Thursday, 15 March 2012

Am in the mood, but ...

Yesss, I'm in the mood to menjala ... tiap hari menjala pun takpe tapi dek kerana selera ahli lain berbeza2 dan tentunya untuk menjaga keharmonian rumahtangga yang dibina berdekad2 lamanya, auwww.. maka ku kuncupkan semangat jadi nelayan menjala buat sementara waktu.

Nak masak kari pun pening langau. Daging atau ayam? Haa.. dah macam bunyi iklan McD plak, tak pasti nak pilih mana satu. Bila terhidang kari daging, semua orang gumbira ria tapi bila terhidang kari ayam? Hmm..

Wahai penginap #38, boleh tak kita amalkan "bersatu teguh bercerai roboh", boleh ke?

Dah terbukti ramai menjala guna acuan kuning 5-mata tapi I skeptikel sket masa tu sebab cubaan pertama gagal big time terus jadi lempeng, errk. Tak reti menari kata lantai tinggi rendah, teruk acuan kuning tu I kutuk, hehe..

Lama kelamaan, semangat menjala kembali bertaut, macam aur dengan tebing. I tak kisah *like I dont care anymore* samada roti jala yang I buat rupa kain buruk, janji ada rupa jala sket2 dan rasa roti jala bukan rasa mexican bun :-)

With a lil bit of patience n perseverance kekdahnya .. ambik!!

Afdal dimakan 24jam sehari lebih2 lagi dicicah dengan kuah kari & kuah samtum yang dah disimpan sehari semalam atau bermalam2 ...

Camana Julio Iglesias sebut Roti Jala? Bila J diganti H, so dapatlah kita nama baru .. RotiHalaTuju, hehehe ... <- tak kelakor tapi kalau nak senyom kambing, jgn ditahan2...

6 comments:

Anie said...

Cik Som...ok lah tu ur roti jala. Seriously mmg nampak mcm roti jala ahakkss ;) Tak kiralah rupanya mcm mana yg penting sodaappp kan.

I also prefer kari daging...kari ayam me no like :( Somtan tak pernah dgr dan tak pernah makan...apakah itu??

somuffins said...

ANIE
Ekceli semangat menjala datang dari para blogger yg duduk diluar negara. Diorang rajin masak sendiri makanan bila2 teringin; so I kengkononnya duduk kat luar negara jugalah :-)
Bukan 'somtan' tapi samtum, short for sambal tumis, hiihii..

mrs plain-june said...

samtum. i loike!!! kak cs, acu pass sepinggan dua rotihala bersama samtum.. adeh.. ngences gue! slrrrpppppppppppppppp.

Ibu n Abah said...

wow!
kiter lama dah tak menjala..
mood macam ada tapi malas yg lebihnya...
dapat kari ayam dan samtum... perrrrggggg(nak guna jugak bahasa kini jika maknannya sedap sampai kecur air liur...)

Anonymous said...

tengok tu, masak sedap-sedap sampai terbau ke rumah saya. Tapi sepinggan pun tak anto. Nak nangess. Tak mo kawan

I beli dan makan di rest UB je lah.

Ahkak

somuffins said...

HUNE (J tukar jadi H, hehe)
Sekali lagi I menHala, I beri you sepinggan dua eh?? Tapi dikirim menerusi angin lalu jer. OK tak?


AKAK
You bancuh adunannya aje pastu ajar your maid cara menjala. Biar tiak dia sorang yg berpeluh, ngeh3.


AHKAK
Kalau kasi pinggan kosong, nak terima tak? haha.. I am no expert in cooking almaklum masak tu for survival aje. BTW smlm I pegi AnjungMerah.. lama betul tak makan2 kat situ sejak Akasia wujud.