Saturday, 5 May 2012

My harta dunia - Part 1

Harta dunia ... bila mati, semuanya pasti ditinggalkan. Yessss, siapa yang tak tau fakta tu, kan?

Teh selalu terkeluar cakap or rather berpesan bila dia mati nanti, ambiklah barang2 dia yang kita suka. Terkeluar ungkapan tu bila kita geleng2 kepala tengok harta dunianya yang boleh dikatakan 'banyak'. Things like her tupperware, set pinggan mangkok, pots n pans and her collections of blablabla..tak termasuk emas, perak, gangsa, suasa.... Lebih2 pulak I nih, har3.

Teh berkata2 tu masa suaminya masih hidup lagi tapi kalau ditakdirkan Teh pergi dulu dan suaminya masih hidup, tak malu ke kita2 nih kerumahnya menghangkut barang2 berkenaan w'pun dah diberi kebenaran verbally. I am sure TB would be the first person to stop me from doing so. Entah2 dia ikatnya I kat pokok nangka depan rumah (jiran punya pokok). Ikatlah kalau berani, I ngadu kat Talidera kang.

Tapikan tapi.., I memang tau malu sebab dari kecik dah pakai baju gown sampailah sekarang, so apa yang nak dimalukan, kaaan? *loyar buruk is my middle name, hehe!*

Keadaan dah berbeza sebab suami Teh dah pergi dulu dan Teh takde waris selain kita adik beradiknya yang tinggal. Ishhh... sedihlah :-(

Tak bestlah cerita sedih, jom kita ceria sket??

Masa kePyramid temankan T tengok wayang (whylah hero2nya ensem bangat??), tak dapat tidak kaki nih menyenget juga ke JJ. Bukan nak beli apa2, cuma look see look see aje pun. Boleh percaya ke?

Fahaman I: Dengan adanya tranxn jual beli, ekonomi negara akan berputar jadi lebih sihat. Pertukaran/keluar masuk duit dari celah bantal/wallet/purse rakyat jelata digalakkan; disamping perlunya menabung (untuk beli dan beli lagi, hahah). I bukannya arif bab ekonomi tapi bab membeli memang harussss arifkan diri, heheh.....

Anyway, T pernah 'geram' bila tau I beli barang kat kedai Zingzong, tidak kekedai yang dia cadangkan dimana harga barang yang sama dijual lebih murah. Padanya I nih membazir, boleh?? Kalau setakat bayar murah I kena pusing 18 round-about kat SA tu, bazirkan minyak kereta dan azab nak cari tempat letak kereta, I rela bayar lebih sikit (for the peace of mind n soul kekdahnya).

But I did tell her among other things, anggap aje rezeki kedai tu dah ditetapkan (olehNya), datang dari I yang 'malas' nak kekedai lain. 'Wisdom talk' kononya tu, kerap diberi bila terjadi sesi 'marah-geram-tak puas ati'. Tak berapa mudah mendidik anak2 rupanya. Banyak benda yang kita 'lihat' dari mata hati tapi belum menular keqalbu mereka lagi.

Anyway, back to 'my newly acquired harta dunia', what did I buy masa jalan menyenget persis ibu ketam bila ke JJ hari tu? Kalau dah namanya pempuan, kan? barang2 dapur jugalah yang dihangkutnya, hehe..

Yang ku idam2kan, pizza tray *clap3*

colorful mixing bowls (murah jer)
Dah beli barang2 tu tak bermaksud (sama sekali) my dapur cenonet akan dimeriahkan dengan memasak pizza atau gateau (ehem .. wink kat Ratna) yang lemak berkrim. Sebelum execute niat dihati, semangat harus dipupuk atau dinurture dengan hanya menjeling pada barang2 yang dibeli tu dulu. Make sense or not?

Sejak guna format baru blogger.com, terasa benar kelembapan bila menaip. Kita dah taip 8 huruf namun satu apa pun tak keluar .. pause beberapa saat, barulah huruf2 yang ditaip muncul. Why oh why?? Tersekat terus mood kita nak berkarya 3 hari 3 malam.. mencii..

Note: Entries in the pipeline (cewah) wld be 'Gathering' & 'the Avengers' on May 1&2 resp.

22 comments:

Noir HA said...

1) Amat setuju tentang rezki tu.
2) CS pandai juga tentang consumerism.
3) Memang payah nak sentuh qalbu anak2
4) I nak ruang kitchen lebih besar dari segala ruang d irumah. Missus macam CS ada aje pinggan mangkuk bagai yang di beli.
5) Use Notepad untuk berkarya then CNP kat editor.

Sekian, di harap semua topic di cover :) Wasallam.

somuffins said...

Noir
Cepatnya you naik MRT/LRT datang kesini? I belum habis mengedit lagi and what you've read just now, mungkin I dah delete tapi takpe now that I know you kata I 'pandai' bab consumerism tu, hati I jadi girang terus rasa lebih terkesima nak keluar membeli belah lagi, hehe.. Mekasih ehh..

lemongrass said...

Cik Som,
your pizza tray sebijik2 macam I punya, adik beradik satu mak satu bapak satu factory gamaknya, hahaha.
Lepas ni, ada lah ye yg buat pizza tiap2 minggu and souffle tiap2 minggu ye :-D.

somuffins said...

LG
Pizza tray kita sah adik beradik sepusat sepusing tapikan I punya takde 'made in' mana2 pun.

Dah lama I idamkan pizza tray tu (not that I nih rajin mempizza). Last year jumpa tray kat Giant tapi masa tu tak sure size tray vs size oven so taklah beli; but this time alhamdulilah bagai pinang dibelah dua, haha..

LEEzasTOUch said...

Aduhai...cantiknye ur mixing bowl!Jealousnye...must get one for me.
Ade ke pon dJJ Ipoh ni...

mokjadeandell said...

Ciksom,
teringin bebenar nak ikut jejak langkah you yang bijak dalam halehwal consumerism.Juga talent you dalam masak memasak.Tabik hormat kat you.
Hidup cs.

Yong Kamariah said...

Cik som, lawa mangkuk bowl, pinjam boley? Pinjam boley?
Okla tu ada tray nak wat pizza, kita ni masih guna pan buruk jek kuikui...

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Asmkm CS..
I rasa macam nak terbang kat JJ..You buat apa banyak2 mixing bowl tu..nak buat kek berkala ke?
Next entry menu Pizza pulak la ya..

bintangjauh said...

Salam CikSom,

serasa seperti "celebrity" pabila itu nama disebut peragakan... ter...perasan jadinya!

Disini pizzatray tidak berlubang-lubang maka itu kurang rangupnya, nanti jika Ratna pulang ke-T.Air akan dibeli satu.
Ya ampun... banyaknya mixingbowls itu, nanti peragakan apa sahaja gâteau-gâteau nya ya CikSom karena dari sekarang Ratna akan berjarang mem-baking karena ukuran badan sudah montel embam! gitu... Ratna tatap kan sahaja gâteau-gâteau dari airtangan CikSom sahaja.

Bon weekend dan salam manis semanis madu.

somuffins said...

LEEZA
Dah you kata cantik, lagilah I sayang mangkok2 tu *terasa lokek kot you nak mintak 1-2 mangkok, haha*. I suppose bowl tu ada jual kat semua branch JJ. Apa lagi you? Jgn tunggu lama2..


MAMASON
Terima kasih dan I terima tabik hormat you, tapikan tapi if only you know me well.. I bukan reti memasak sangat, masak for survival dan part beli membeli dah lama I tak amalkan. Sekali sekala aje I buat kerja terpuji tu, hehe..


YONG
Nak pinjam bowl? Boleh aje tapi kena isikan penuh2 dgn laksa Johor bila you pulangkan bowl tu. Boleh??


ARTLOVER
Waalaikumussalam. I suka tengok warna those bowls. Beli pun bukan niat nak buat kuih semata tapi nak dijadikan tempat hidang pengat ke, nasi ke, soup ke etc. They consist of various sizes. As for pizza, nantilah I bincang dgn Domino's atau PHD dulu, ahaks.

somuffins said...

RATNA
Waalaikumussalam. I baru jer jwb komen dari kawan2 kat atas tu; makanya komen kita berselisih.
Mangkok2 tu hanya untuk penyeri didapur bila hati nih gundah gulana. Bukan pun nak buat gateau sbb kita tak rajin dan kita pun dah embam juga.
Mangkok2 tu tak boleh lawan kehalusan your mould yg diguna semasa buat gateau apple terbenam.

Queenie said...

I sabar menanti...bila laaa your harta dunia nak ekspayed...I dah beli helmet CS, you can throw anytime ya!

somuffins said...

QJ
'Sabar menanti' lagu Broery kan? Nak tanya sket, you beli helmet warna kuning mcm PCKang punya eh??

Queenie said...

warna ijo la beb...
ngeheheheeeee

Ibu n Abah said...

kak som...
harta dunia i..
i pun tengah pikir...
tak sanggup lg nak bgtau.. yg ini untuk sipolan.. sipolan dapat ni..
hahahahaha....
- bukan kedekut... cuma sayang...

somuffins said...

QJ
Kaler feveret kekdahnya ...


AKAK
Harta dunia you kena bagi 4, biar dapat merasa sikit sorang tapi beg Aigner I nak, boleh? ahaks..

Ribbon Clown said...

CS,

I suka lah harta donia u yg colorful tuh.. come in set eh? cantik. Belikan tuk I boleh haha

somuffins said...

RC
You suka those colorful bowls meh?? Serious ke nak? If so, pls reconfirm tapi bowls tu arent for baking almaklum they are mixing bowls only (can m'wave/dish washer). They come in set of diff. sizes..

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Agaknya pizza tray tu boleh tak jadi cookie tray? Kenalah multitasking tau or membazir je nanti. Mama kita dah banyak let go harta dunianya ke charity shop.... purrr....meow!

somuffins said...

CAT
Pizza tray tu boleh dijadikan cookie tray tapi kena alas dulu dengan kertas minyak if not dough biskut will tembus thru the lubang2. Bila agaknya your mama nak serahkan her harta dunia yang berkaki empat tu? a'ha tak tauu :-)

Amelia said...

Hi Somuffins, bila mau buat pizza? Jangan lupa jemput I ngan kak Q tau.

SRF tepung sudah beli lama, mana you punya scones? Tak buat2x lagi, nanti tepung expire lagi.... kekeke larrriii

somuffins said...

AMELIA
Haaa, mana mau lari? :-)
You tak kesian kat I ke? Camana I nak buat pizza/scones sedangkan my oven dah koma masuk hospital Tunku Aminah kat tepi laut tu. SRF lama lagi nak expire so you boleh simpan helmet dlm oven... I mean cabinet, heheh..