Monday, 30 May 2011

Hari menjemur sedonia ...

Alkisah ...
Ke SA pagi semalam hantarkan barang keperluan T sebab dia tak balik rumah eventho she's on study leave. Kat rumah takleh study sebab banyak sangat distraction, salah satunya asyik kedapur aje (bukan tolong masak), tapi? hmm..

T bukan Tanggang tapi bila dah bawak barang2 dan kueh kesukaannya, memanglah terasa macam I nih Normadiah emak siTanggang, bezanya cuma I tak panjat kapal untuk menyerahkan barang2 yang dibawak, heheh..

Prior to that, while I was driving competently n defensively (kekdahnya) towards Kesas toll, I was kinda jolted off my seat upon looking at one white car already terbalik pongkang about a few meters away from the toll gate. Don't really know how and when that happened but I saw one 'stemrol' next to the wrecked car.

I continued my journey without any anxiety attack, syukur alhamdulillah.

With T in the car, we headed to 3 separate locations and these 3 locations 'smell food'. To Jaiyen to buy some foodstuff for her munching routine, to A&W to buy her fav burger (but kept for dinner) and had lunch at Sec.2 foodcourt. Takleh sabar nak makan mee goreng samsot (sambal sotong) hari tu jugak. Haishh..

I must jot down about this awesome offer at Jaiyen. It's not about big TVs being sold on offer but it's about cloth hanger aje, haha. Kindly congak: 24 pcs = RM7.49 whereas 6pcs cost 99sen. Though I failed my maths horribly then, setakat congak seposen dua, I memang terror, hic! so I hangkut 24 pcs at one shot!

Guess how much I paid for those 24 pcs? Mencabar nih, do get a calculator if you have to, hehe..


I baked extra muffins for T, bolehlah dia share with some of her friends yang memang suka muffins perisa dot3 <- secret recipe, haha. This one big muffin belongs to big momma! Just love the pic (an outdoor shot so the lighting looks awesome, kankankan?).

What have I been doing today besides washing the clothes?? Yesss.. hari menjemur sedonia.

Looking at those bears *deep sigh n smile*. Manalah perginya 2 budak kecik dua beradik tu? Adik mengekor abangnya pergi ngaji kat seberang jalan. Bila dua2 lambat balik dari mengaji, Uminya pun fuming. 1001 macam telahan bergelut kat dada (nak kat dada juga).

Sebab lewat? Siadik dah nangis2 sebab terpandang kat tepi jalan sekor kucing mati tanpa kepala yang disangka Jon, kucingnya yang hilang. Bangkai dibawak balik untuk dikenal pasti oleh siUmi. SAH silap identiti. Sia2 aje air mata berlinangan jatuh kebumi. TWTDays ...




Udang kering, ikan bilis besar n kecik afdal dijemur sampai kering kontang. My 2 esbok just kenot menampong those things anymore so I have to sun dry it real well. Oh lupa lak, selain tu ada berjenis2 keropok dari seloroh Malaya, ada inang2 (ntah sesat dari mana), and also some pulut dari era Majapahit, har3.

Mana datangnya mende2 tu semua? Most of those things came from Ndja so she is answerable to my kemelut, is she not?

11 comments:

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Adakah muffin itu menjadi besar kerana di-bake dalam flower pot? purrr....meow!

FaAtip said...

Udang kering, ikan bilis besar n kecik.

Yg ddhalam periuk tu yg wanner putih tu apa? yg bekefing kefing tu? cer citer!

Mira Marlena said...

Cik Thom tak fanjat kafal tafi fanjat bukit UITM tu kan?Dah banyak sangat guna short form kadang2 saya pun naik fening nak mengagak apakah maksud sebenar di sebalik short form itew!
Ohh your doter pun collect teddy bears ye?Calit sket dengan T!Saya punya koleksi nak kena turunkan dekat Nadeen.Dia dah chop awal2 bila tengok my teddies bergelumang dalam cabinet tu.
CS,kalau nak gambar lagi cun,upload dari flickr...lain benar tau!

Sizuka said...

CS,

I pun terpikir sama macam catfromsydney, muffin tu dibake guna flower pot ke? heheh. comel!! I suka gambar tu.. sungguh lawa :D

en_me said...

rajinnyerr makk.. biler nak jemput dtg umah nih.. ehehe

Lili said...

...almost had an anxiety attack bila baca tadi ni! Ehem..

Muffin tu ganti pithang salai ke? (walaupung bukan CS menjadi mak Tanggang)

Ribbon Clown said...

TWTdays.. sib baik I terer tau ;p

klakar lah bab kucing tu.. sanggup bawak balik tuh hahaha

esbok dah penuh? either you spring cleaning you esbok or beli esbok baru with bigger capcity.. base on ur old entries, u cam suka menyumbat, ade je barang nak sumbat lam esbok..sama cam I haha ;p

somuffins said...

CAT
I cabut your misai kang, noti ek? Those pasu bunga kosong takleh dijadikan mould to bake cakes cos my oven is too small. I used a cute non stick mould to bake that one piece 'big' muffin.


Teacher FA
Mekasihh. Nanti I perbetulkan fakta apakah mende putih n berkeFIng2 tu, ehh? Kita tak FErasan waaak, hehe.

somuffins said...

MIRA
Kali nih I tulis satu jer shortform. TWTDays means those were the days.. (the clue is in 'days'). Tajuk lagu femes zaman dulu kala, hehe..

My doter doesnt collect bears. Dua tu aje yg tinggal. Dia suh beri pada orang tapi I plak yg simpan sbb ada sentimental value. My sis Ndja has a handful of bears. Dia simpan tepi katil siap beri nama sekali.

flickr? Thanks for your suggestion. I bukan serious abt wanting to have awesome pics. Takat nih I'm OK using my hp camera.

somuffins said...

SHIDAH
You like the pic too? Tq. I guna non stick mould yg comel to bake the cake tapi lainlah kalau nak masak rendang, boleh gak guna pasu munger tu, ahaks.


en-me
Rajin memang rajin tapi seasonal. Kita buat jemput2 aje .. haha..

somuffins said...

LILI
Nasib baik I tak nampak orang cedera or blood scattered all over; if not sure dpt ringan2 punya anxiety attack.
Shhh..muffins tu perisa pithang jugak, hehe...


RC
TWTDays? You dapat teka, eh? Syabas..

Part esbok tu, alahai.. Segala barang I hempuk kat dalam esbok sbb tak nak membazir. May I blame my sister for giving me food that I dont enjoy eating? Astarghfirullah..