Monday, 12 March 2012

Buah kundang n Magnum PI ...

"Assalamualaikum.. pagi nih nak bfast apa? If nak makan hotdog, u kena belikan roti tapi kalau beli bihun mcm smlm u beli, BEST jugak :-)" <- macam perintah aje bunyinya ek? tak loving langsong!

Alhamdulillah rezeki merpati dua sejoli pagi nih ialah bihun & mee goreng w'pun tak nampak batang hidung sambal sotong kurita pujaan hatiku, sob2.

"ehhh...you beli sambal kerang ke? alaaa ..." <- sambil kepotkan bibir namun tetap bersyukur
"syukurlah rezeki" <- sambil alih pandang pada pempuan bibir kepot
"biasalaa cakap gini bila kita tak berkenan" <- pantas jer menjawab ek? hmm..

Pagi hari minum neskopi panas tapi malam hari minum neskopi ais, ok ke? Is it bad for health esp for warga keemas2an like pempuan kepot bibir itew? hehe.. Kesukaan masa kini: neskopi, jus fruit punch atau f&n sarsi (tapi tetaplah diceriakan dengan ketulan ais).



My 'vice' kekdahnya tapi belum jadi habit lagi cuma sesekali rasa teringin, auww...

Berblogging nih tak lepas dari dugaan parasit. Tak tau mana silapnya. Tiap kali I ronda2 blog sendiri dan blog orang; lawat fb yang gersang atau clearkan email dengan message ntah apa2 tu, tup2 my curser tergantong. Tunggu seminit pasti skrin biru nih pun keluar, grrrrr...



Selalunya I switch if off aje, grrr... then everything will be back to normal. I can continue berjimba dalam alam siber. OR else, if I dont switch if off and let it be.. sistem dengan sendirinya akan pulih seperti sedia kala.

Whateva it is, I find it so so very annoying but having said that siapalah kita manusia nih asyik nak feel annoyed aje, ek? hence I am back to normal menjadi muslimah contoh yang harus bersyukur pada setiap saat *insap!*

TB dah banyak kali kata "I heran dengan komputer you nilaah". I pun jawab as a matter of fact "yaaa... I laaagilah heran".

Heran tak berapa heran cuma sangatlah teruja bila nampak buah kundang berada dipasaran. Buah kundang zaman I kecik2 dulu tak sebesar nih pun dan rasanya tak pernah manis!


Oleh kerana harga sekilo boleh buat I juling air maka I beli 4 biji aje just to try test samada buah kundang madu (as it claimed so) sememangnya manis! Tu sebab ada 3 biji aje dalam gambar atas tu, hehe..

Tiap minggu bila T balik, tak sah kalau tak singgah kiosk Petronasss! Ada aje yang nak dibelinya. Sekarang nih kalau orang tanya kekiosk tu nak isi minyak ke? Jawapannya tak mesti "ha'ah..nak isi minyak" tapi "taklah...kita nak beli aiskrim (atau keropok/jus/kueh koci bla3)".


Budak sorang nih dah 'smitten' dengan MagnumPI, ahaks. The last time I had it was years ago. Digress kejap: agaknya TomSelleck masih kacak lagi tak??

Anyway, I disarankan beli 2 perisa. Yang herannya budak nih asyik tanya "umi tak nak makan aiskrim ke?". Ehh, apsal dia sibuk dengan aiskrim kita sedangkan dia punya kan ada? "bila umi makan, T boleh rasa sama, kita kan share2?". Hmmm... anak sapelah yang vijaksana sini nih??

SAH aiskrim nih memang superb-bom3! (choco-cappuccino yums). Kalau tak silap mata memandang, MagnumPI nih ada 5 perisa. Harga sebatang kurang seposen genap RM5.

Sekian corat coret hari Senin yang agak mendung.

19 comments:

Anonymous said...

I coti hari ini. FIL masuk IJN, gitu gini sejak hari Rabu lepas. Hari ini dah ok, balik rumah. Nak jenguk rumah sesiapa pun tak sempat.

Kawasan rumah I pun mendung, dah tu angin sejuk masuk pulak ikut celah-celah tingkap. Gigil jugalah.

Magnum PI tu I dah makan yg bersalut almond. Mak aii,todapnya. Takut juga nak makan banyak sbb pinggang dah 28 inci ni takut naik pulak. Dah la bila ada masa je kena beZumba Fitness ataupun Lithe Method. Tapi sesekali tak pa Cik Som.

Ahkak

kakcik said...

Virus kat komputer you tu mungkin kurang menyakitkan hati berbanding dengan virus bertanduk yang suka masuk mengomen entah apa2 kat ruang komen blog kakcik! :(

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Awat mahal kat area you? Kat sini cuma RM3.90 sebatang... This is Dad's and Brad's favourite. Berdua beranak tu sentiasa share Magnum dari Sydney sampai ke KL. Apa perisa pun.... Kalau beli yang sekotak ada 3 atau 6 tu, sekejap aje selesai... purrr...meow!

Risik resepi said...

Masalah RAM lah 2..2 yg blue screen 2..die nk mintak ganti baru 2..

Noir said...

This is Tom Selit commenting. CS, I would try to avoid manis2 and ais to maintain my keemasan :}

Rumah you berapa tingkat? Coba lepaskan dari tingkat atas, PC tu. Mungkin boleh 'habis baik'.

Rima said...

If magnum kan I like to buy yg mini ones.. Kira bila habis makan sebatang.. 100% tak rasa guilty.. Konon nye hehe

Oldstock said...

Cik Som,

My present night drink is F&N Fruitade, with ice ofkos...

Eh, bukan buah kundang tu kecik je ke? Yang buat jeruk dan sedap dimakan...

Lili said...

Kander Kelly KlakSOM,

(Uiks...alang2 dah keluar Tom Selit Magnum PI bagai, I nak gak you jadi Kelly Klaksom! ekekeke)

Kadang-kadang kan konpius tau antara buah kundang dengan buah remia.. Tapi takde la nak jadi hal wan.
Yang penting, eating ice cream always makes me HAPPY!

Yours faithfully
Emily Berontak (hiks!)

Ibu n Abah said...

Aiskewim Magnum..
Oooo Lala...
Mee Hoon SamSot...
Ooo Lala...
Air F&N Sarsi..
ooo Lala...
Cukuplah..
esok nak cawi jugak... Tak Kira...

somuffins said...

AHKAK
I hope your FIL recuperates well. Jadilah menantu contoh, masakkan dia sup ikan haruan, heheh..:-)
My next Magnum purchase wld be almond then (dah u kata todap).


KAKCIK
I paham maksud you. I dah baca komen kurangasamgelugur orang yang dimaksudkan. Berdebar2 jantong I masa baca apa yg dia tulis. Dia juga ada buat onar kat blog Azie dulu kan??


CAT
I beli aiskrim tu dari kiosk Petronas. I thot harganya sama dimana2 juga, rupanya tak, eh?

somuffins said...

RISIK RESIPI
Masalah RAM? Setahu I 'ram' ialah sejenis kambing. Maknanya I kena beli kambing ke? Hehehe.. jgn marah, kita guwau2 jer.


NOIR aka Tom Selit
Tak rock kalau tak makan makanan manis/sejuk taw. Tak lengkap hidup :-)
Wakakakaaa..nantilah I buat press conference bila I lepaskan my PC dari tkt 54 KLCC.


RIMA
Kalau nak beli magnum saiz kecik, terpaksalah beli kat s'market (tahun depan baru sambong exercise, heheh).

somuffins said...

OLDSTOCK
Tak sangka you pun ada such 'vice', hehe.. TAPI nyaman aje tekak, kan?
Seingat I, buah kundang bersaiz kecik dan bijinya rona purple. Dibuat jerok mmg sedap. Buah kundang yg I beli tu sebesar telur ayam grade A. It's juicy n sweet.


LILI
I kenot be KellyklakSOM cos I cant sing at all. I can croak suara katak hijau jer, ahaks. Buah remia tu sedara buah kundang kot?
Pssst..tak elok berontak2 taw. Nanti kena tangkap masuk lokap. Dlm lokap takde PC. Can you survive??


AKAK
Silalah cari semua tu. I tau you peminat tegar f&n sarsi, tul tak?

cahya indah said...

the other day Cahya beli magnum kurang seringgit dari tu. means lain tempat lain harga ke? I thought it's the same for everywhere. I ate chocolate truffle, best jugak. nanti nak try la choco cappuccino, hari tu Cahya jual mahal, taknak yang tu sebab boleh minum cappuccino at work kan..hehe.

Anie said...

Cik Som,

Dkt sini magnum PI ni ada mcm2 perisa. Dkt supermarket kalau on special sekotak dlm ada 4 pcs $6. My hb makan sekotak tu sorang2, dia boleh abiskan dlm 1-2 hari gitu....ganaskan. So, I kalau beli mmg tak boleh share2 and gigit2....kena beli sorang sekotak hehehez.

kak ja said...

Kak Som, I ni kalo buleh dr pagi sampai ptg nak minum neskopi panas je, namun bersulamkan si air panas mati.. Tp aaahhh.. malas nak citer pjg2.. 2 bulan Adik di pangkuan Kanda Anne, I punyalah bahagiya melayan tekak.. tp kini.. sobsobsob..

Magnum PI ittew skg sdh agak berisi, mgkn sbb terlbh mamam eskerim berjenama namanya syendiwi..

somuffins said...

CAHYA
Nampaknya harga magnum mmg tak sama; tertaklok pada tempat ianya dijual. Kiosk selalu aje naikkan harga, you notice x?


ANIE
Magnum ada 5 perisa. Am yet to try another 3. Vavavaa.. your hubby ganaz makan aiskrim meh? Dia main rugby tak?? Kot terbawak2 keganasannya ke aiskrim? hehe..
Kat NZ mesti ada macam2 jenis aiskrim. I sure mereng kalau tengok..


JA
You boleh aje play truant bila Adik zzzz, kan? Dia bukan tau pun unless mmg tugas dia jadi MagnumPI versi pempuan selalu duk menimbang balance kopi/gula kat dapur you tu, ekekeke..
Yup, MagnumPI bukan jer terlebih berisi malah terlebih kedut kat muka dia juga tapi tetaplah ganteng! ngeh2..

PatinPasta said...

Cik Som,
Adakah Cik Som rasa Magnum PI tu hensem dekat misainye? :D

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam..
CS, loving apa the way you order yr Hb..hehe, cam ngada2 gitu..
Nway, dah lama tak makan aiskrem cengitu..

somuffins said...

AIDA
Tak pasti nak kata kehenseman MagnumPI kat misainya atau kat wambut ketaknya, har3.. tapikan tapi kot semua nama Tom or Tomi mmg hensem?? ehem..


ARTLOVER
Masa nak mintak tolong hubby belikan makanan, I kena sound assertive (tak dan nak loving2 or ngada2 manja, auwww). Aiskrim you yg berflavor 31 tu kan??