Wednesday, 9 November 2011

Desserts RayaHaji ... gulp!

(masih) cerita pagi raya qurban ... at last hati terbuka nak buat kek alunan ombak dan jejari sepan berkrim. Pukul 10 pagi baru terkial2 tiup wisel kerahkan segala bahan yang diperlukan berkumpul atas meja. Boleh gitu? Ha'aa.. kalau I jadi AceVentura bolehlah kot? Bezanya dia panggil binatang2 ...

Mula2 buat jejari sepan berkrim. Dessert nih tak perlu dibakar tapi dimestikan simpan dalam esbok (lagi lama lagi bagus) supaya krimnya 'set' cantik molek tak cair.

Guna 3 jenis 'krim' termasuk whipping cream (yang masih bertafakur dalam esbok). Selalunya orang guna 2 jenis aje tapi kenapa I teroverzealous guna 3 pulak? Mesti ada valid reason selain mengada hobi suka sangat menderhaka pada resipi.

Whisk ketiga2 krim berasingan pastu campurkan semua, kacau penuh gemalai. Kata hari raya kan?? haha..

Silap guna acuan (yes, blame it on the acuan, hehe) maka rupanya kurang menarik. Tak puas hati menurut piawaian sendiri.

Gah bunyinya guna 3 jenis krim tapikan tapi .. apsal yang nih macam kurang krim aje?

Ada satu lagi nak tunjuk, hehe .. Sabar na..

Nak juga buat kapkek tapiiiiiiiiiii sabar takat dapat 13 biji aje, hehe..

Testing 1 2 3 .. Chef harus ngetes dulu, kankankan??

Hilang kesabaran dah! Dari nak buat kapkek, semua adunan dijadikan satu! Siap aje kek tu, terus dimakeoverkan sebab rupanya quite boring so ana thabur therbuk khokholah! haha..

Dah tabur serbuk koko baru risau kek tu pahit, haishh.. Another makeover is necessary so icing sugar did some justice. What if manis sangat?? Takyah risau, kasi kat semot jerlah.


Whatever it is, dont you think the colors are so sweet sweet belaka??

And last but not least ...


Nilah rupa sebelum jadi kek. Naik semangat kita bila mula tuang dan bancuh esen hijau, kuning n merah. "You mix at least two different colors so you can get another new color or new tone".

All in all, it was fun playing with creams n colors! Betul, kita tak bedek.
.

18 comments:

kakcik said...

Untuk orang yang serba tak tahu macam I ini, apa yang you buat itu kelihatan sangat sempurna dan cantik. :)

Ezza said...

wow...marvelos beb! u ada pakai magic wand tak..semua nampak slurppp daa..

Noir said...

CS, i'm not gonna lie. rupa sebelum jadi cake lebih gah dari selepas. nevertheless, nampak sempurna cake tu!

diharap Puan dapat menerima pendapat ikhlas dari saya. sekian. wassalam :}

Lili said...

CS cK,

Terkesima and terkedu kite, hingga tak sempat nak tadah tis tis si ayaq liuq!
And the colors there 'before', is aweSOMe! er...EPIC!

Yong Kamariah said...

ok la tu Cik Som, practice makes perfect, kengkadang nampak je tak gah tapi rasanya hermmmm heaven langit ke tujuh auwwww! suke kaler-kaler sebelum jadik kek tu, abstract kekdahnya auwwmmm!

DeLancrettLurpak said...

Humang aii!! Apa ke rajin beno ni! arrghh, tiramissuuu!!sedapss!

Maya Marisa said...

jap lagi maya dtg makan yea cik som!!!.... (grinning from ear to ear)

Art lover, cinnamonworldofcolours said...

Salam..
Kan dah kata, nothing is impossible.
Keep up the gd work!

azieazah said...

Masa I kecik2 dulu, selalu join MyKakak2 buat kek Pelangi yang belang-belang camtuh kalernya. Yang sedih, loyang ngak ada, lalu bakar dalam periuk jerrr..

aduhai... syahdu dan sayu lak tengok kek belang belang tuh.

U kejammmm! Tengok, kan I dah cedih?

Rima said...

CS
The colours are there but hv to letak lebih sikit baru colour dia naik semangat after dibakar..

PS: Melihat colour yg cik som pilih teringat pulak si cerita.. "groovyyy" hehe

cahya indah said...

jejari span berkrim tu macam sedap menjilat jari je auntie..recipe please..

Queenie said...

kolor yg last tu tersgtlah awesome kan cik som? betul ckp rima, tingat citer groovy,,,

ai tk penah wat jejari tu...
selalu tk yakin jd.
lahai payahnya msuk sini guna lappy...
buhsan jari!

Ibu n Abah said...

kak som...
ooooooooo
kak som...
sesuatu telah berlaku...
saya selalu terlewat...
tak suker...tak suker..tak suker...
- mintak kek satu..!!!

somuffins said...

Mahap lewat jwb komen. Now dah mandi, wangi harum semerbak (ya ke?) barulah selesa masuk opes, heheh...


KAKCIK
You nih selalu merendah diri. Entah2 kuih2 tu you buat sambil pejam mata jer, tak? :-)


EZZA
Rahsia nih.. Kita pinjam magic stick dari Harry Potter... shhhh...


NOIR
You sker warna kek sebelum dimasak? tapi I buat kek untuk raya haji, bukan Diwali, har3.

somuffins said...

LILI
Bila nampak words like cK, aweSOMe n EPIC hati jadi girang, lalalala...morning has broken... *humming*


YONG
You pun suka warna abstrack tu? Tulah I dapat idea dari sifu I, Pablo Picasso *aummmm...stetmen tak boleh blah kekdahnya*



DLL
Kadang2 perlu rajin untuk menutup malu yg extreme. Dah bawak buah tangan; kuranglah rasa malu nak makan lahap2, hahahaaa...


MAYA
OK set! Sila datang (wpun kek dah habishh).. jgn lufer bawak your bubur debaboom sekali, k?

somuffins said...

ARTLOVER
Mekasih. Kita boleh buat yg simple mimple jer. Recipe with lengthy procedures sumpah make me lelah. No kesabaran ..


AZIE
I suka buat you cedih so that you cepat2 pegi beli acuan/loyang dan terus buat kek pelangi petang, hehe. Teruslah triple cedih sbb lagu Pelangi Petang tu cedih ek?? Apa pun, lax aaar..

somuffins said...

RIMA
Ekceli I bukan nak buat kek marble sbb memarblekan kek lain tekniknya, cewah. See my cupcake? Warnanya terang as opposed to the bigger cake, kan?? Sebab I scoop aje from the mixing bowl; whereas the bigger cake I tuang the whole batter into the mould. It was definitely an experience on its own, auwwww... *penemuan terbaru kekdahnya you*

somuffins said...

CAHYA
Resipi yang you nak tu is Tiramisu. Betul nak resipi? Serius? Muktamad? haha.. nanti I hantar kat blog you eh? I pun amik dari internet :-)


QJ
Yup..groovy bebeh!!! Bell bottom zaman nun masih ada simpan lagi tak? harharhar...
Psst..buat tiramisu lebih senang dari buat tart nenas. Betul wa cakap lu :-)


AKAK
I tau sebab musabab you terlewat. Kan Qeeb kata suruh you laju sket masa kat lampu hijau tu??? Nape you tak F1 jer?? Nape nape nape?