Saturday, 12 November 2011

Saturday blues ... apa2lah ek?

Bunga Raya at Teh's hse




Hari bermalas2an sedonia.. Donia siapa? Donia I laaa...lalalalaaa..

Breakfast pagi nih kami berdua makan nasi n lauk lebihan semalam, lauk lemak rebung (fresh punya) berduet dengan udang tak buang kulit (sedap nyonyot2). Guna 6 biji cili padi tapi keadaan cili tetap maintain macho (sebiji2). Sengaja tak ditumbuk atau dilenyek, kang ada orang komplen sakit perut sebab makan pedasss. Pastu goreng ikan kering n 2 ketul peha orang ayam. Alhamdulillah.

Ikan kering tu semacam aje rupanya. Otak nih duk imagine something horror but all the same bila hati dah suka, nasiblah kan? (walaupun otak kata rupa ikan kering tu serupa cicak kering kena himpit tepi pintu, errrrrrrkkkkk! namun ku tabahkan hati, ku ngap jua.. hehe...).

What's for lunch then?? Will busy thinking about it when the clock strikes three .. pm as by then TB baru sondol2 bukak mata cam anak kucing baru beranak 2 minggu. Sempatlah I pikir apa nak masak dalam masa sejam. Whenever TB works on nite shift, memang I naik lemak berkrim. Janji perut dia kenyang bersulam cintaa, hahahahhhhhh <- gelak tak kuasa.

D baru balik dari kolej. Ada rehearsal for his upcoming convo next week. Hmm.. Uminya dah buat baju baru lom? Hmmm...belum lagi, baru nak bukak peti karun kot masih muat lagi baju kebaya jingga kain lace Swiss <- auwww.. bbpj!

Pagi semalam, sebagai rakyat 1Msia yang patuh pada undang2 man-made, I mencemar diri kepos opes. Bayar bil 'api', air n telefon. All in all almost sebenhandred gone! Wallet terus terasa ringan. The bulk amount being bil 'api' .. sigh...

Minggu nih T tak balik rumah. Have to stay in-door mentelaah for her exam. T nih pulak bila dia berhaibernasi, fikirannya tertumpu pada makanan. Salah satu smsnya "Mi, i'm craving for laksa J :-( terliur tengok/bayangkan laksa J. Makan dgn sambal, timun n jeruk chaipo. Pergh!".

Mind you, her cravings do not stop at LJ semata2. There are more ... woot..woot..

Oh ya, lupa nak habaq. Masa I masuk kiosk nak bayar bil, there was one lady yang masuk tercepat beberapa saat dari I. Masa I Q-up, lady tu tengah membelek kuih muih yang dijual kat situ. Bila dia kekaunter nak bayar apa yang dibelinya tu, tup2 dia 'slide' aje berdiri depan I. Boleh gitu??

Ishh.. pempuan nih! Macamlah I nih comel sangat hingga tak perasan ketumBESARan diri ini? Nasib baik tak bawak my knuckle ring kalau tak memang na'as dia. I think itu pempuan Xiandong mari. Senyumlah sket hendaknya, kan? Nih taaak!


Okaaaay... apa nak blabber lagi ek? Oh yaaa, lupa nak citer hal malam raya haji hari tu. Balik dari rumah Teh awal sket sebab malamnya lepas isyak kita ada potluck partaaay kat rumah jiran. I did make 2 types of dessert but nothing was left to be brought to jiran's house walhal mulut dah gatal bitau jiran that I shall be baking a 7-layered cake (of cos it was a big fat joke .. no one percaya pun). Kesudahannya I beli aje 1/2 kg choc cheese cake @Berry's.

Best juga berhimpun sesama jiran ek? The array of food + desserts n finger foods, malas aar nak citer.. Makan bual sengih jeling senyum gelak makan usik bual gelak n gusip....oooops! Sesi mengurut belakang tabir pun ada, haha..

Masa berbual2 tulah I dapat tau rahsia lebih terperinci kenapa jiran sebelah tak jemput jiran2 lain masa 'raya cahaya' hari tu. "Owhhh I see.. kesaaahnyaaa ... ohhh ye ke? tapi mana you tau?? Maybe tak kot?? ...".

Bila perut kenyang, mata pun pedih maka ubatnya mestilah gomol2 bantal busuk (maklum dah 1 pagi) tapi macam semua orang syok jer berbual; walhal tuan rumah awal2 dah warning "penginapan tidak disediakan", haha... Takkan I sorang jer yang mengantok? Ehh..takleh jadi ... I ambik ketulan ais sapu kat kelopak mata bior segarrr... membantulah juga seminit dua pastu yaaaaawnnnn lebar2, haha... sebijik macam badak berendam!

OKlah, saya dibayar gaji meramble takat nih aje dulu so until then ... have a nice weekend. Don't be good but be noti okay? ekekeke...

18 comments:

Ibu n Abah said...

Hahahahaaha..
Dapat No Satu...
Chop...

Ibu n Abah said...

Hahahaha...
suka i pesan hujung minggu u..
dont be good but be noti...
I am what i am..
cannot help...

DeLancrettLurpak said...

CikSom:
Jiran letak sign board ke "penginapan tidak disediakan", heheheh...

org study mmg gila makan, shove anything at their face, mmg confirm licinnnnnnnn!!!

Anonymous said...

CS, ada kemyuskilan nih. U blog sana sini guna komputer dan seangkatan dengannya. ngapa tak bayar semua bill tu online??? I tak pergi pejabat pos dah kalau urusan api/air/telekom/cukai tanah/cukai pintu. soon insuran keta, road tax bagai. Save time maa

rumah tak sampai sekangkang tikus jauhnya, takkan nak menginap kut. Boleh jugak,betul-betul pintu. Apa macammmmmmmmm..hahaha

ahkak

Anonymous said...

sebenhandered utk api? bior betol!
saper yg kuat sgt makan api tuh?

1. vangger nyer you tunjuk gamvor vunga itew - feteriotik gitu

2. i pun arini pikir malam ni nak pakai apa? - ai got nothing to wear!

3. Lj? veli jer..

4. dah la...nak start oferasi ngemas ni..QJ

cahya indah said...

auntie, Cahya pun makan rebung masak lemak tapi dengan daging korban..hehe. and I guess studying ang just looking at the books memang buat orang cepat lapar. Cahya pun kalau time nak exam memang dok teringat makanan je..time tu memang badan naik la..hehe

somuffins said...

AKAK
Syabas! Hadiah untuk kali nih berupa CHOPstick cap belimbing buluh, heheh.
(Pls continue to be noti, wokeh?? - panjat pokok belimbing ke, pokok cermai ke.... ada beraN?).


DLL
ekekeke.. tuan rumah tak sempat buat signboard lagi masa tu so diorang 'cakap mulut' jer (in jest of course, hehe).

somuffins said...

AHKAK
I terpaksa bukak new entry just to huraikan your kemusykilan on your 1st para. Jwpn untuk 2nd para: Ehhh.. tak kuasa I nak tdo umah oghang.. tak sampai hati biarkan my 3 bantal busuk left unattended.. *yaaaawwn..* Sebut bantal dah terasa zzzz...

somuffins said...

QJ
Bil api lbh kurang RM665 termasuk 150 as cagaran tambahan; dan 200 untuk bil Sept-Okt. In fact I dah selesaikan bil Okt-Nov yg patut dibayar mid Dec. I baek, kaaaan?


CAHYA
You makan rebung juga? Hehe..mcm berjanji pulak. I beli fresh rebung (odourless) sbb geram rupa dia yg cantik, hehe.
Semua students terlebih2 ingat makanan time mentelaah eh?? Kesian ek? esp yang duduk jauh dari keluarga.

Lili said...

Kander S,

So much to comment but my share of Sunday to Saturday blues...hahaha.. is running amok!

So, nak makan LaksJoh? Jom))) ;p

Noir said...

looking forward pada entry huraian kemusykilan :}

somuffins said...

LILI
What happen? Kucing bergaduh affected your mood ka?? Ehhh.. you masak LJ ke?? I lum masak, dah bersiap2 nak keluar nih with my sister.


NOIR
You memang taw.. terpaksalah I pikir lebih mendalam, kasi itu dinding berlubaaaaaang!!

azieazah said...

Nampak gaya macam superwoman sedang berdondang sayang dari pagi sampai dinihari. hehehehe

Agak-agak kalu Sabtuday depan, U bergaya macam rockers lak, cemana eh/

Mau Kek 9 lapis pun pun dapat siap, kan? kan?

somuffins said...

AZIE
Bukan aje berdondang sayang, malah siap beronggeng pecah lantai sekali. Sabtu depan kita jadi Cinderella plak...(dpt kenyit2 prince charming), yesss....

Maya Marisa said...

amboi mesti gossip nyer hangatX2 belaka during the gathering. if not, takkan sampai kul 1 pagi tak habis bergosip lagi yea tak??????

p/s: cant hardly wait for the special entry....:-P

somuffins said...

MAYA
Takdelah gossip yang memberatkan bahu kanan kitorang, ahaks. Cuma gossip a matter of fact aje (lagi pun gossip kat orang bukan seugama, kira ok kot? Gulp!)

cahya indah said...

auntie, betul tu kalau dok jauh from family memang kesian time macam tu..lagi2 macam adik Cahya dok kat Kelantan jauh nun kat sana. memang tak dapat la makan macam kat sini, langsung. nasib dia tak kuat makan sangat, tapi kalau dia teringin nak makan yang takde kat sana memang kesian la.

somuffins said...

CAHYA
Aduh!!! memang kesian :-(
Tulah bila cuti sekolah, selera makan menggila to the max, kaaan?