Friday, 14 May 2010

Misi hari Jumaat ...

over-exposed = pucat jadinya my kurma

I memang tak minat masak lauk pagi2; just plain tak minat sebab my CPU tend to get jammed by the mere thought. Can't blame me (mestilah ada valid reasons). I memang salute dengan kawan2 yang mesti masak dulu sebelum keluar rumah kerana bekerja, bercanda atau bersyoping.

Selalunya benda2 yang I tak suka nak buat, oleh kerana keadaan, I terpaksa juga buat. Setelah 10 tahun jual anggur, goyang2 kaki kat rumah, I mula bekerja setelah diperkenankan oleh sipemegang mohor. 3 bulan okay? Selama tulah I bertungkus lumus masak nasi dan 1-2 lauk sebelum I pergi kerja. Nasib baik 3 bulan aje and I was back to selling seedless grapes, kekdahnya.

But today? Haa.. as early as 7am I was already very productive! (with 51% kerelaan). Bujang bertuah kata dia lapar nasi dan lauknya would be telur ikan goreng. Leftover kari ikan masih ada so takyahlah I masak something berkuah. Kalau nak kuah, tuang jer kicap, haha. Done that, I siang kangkung untuk digoreng. Ayam kejung dah selamat dithaw'ngong'kan, har3. TB tak berapa suka kurma tapi mahaplah ya TB ya, cos hari nih I terkesima nak masak kurma.

Hari Jumaat.. so it means TB akan makan dulu sebelum pergi masjid pastu baru pergi kerja. Tulah tu istewi mithali dia memasak, rajin kan? haha.. nak dapat pahala lebih tapi tak larat pulak nak masak lebih dari 2 lauk, ngeh2.

'masih kelamayar'

Apsal tetiba I rajin sangat nih? (selalunya I JJCL aje kan?). Well .. saja nak cari pahala hari Jumaat, lagi pun waktu mencemburui ku as jap lagi perlulah I temankan T ke PJ untuk memenuhi satu misi. Harus tiba kedestinasi tepat pukul 1.30pm tapi waktu I menulis nih dia masih dikolej.

Nak ke PJ pada hari Jumaat? Whohohohohoh <- batuk nih bukan gelak sakan. That side of PJ yang I berdua nak pergi nih taklah sejauh nak ke KL tapi tempat tu, OMG! Semoga dipermudahkan usaha dan selamat dalam perjalanan pergi dan balik, insyaallah.

12 comments:

kakcikseroja said...

Salam CS.. semoga ceria di pagi Jumaat yang mulia serta sihat selalu. (Gusi dah ok ke?)

Lebih dari satu jenis lauk tu, bagi kakcik dah kira rajinla.. :)

azieazah said...

PJ = Putrajaya or Petaling Jaya? Jumaat kalu, mana-mana pun selalu jem. Depa ingat Piala Thomas start kui 3 petang kot.. hehehehe

Ayam Masak Kurma, paberet hubby ku, tapi I malas nak masak selalu, sudahnyer dia selalu masak sendiri jer... hahahaha bleh gitu?

fa*atip said...

aiiikk? Crocs pegi mana? Dah habis stamina ke? kihkihkih....

`I memang tak minat masak lauk pagi2'

`I memang salute dengan kawan2 yang mesti masak dulu sebelum keluar rumah kerana bekerja, bercanda atau bersyoping'.

`tapi tak larat pulak nak masak lebih dari 2 lauk'

Hahahaha...naya kita Som! 2x5, 5x2!!!

Ibu n Abah said...

salam ks dan pemilik reebok...
u sebut telor ikan, baru teringat minggu lepas i ada beli telor ikan. masak lemak cili api dan hiris daun kunyit...sodapppp... tp kena ada belimbing.. mana cik jamilah ni? dia selalu supply belimbing dari jiran dia cik soyah...
crocs ada.. croc bg kemenangan mudah pd reebok... (hero selalu kalah mula2.. lps tu.. kejayaan milik dia...)har3har3har3...

fa*atip said...

kihkihkih...

akak baru balik jumpa cobbler ye...jahit tapak yang tekoyak tuu...hihihi...

acciaccatura said...

Alhamdulillah Cik Som,
Lani i dah buleh dengaq suara you bila i baca di sini, baru real.

Ibu n Abah said...

fa...
mana ada?.. mana croc buleh koyak.. kulit buaya ma...
reebok lainlah.. buleh tercantas jahitan....

fa*atip said...

akak,
fa bukan ada reebok je...kekadang tukor nike, kekadang tukor adidas, kekadang pakei seliper Jepung je! Tapi kalo bekaki ayam lagi laju! Kalah cap boya tuuu....hihihi....

kak ja said...

KS, I baca tak faham ke, I salah fhm? Setelah 10 thn kawin, u start keje.. Then u keje 3 bulan je, u berenti.. Gitu?

lili said...

CS, I dah lupa nak komen apa, sebabnya, pi baca komeng orang len dulu... nak nak komeng adinda Ja tu.. trus gelak gulin' gulin' sebab I pun macam dia! Hahahaha)))

BTW, Ja, tak kesian ke kat I...tak dapat baca blog Ja dah. Udah ler kanda Anne dia menyepi.. I terkesepian gak...

shaz said...

Cik Som,
I dah lama menyepi ni baru nak timbul kembali. Terpaksalah I buat homework and buat revision entry entry Cik Som yg I terlepas, sure best macam baca buku cerita :)
p/s I pun macam TB, kureng berkurma, so ahli ahli rumah I hardly ever makan kurma, sebab mem tak suka.

G'Zain said...

Salam Cik Som,
Kalu wa tahu lu mask seperiuk wa singgah mamam kat umah lu wa ada kat USJ20 semalam ada hal sket..

Lama tak menyinggah wa bz sket. Blog wa dah bersawang dah hope this weekend wa leh update. Beruk band kat umah wa tu tahap mau gaban..