Wednesday, 23 May 2012

Roti canai cicah lauk beriani daging ...

RABU - rub, raub, a, 'u', 'r', aur, abu, aru, baru, bra, bar, bau .... Saja menjana minda biar bergerak kekiri dan kekanan sket, hehe...

Minggu nih TB kerja shift burung hantu so afdhallah kita breakfast sama2 either I masak sendiri or beli aje. Semalam I dera dia belikan bihun goreng tanpa sambal kat warong abang rambut ketak. Dalam masa yang sama TB buat kejutan, 'tanjat gurgurl' bila nampak dalam plastik ada sebentuk cincin berlian seberat 500gm, auwww....pengsan!! Cincin berlian menyerupai bebola jejemput pithang you!!!! Mana gugurl tak tanjat? hawhawhaw...

Anyway, pagi nih I kenot wait for him to come home at 8am cos I tak tahan nak makan roti canai cicah kuah beriani daging debaboom yang I masak semalam (for lunch c/f  kedinner sekali, harussss..hehe..).

nasi/lauk beriani, samtum udang & honey-glazed ayam goreng, cewah!
3 lauk aje, no salad, no papadom tapi ada acar buah.
Selalunya bila masak lauk beriani I tak follow law & order mesti ada segala bahan wajib sebab nak makannya pun kita2 aje. It was an impromptu kinda cooking eventho I was hoping for some miracles while rummaging the crisper.

It's about time I do my grocery shopping but I can still procrastinate for another day, cant I?. I kan boss? haha..

Somehow, managed to salvage a portion of semi-dried celery *errrk* n quite a handful of daun bawang. These 2 + other wajib ingredients were blended mercilessly, hambik..

mine: roti canai dirobek2kan dulu - senang nak ngap guna garpu

HIS, with love, auwww..

Tudung saji given by my SIL n hubby
Tudung saji bukan sebarang tudung saji kekdahnya nih. They were handmade by orang Asli daerah KT. Siapa lagi patut tolong menaikkan ekonomi mereka selain kita2 nih, tul tak? tapikan tapi ... I have to admit that I am not a big fan of using tudung saji to rid of the badigol flies. Why you ask? ..adalah 1-2 sebab musababnya unsur OCD gitu..

Having said that, I do have one comel blue tudung saji which I occasionally use whenever TB dines alone. TB 'paksa' I beli so in a way that comel tudung saji belongs to him while the 2 new ones are mine!mine!mine! Heh... apesal tetiba tamak haloba nih?

Notice or not there would always be ONE single fly tahap degil aa'uzubillah esp when sambal belacan or ikan masin is being served. Dah kita pasang lilin, bau2an serai lagi, bedil sembur dengan penyembur bagai namun tetaplah tak nak mengaku kalah? Sah, nih mesti jenis lalat 'hamsap'!

Akhir kalam, persahabatan dan persaudaraan akan terjejas ......... *alahai.. takleh tulis, dakwat dah kering* :-)

12 comments:

kakcik said...

My En. Suami guna raket elektrik untuk bunuh (bukan halau) lalat!

somuffins said...

KAKCIK
Kadang2 yg sekor tulah yang menaikkan darah kita yg semakin manis nih. Kengkadang guna raket plastik tapi bila lalat dah penyek, I juga yg kena bersihkan. Menciii ..

dina said...

kak, word rabu yg kekiri kekanan tu mcm status sy kat FB pagi tadi... tapi sy guna word Kerja... hahaha... mcm mana boleh sama pikiran ni? hehehe

somuffins said...

DINA
SAH!!! dah terang takyah bersuluh. Kita bee gees... ooops, I mean kita beejak *calit*.

Amelia said...

Hi SM, apa khabar? You RABU blues...hehehe siap bra semua keluar?

Makan manyak, tak ajak I pun? Mana scones tak keluar keluar lagi, nanti tepung expire.... you selalu baling2x nanti environment polluted. Larrriii........

Bye..balik umah sebelum you keluar senduk. LOL

Yong Kamariah said...

amboiii cik Som tak habih-habih lagik ngan masakan kamben dia hihi...
tudung saji tew, klu tak nak guna boleylah wat hiasan dinding kt dapur, ok gek tew.

Anie said...

Cik Som,

I nak semua makanan dlm gambar tu, nak tudung saji, nak nak nak semua pun nak hehehez. Lalat tak nak ehhhh :p

Pardon me....sbb I masih terasa kelaparan makan bubur satu hari ni. Bila makan tadi sampai sekenyang2nya lepas tu lapar lagi. Boleh tambah kek cokelat sebiji sekali tak hehehez :D

somuffins said...

AMELIA
With or w/out bra, I'm OK tak blues pun. I akan buat scones pada bulan July but I tak boleh gerenti nak buat tahun bila, OK tak?


YONG
Lauk tu I guna daging lembu. Esok lusa akan masak kambing semula, mbekk.. Tudung saji jadi hiasan dinding dapur? Oooooh, very 70an tu Yong, haha.. tapi gelilah kot cicak jadikan tempat tu mahligai dia..


ANIE
Mahap, all food dah dingap dgn jayanya, hehe. Makan bubur mmg cepat lapar so you kena repeat 5-6 kali kekdahnya barulah kenyang..

LEEzasTOUch said...

Assalam...
Wow! sedap nampak ur nasi beriani n the tudung saji looks very unique ya!

somuffins said...

LEEZA
assalam.. 'nampak' macam sedap tapi kalau rasa terus pengsan, haha.. Tudung saji tu dibuat dari reben dan bahan serupa dgnnya.. Pandai orang2 Asli semua tu, diorang sangat kreatif.

m.u.l.a.n said...

betol... asal ada je sambal belacan atau ikan masin, menggila2 la puak gerabak lalat ni datang berhari raya kat lauk kita.. nak demam rasa sbb geram...

somuffins said...

MULAN
Kan? Masa tu rasa nak bedil guna meriam buluh jer...heheh...

Meriam buluh? teringat hari raya pulak .. dam dam dum!!