Friday, 11 November 2011

3x sehari, alhamdulillah ...

Paling kerap kita makan 3x sehari. Tak boleh bayangkan kalau kita tak berdaya menyediakan makanan; makna cakap tak berduit. Tak terbayang juga, ada duit, makanan meriah atas meja tapi selera tumpul dan lemau; makna cakap sakitlah tu... *hari Jumaat penuh keinsafan kekdahnya nih*.

Hari nih I tak rajin nak buat breakfast sebab 3 hari lepas I dah jadi isteri contoh, hohoh <- perli diri sendiri. Apalah I nih, 6 hari dalam sebulan jer I 'kena' buat breakfast untuk TB namun I tak jalankan tugasan dengan cemerlang tapi bila TB tak komplen, I lagilah naik tocang, insap seminit dua aje.. (sape tau makna 'naik tocang'? I pun tak sure maknanya, saja syok nak sebut cenggitu..har3).

Subuh2 lagi I dah sms TB kat opes "nanti beli bfast untuk you aje eh??". At 8am I called him just to make sure he did read my sms (I sentap kang kalau tak nampak beg plastik rona merah/oren berisi makanan, hehe..).

I dah ada leftover pizza tu sebab tak mintak dia belikan apa2 namun dah rejeki pagi Jema'at, dia belikan jemput2 pithh... *yeayyy.. gua manyak cayang sama itu lau kongg..*.

Rezeki semalam - Breakfast: jemput2 ikan bilis kenit. Ikan bilis ditabur atas batter pastu baru digoreng. Bahan batter selain tepung -> bawang, telur, garam, lada hiris, saderi, udang hidup (?) n satu bahan rahsia keluarga (haha .. TBBlah..).

Cili sos untuk Zorro of my heart, ngeh3. Sos Lingam elek so cicah dengan cili sos mcD jer tapikan tapi .. dia duk ngendeng I punya bahan cicahan - rendang daging raya haji n serunding ayam airtangan Njah (yang mula2 disaster tapi dimakeover oleh Teh.. haha.. bukak rahsia orang plak, oooops..ya amfun).

... so kenalah share dengan lau kong 'kuah' rendang tu sket (daging seketul kita sorok bawah jejemput... harharhar .. BBPJ).

1 dalam 1000 (cewah), jemput2 bentuk itik, kuek..kuek.. Kalau boleh nak simpan dalam muzium! tapi overlah itik nih. Mentang2lah gambar dia nak masuk blog, sanggup pose keluar pinggan lentok2 gitu. Betul tak ori!

Lunch: anything but cooking more than one lauk w'pun terpaksa menjala ... (terpaksa konon walhal sendiri yang teringin nak makan).

OKlah tu ada gak imbasan jala janji tak rupa lempeng. 70% luper yala ikkaan ponn gua sulah manyak gembiler ... wohohohoh *gelak apek jual ikan kat Kuala Sedili, Kota Tinggi*.

Photo shoot ganazz... lagi sememeh lagi happening, ekekeke..

Jangan QJ aje rajin guna lesung batu tumbuk bawang bagai, kita pon rajin jugaaa *sambil lentik sebelah kening*

Dinner: D keluar beli pizza untuk dia. TB makan nasi putih lauk ayam pedas (I pesan beli nasi goreng tapi lain yang dapat, heran!); dan cikSom makan apa pulak ya??


CS makan YY! Baru tau YingYong nih exist. Dah 2x makan. Rumusannya: sukerr..

Kuay tiau + bihun (digoreng garing terlebih dulu pastu simbah kuah) ...

Sah makanannya halal maka bertambah cerialah hari2 mendatang cikSom, tak gitu u'olls?? hehe.. insyaallah.

Restoran tu jual nasi itik juga. D&T, budak berdua tu takde masalah "Mi nak rasa?" -- "makanlaa.. Umi tak makan itik". Bukan tak pernah makan itik, hehe.. cuma sekarang nih dah terlebih pikir yang bukan2 pulak.


13 comments:

Ibu n Abah said...

Chop..chop..

Ibu n Abah said...

Yeay..
Finally...
Lihatlah donia..
Berjaya dapat tempat pertama...
Yeay...yeay....

Ibu n Abah said...

Baru nak baca...
Daaaaa...

Anonymous said...

why today got so many percentage meh?

Ahkak

Anonymous said...

Amboi ibu & abah tu seghonok sakan dapat no. 1.

CS apa hadiah utk dia?

Ahkak

somuffins said...

AKAK
Tahniah 3x (you terlebih makan durian ke? tapi takperlah, hari ni hari yg luar biasa bagi semua orang.. 111111 ...


AHKAK
Where have you been? Lama x nampak.
Why today got so many percentage? Well..dah sendiri buat, sendiri makan maka sendiri beri markah. Gud uh?
Akak kat atas tu dpt penginapan percuma untuk selama2nya dirumah sendiri, hawhawhaw...

Queenie said...

waa...

pestaim eh entri panjang ngan gambar panjang ala itik gembo gembo...

itik yg lehernya terkulai tepi piring tu tak pakai diapers? tp tu betul ker jemput2 bentuk itik, ker you dah celup tepung baby itik? pasal bentuknya komplit lah...

you tumbuk bawang tak terer..
ai tumbuk guna genggam ngan tapak tgn jer...jajajaja...

tk pernah makan YY, sekali dulu try makanan restoren China muslim, sekali tu terbau hanyirnya la.. terus balik tak datang2 balik..

Lili said...
This comment has been removed by the author.
Lili said...

Kander ni...I dah lupa nak kimeng apa tau sebab sos bertulis huruf sensitip buat I. *sambil gelak guling-guling* ;)

Ok...serious. Ehem, patut ler sonyap semalaman. Rupanye orang sibuk menjala ikang! Ish, kena tabik spring kat kak Som kita yang sorang dalam 1000 macam itik kuek kuek tu. :D

Oops, ye amfun...delete kat atas tu sebab Pn Pengarah muncul semula!

somuffins said...

QJ
Panjang ke? Belum mencecah lantai lagi tu, haha..

Ehh.. itik tu kita buat sendiri laaa... tu sebab I kata 1 dlm 1000 (tak sengaja kekdahnya).

Tangan you jenis tangan Wolverine ke, ahaks.

Cakap benar, dah 2 kali I makan kat restoran cina Muslim (tempat lain). Tak moh kesana lagi sbb my tekak terasa kembang kuncup tapi kat alMunawarah takat nih I masih selesa.

somuffins said...

LILI
Nama you Zorro jugak kah? kahkahkah...
Semalam kita berhempas pulas masuk laut keluar laut menjala. Haram sekor ikan pun tak dpt. Psst..Puan Pengarah lum pencen lagi meh?? Dedikasi sungguh :-)

cahya indah said...

wah auntie, penuh pictures food je kan hari ni..yingyong tu memang nampak sedap

somuffins said...

CAHYA
Every pic tells a story. Insyaallah everything here akan menjadi tatapan for my children to remember me by ... *alahai, sedihlah pulak*