Wednesday, 14 March 2012

MuayThai vs Wrestling!

Tak boleh bayangkan I tengok program the ChallengerMuayThai sekarang nih. Aksi ganas n kasar aren't my cuppa tea tapi D sort of paksa I tengok dan siap suruh teka siapa menang tiap kali bermula perlawanan. Layankan jugalah tapi kenot reeli konsentret berkarya dengan keadaan rumah bising as if perlawanan tu dalam my living room!

I tengok kejap2 aje tapi seronok juga bila F*iz*l dari Msia kasi TKO pemain England, jatuh gedebuk cam nangka busuk! (cempedak tak pernah jatuh ke?). Anyway, terasa lebih seronok bila I BARU TAU, perlawanan tu diadakan diMsia, yeehaa! Tumpang bangga sesenduk dua kekdahnya.

Finale: Thai vs England (tapi bukan yg TKO tu). As in the previous games, D mesti tanya "siapa menang Mi?"... "Thai" (jwpn penuh yakin). Kan ke best bila tekaan tepat, I juga boleh dapat US100K? Hmm..bestnya!

Nota: Semua rancangan MuayThai telah direkod & pra-rekod terlebih dulu. Bila ada waktu lapang, bolehlah tengok secara marathon.

Iklan kejap: Siapa2 yang belum berlanggan Astr* B'yond PVR, silalah berlanggan sekarang. Ya.. sekarang jugak, kalau boleh. Banyak kebaikkannya, tu pun kalau kita tak anggap TV tu sebagai 'kotak tak berapa pandai' malah menganggapnya sebagai salah satu nikmat dunia yang mendatangkan faedah didunia dan diakhirat. Wassalam. <- ustajah Som make an entrance, heh!

PVR=personal video recorder membolehkan kita rekod & pra-rekod apa juga rancangan yang kita minati tapi tak berkesempatan menontonnya waktu itu. Sebagai contoh: say.. tiap pagi I ada date dengan 3 ustaz kat channel 114 & 119. I akan rekod program ustaz bersarban @6.30am dan pra-rekod program Imam SW @7am (dalam masa yang sama, I boleh menonton channel 119 hingga habis siaran; atau rekodkan aje kot masa tu TB baru balik dari ofis bawak breakfast nasi lemak sambal sotong bukan sambal kerang, makaku harus menyambutnya dimuka pintu sambil memegang sebatang rotan, auwww..).

Namun awas: PVR ada juga pantang larang yang patut dipatuhi. Harap maklum :-)

Tengok D kusyuk melayan finale MuayThai, I teringat pada Bak yang suka sangat tengok gusti on tv. Wpun dia tengok sensorang, riuhnya macam 10 orang, nak2 bila wrestler mula mengelat dan referee tak adil! Bertambah riuh bila Chik, my aunty join sekaki. Bila 2 beradik literally dah masuk 'wrestling ring'; the rest is history, muahaha.. (and I cherished those moments looking at the 2 siblings sharing the same interest).

Dalam pada tak minat tengok orang bergusti kat tv, boleh pulak Ndja n I aturkan satu perlawanan gusti 'kakak vs adik'. Sanggup I bergusti dengan my brader umur 5 thn masa tu dan Ndja bermurah hati jadi referee tak berbayar, ekekeke..cayalah!

"tinggg.." perlawanan pun bermula.. I nih, ntah ya ntah tidak bergelut dengan my adik dengan niat NAK menang (kakak mesti menang, kan?), tapi takdelah nak TKOkan dia pulak. Dalam keadaan bergelut bergumpal terbalik pongkang tetiba my blouse 'terselak' lalu terserlah dadaku yang rata, auwww.. (wpun rata tapi malu gak), maka I override tugas referee meniup wisel, I sendiri bunyikan loceng penamat "ting..ting"! <- the 1st & last bergusti suka suki

In retrospect baru terpikir, patutnya ada satu lagi perlawanan 'kakak vs adik' ie Ndja vs me, sure gamat punya!

Pernah tak tengok WWE dimana wrestler tu sendiri bunyikan loceng atau tiup wisel tanda mula atau tamat perlawanan? Tak pernah, kaan?? So soklannya sekarang, 'wrestler' mana yang lebih epic?? hahaha.. sila jawab, sila..

12 comments:

Anonymous said...

First!

Ahkak

Anonymous said...

I pun ada Astro Beyond, saya berkerja, tu yang dengki dengan CS ni. Nantilah bila dah kaya raya boleh la berhenti kerja cam CS.

Saya takut nak tengok Muay Thay/Wrestling. Saya juga tak bagi anak-anak tengok channel tu dari mereka kecil lagi. Takut pengaruh buruk konon. Tapi saya tahu sibongsu tengok curi-curi.

Ustaz Don saya tunggu dia sebelah malam. Sibongsu pun selalu peringat program dia, jadi setakat ni belum la miss.

Bab rakam-merakam idak le teman ada masa nengok, lagi sekali la dengki ke CS ni.

Ahkak

ceria wan said...

wrestler yg paling diingati adalah antara kerda vs kerda yg akhirnya 2 dari dorg tu ke jinjang pelamin.. :)

~jeet~ said...

saya pon tak layan muay thai, x suka adegan ganas gitu..ehehe...lawan masak boleh tgk lagi :)

dolu-dolu time kecik2 tgk gusti orang kerdil, dorang boleh lari turun ring, masuk bawah and came out on the other side, comel betul..

jawapan, wrestler yang paling epic, surela yang bunyi loceng sendiri..hehehe.. :)

3E said...

Salam Aunty Som,
Final Muay Thai tu, my hubby & my Youngest E pergi tengok kat Stadium Titiwangsa ya. Memamg happening la sebab kedua2nya memang bermuay thai pun.
FYI, kat rumah I ni, my hubby train anak2 dia bermuay thai....termasuklah kedua2 daughter we all tu. I cuma jadi tukang tengok je la...nak join takde masa sbb banyak lagi bende lain yang I kena buat.

Dan lagi, my atok yang umurnya 90 tahun tu memang hantu wrestling!....boleh bergaduh jadinya dengan my uwan pasal wrestling ni....ish ish ish

Queenie said...

wrestling ai suka la...tp muay thai tu tak saggup la...ganasnya, kesian.
kalau wrestling tu tipu2 jer... wlp dia hentak betul2 tp ada teknik dia, paling teruk pun hero kena tembak mati macam the fly apa dulu tuh? tak ingatdah...

arwah my bapak pun gila wrestling dan selalu I yg paling rajin temankan, tapi tak berani nak duduk kat kaki dia la...silap hb habis ai terpelanting kena tindang dang! dia tengok penuh perahsaan tu...pastu ai pun terikut2 gilakan wrestling, sanggup sewa video you...tp entah sejak bila kesukaan tu tetiba gone with the wind..

ahkakbatik said...

kitapun tak suka ganas-ganas... kita cari citer masak sedap2 pastu tetiba majiknya penonton boleh rasa masakan tu.... kat astro ado?

somuffins said...

AHKAK
'First' mandi pagi ke? Tahniah..tahniah..

Psst..kalau nak berhenti kerja, takyah tunggu kaya raya. Asal takde beban hutang, berhenti aje.

Nota: Untuk pengetahuan umum, bila ada Astro B'yond tak bermakna kita boleh rekod rancangan tv (unless kita mintak decoder B'yond PVR).



CERIAWAN
Siapakah kerda2 yang dimaksudkan itew??

somuffins said...

JEET
I tak enjoy tengok MuayThai. Ada ke lawan tendang2, tumbuk2. Ada sorang tu tertendang kat dot3 lawan dia, hehe. Betul2 health hazard.
Mekasih.. cayalah komen nih -> "wrestler yang paling epic, surela yang bunyi loceng sendiri.."


ASILAH
Your family peminat tegar MuayThai kekdahnya ya? Vavavaaa...
Tak dpt bayangkan your 2E bermuaythai.. dia kan kecik jer? sure comel bangat! Pls bitau your 90-yr old Tok, dia rock!!!

somuffins said...

QJ
Your minat tengok gusti has gone with the wind sejak you bergusti dgn pots n pans secara besar2an tak?
Why not, duit masyuk lebat beb!


AB
Kalau ada ilmu, meh kongsi sat, tak baik lokek2 taw. Soklannya, boleh turunkan ilmu majik dari your dada ke my dada tak? boleh ka??

Anonymous said...

Cik som ada B'yond PVR pun tak guna, saya tak sempat nak guna pun. tu SEBAB saya dengki sesangat kat awak sebab tak boleh guna cam awak. Awak boleh kuak lentang lagi. Saya keras kejong duduk. hehehe

Senyum je lah CS

Ahkak

somuffins said...

AHKAK
Kalau dah ada mende tu, gunakan untuk merekod program2 yg ilmiah atau yg berbentuk ugama. Boleh jadi rujukan kemudian hari untuk you sekeluarga.