Thursday, 13 May 2010

Breakfast pagi Khamis ...

Hi there ...

Dah breakfast lum? Silalah jamah rendang tu, jangan malu2. I tak selalu buat rendang (dan tak selalu dare to give other people to taste my own cooking) tapi rendang kali nih tersangatlah OMG rasanya hingga tak terkata (w'pun usianya dah 2 hari). Takmoh thebut thedap, lazat, mabeles or vandeful .. nanti orang kata I riak pulak :-)

Pernah tak tengok orang buat rendang bubuh telur? Kalau pun ada, I tak pernah tengok tapi dari telur yang dah direbus duk beku dalam fridge maka eloklah I munafaatkannya. I have changed, haven't I? Kalau dulu I boleh aje buat tak tau membazir, tapi sekarang? CikSom dah betah berkata "NO to pembaziran".

Cerita 2 hari lepas. I beli paste rendang dari jenama 'tak pasti'. Thot of buat rendang cara pintas tapi bila I hidu bau pastenya, owhhh .. kenotlah. W'pun my idong tersumbat coz of the double C, I tetap dapat hidu bau2an yang kurang menyenangkan pada paste tu, so terpaksalah I prepare rendang from scratch.

Dah 'penat' masak rendang, takdelah I teruja nak masak lauk2 lain. I goreng aje keropok dan telur dadar + bawang + cili hijau (kalau nak ikut selera I yang mesra alam, nak aje I campurkan tomato, seaweed, atau daging tapi tulah dah tekak selera orang lain tak sama, I akur jer buat the simplest possible).

Semalam hari genjatan periuk dan kuali.

Seawal 5.30pagi I dah siapkan satu sms untuk diberi pada Zai, my jiran. Entah kenapa I biarkan aje dalam draft dan I sambung golek2 lepas solat subuh. Pelik tapi benar (cewah!), pukul 7.15pagi I terima sms dari jiran tu "jom minum I belanja". Vavava.. terbeliak mata sepet I seketika .. telepati kami berdua mengalahkan Mdm Zorra nampaknya, hehe. Sebenarnya sms yang I simpan dalam draft tu punyai tujuan yang sama. I nak belanja dia, ends up dia pulak belanja I. Alhamdulillah..

Lama tak keluar makan2 cam tu so semalam sesi balas dendam, kekdahnya. Sesi makan sambil bual dan bual sambil makan berjalan dengan jayanya; maka energy untuk aktiviti seterusnya haruslah dibuat2 lupa, haha. SAHM mesti berfikiran a step ahead, always. Rosak plan A, kita guna plan B. Dapur kita tak berasap tak bermakna kita kelaparan, kan?

*Buat2 pelik dan buat2 heran*, bila dah tiba rumah barulah I tersedar 2 paket nasi lemak pandan bertemankan sambal bilis n ayam goreng voluntarily ikut I balik rumah. Tak tau apesal tapi katanya nak jumpa TK n D (nasi lemak pun dah reti berkomplot dengan manusia ek? hek3).

Eh eh ehhhh.. did I write TK there?? hehe, biarkanlah, takde orang perasan pun, mungkin sowang dowang jer yang pewasan ... kot?

13 comments:

Ibu n Abah said...

salam kak kom..
u dah selalu sangat menyebut TK instead of TB.. tak tau kenapa...
kekadang telepati memang menjadi antara kawan rapat...
namanya dah serasi..gitu...
rendang paste, kekadang jer yg boleh digunakan.. menepati piawaian tekak kita.. adakalanya... maaf cakaplah.. tah apa bahanlah yg depa blend..apa dia ingat kita ni blurr sgt ke???...

Ibu n Abah said...

yeay..yeay...
i dapat nombol satu...
hello reebok...
croc jugak menang....

fa*atip said...

cisss! **ehem..control macho**

ekceli, kalau petang2 Khamis ni, I kurang aktip. Tenaga nak simpan utk malam kang! hahahahaha......

(dan tak selalu dare to give other people to taste my own cooking)

betul som, i pun cam gitu jugak....pastukan, kenapa roti2 tu tegak berdiri nampak macam bersatu padu, sehati sejiwa... :D

Ibu n Abah said...

sowi..berebut tempat pertama..
i tersebut u kak kom...
sowi bebanyak.. kak SOM..

somuffins said...

Akak, tahniah dpt no. 1,2 & 4, hehe. Croc memang hebat :-)
Rendang paste tu dari jenama Magg*; tu sbb I beli. I masih simpan dlm fridge lum di tongsampahkan lagi.
Kak Kom? no worry; kesilapan kecik jer tu ;-)


Fa, taulah I masa2 you perlu 'berihat', ahaks. Caner kita boleh sama ek Fa? Confidence level kita cam sama aje. Apasal roti tu bersatu padu, sehati sejiwa? Yalah you, roti tu baru grad dari PLKN, har3.
Ekceli I wanted to write why the toasts berdiri tegak cam tu tapi I kensel niat; tak sangkha plak ada orang minat nak tau sebabnya. Roti didirikan cenggitu so that air can circulate maka roti2 tu remain garing longer, kekdahnya.

Aida Rezuan said...

CS,

Bagus amalam "NO to pembaziran" tuh! Ada rasa puas hati sebab suma abes tanpa dibuang.

Kalo rendang telor tak abes, esoknye buleh buat rencah nasik goreng pulak. Saya memang arif bab2 re-cycle makanan nih :D.

Sizuka said...

CS, tengok ur rendang, tiba2 teringin nak buat kerutup daging campur telur rebus. peh! bila makan dengan nasi panas, memang tak hingat la. :)

somuffins said...

Aida, I suka kalau takde leftover sbb yg leftover tu kurang diminati, end up dibuang juga. Rendang I tu hanya ada sebiji telur aje, hehe. Lps dua hari, takde siapa minat, terpaksalah I habiskan.
P/S: You 'kaki' recycle ke? Syabas!


Shidah, I tau you tak sker rendang kan?? You nak buat kerutup daging kambing ke? Same recipe yg you ajar I dulu ke? Kat FB komain lagi you, mcm2 yg you masak. Tiss..tiss...tiss...

azieazah said...

Wahh macam pakar telepathy lak dia. Agak-agak bila kita bleh dating plak? Ahaks!

somuffins said...

AA, you dah jadi surirumah sefenuh masa ke?

Bila bleh dating? Hehe, biarkan kita usap2 telepathy kita dulu, k? Selalunya kalau plan bagai, susah nak menjadi :-)

Aida Rezuan said...

CS,

Ooo.. rendang sebiji telur ke, ingatkan berbijik2. Hehe!

Ya benar, saya memang 'kaki' recycle :D

kak ja said...

Eceh ceh ceeehhhh!!! dia main2 dgn nama bopren kita, ya? Mujurlah dia xde tersedak2 sampai putus napas..

Bebaru ni I pun gatai2 tangan buat nasi berani-tak-takut dgn perencah segera Cik M tu, tp dia ada vau le, KS!!

I dah insap, lps ni kalau nak masak apa2, sila buat sdiri rencah2nya.. jgn nak bergantung tak bertali, oopppss, gantung hidup dgn Cik M..

somuffins said...

Aida, org lain tak sker telur rebus dlm masakan, 'koi' aje yg sker, heheh.


Ja, initially it was typo error tapikan tapi syok gak sekali sekala 'tarik kaki you', khaan??
You beli beriani cik M? Ada vau apa? Bau tiak ke? har3.
Skrng I dah cuba jenama lain tapi cik M punya, volehlaah, dari takde.