Sunday, 13 May 2012

13th May ... mbekk...

Hari nih merupakan hari bertuah untuk pots & pans (P&P) cikSom kerana mereka diberi cuti separuh hari kerana cikSom perlu berjimba makan nasi pengantin, hehe. Lagi pun kesian, P&P perlu rihat cam manusia juga, ehem... Dahlah semalam berjam2 atas api duk merebus kambing <- bunyinya macam rebus sekor tapi 4 keping lamb chop aje pun :-)

P&P tu kena direct heat tak komplen pun tapi yang kita nih (I ler) baru kena bahang api aje dah rasa cam nak bukak ehem tak tertahan esp bila peluh meleleh2 kat pelusuk badan hingga kontang telaga peluh jadinya <- over!

Kat dapur ada kipas siling tapi terpaksa tidak digunakan atas sebab keselamatan.  Janji pada diri sendiri nak tanggalkan kipas siling dan diganti dgn kipas siling bulat tapi tulah kalau dah middle name 'procrastinator', you know, I knowlah...

Namun masih boleh lagi hepi n ceria .. sensorang play make believe memasak dalam cafe berekon sambil menikmati iced frappuccino ...


... cuma frappuccino dah jadi sirap bandung, ngeh3..

Semalam I mengintai dapur cikMimah dari Bristol
tak tahan tengok godaan kambing masak kicapnya
i rasa tercabar gitu...
tak salin bahan2nya maklumlah chef diva, kaan? har3
memorize jer..
tapi bila habis aje menumis
baru sedar something amiss
kembali mengintai dapur cikMimah
kih3.. terlupa bubuh cili
so, since takde saper tengok
I lempor jer sesudu dua cili boh
setel!

siap dah! next time harus dilegamkan lagi

aksi baru bermula


tengah rancak ...
Verdict: anak beranak kata sedap hingga menjilat tulang .. jilat tulang sebab I tak guna 'isi' daging kambing sebab dlm esbok ada 4 ketul lamb chop. Gitulah kalau dah naik semangat 'rajin', janji guna kambing.

Next time boleh masak ikut resipi cikMimah tanpa derhaka (1st time masak harus derhaka sikit so that later on I boleh compare with the real one .. ikut resipi to a tee kekdahnya).

Special thanks to cikMimah aka DLLurpak for the recipe. Siapa berminat, sila intai kat dapur DLL. Ambik resipinya aje tapi jangan cuit dia punya weighing scale, ahaks..

OKlah, it's time for me mengundurkan diri .. nak bersiap bagai pulak ... majlis pengantin takleh bermula tanpa I, heheh.. Jap lagi Ndja tiba untuk hangkut I kerumah Teh, then kita berdua hangkut Teh kerumah pengantin (anak our family friend).

12 comments:

Ibu n Abah said...

kak som...
i tak tahu jalan pergi rumah cikmimah.. u bagi jerlah resepi kambing tu kat sini... please....
please...

Anonymous said...

Happy Mothers' Day.

Suka bebeno makan kamben tapi ada sorang tu dah kena brainwashed, kalau makan kamben nanti pressure naik. Bluekkkk! Gerrr

Gossip di rumah pengantin habis pukul berapa, al-maklumlah jumpa sepupu sepapat, sedara mara.Jangan lupa bawa balik "berkat".
ialah dah letih bergosip berjimba bagai, ada berkat tak payah masak mlm ni.

Ahkak

PatinPasta said...

Cik som,
Kalo saya la, gerenti sampai jilat periuk. Senang cik som tak payah basuh dah lepas tu. Muaha!

Selamat hari ibu!

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
'Happy Mother's day!' to you..
Kami satu keluarga suka makan Kambing..recipe apa pun tak kira.
Lepas makan mengipas lah jawabnya.

DeLancrettLurpak said...

CikSom,

kalau dah dicop sbg chef tersohor mestilah ada alter sana alter sini the recipe, apa2 pun, janji sedap ditekak kannn? saya tak pakai pun kicap banyak2 yg mcm dalam recipe tu, sedapkan kambing masak hitam ni, coba la gandingkan dgn nasi minyak, nyumsss!!!

Ibu and Abah dah mintak recipe tu, ciksom tepek la recipe sini, hehe

LEEzasTOUch said...

Assalam..
Happy mother's day to you!
Wah!Meriahnye masak kambing...try to like it but i just cant especially bau hamisnye...rugikann!

Anie said...

Amboi Cik Som....sgt menggiurkan bila I tgk ur lauk kambing yumzz yumzz. Kita dah nak masuk seminggu tak makan daging dkt sini. Boring arh asik makan ayam, beef and kambing kasi perut relax. Ikan tgh mahal not in season :(

Selamat hari ibu to u ;)

somuffins said...

Assalam n happy mother's day to YOU ..


AKAK
I dah dapat kebenaran dari cikMimah, insyaallah I tampal resipinya kat sini, k?


AHKAK
Kesian kat sorang tu ek tapi untuk kesihatan dan kebaikan kenalah akur, kan? Yes, mmg seronok kemajlis tu sbb jumpa ramai kenalan lama tapi takdelah sesi gossip, takde juga nasi 'berkat', huwaaa..


AIDA
Memang rasa macam nak jilat periuk tapi seganlah pulak dgn TB, auww..


ARTLOVER
You suka makan kambing tapi Leeza tak suka. Samalah dgn Ndja n me.. I makan everything tapi dia tak makan daging etc by choice. Mmg rugi, kankankan?


DLL
Mekasih, insyaallah I tepek resipi kat sini. Sebenarnya I bubuh semua bahan as per recipe except kismis. Oleh kerana I tak dapat agak berapa berat daging yg I guna, maka bahan2nya I main agak2 ajelah...*kata chef diva, ya tak?* haha.. pun intended.


LEEZA
I have to say rugi taw tak makan daging kambing. It seems ada caranya untuk nyahkan bau kekambingan tapi kalau takde bau kekambingan, tak beshhh aaah..


ANIE
Ekceli I lebih suka masak daging/ayam then masak ikan namun dah selera ahli rumah berbagai2, kenalah juga pelbagaikan masakan .. belasah jer :-)

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm..
Lagi bau kambing lagi lah best!!!

somuffins said...

ARTLOVER
Wkumussalam...

Kalau ikan rasa/bau kambing, best tak agaknya? Mesti tak best kan?

m.u.l.a.n said...

woaaahhh... meleleh2 tengok kamvings tu...

somuffins said...

MULAN
Mekasih singgah kat sini. Yang meleleh2 tu peluh atau .....? hehe..