Tuesday, 15 May 2012

Calling 'Rahmah bahagia' ...

Entri dibuat khas atas permintaan Ibu n Abah @ Rahmah bahagia <- penghormatan oleh anak bongsunya Aisyah tatkala menyanyikan Negaraku, 'rahmat' ditukar jadi 'rahmah'. Cayalah Aisyah :-)

... Juga untuk rakan blogger dan sesiapa yang berminat ;-)

Kambing masak kicap (resipi disediakan)

nak tunjuk juga archive masakan berasas kambing
boleh?
ekekeke..

black pepper kot?

leg of lamb kekdahnya ...


kambing bakar - air tangan D

(Penulisan) 'cara memasak' diolah oleh cikSom (omit redundant steps). Insyaallah ia tidak memberi kesan tragis pada end-result masakan anda, hehe..

1 kg daging dipotong dadu (I guna 'lamb chop')
1 btg kayu manis
3 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
1 biji bawang besar (dikisar)
7 biji bawang merah (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
30 g cili kering (dikisar)
2 s/besar serbuk kari
2 cawan kicap manis
2 cawan kicap masin (guna sos tiram ikut cara cikMimah)
Garam/gula secukup rasa (tak guna langsong)
1 cawan kismis (dikisar) (ganti dgn sebiji tomato)
1 s/besar minyak sapi  (takde stok)
Minyak untuk menumis
Air

Caranya :
* Tumis seketika rempah ratus pastu + bawang dan halia kisar - tumis hingga naik bau.
* + serbuk kari dgn sedikit air, kacau2 baru + cili kisar - terus tumis hingga naik minyak.
* + daging, kacau2 & biarkan <> 10-15 minit baru + kicap manis/masin, gula & garam.
* Bila dah empuk + kismis kisar. Biarkan mereneh <> 20 minit.
* (tutup api dulu) baru + minyak sapi -> gaul2kan.

PakLong/DLL, terima kasih sekali lagi kerana berkongsi resipi :-)

24 comments:

Ibu n Abah said...

dari Rahmah bahagia yang puasa hari ni..
u pun akan bahagia kerana u beri resepi pada orang nak berbuka...
semuga u berbahagia mendapat pahala..
terima kaseh Kak som yang ber'bahagia' selama-lama... aman dan sentosa....

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
I pun tengah puasa ni..insyallah banyak hari lagi ni nak ganti..jadi this will be one of my menu nanti..
Betoi2 pahala CS membahgiakan org yang sedang berlapar..

Lili said...

Adeh..kander...setapp nih! Untung Rahmah bahagia..!

Psst..I sakit tangan..doctor kata my pc bone kat my palm ni 'lari' sikit. Tu yang tak boleh nak masuk blog and type pulak. Bila I dah kejar my pc bone balik..I koling2 you, ok?
Me mish you :(

Anonymous said...

kamben nampak sedap. Kamben tak ada dalam esbok, ganti dagin batang pinang boleh kut.

Kamben ni rega mahal sikit. Tapi sedap. Banyyyyyak, lah songel kau..

Nanti saya nak cuba la resepi ni.Kalau dah sedap tak payah derhaka resepi tu.

Terima kasih Cik Som..sharing is caring and spread the loves..

Ahkak

DeLancrettLurpak said...

wasehhh, chef diva dah tampal resepi, pasti ramai yg ikut ni, hehehe

ari ni masak apa ciksom :)

Queenie said...

Cs...patut laaa...jiwa ai gigih nak bw jugak arini wlp jari jariku sakit smeua...rupa2nya ada lesepi..tenkiu laa kat youuuu...wlp bukan utk ai tp ai nak copy gak, ni kicap kambing Johorian ni...

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Ni yang teringat tanah tumpah darah nun jauh di bawah sana....I love lamb...especially the raw one...yummmyyyy.... Nanti kalau Mama kita buat lamb rendang, kita bagi tau ye? purrr...meow!

Rima said...

Woahhhh got recipe!! I thousand like! Ty for sharing.. Kambing oh kambing.. Kenapa suami ku tak suka makan kambing huhu

m.u.l.a.n said...

woaaahhh... meleleh lagi ni..!! lamb chop tu daging bekuyg depa jual kat hypermart tu kan.. hehheee, tempat kami ni bahan masakan limited edisi... kena pi bandar besar baru dapat.. hehe.. kalo dekat mau mintak seketol dua..

kak ja said...

Kak Thom, thungguh mulia atimu, thudi berkongthi rethepi dgn kita2 ni..

I Allah I akan cuba memaktha diwi syendiwi utk mencuba rethepi ni, bila thiap our kitchen renovation nnt..

Till then, I layan je ayaq lioq yg tak reti2 nak berenti tis tis tis..

shidah ar said...

CS! meleleh air liur tgk kambing tu! eh! bukan the kambing, but daging kambing. kang di chop sebagai pompuan terlampau pulak, tgk kambing boleh meleleh air liur.. hehehe..


mode : rindu CS :D

somuffins said...

Assalamualaikum. Mohon mahap sebab lewat menjawab komen. Sibuk mengalahkan cikMah kita, ahaks. Apa pun, mekasih diatas kesudian mengomen.


AKAK
I ambik kata2 you sebagai doa. Amin n timakasih. Syabas sebab dah masak lauk kambing legam itew, hehe..


ARTLOVER
Alhamdulillah for your nice words. Kembang kuncup my dot3 dibuatnya. Psst.. I dah lama tak bayar hutang puasa, ehem..


LILI
Hirelah sorang PA, biar dia uruskan hal taip menaip you *wink*. Psst..kenot koling2 me aar..my homeline tetiba rosak wpun kedengaran ringing tone. Ntah wayar apa dah tercabut.


AHKAK
I think boleh aje substitute guna daging lembu (atau ayam). Janji airtangan kena power, haha..


DLL
Alhamdulillah jasa baik you share resipi dipanjang2kan pahalanya. Psst.. you tanya masak apa? Pots & pans mintak digantong tak bertali, yehaaa... paham2 aje ler..


QJ
Memang masakan stail Johor sementelah resipi dari blog orang Johor. BTW, dlm pada bizi sempat gak you BW kesini. Mekasih.


CAT
Bila mama awak buat lamb rendang, jangan bagi tau aje tapi sharelah resipinya dan kalau tak keberatan, hantar semangkok kesini, wokey?


RIMA
You can always use daging lembu instead of kambengg.. tapi *whisper* kalau nak 'dengki' kat hb (kes quiche hari tu), masak jer kambeng, whoahahah..


MULAN
Ya, I guna frozen 'lamb chop' sebab takde daging pukal yg lain dlm esbok. BTW, you duduk mana ya?


JA
You nih berpakat dgn Lili renovet dapur ke? Tup2 your dapur diSP bertemu dgn dapur Lili diGT. Sure gamat punya!


SHIDAH
Betul ke rindu kat kita? Kemana you pergi senyap aje? BZ dgn aktiviti bukak tutup oven buat kuih kek bagai, ke? Nyumm..

Yong Kamariah said...

Salam pagi Jumaat penuh barokah,

wahhhh dah boley bau dah kambing masak itam Cik Som ni...semerbak jek baunya... tq for sharing the recipe, tapi kita tak gemo sgt mkn kamben ni, apakah cara2 yg diketahui utk menghilangkan hamisnya tu? sbb kita punya deria ni ada sensitip sket.

somuffins said...

YONG
Waalaikumussalam ..
Takde masalah, you boleh aje guna daging lembu, daging arnab atau daging rusa, ahaks. Maybe guna ayam pun ok. Ada jenis lamb yg kurang bau/rasa kekambingan.. tu you kena tanya tokey kambing. Kalau nak hilangkan bau kekambingan, mula2 you rebus daging kambing dgn halia dulu, 1/2 way thru you buang air rebusan tu, then rebus sekali lagi for a while and buang sekali lagi air rebusan tu. Then only you masak apa2 lauk you suka. This way, you akan menikmati daging kambing tanpa lelemak/minyak/bau (kalau berbau pun, bearable). Wallahua'lam.

inahar ali said...

Salam CS..fuiyoo ada kamben kt sini..i loiikke!!

somuffins said...

INAHAR
Lauk kambing masak kicap kalau dimakan dgn nasi lemak halba mesti sedap, kan??

Amelia said...

Hi CS, I tak pandai masak kambing tapi pandai makan. hahaha
So I beli kambing you tolong I masak, boleh tak?

Good night, jumpa lagi. Bye... muahhzz..

somuffins said...

AMELIA
Apa kata kita beli kambing sekor sorang pastu kita serahkan pada your 'kakak' yg terrorrr memasak tu? Kita tinggal makan aje dan pasang bib .... Brilliant tak?

FaAtip said...

kak thommm...
oleh kerana kamving adalah kegemaran hubby I....(memang dia akan kecik hati kalau tau you tak pelawa dia..hahaha...)

I berjanzi akan cuba rethepi you tu! Mesti dia akan bertambah2 thayang kat I...hehehee

somuffins said...

FA
psst...u donch tell Atip abt the kamving until u bring home some kamving from the kiwi land...kengkonon it's from me, agree or x?

You buat bingka labu with a dash of bot2 oil..sure dia bertambah2 sayang, takyah tunggu kamving masak kicap..

Queenie said...

CS...you mavuk kamven ker..
senyap jer...

somuffins said...

QJ
Macam2 mabuk you almaklum dah 6 hari tak bersiaran.

You got miss2 me one meh??

Queenie said...

opkos la deaaarrrr.......
see, lengohs2 pun still kaming hier jenguks yu...

somuffins said...

QJ
heheheehee *sambil berlari2 ala kanak2 ribena8

mekasih jenguks I waima you bizi cam lebah. Lap you many2 <- sepatah kata Yat.