembilang juga dipanggil catfish. Kalau terjumpa "Basa" fillet di kedai-kedai ikan ataupun kedai-kedai yang menjual fish and chips, itu juga adalah termasuk dalam golongan catfish. purrr.....meow!

xoxo
Prof Dr Angelina Jolie
Pakar Makan Ikan

cahya indah said...

wah breakfast salmon..kena try ni. auntie breakfast apa pulak?

somuffins said...

DLL
Wpun Prof Dr Angelina Jolie dah bitau 'lele' tu apa, I tetap nak bitau you juga. Lele ialah ikan keli. Ada orang tak makan ikan keli; rugi orang tu taw sbb isi ikan keli sangat halus dan bila digoreng garing, malas aaah nak citer, heheh..


RIMA
I makan kat restoran Wong Solo @Section 7 Shah Alam. Kat KL ada juga restoran yg sama tapi I tak pasti alamatnya. Maybe you shd googoogagagoogle? hehe..

somuffins said...

QJ
Yeslaaah.. windu kat you juga. You pergi berjuang untuk pertiwi dimedan selera kah? akakaka...
You go walk2 eat air meh?? Since you tak kuat makan, kita ke Daiso ajelah ehh??



LG
You dah expert masak ayam penyet; ntah2 you punya lebih yummy dari restoran punya. Nantilah I kesana, kita masak ayam penyet sama2 dan berpiknik (boleh rejam tulang ayam kat the black swans, heheh...

somuffins said...

KAKCIK
Satu ketika dulu selera I tertutup pada sushi. Nak makan seaweed sekeping kecik macam kena makan perut ikan, kekdahnya. Tapi lama2, ntah camana boleh pulak makan sushi; tu pun kena pilih2.



EZZA
You minat sushi juga eh? Insyaallah kalau ada jodoh n rezeki, bolehlah kita makan sushi sama2 satu pinggan okay??



NOIR
Lele ialah ikan keli (refer pic). Kalau size besar namanya ikan sembilang.

somuffins said...

CAT aka Prof Dr AJ
Mekasih meow2 sebab tolong terangkan makna lele dan beri penerangan ilmiah tentang suku sakat lele. Psst.. rahsia nih. In my freezer ada sekor ikan sembilang dah berbulan2 menyepi dalam tu. Tak tercuit sbb I geli bila tengok kepala dia cam kepala monster.



CAHYA
Masa breakfast I makan roti canai cicah kurma daging, burp!

Mira Marlena said...

D terrer masak eh Cik Som? Siap goreng Salmon buat breakfast lagi!Lele tu ikan sembilang or keli? I've tried keli goreng berlada...pretty sedap!Somehow, I don't like sushi that much...but tempura haruslah I makan sampai licin, ahaks!

somuffins said...

MIRA
For survival, D mmg boleh memasak tapi kena tahan 2 perkara. Dia tak berapa rajin mengemas dan barang2 yang dah digunakan, tak dipulangkan ketempat asal. Grrr aje I. Dia juga suka bubuh macam2 bahan; segala sos yg ada sbb tu dia tak guna garam bila memasak. T kata D's roasted chicken/beef tasted better than mine, hehe..

Lele is ikan keli. I suka ikan nih tapi tak rela pegang/masak. Licin aaah... goli den. Ngada ek?