Thursday, 3 November 2011

Bubur, tako, mee sup n puding ...

Hujan sejak subuh. Rasa nyaman jer tak panas berpeluh tiak tapi kipas siling dan kipas-berdiri tetap ligat berputar. Biarlah dia, dah tu aje kerja yang dia reti buat, hehe.. Tak macam kita kaum ibu sedonia, celik mata jer dah buat macam2. Top on list mestilah buat breakfast untuk famili.

Dah cuaca pun dingin jer, selera pelawa "jom makan something hot?". I akur cos I just know what to eat for breakfast. Kalau dah 'rajin', rajin juga, tak gitu you?? so hasilnya .. bubur nasi perisa ayam, cendawan enoki & daun saderi.

Masih tak kenyang lagi so I goreng keropok 10 keping. Warm teh-o sedia berkhidmat untuk makcik yang mungkin tersedak kot llahap mengunyah keropok, ngeheheh.. Sarapan disudahi dengan pembasuh mulut. Bukan Yat Spore aje yang rajin memuding n menjeli, I pun 'rajin', hokey?? Nanti I show off my kerajinan, donch wori be hepi..


Fakta sejarah: Umur knitted doily tu setua D, hehe. Bought at HK Stanley market. Naik bukit dengan bas terhenjut2 for breath buat I mabuk gilerr. Nasib baik tak puking keluarkan khazanah dalam perut exactly rupa yang dalam mangkok tu, oooooooops!!! soori..

Tengahari semalam kita berdua makan mee sup bebola ikan. Late lunch @4pm maka afdal makan ringan2 aje. Dinner baru makan nasi lauk ayam gor n sup mee sua + tauhu lembut.

HIS ... 4 bebola ikan sebab dia dapat mee n sayur lebih, hehe ..


HERS - 5 bebola ikan dengan mee n sayur ciput aje. Kenapa gitu ek??



Kenapa?? sebab anak dia dah belikan TAKO dari SP (bukan Seberang Prai yang sah2 jauh dari KL tu taw, hehe..).

OK, time to show off my air tangan now, hehehe.. Are you weady?? jeng jeng jeng...



... tapikan tapi I memang betul2 goreng keropoik dan buat air teh-o taw ...

P/S: Apakah KEROPOIK itew? Alaahai... kita silap taip ler .. to err is human, kaaan??

25 comments:

blu4sky said...

CS,
dah i terimaginasi bubur ayam..siap dengan kepulan asap lagi..hahahahah

blu4sky said...

kalau makan bubur mcD...macam sedap plak... :p

Ezza said...

Hahaha
malam tadi pergi tesco nampak peket bubur ni tapi tak terpikat pulak..bila nampak you masak macam ni..alahai..menyesal la tak beli....

Kita lapar laaa...

Lili said...

Kander S,

Nasib baik kita masuk lepas baik punya mamam nasik berlaukkan gulai lomak ciliapi and sambal terung, kalo tak, harus bubur nasi ku cari jugak. Peket punG peketlah...janji perut tak keroncong ken, ken?

Aaahh..keropok goreng 10 kenping jer apa barang? Kalo nak menjamu orang SP (yang sah-sah bulan Sg Petani) kene ler goweng setin biskut empat segi tu. Boleh datang dah? hehe

Lili said...

*kenping tu disengajaken, ye kak Som* Har har har har

kakcik said...

Mee itu menggodalah. Cemana nak buat ek? :)

Yat Maria said...

Cik Som

the 1st pic tu bubur yg jadi from that packet of Knorr punya izit? U letak togeh dalam bubur tu ke Cik SOm?really arr?wait u tell me ok..

harap maklum, jello, jelli, puds tinggal kopek plastik & amik sudu makan jer tak leh dimasukkan dlm senarai membuat ya..jgn play cheat arr..

Noir said...

wah maam, kellasss. buat puding siap ngan cap lagi :}

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Your kitchen ni magic lah....bubur ada pack, pudding ada cover, taco segera....tapi nampak yummy juga. Yang penting air tangan, kan? kan? purrr....meow!

Ribbon Clown said...

Cik Som,

Ibu2 harus pantas..so paket food mmg jd best buddies slaluu hehe

Maya Marisa said...

i tot u cook from scratch the porridge. tak aci nie...hehhee

tako pun my fav jugak. i would normally choose chicken & cheese. cik som punya fav yg mana satu??

PUTUBAMBU said...

sedap ke bubur nasi knorr tu kak?

Ibu n Abah said...

Atas kerajinang yang telah u tunjukkan... akan i contohi...
setakat buat teh O sahaja....
sekian terima kaseh....
- P.S.
Mee sup u nampak sungguh meyelerakan... entah tahun bila lah i dapat buat....

Ibu n Abah said...

HUjan2 ni kalau dapat karipap panas..sedap kan????
Hint..hint..hint..hint...
- kak som.. angguk jer ler mengiyakan...
mana tahu dia poskan laju kerumah kiter....

Lili said...

Tumpang lalu ye, KS,

Akak: karipap tu hape? *mode: muka blur seposen*

Queenie said...

uiishh...
sahih rajin mak sorang ni...
naper takder gambar keropok itew?

er...bila agaknya you boleh ajar I cara2 nak pasang penutup pada mangkuk puding?
harharhar...

Naz said...

Salam Kak Som,
Noir beat me to it....
hehehehhehe!

somuffins said...

TERIMA KASIH KENGKAWAN kerana lapangkan masa bergurau senda disini, hehe.. Semoga hari esok lebih baik dari hari nih, insyaallah.


SUE
Terlanjur dah terimaginasi makan bubur ayam McD dengan kepulan asap fiuh fiuh, jangan lupa order sekali apple pie. Haruman apple n cinnamon, whaaaaa...


EZZA
Bubur tu I beli untuk my anak dara tapi dia tak sker perisa ayam. Dari membazir baik I ngap aje, haha. Setakat nak merasa, you belilah sekotak. Apa pun, takleh lawan bubur yg kita masak sendiri.


LILI
10 kenping apa barang?? Sengaja had banyak tu lest tiak ku hangit kang kalau goweng setin biskut empat segi. Apa pun, visi harus kliar, har3.

somuffins said...

KAKCIK
Mee campak2 jer tu.. bawang putih/merah, halia sikit, sawi, fishball atau udang, lada merah, sos ikan, garam & cendawan. Kalau rajin, celur kejap mee tu; pastu baru masukkan dlm kuah. Biar melegak seminit dua, hidang n makan sebelum mee kembang. Senang kan??


YAT
Yes, it's from Knorr. Me no put togeh, me put enoki mushroom only (me oredi war2kan dlm me entry, hehe). As for your "harap maklum, jello, jelli, puds tinggal kopek plastik & amik sudu makan jer tak leh dimasukkan dlm senarai membuat ya..jgn play cheat arr." .. huwaaa.. gua mau nangishh big time!! Huwaaa...


NOIR
Kita ada cottage industry belakang rumah.. segala jenis 'cap' kita ada. Memang kelllasss, no doubt abt it ;-)

somuffins said...

CAT
Pendek kata semua yg ada kat dapur tu magic! Terlebih magic adalah wallet kita, wahahahaaaa... I'm sure your mama is also a 'magician', auwww...


RC
Ekceli bubur peket tu I bot for my doter. Since dia tak sker perisa ayam, makanya ............ burp, alhamdulillah, rejeki I.


MAYA
I masak bubur bila ada permintaan esp 'time demam' jer. As for tako, I suka semua but fav tentunya SOTHONG, yummseng.. ooops!


PUTU
Takleh expect texture bubur peket serupa bubur yg kita masak atau serupa McD punya. I bubuh cendawan enoki yg tak perlu dimasak lama, so sedap jugaklah ada mende yg nak dikunyah2..

somuffins said...

AKAK
Buat teh O guna air panas, kan? Wap air panas naik kemuka.. sah jelita kita jadinya sebab pora2 dimuka terbukak luas dapat extra oxygen. Tip kecantikan TIDAK diberi percuma ya?? Pengeras = tomyam kung dari SR, no less!

I DAH hangguk2 sampai teleng2 kepala namun sebijik karipap tak jatuh keriba pun. How??


P/S: Bila LILI mode blur seposen, habislah seluruh Jojtown akan turut berWeng2an wa cakap lu ..


QJ
Psst.. awat tampal gambar keropok? Requestlah tampal gambar penggoreng keropok ke, lagi berpekdah, ngeheheh..
Apsal semua orang terkesima dgn puding yg siap berpenutup tu ek? OKlaah, I bitau you sorang aje. Caranya? KITAR SEMULA lerrr...


NAZ
I dah berhabis puluhan ribu winggit untuk beli mesin buat segala jenis 'cap'. Akan ada dipasaran the latest version of handphone CAP gagak hitam 606. Nantikan, ok?? *berkerut muka tanda serius*

cahya indah said...

haha auntie..memang express la breakfast tu siap. sedap ke bubur Knorr tu?

somuffins said...

CAHYA
Kelip2 mata cari jawapannya kat atas, hehe..
p/s: curah air panas aje.. so amat sesuai untuk students

PatinPasta said...

Cik Som,
Cik Som ni kiranya macam James Bond kat dapor la.. penuh dengan gadgets + packets :D

Tako tako tako tako tako! Mencik tau!

Sebelum saya balik dalam menchik..

Selamat hari raya Aidil Adha buat Cik Som sekeluarga!

somuffins said...

Aida
Taaaaak...kita bukan Jebond, kita McGaiber *sambil sengih*

Kalau mencik TAKO, kita tukar ejaan jadi OTAK, ok bebeh??

OK..*sambil bersalaman* .. Selamat hari raya korbaaan. Dah gebus ketupat lum? :-)