Monday, 21 May 2012

ke BBB bukan ke BBBB ...

Petang Sabtu kami bertiga beranak menyusur lebuhraya Kesas menuju ke BBB (tapi kalau ke BBBB, sah I sorang aje pergi, kot? heheh..). Perjalanan kesana smooth juga tapi ada kalanya merangkak2 dek kesesakan lebuhraya yang agak luarbiasa sekitar Bkt Jalil.

Heran jugaklah tengok berderet2 kereta diletak sepanjang jalan dari setiap arah sekitar stadium Bkt Jalil. Bagus saman aje kereta2 tu, sure kaya gomen kita, heheh.

Kendian barulah faham, tulah senarionya tiap kali ada perlawanan bola 'gah' kat stadium. I salute pada peminat tegar bola sepak nih.. diorang sanggup menapak jauh dari tempat letak kereta kestadium hanya kerana sibijik bola?? Agaknya diorang sanggup tak menapak jauh cenggitu bila wife mintak belikan bawang atau kunyit?? haha..

'Merah putih' ditakdirkann jadi juara tapi kenapa a Lebanese yang jaringkan bola? Aci ke tak aci nih? And yet certain people tak puas hati bila orang luar dinobatkan popular/femes bila dinobatkan juara dipersada seni tanahair. Well.. kita bukan apa, kita kesian sebab anak PakAjis jadi mangsanya. majulah thukan untuk negawa!

Ada yang bertanya ke BBB tu buat apa? *ekceli takde sape tanya pun, hehe*

Ke BBB tu berjumpa TB's only sister, hubby n son who came all the way from KT (not Ganu) nak registerkan their son keUni-10. In fact I did invite them to put up at my humble abode but they declined. They try to save on travelling time as SJ-BBB is quite a distance. Peluh tiak nanti, haha..

Orang dari selatan steady aje sampai keBBB berpandukan alamat tapi orang SJ siap guna telunjuk GPS masih sesat jugak, haha.. Kenapa agaknya bila kereta mara kedepan, 'anak panah' terkedek2 gostan kebelakang. Rasa cam nak hempok 'tab' Samseng tu tapi hempok dalam ati ajelah, hehe..

I nih mana boleh aleh pandang melilau2 bila dalam kereta sebab I pemabuk darat tegar, ekekeke. Lagi pun I tak bawak 'specs mahal' bila berjalan. Yang ada dlm handbag specs baca yang tak bleh harap beli kat Mydyn rege 10 ringgit tu haa (tu pun dah bengkok2 sebab ada orang obese duduk atasnya, huwaaa). So, can you blame me if I couldnt handle the 'tab' well while the car was still moving? Alasankah ini?

Anyway, I sempat 'uli, kirai n goreng' 2 keping murtabak as buah tangan cum alas perut untuk tetamu dari KT. Rajin tak I? I memang rajin mengaku lembu punya susu, sapi dapat nama, har3..

Lepas Maghrib kita ber-6 keluar memburu kancil untuk dijadikan makan malam, ahaks. Tak sangka BBB sect.9 banyak pilihan tempat makan so aktiviti memburu terpaksa dibatalkanlah, hehe. We ended up having sup gearbox, bubur nasi daging n of course rice. Verdictnya? berbaloilah jugak..

Somehow malam tu I rasa seronok bebenar for several reasons but it wasnt for the fact that my SIL foot the bill, nope!

While masih memburu tempat makan, terpandang akan cafe comel menyaji sajian barat (halal lagi). Terkesima nak melangkah masuk kesitu, makan2 sambil sesuka hati tangkap gambar, haha .. tapi hasrat dipendamkan aje, sob ..

View dari luar kedai: cantik cafe nih kan? very English gitu..


Yums! desserts yang bakal mengepam lelemak, heheh..
Yang dikatakan rezeki bertukar tangan: Dahlah my SIL foot the bill, dia bawak buah tangan lagi .. pisang salai, kueh denderam, baulu, kek coklat, tudung saji 2 biji dan fulus untuk D,T and me. Belum raya dah dapat duit raya kekdahnya. Malunya I tak terkata, ehem... walhal I bawak murtabak aje pun (plus 1-2 mende kecik yg lain). Alhamdulillah ..


Tiba rumah @1020pm terus bukak tv tapi tak guna skrudraiberlah, kan? Saja nak tau siapa antara 5 'super stars' akan menggondol 1st prize RM500K. As expected pun .. murah rezeki dak rambut keriting tu.. maybe salah satu sebab kejayaan, dia taat pada emak ayahnya dan rajin berusaha wpun dia 'pernah jadi budak jahat curi duit sampai kena tampo oleh bapaknya yang berambut keriting juga'.... hehehe.. suka ati I aje campurkan 'fantasi' dan realiti ek??

Sekian ...


22 comments:

kakcik said...

Sekali ladi I baca catatan you sambil sengih2, walaupun I tahu you tak nampak.

Murah rezeki budak rambut 'kenteng' tu kan? Rambut I pun kenteng juga, tapi dah setua ni tak pernahlah pulak merasa nak pegang duit sampai setengah juta... hehehe...

Selamat menyambut kedatangan Rejab, CS. :)

kakcik said...

ladi tu you baca sebagai lagi, ya... ;-)

Queenie said...

lek eleee...cam awtar jer kunun..dpt duit pong malu ker? ekekek...
kalu gitu, meh la baling kat sini duit tuh! ai tak malu...

psst CS....one day kan, kalu ai ada rejeqi nak bukak kefe, ai pong nak yg serupa cam dlm gambar tu...ijau jer...pastu you kena ngintai dulu balik jendela kaca tu sebelum beri salam kat ai...gerenti ada kijer kosong punya ekekekeekkeeekeee....

salam Rejab buatmu my dearasss frennnn.....

Ibu n Abah said...

Wow...!!!!
U dah tiba ke tanah jajahan kanda deris yg dihuni oleh hamba... Kenapa idak bgtau.. Boleh juga brjumpa dan berbual meswa... Ahaks....
Little white cafe nama kedai english style tu.. Mmg diseksyen 9...

Anie said...

Cik Som,

Amboooii kelas gitu itew cafe. I tadi pagi baru bebual dgn hb ckp dgn dia yg I miss the buffet breakfast dkt hotel in M'sia. Dia pun ckp dia miss mkn halal buffet...yuummz yummmz.

Merah putih tu S'pore team ke yg menang? Maklumlah I tak follow sports Malaya. Tapi anak pak Ajis I tau saper hehehez :ppp

Lili said...

Psst...Akak, betul tu..awat kander Som tak koling2 you jumpa kat tanah jajahan you jugak tu, ken ,ken? Oops kalau Ja baca ni mesti dia hentam I sebab masuk tanah jajahan dia kat SP tu I diam-diam jugak..hikhik

Oh My Gucci! I silap tak mintak ijin Kander! Kander Som...I pun nak pergi ler Cafe Putih tu when I'm always in Shah Alam nanti..hehehe

Noir HA said...

CS, saya curious. Apa tu BBB? If BBBB I tau lah.

Cafe ala Inggeris tu ada dalam GPS tak?

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
I surrender! Ini entry sungguh riddled with so many acronyms. BBB, BBBB, SJ, GPS, SIL etc etc etc. Yang ni Mama tak ajar kami. So, jom pantun sikit. Ehem....

Buah cempedak dalam pagar
Ambil galah Mama jolokkan
Kita kucing baru belajar
Mana reti tu semua nama jolokan.

purrr...meow!

DeLancrettLurpak said...

CikSom,

Apakah nama kedai yg sungguh English ituuu? Penat I imagine Ciksom tebor2 murtabak tau, dengan peluh menjejesss.. heheheh

mrs plain-june said...

kak, ce citer apa perasaan makanan di kedai ala2 omputeh tu. dah lama tingin tapinya aduhai.. jauh banget!

p/s: abg ipaq saya bukan saja sanggup parking jauh2.. sanggup datang dari jauh.. pastu parkir kat rumah saya dan naik lrt. tehn balik redah jem selama 10jam.. semata2 demi sebijik bola (dan piala?) sebeik cik abe ai tak fanatik gitu. fenin+fenat tgk!

somuffins said...

Salam Rejab pada kengkawan semua ...


KAKCIK
Menerusi gambar profile, lama dah I nampak you sengih2 kat I. You aje tak nampak I sengih kat you, kan? Sampai ati, sob2. Anyway, apa kata kita join Mania musim 2, mana tau kita juga boleh dpt RM500K? Nak tak?


QJ
Sumpah kita tak awwwtar, mmg segan cam nak menyelinap dlm pasir jer. I tak malu terima fulus dari TB sorang tapi kalau dah rejeki, tak baik plak ditolak. Sipemberi nak juga kompol pahala, kan? Semoga rejeki you melimpah ruah boleh bukak cafe rona hijau. Kalau ada keje kothong, I nak jadi cashier aje atau jadi partner berdengkur pun ok gak *sambil snore*.


AKAK
Kalau cafe tu dekat, memang sah I pergi kesana lagi dan kita leh dating makan2 kat situ. Hari tu pergi dah petang, mmg tak cukup masa untuk berjimba secara pukal.

somuffins said...

ANIE
Kalau memasing dah miss makanan halal kat Msia, wait no more just pack you bag cepaaaaat! 'Merah putih' tu team Kelantan vs SimeDarby players. I pun tak follow hal2 gelecek bola sebiji tu, hehe..


LILI
I nih kan masih segan silu malu tapi mau nak jumpa ahli Klubhaus, kenn?? Tunggu I shed some kilos dulu kekdahnya, hic. Niway, if you nak pergi kecafe tu, you google aje nama cafe yg Akak beri tu, k??


NOIR
U 4got what BBB is? I thot you peminat setia Al-kisah, tak ehh?? Owh, I silap rupanya. BBB is Bandar Baru Bangi. Kalau you minat nak ke cafe tu, you google aje for its address based on nama cafe yg 'Ibu n Abah' beri tu. She has been there :-)

somuffins said...

CAT
Kesiannya kucing musyuk colang2 nih. BBB=BandarBaruBangi, BBBB=BatuBelahBatuBertangkup, SIL=sisterInLaw, SJ=SubangJaya n GPS..this awak kena google (exercise the paws sket). This short tuition is FOC, donch wori.


DLL
Baru imagine I tebor2 murtabak you dah rasa penat, tu belum lagi tengok 'live', kan? Memang penat you, ngeh3. Niway, nama cafe is SmallWhiteCafe (sila google). Ramai dah kesana n have good/so-so rating.


JUNE
Ehhh...kan kita tak jadi masuk cafe tu sbb ahli yg lain nak makan nasi... so kita pandang cafe tu dari luar aje sambil tis3 tengok desserts dalam 'showcase' luar cafe. My hubby follow football match gitu2 aje, selamat I :-)

Yong Kamariah said...

lawa arrr resto english style tu... kat ner? cher chiter cher chiter...best tak makan? reasonable price tak?

mrs plain-june said...

kikiki.. cemana boleh terlangkau perenggan makan sup gearbox tu? :p

kekdahnya saya pun gitu gak kak.. suatu masa nan lalu.. lalu area situ terus tergoda nak masuk tp anak2 tekak melayu. nak nasik jugak2! :|

somuffins said...

YONG
Jwpn pada soalan2 yg dikemukakan, semuanya ada dlm entry :-)


JUNE
Kalau your hse somewhere near BBB, silalah kesana dgn kadar segera pastu report kat markas, bolehkah?

LEEzasTOUch said...

Assalam...
You pun lucky to hv a good SIL kan...
Same goes with me...KITA SERUPA....

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Asmlkm CS..
I jarang pergi BBB..dengar macam2 kat sana. Best nampak that English cafe...

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

CS..Apa nama Cafe tu..siap tulis fine dining lagi...Klass you!

somuffins said...

LEEZA
That SIL is my hubby's one n only adik (namun kita tak berapa serupa as I still have SILs from my side yg.....?), oh well..


ARTLOVER
Wkumsalam. I pun jarang ke BBB tapi BBB Sec.9 is quite new. Banyak tempat makan kat situ. Cafe tu I tengok dari luar aje *tak dan masuk*. It's called LittleWhiteCafe (belongs to a Malay lady). Cuba google..

T said...

Hi CS,

Saya dulu sekolah dekat BBB, Tapi zaman tu takde seksyen-seksyen; fasa 1, fasa 2, fasa 3, fasa 4. Jadi sekarang kalau pergi BBB, boleh sesat.

somuffins said...

T
I memang tak familiar kwsn BBB wpun pernah seketika dulu my son belajar somewhere there. Kagum jugalah bila tau BBB dah gah membangun.