Tuesday, 29 May 2012

kembali bersiaranzzz ...

Since dah lama tak bersiaran maka haruslah dicoretkan sisa2 kehidupan dari Jumaat hingga ke Ahad (sajalah for future reference, kan?). What about Senin n Selasa? Tengoklah dulu kalau kibod tak kehabisan dakwat, insyaallah I taip sampai juling2 mata you membacanya, haha..

Tapi kalau tulisan dah berjela2, ia juga akan memuak dan memualkan orang membacanya, tul tak??? tapi takyah kisah samada orang baca dengan teliti word by word ke, orang speed reading ke atau orang baca gitu2 aje tapi terus komen ke... biarlah janji kita rasa seronok bila jari jemari  terkinja2 menari atas kibod.. (dahlah terer menaip tak pandang kibod, kan? hehe, riak sesudu dua kekdahnya).

Friday: 9am picked T at her markas maka bermulalah errands of the day. Kena curi2 masa as she was home only for a few hours. Saat2 kesuntukan masa nilah my F1 skill is being tested, menciii. Memula singgah G beli her things.. biskut, roti, buah, air mineral, cereal, blablabla. Pastu singgah beli nasi lemak, Domino's n to speedmart beli jajan lagi. I pun sempatlah melencong trim rambut mayang mengurai dan beli 2-3 jenis lauk. Biasalah dah terlanjur keluar, kenn?

Tiba rumah T terus basuh baju using the washing machine yang dah kreko tu, haha... I berdoa biarlah mentari memancar sampai kemalam or else kalau baju tak kering, anak dan emaknya pasti tension! Anak tension sebab takleh balik kemarkas as planned dan emaknya tension sebab dengar anaknya berleter 'kenapa w/machine tu tak hantar repair lagi'.

Pilihlah, nak sabar sikit bila guna washing machine kreko tu atau nak basuh baju perah guna tangan?

I talk too fast tadi tu .. baru jer check on my w/machine apsal senyap aje walhal ia sepatutnya 'spin'. Ohh no! the w/machine tetiba OFF dengan sendirinya walhal dalamnya masih ada lagi air bertakong. *deep sigh* Nampaknya misi bulan June adalah menaikkan ekonomi negara, beli w/machine n oven baruuuuu.....

Ohh.. I still talk too fast .. bila TB ngadap that w/machine .. tetiba aje mende tu 'hidup' semula. Was it because of TB's magic touch or the w/machine sesaje testing my patience? Cam nih mmg tak jadi beli yang barulah kot?? oh well...

Anyway, my Friday project was to cook samtum bilis for T. Ez pz meh? haha.. Bought bilis yang siap 'dibersihkan' but whylah still got hitam2 lagi? Kalau I tak bersihkan hitam2 tu nescaya direject oleh you know who. Truth is I pun tak sker tengok hitam2 tu but Bak used to tell us when we were kids bahawasanya perut bilis banyak bitamin tapi kitorang tetaplah make dono aje).

250gm bilis  = 45 mts of back-breaking 'exercise' .. (really cam nak patah pinggang gurgurl taw).

there are a few types of bilis but I prefer this white one
 
isi perut ikan bilis boleh jadi baja pokok kot?

Nampaknya coretan Sabtu/Ahad terpaksa ditangguhkan dulu. It's not as if you all will wait for it, kan? hehehehhh..

It's almost 12 noon and by 1pm TB harus makan before pergi ofis. It's time now to venture into my culinary skill. Soalannya ... nak masak apa?? Lembu, kambing, ikan, burung, udang, sotong atau telur mata lembu will do just fine? :-)

15 comments:

kakcik said...

Nasi panas + telur mata + hirisan cili padi dan bawang besar + kicap = perghhhh!! :)

shidah ar said...

yay!! beli oven baru! ada kitchen warming session tak CS? jemput la I ye.. hehe..

Lili said...

Kander)) I baru baca your previous post tu..Oh My Gucci! That was my reply to you there...hehehe! Sedih ler pulok baca balik, ekekeke..

Psst... Grand Lexis tu reminds me of someone..waaaa)))

Amelia said...

Hi SM, cuti sudah balik kah? Apa khabar, baju semua sudah cuci dan gosok?

Dah makan tengahari?

Have a nice day.

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Perut bilis memang bagus buat baja pokok.....tapi mengundang semuts juga... Pilihlah.... kemarin kan, Mama kita punyalah lazy...Masak nasi dalam microwave, lepas tu makan dengan ready made sambal daging kelantan mari. Teruk kan? Tapi sedapppp..... purrr...meow!

Ibu n Abah said...

kak som..
i pun boleh naik heran, masa kecik2 dulu bila kena kerah kopek ikanbilis macam rasa azab sangat... selalu ngelat... tapi bila dah berumah dan bertangga sendiri... i tak ngelat pun kopek ikan bilis. Beli yg tak siap kopek, tapi bila masak memang i akan kopek... i tak ngelat2 pun... Kenapa ek?

bintangjauh said...

Salam CikSom,

Tempoh'hari diT-Air Pasar Tani ada Ratna beli itu si-ikan bilis 2/3 kilo banyaknya, terbanyak sedikit... dahulu beli sedikit ala sejemput gitu kaedah kedekot untuk selera diri sendiri sahaja tapi tidak sekarang karena tetiba tanpa alasan ada seorang itu aka pujaan hati ter...adore dengannya si-ikan bilis yang super yummy... katanya!

Ratna sering sediakan ikan bilis sama serupa dengannya menu dari Kakcik... simple lagi sederhana namun ... = perghhhhh!

Salam manis semanis madu.

cahya indah said...

telur mata lembu will do just fine, auntie ;)

m.u.l.a.n said...

rajiiiinnn betol u... i guna bilis halus tu je.. guna sejimat yg boleh.. hehhee, ada supply dr labuan..

hhmmm, u dah sevei oben ke..?? sini tarak yg menarik lah.. kena pi kuantan or kl..

hello hubby, bila nak pi kl ni..????

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Aslmkm CS..
Itew Ikan bilis makan memang sedap..tapi high in Cholestrol taw..
My Hb suka kalau goreng garing dgn bawang, kicap and mesti pedas!

CS said...

ASSALAMUALAIKUM KENGKAWAN SEPERJUANGANKU SEKELIAN .. CEWAH..


KAKCIK
Alhamdulillah kita boleh menikmati juadah seringkas gitu. Apa nak cakap lagi? Mmmg perghhh!!!


SHIDAH
Baru nak hantar proposal pada boss. Tengoklah dulu camana canggihnya oven tu barulah boleh buat kitchen warming, hehe..


LILI
I sengaja tak tulis nama kawan2 yang menyumbang pendapat. Psst..cer citer who is that someone? Adakah...? adakah...?


AMELIA
Thanks..I'm OK. Kerja rumah semua dah settle (tapi hari nih punya belum start lagi). Hari hujan mesti golek lama2 atas katil, hehe..


CAT
Your mama patut beri you makan perut ikan bilis biar you kuat bertenaga so that you boleh tolong dia masak good food.. You janganlah malas2 okay?


AKAK
Masa kecik2 dulu, kita disuruh buat mende yg kita tak rela sebab bukan tanggongjawab kita, tul tak? Rasa goli plak nak makan perut ikang bilis kang bertambah2 kolesteWal. Jwpn sebenar maybe you dah bertobat kot? ekekeke..


RATNA
Whaaaat? You beli 2-3 kilo ikan bilisss?? Berapa lama agaknya boleh bertahan memandangkan sekarang ada sorang lagi peminat tegar bilis? You tak kena bayar excess baggage ke hari tu? :-)


CAHYA
Yes, telur mata lembu will do just fine .. I shall keep that menu masa betul2 emergency ;-)


MULAN
I beli yang dah siap berkopek sebab I memang 'rajin' orangnya, haha.. tapi diorang yg diupah tu buat kerja tak semenggah so I terfaksa rajinkan diri.
Oven? Kita baru nak buat proposal pada the Boss. Doakan ya?


ARTLOVER
I buat samtum untuk bekal sidara bawak kekolej share dgn kawan2nya. Dah banyak kali buat, nampaknya bolehlah I bukak gerai jual samtum bilis aje kat SA tu kot?



..... T E R I M A K A S I H .....

Amelia said...

Hello... weii... jangan merajuk ley... I takder miss you punya comment, my dear. Tadi I tengah masak sambil reply comments. So kena stop kejab then lepas makan sambung lagi. Jangan marah tau, nanti I belanja you makan ais krim. A big cyber hugs to you. muahhzzz....

Psst... jangan golek kat atas katil manyak sangat. hehehe

CS said...

AMELIA
Daaah, I dah tak merajuk lagi. Thank you, I nak aiskrim bling2 8 tub, boleh?

OK now .. back to golek2 atas katil (yg bertilam). Gudnite :-)

Queenie said...

salam Cs...

yg simple tu yg laju....kan?

tingat dulu masa my17 umur 4-5 thn, dia nak tolong ai kopek bilis, tak senang duduk dia bila every bilis ada ta**, so dia cakap kat ai, "mama, lenakali sebelum tangkap ikan bilis ni, suruhlah dia ber**k dulu"

arhahaaa...

ai pun beli yg dah siap kopek tu...kjalau tak bayangkan nak kopek 2-3 kgbilis? mau kopek sambil terlentang gamaknya ekkeke

psst terror eh menaip takyah tengok kibod...ai pun..(alalala...nak tumpang riak semangkuk dua) - kalau tengok kibod habis semua jadi haru biru....why eh?

CS said...

QJ
Wkumussalam..

Betul, yg simple tulah yg 'bullet train', laju aje tapi mestilah sedap; kalau tak errrk!!!

Betul gak cakap anak you tu. Bilis tu patut proaktif, siang2 lagi dia bewak. Tak pasal2 kita menderita bersihkan usus dia pulak.

Terer menaip takyah tengok kibod samalah dengan terer bawak keta. Mana kita nak tengok pedal, clutch n stereng, tul tak? With training, it comes naturally.. Dan sama gak kalau dah expert memasak, macam tau2 aje berapa banyak nak bubuh garam, asam dan rempahnya. Sekian tima kasih, hehe..