Tuesday, 20 March 2012

Up Up and Away ... Part 2

Sejak hari Ahad, tumit sebelah kanan terasa sakit bila berjalan. Kononnya kalau berehat memanjang, tumit tu boleh kurang rasa sakit tapi tak pulak. Adoi!! makin rasa tegang adalaaa walhal masa berjimba kat PutJaya hari tu, taklah I berjalan jauh cuma berdiri lama aje tapi bila dapat duduk (nak makan nasi beriani kambing), barulah pinggang rasa lega sket (tu pun lepas buat senaman setempat. Krupkrap bunyi pinggang kita wak!).

Dah pergi ketapak festival, tentulah dibuat juga tapak menjual makanan. Macam2 ada jual, you sebut aje apa, semuanya ada. Kalau yang you sebut takde, I akan kata "ada" jugak, hehe..


Beli beriani kambing 4 pcts @ RM7 each. Senang takyah masak for lunch. Harus bijak mengatur misi dan visi kekdahnya. Tul tak??

Well... I berdua beranak ke PutJaya bukan sengaja nak makan nasi beriani kambing, mbekk.. Oleh kerana tahun lepas T kempunan (sebab tiba lewat) nak tengok hot air BELON maka tahun nih dia berazam, by hook or by crook wajib pergi lagi. Terpaksalah I jadi chaperonenya...

I nih introvert (dan kadang2 anti sosial) maka I tak rajin dan tak suka nak pergi kat tempat ramai orang *unless terpaksa* TAPI kali nih I was excited the moment T kata "Umi kena pergi sama temankan T taw" but of coz I buat2 cam tak minatlah, kaan?? haha..

Dipendekkan cerita, I rasa seronok sangat sangat! I imagine myself flying up there with the birds and the bees (?). Imagine aje, no harm done but should anyone paksa I naik in that hot air balloon, sumpah I pengsan! Tapi kalau disediakan parachute, maybe ...


Anyway, I was so teruja n rasa so seronok !!!! Moi jakun? Yes ... I am *clap3* sukerr..


Kiwi khas untuk Anie NZ



Bye2 cake, come down in one piece ok?


Gambar diambik guna kamera Cokia N97 aje tapi ramai benar yang hangkut dan guna kamera yang besar bagak (ref. to my previous entry.. gambar2 mereka telah diedit; takut juga kena saman nanti, siapa nak bayar?) <-- tau takot, gulp!

Cerita berakhir disini, selamat malam & wassalam (kita nak sapu tumit dengan Yoko2 jap).

28 comments:

cahya indah said...

bestnya auntie pegi tengok hot air belon..hehe. dah lama teringin tengok but haven't got the chance yet. bila la sampai my turn pulak?

Anie said...

Cik Som,

Adeeehhh rajinnya u melayankan anak dara u pegi tgk belon2 panas tu. Dkt sini every yr mmg ada display hot air ballon ni. Dah 7 tahun I dkt sini dan dipromise or Mr hb utk bawak I tgk....huh!! Masih belom ada rezeki nak pegi lagi. Kadang2 dah jadi nak pegi....cuaca pulak tak mengizinkan.

Tapi this yr...come what may, insyaAllah I am going to see the show with Jannah ;) Nanti I share gambar2 dkt blog....kalau jadi pegi lah kan hehehehz. Bukan apa takut tak motivated nak pegi sbb dkt sana tak jual nasi beriani kambing mmmbbeeekkk :ppp (baru aja ckp come what may!!)

somuffins said...

CAHYA
Insyaallah tiap tahun ada festival HABelon. Must include your wish to be there in your 'dream list' *wink*. Psst..dah pegi sekali macam nak pegi lagi tahun depan, hehe.. Insyaallah.


ANIE
I pegi cos I dont have to drive, I jadi co-driver aje. HABallon kat NZ dah 7th time? Sini baru 4th. Bila you pergi, make sure you masak beriani kambing dulu(sembelih jer jiran punya kambing), so bolehlah berpiknik sekali. You rasa motivated tak??

blu4sky said...

salam CS,
alahai you pergi tgk hot air balloon tu ke.. aisey we all tak jadi pergi sbb budak2 semua demam.. maka duduk je lah kat rumah.. emm klu tak bley kita jumpa.. kan..kan..kan...

Yat Maria said...

Barula ai akan bule tidu nyenyak malam ni cik som, after I dah taw the sambungan to yr citer!

BTW, nak tanya, u takot benda2 terbang tinggi cam ni kalo tak disediakan parachute kan...err what about parasailing? shd be fine, tol tak?

Ibu n Abah said...

I pun tak suker gi tempat ramai org...
I suker gi tempat berdua saja...
Ekekeke...

mrs plain-june said...

kak cs sakit tumit ke? jiran sebelah sajes kat saya (saya sakit tumit ya amat sblm pegi haji hr tu) makan celery.. saya beli pil celery bio-life. tak sampai suku botol dah tak rasa sakit. sakit sbb excited kot?

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
I like that "cat" balloon. Also the wedding cake. Agaknya baryani kambing lagi syok kalau makan at high altitude? purrr....meow!

Yong Kamariah said...

eeeiiii... tak suka, tak suka, CS pi bila ni? kita pi hari Ahad tu sebijik belon pun tak dek, husband kita dah ajak balik, ofcourse we tak berhenti just tgk keliling2 karnival tu jerk, sgt mengecewakanlah! ke sbb masa ku pergi tu tak kena? waaaa jeles....

zarin said...

woahhhh bestnya...ths year we all missed nk pi tengok.. sibuk dok layan org kampung dtg bandor hikhik

mela said...

i suka dapat remedy kat sini. celery for sakit tumit, pasti i nak try. yoko2 apa pula? boleh didapati di mydin? i ter amat suka bila dapat pertama kali ke mydin yg dah selalu i ter baca. terbaru dibuka sangat berhampiran laluan kedua.

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam CS....I tertanya2 kemana u n yr dara wubuh tak subuh pergi..oh tengok hot air balloon..so girls day out la..
Cik Som..know what? I memang suker itew Yoko2..mlm2 kan duk sebelah I.

Amelia's De-ssert said...

Hi Somuffins, cantiknya hot air belons. Itu cake ada come down in 1 piece tak?

Pssstt... mana gambar basmathi yg 16 tahun? Tak sabar nak tengok lah. LOL

Have a nice day. Jumpa lagi.

somuffins said...

SUE
Ya.. I pergi just to accompany my doter tapi I terlebih seronoklah pulak. Ha'ah ek, kalau you pergi boleh sama2 kita naik hot air balloon tu. Kalau apa2 berlaku,
I jump, you jump kekdahnya, haha..


YAT
Parasailing? Nehi janggelikahe ... Dipendekkan cerita, I tak sker segala jenis sports dibawah mentari sbb I cepat cair, ahaks. Lainlah main terup, dam haji atau batu seremban dlm rumah :-)


AKAK
Siapa tak kenal Merpati 2 Sejoli(li) dari BBB, kennn??


JUNE
Mekasih for the tip. Insyaallah akan cari pil celery tu, OR, I beli fresh celery buat sayur atau masak beef stew ke. Nasib baik I suker celery.


CAT
Kalau I naik hot air balloon tu, for sure I akan gulp my own saliva aje. Takot!!


YONG
Sila cemburu kat kita tapikan awak tu lagilah, kan? Melancong sampai kepulau dan bercanda ditepian pantai. Kita pergi on Saturday morning; memang meriah. Katanya festival tamat on Sunday tapi whylah takde sebijik belon pun ek? Cuba lagi tahun depan..


ZARIN
Pergi tahun depan, insyaallah ada lagi.


MELA
You pun sakit tumit ke? Jom kita beli pil celery tu. Nanti I tampal gambar Yoko2. Macam minyak angin juga, made in Japan. I think kat Mydin ada jual; or you boleh beli kat pharmacy. Mydin dah ada kat JB ya?? I am sure you suka kat situ, good bargain.


ARTLOVER
Where my dara is concerned, selalu aje kita jenjalan berdua aka girls day out. You peminat tegar Yoko2 eh? Sure you beli saiz besar kan? Ekceli I kebas my son punya Yoko2, hehe..



AMELIA
Tak sure that cake came down in 1 piece. Maybe gagak hitam dah makan kasi habis kek tu, hehe. Gambar basmathi sweet 16 akan menyusul tak lama lagi. Sediakan helmet :-)


TERIMA KASIH PADA SEMUA >>> khl

Rima said...

Macam best gitu kan but i also like u.. dont like kena panas panas.. orang kulit gelap gelap sitampuk manggis ni tak boleh kena panas sangat.. if cik som takut nanti cair.. if cik Rima.. takut semakin gelap ehehehe

PatinPasta said...

Cik Som,
Dalam banyak2 gambor, gambor beriani kambin tu juga yang memikat hati ku!
Buleh terasa kesedapannye.. yumyum!

cahya indah said...

great idea tu auntie, letak dalam dream list..tapi kena letak nak naik sekali la..takkan tengok je kan? hehe

Maya Marisa said...

loorrrr, i tot u ride the hot air balloon cik som!
if morningX2 blind, punya temperature, u can still withstand. akantetapi, bila udah terik, moh kita lariii...

Queenie said...

Ciksom, you sakit tumit eh? tu petanda badan banyak kolesterol. Pi daaptkan nasihat doktor dan elakkan makan apa jua jenis kekacang dulu termasuk kcg pjg dan buncis cis ciss cissommpekolesterol...
ni ai dpt tau dari biras yg mengalami masalah yg sama...skang dia amik (terpaksa) pill utk buan gkolesterol dan jaga makan..skang dah ok sgtr...

kibod sewwl..

Amelia's De-ssert said...

Hi Somuffins, ya lah Queenie punya blog kosong habis. Semalam pukul 10.30pm I singgal ada lagi. You ada email dia?

somuffins said...

RIMA
I love mentari pagi hari cos it makes me somewhat ceria tapi mentari dah atas kepala, ohh tak tahan ..
Hitam2 sitampok manggis, makin dipandang bertambah manis, auwww...


AIDA
Dah penat2 ambik gambar belon, upahnya haruslah yang setimpal dgn tenaga, ahaks. Beriani tu taklah sssssedddap sangat tapi not badlah.


CAHYA
Naik belon tak mahal, sepuluh ringgit aje .. nanti .. I suruh diorang naikkan lagi harga ehh?? haha..

somuffins said...

MAYA
I naik hot air belon dlm mimpi ajelah. Am scared of the unknown kekdahnya. Lagi pun dah mentari terpacak kat kepala barulah dibenarkan sape2 yg berminat naik itu hot air. By that time, I was already relishing on my beriani kambing :-)


QJ
Sakit tumit petanda banyak kolesterol? Gulp!! Nanti I nak cuba makan pil celery as suggested by June. Mekasih. BTW, wats wrong with your kibod?? Buat loktang eh??


AMELIA
Tulah, tak tau kenapa tetiba blog dia empty. Sorry, I takde her email or any means of contacting her.

Amelia's De-ssert said...

Hi Somuffins, kita tunggu Queenie resurface lah. Munkin blogspot ada problem. Kalau ada berita I inform you kat sini.

Jumpa lagi.

somuffins said...

AMELIA
Thanks .. hoping that she'll come back soon.

Sizuka said...

CS!! huwaaa.. oleh kerana I was in Terengganu time hot air balloon ni, maka, tak dapat la nak menikmati keindahan langit putrajaya time tu.

beriani kambing tu nampak sedap sgt2.

somuffins said...

Shidah
Kan? It was pure bliss bila tengok hot air balloon naik keangkasa + ngap beriani kambing. Alhamdulillah.

ahkakbatik said...

kotak romen CS slalu ramai org walopun citer pasai belon je. maka saya majuk takmo romen kt sini... crowded tak best. ngeh.

somuffins said...

AB
Itu velon vukan sevarang velon taw. Kat sana ada velon sebesar tu tak? ekekeke (underestimate orang2 Texas kekdahnya nih).
Janganlah majuk.. nanti kurang sorang lagi peminat setia I, har3.