Thursday, 20 May 2010

Retail therapy ...

Seperti diuar2kan semalam, sesi JJCariKain menjadi ...
9.30am sedang I gigih menggoreng instant pratha berintikan telur, bawang n pepperoni, Teh telefon beritau dia n SIL dah otw menjemput I. Alamak! I lum pakai cecantik lagi w'pun I dah siap mandi (percayalah). Nasib baik bibik yang kaki berblogging tu boleh diharap; dia dah siap gosokkan my blouse n pants awal, so kejap ajelah I bersiap (sambil mengunyah pratha).

As Teh is very punctual I have to be double punctual. I perlu lawan tokay, kekdahnya. Mak selalu pesan jangan biasa biarkan orang menunggu kita bila2 kita menumpang orang. I ingat dan patuh dengan pesanan Mak tu tapi bila orang yang menunggu tu ialah TB maka I kembali relax, haha.. namun I tetap beri pesanan yang sama pada D & T to always be punctual. Patuh ke diorang tu dengan pesanan Uminya?

Kita bertiga tiba 10 minit awal. Gedung kain masih ditutup rapi tapi takpe kita memang bijak memunafaatkan masa so melencunglah kita bertiga ke kedai sebelah yang menjual segala jenis tudung fesyen terkini. Jenis bawal, senangin atau talapia, sah memang takde.

Jenis kain yang dibuat tudung dengan tudung2nya sekali diimport dari Italy (gitulah yang tertera). Harga tudung on promotion boleh tahan jugalah @ RM60 buy 1 free 1. Rata2 harganya RM60 keatas. Sempat juga I belek2 selendang mayang yang berbagai corak cantik2 belaka. Kainnya pulak owh so lembut sekali tapi sayang harganya tak berapa 'lembut', heheh.

Ada jenis tudung tanpa corak dihiasi beberapa butir diamente dah menjadi igauan I. Yang simple cam tu seems to be my choice tapikan tapi at RM300 each? Berbaloi2 ke??

Sebenarnya 2 minggu dulu I dah beli selai tudung harga RM15 aje, hehe. Jenuhlah I ngadap cermin menggayakan tudung tu sambil klik2 guna camera hp fokus pada setiap sudut (to capture my best angle kononnya) namun ku kuciwa! :-(

Dari pengalaman sendiri dan dari pandangan mata kasar, tak semua perempuan nampak cantik menggayakan tudung jenis tu, esp bila muka dia kinda loyot chubby n pudgy = montel. Komen nih ditujukan pada kitorang sebenarnya *sigh*

So, did I buy any? Taklah .. tapi tudung berdiamente tu camana?? I dah fallinlav dah nih...

Kelu mata bila memilih, semua cantik. At last tak beli apa2 pun

... sempat 'ambik' kain2 aje

Berihat bercerita kejap .. mata dah penat memandang skrin. Specs senget yang I pakai nih dah tak selesa bila dipakai lama2 esp waktu malam. Specs yang I tempah 15 hari dulu belum siap2 lagi. Diorang janji boleh siap within 10 days. Hmmm... nih yang geram nih.

12 comments:

Ibu n Abah said...

salam kak som..
suasana kedai tudung tu macam dlm ariani jer.. i pun baru belajar kenal ariani minggu lepas... kemaruk betul kan lihat tudung mcm2 jenis warna dan harga...
tapi i beli utk anak dulu...(ekceli utk i.. tp byk yg pendik2.. malas nak chuba.. tp anak pompuan i 4... rasa baloilah.. boleh pass kat depa...)
i pulak kena tunggu gaji bulan depan untuk beli utk i. hmmmmm... i inilah ibu yg mendahulukan anak2nya, bukan gitu?????

kakcikseroja said...

Kakcik sekarang dah mula 'belajar balik' pakai tudung yang perli pin sana pin sini. Cuma bila keluar bersantai je masih mengenakan tudung ARIATU (tak mampun nak beli ariani). Suami tak sukalah pulak kakcik mengenakan tudung ariatu tu.. :(

kakcikseroja said...

Abaikan saja ejaan yang salah tu..(^_^)

fa*atip said...

Citer pasal tudung kannn...kenapa ek, i tengok orang lain pakai tudung cantikkkk je! I pakai tudung rasa selebet tet...kejap2 betul sana, kejap2 betul sini. Penah I cuba tudung jenis aryani aryana gitu, tapi, aku pun kuciwa, kerna muka ku `lonjong' tak sesueeiiiiii...huarhaahaha....

som! rm300??? bior betoiiii...tudung I rm30 je..hehe

azieazah said...

So far, I tetap bangga nak bagitau, rata-rata tudung I semua brand Pasar Malam. Yang buatkan I rasa cantik, pakai serlum jangan tengok cermin. Gerentik cantik! hikikhikhik!

azieazah said...

SOM (ker nak terus panggey KAK SOM?).. merujuk kepada soklan U dalam previous entry, agaknya memang ler your AMOI n my AMOI belajar tempat sama.

I dah agak dah tapi mungkin fakulti tak sama.

Anak U terlibat tak Convo pada 29hb nanti?
Dok tanya ni, pasai tengok orang tu dok sibuk cari tudung merelit merelap!

ain said...

saya setuju ngan akak, tak semua org nmpak cantik bila pakai fesyen tudung terkini. contohnya mcm saya ni la, cubalah bergaya ngan tudung trend terbaru, aduhaiii...makin tak cun ada lah. so pakai yg simple2 aje, nmpak le jauh lebih muda.hehehe

somuffins said...

Salam semua ...

Akak, sah kedai yg sama, cawangan lain. Sesungguhnya.. memang you ibu mithali, mendahului anak2 dari diwi sendiwi. Selamat membeli tudung (gaji sket lagi dapat,
ewah ewah).


KakCik, kita nih masih mengamalkan tudung back to basic. Tudung Ariani memang ringkas tapi tulah tak semua selesa memakainya. Macam terjerat aje, hehe.


Fa, macam sama aje kita kenot wear that tudung. Haha, not again apa lagi yg sama ek? I mmg tak selesa pakai jenis tu tapi tak tau pulak esok lusa tetiba I tersuka (sebab
tetiba terlawa, har3). Yes Fa, mmg ada tudung costs almost RM300. Your tudung worth RM30 but mine is even cheaper. 15 ringgit aje so saper lebih terer?


Azieazah, betul juga cakap you tu. Tak tengok cermin pun gerenti cantik sebab aura dalaman dah menyerlah. Barangan dari pasar malam tak semestinya tak cantik atau takde kualiti, kan Azie kan?
Your Amoi grad on 29th ke? My Amoi on 27th. Baju lip lap I lum siap lagi. Boleh pinjam you punya tak? I nih OK aje kalau owang nak panggil Som, Kak Som or Cik Som; asal jgn panggil I SOMbong sudaah (sbb I memang sombong, bong3)


Ain.. you pun hadapai masalah yg sama ke? Tapikan tapii kadang2 kita aje perasan tak lawo, tapi sebenarnya lawo d'bomb pada pandangan orang (I tolong naikkan
semangat you nih)

fa*atip said...

nak tau apa lagi yang sama?

A friend of mine (dah berbelas tahun x jumpa) nak dtg rumah I. Tau husband dia kata apa? Dia nak tengok spek I kalau2 masih senget!!!!!!

Bila I baca pasal spek senget you tuuuu...hehhee..i senyum sowang sowang! tapi mungkin i teruk lagi kot, sbb dulu I pakai spek senget pegi keje!!! hahahahaah......

somuffins said...

Fa, apsal spek you senget benget? I punya kan kan kan .. I TERpijak jer, har3.

Untuk menjawab soalan siapa yg lebih teruk, I think bukan I, hehe (sbb masa I muda dulu I tak pakai spek pun)

Mama said...

DS.... I tak ingat sama ada I ada citer kat U Ayim ckp kalau I pakai tudung Ariani tu ke atau yg kena pakai brooch tu..I rupa teletubbies? Dia lebih rela tengok mama dia pakai tudung senget!!

somuffins said...

KZ, you tak pernah citer kat I; or maybe I yang tak ingat? Almaklum, hehe.
Saja curious .. gaknya you nih teletubbies yang rona apa? Purple, Red, Yellow or Green? I pilihkan you rona merah so nama you is Po (sama initial dgn nama you kekdahnya). Daa.