Saturday, 31 March 2012

of promises, food and fight for your right ...


Gambar atas takde kena mengena dengan entry kali nih. Kalau ada hanyalah bersetuju dengan kata2 yang tertulis (full of truth & sarcasm). Kutip dari FB PB, my BFF, hehe..

My entry "tapak tangan gatal" dated 4/12/11 refers <-- cewah, macam tulis surat formal aje tapi 'pause' cerita kejap, boleh??

Assalamualaikum! kengkawan semua dah makan pagi lum? Ke masih bermalas2an atas katil?? Pagi yang dingin nih I makan roti canai segera cicah 'samtum udker' berusia <> 3 hari. Masih edible, hehe..

Dinner semalam, merpati dua secoli sejoli makan roti, hawtdogh, kentang wedges, beef salami, chicken mortadella & caramelised onion. 1/2 Jawa perasan jadi 1/4 Italian + 1/4 omputih kekdahnya, haha... maklumlah dunia tanpa sempadan, kan? Asal tak halalkan yang haram, ok whhhaat..

Bila TB cuti, bolehlah skip makan nasi (either lunch or dinner). Lagi pun tengahari semalam dengan nikmatnya dia dah makan beriani kambing; pastu dia ngap beberapa sudu my mee rebus dengan telur2nya sekali. Ngap punya ngap bari member terperasan "I dah makan habess ...". Errrk "tinggalkan sket, I naaak lagii".

Nasib baik I dah kenyang as at the same time I ngap cucur juga. Sedapnya sebab masih panas dan garing. Bila tiba last cucur "I ingat you tinggalkan I tadi.." bersuara plak member musyuk2 colang tu .. "nape tak cakap, ingat tak nak tadi", huwaaa dalam ati jer..

TB slurped his cendol and I slurped my sirap bandung penuh keceriaan. Dah GGTK KPSukaHati, kita pun did our grocery shopping, lalala... I managed to redeem shopping points = RM100 cash voucher (instead of redeem barang2 yang tak molek mata memandang).

Dalam pada grocery shopping, my other mission was to exchange an item bought abt a week ago. Ekceli that specific item cannot be exchanged whatsoeva as that's the company policy but I do what I have to do, hehe..

I waited almost a week for the outcome; at last 2 days ago the cust. service personnel confirmed that the item could be exchanged atas sebab2 sahih yang dilontarkan oleh loyar buruk yang mewakili CikSom (siapa lagi kalau bukan dari Tetuan Al-Kisah, kan?). Sometimes we need to fight for our right not because customer is always right but because ........?? kembali selepas ini *iklan kosong kejap*, hehe..

Now back to cerita asal, refering to my entry "tapak tangan gatal"... Bila tertekan nak cari duit tak kira kerana sebab apa maka terpaksalah usaha merata tempat dan meminjam dari orang tapi janganlah hendaknya silap langkah pinjam dari 'Along William' yg cekik darah mengalahkan Jaws itew!

Bila pinjaman didapati dengan mudah, perjanjian wajib dimeterai (sense of commitment perlu bagi pihak peminjam, if not kang..). Mula2 berjanji semuanya manis. Pena mata bulat yang menyain surat perjanjian pun manis seolah2 dibaluti gula aising, ahaks. Mengikut perjanjian, sipeminjam mesti melangsaikan hutang dalam tempuh 2 bulan tapi sipemberi pinjam lembut hati sket "it's ok .. can extend sebulan lagi", kasi grace period kekdahnya which ikut perkiraan jatuh pada hari nih.

Sipemberi pinjam cuba jadi empathy. Apa agaknya yang dirasai oleh sipeminjam knowing very well the time is up to settle the debt? Boleh tidur ke dia? Makan dengan selera ke dia? Familinya makan tak?

Perlu ke sipemberi pinjam nudge sipeminjam? Janji tetap janji, tak gitu?? Kalau perjanjian tak dapat dipenuhi, beritaulah sipemberi pinjam .. jangan berdiam diri aje. But to be fair pada sipeminjam, dia sebenarnya dah jelaskan the 1st half of the amount. Diselesaikan 3x. So by today mengikut perjanjiannya, another half of the original amount should be settled, jatuh gedebuk keriba sipemberi pinjam :-)

Itu ajelah cerita ceritut pagi Sabtu nih.. now terpaksa bersiap wangi2an. Jiran depan rumah nak buat makan2 sempena besday anak dia malam nanti so pagi nih ada rewang2 sikit :-)

Updated on 29/5/12 ... Borrower requested for an extension till end of May. Hmm...

3 comments:

cahya indah said...

panjangnya explanation from wakil Tetuan Al-kisah ni, auntie..hehe

Ibu n Abah said...

heh heh heh...
pinjam dan dipinjam
kasi pinjam...
-- memang sakit nak mintak balik...
tak pasal-pasal kita yg jadi macam yg meminjam...

somuffins said...

CAHYA
Gitulah, bukan senang jadi wakil Tetuan AlKisah. Menjalankan amanat tanpa bias kekdahnya :-)


AKAK
You mcm ada pengalaman sebagai pemberi pinjam aje? Dah settle lum??