Thursday, 29 March 2012

As promised ...

About a week ago I 'bertemu' blogger baru kat dapur maya QJ. W'pun I tak berapa peramah, I menegurnya dulu sebaik aje tau kita kongsi sama bendera. Beliau tu pulak teramatlah mesra alam so you know I knowlah. Tanpa muzik pun kita boleh beronggeng, heheh.

W'pun dah berdekad2 I dibuang negeri (kekdahnya) namun I tetap declare I'm a true blue Johorian. Tempat bermain lagi dikenang inikan pulak tempat I was first introduced to the best ABC in the **WWW! Masa tu hanya kedai Ee Heng aje yang jual ABC yang sangat yumm.. dengan campuran sos coklat (meleleh), susu cair, sirap, kacang merah dan krim jagung; but the gem of all gems ialah buah kabongnya. Boleh run amok kalau takde buah kabong :-)

** WholeWideWorld

Dah kendian2 baru kita jumpa 2 lagi kedai ABC sedaplah jugak. Satu kat depan stesyen ketapi dan satu lagi sebelah pasar besar yang diberi nama 'round table' but nothing beats ABC sentuhan EeHeng!

Bezanya dah tua2 nih kan, I tak suka my ABC ada jagong of whateva kind.

Ooopss.. terdigress pulak ... ekceli nak citer hal lain, hehe..

Entry kali nih khas untuk Amelia. Only you tau the story behind this pack of basmathi rice, ekekeke.. Biar pecah diperut jangan pecah dimulut *unless you eat buah melaka or kuih cara, ekekeke*


Expiry date 19 Jan 1997? Maybe diorang salah cop tak? hihihihiii .. *giggle tutup mulut rapat2*

Dan yang nih khas untuk Mela dari Kota Singa, auummm..

Untuk badan atau sendi2 yang sengal, sila sapu Yoko Ono nih nescaya ................... :-)

Nota: Lambang Johor ikhsan Google

15 comments:

Ibu n Abah said...

yoko yoko...
pernah guna...
pijar rasa belakang bila sapu banyak2...
lepas tu saya guna sangat berhemah.. penuh kesopanan dan kesusilaan...

somuffins said...

AKAK
I boleh bayangkan cara you menyapu Yoko2 itew.. serupa gaya Putewi KeWathon, kankankan?? auwww, I like!

Noir HA said...

ABC, I luv yang kat bawah pokok depan Christ Church Melaka. Pokok dah tumbang, mamak pun dah game.

Beras tu best use before 19 Jan '97, lain tanggal boleh guna tapi kurang best!

kakcik said...

Ai dah baca kisah basmathi you tu kat ruang komen Q (apa dah jadi dengan blog Q ek?)...

Anak Ai yang ketiga lahir pada 7/5/1997 - maknanya basmathi you itu lebih tua dari anak Ai! :)

Amelia said...

Ho somuffins, teriam kasih... last2x dapat tengok beras best before 19th Jan 97. Tak tumbuh kutu ke?hahaha

Ok lah, my mouth zipped. You know, I know the story behind this pack of rice. Tapi Kakcik sudah baca komen kita kat Q punya blog. LOL

Yang you sebut ABC "Round Table" dah lama takder. Pasar tu pun sudah lama demolished sekarang sudah jadi shopping centre. Yang ABC depan stesyen ketapi tu Merlin Tower?

Yang best sekarang kat Jalan air Molek belakang Bangunan Tabung Haji. I pun lama tak pi makan kat situ.

P/S Still no new of Q, ada reply I let you know.

Anie said...

Somuffins....

I prefer chendol drpd ABC and luvs the buah kabong also. Another feveret dessert is red ruby. I suka dessert sejuk yg bersantan. Kalau bubur kacang or pengat tak suka plak. Weird kan hehehez.

Dkt mana u sorok beras sampai 15 tahun lamanya Cik Som?? Bawah katil ke dkt attic ahakkksss :pppp

cahya indah said...

uncle Noir, Cahya dengar from colleagues yg the best cendol ada kat area Stadhuys Melaka ni..but I've never tried it, yet. malas nak pegi tempat penuh tourist tu..huhu

Maya Marisa said...

homaigoddd!!! bole masuk muzium itu beras. celah mana cik som simpan beras tu???

blu4sky said...

salam CS,
what happened to blog kak Q..masuk tadi tapi kosong takde post..

somuffins said...

NOIR
Mana tau mamak tu ada wariskan ilmu kat anak cucu dia sebelum dia game, kan? So now it's your job jejaki mereka (Cahya pun dah kasi tip tu..).


KAKCIK
I tau you mesti dah baca punya alkisah beras tu dari dapur QJ. I pun tak tau kemana dia menghilangkan diri. Heran gak. Hmm.. pasal beras tu kankankan, biarlah ia menjadi rahsiaku, rahsiamu jua :-)


AMELIA
Dah 16 thn tapi takde kutu, wonderful kan?? Psst..KakCik boleh simpan rahsia punya :-)
I cerita sejarah ABC masa I kecik2 dulu (naturally 'round table' dah pupus, ekekeke). Last I went to JB was just before JB kena banjir besar. Dah lama kan??

somuffins said...

ANIE
I makan cendol/ABC mesti cerewet. Tak nak kacanglah, tak nak jagonglah. I pun suka red ruby tapi paling suka pengat pisang (harus yg sedap punya). Since Msia tak sejuk maka I sorok beras tu dlm esbok ajelaa..hihihi..


CAHYA
Thanks for the tip. Teringin jugak I nak jadi TUArist kat situ, hehe..


MAYA
Haa... jgn memain. Kita nak simpan beras tu sama kat muzium potret MonaLisa disimpan. Epic x? Beras tu bermastautin dlm esbok; kalau tak, lama beras tu jadi bubuk.


SUE
I pun tak tau apa dah jadi pada blog beliau. Mcm2 kemungkinan..

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam..
Bnyk episod cerita hari ni..
Oh ais kacang, cendol anything cool and sweet, ku suker...termasuk Yoko2 pun cool and soothing.
Itu beras..apa kes, more than 15 yrs?

somuffins said...

ARTLOVER
Shhhh... itu beras takde kes apa2 cuma kesnya tersinarai dlm Msia Book of Records aje, ahaks..

mela said...

bila i ternampak as promised, terus i terasa ini mesti khas buat i, perasan kan kahkah. thank yu!
ok dah dapat gambaran jelas, nanti i cari. rupanya menyamai botol kapur kasut anak i.
i sebenarnya dah lama suka pengakuan u tentang stok yang ter epired. baru semalam satu beg i dapat kumpulkan dari peti ais. rasanya tak boleh match u punya stok, tu zaman i muda remaja.

somuffins said...

MELA
I suka orang perasan in a positive way, auww..
Betul you cakap. Memang serupa botol kapur kasut dan amatlah senang bila kita sapu kat tempat berkenaan as it glides well.

You pun ada VICE simpan barang expired? haha.. Ekceli apart from the rice yg dah 16 thn tu, I ada lagi barang2 'antik' lain tapi malu aaah nak hebahkan, kah3.. keji betul I..